.
Κατηγορία Παγκόσμιο Motocross
Τετάρτη, 22 Μαϊος 2019 13:21

MXGP 2019, 6ος αγώνας, Agueda (Πορτογαλία)

Χιλιάδες φίλοι του ΜΧ συνέρρευσαν στην Agueda υπό έναν λαμπρό, σχεδόν καλοκαιρινό ήλιο, για να απολαύσουν μάχες παγκοσμίου βεληνεκούς από τους κορυφαίους αναβάτες motocross του πλανήτη.

Απόντος του Jeffrey Herlings, ο ομόσταυλός του στην KTM, Antonio Cairoli, έχει αναλάβει τη θέση του επικεφαλής του πρωταθλήματος, με τον βασικό του ανταγωνιστή φέτος να είναι ο Tim Gajser της Honda.

MXGP

Στον πρώτο αγώνα της κατηγορίας ο Cairoli ξεκίνησε δυναμικά, με την 8η φετινή του Holeshot, αλλά και τον Gajser κολημμένο πίσω του. Ο αγώνας εξελίχθηκε αρχικά σε μια μάχη κορυφής, ανάμεσα στους δύο πρώτους αναβάτες της κατάταξης και παρέμεινε έτσι στο μεγαλύτερο μέρος της διάρκειάς του.

Κάπου εκεί η πίεση του Gajser απέδωσε καρπούς, καθώς ο αντίπαλός του έκανε το λάθος και του έδωσε όσον χρόνο χρειαζόταν για να περάσει πρώτος. Απέμεναν ελάχιστοι γύροι και σε αυτούς ο Cairoli βρέθηκε γρήγορα κολλημένος στον τροχό του Gajser, όμως για δύο γύρους δεν έβρισκε το κάτι παραπάνω για να τον περάσει και έτσι αναγκάστηκε να περιοριστεί στη δεύτερη θέση.

Πίσω τους παίχτηκε μια δυνατή μάχη αρκετών αναβατών, από τους οποίους ξεχώρισε ο Arnaud Tonus (Yamaha) που τερμάτισε τρίτος.

Το δεύτερο σκέλος σφραγίστηκε στην αρχή του από τον ενθουσιασμό του Tonus που έστριψε πρώτος από την εκκίνηση, αλλά σύντομα άρχισε να υποχωρεί. Την ηγεσία του αγώνα διεκδίκησε τότε και πήρε ο Clement Desalle (Kawasaki) με τον Cairoli πίσω του να πιέζει. Όλην αυτήν την ώρα ο Gajser έχει κολλήσει στην 5η θέση και ψάχνει να βρει διέξοδο προς την κορυφή.

Λίγο αργότερα ο Σλοβένος της Honda έφτασε στην ουρά των δύο πρωτοπόρων και, μαζί με τον Cairoli προσπέρασαν τον Desalle για να μετατρέψουν και αυτόν τον αγώνα σε μονομαχία πρωτοπόρων.

Για μια φορά ακόμη, όμως, ήταν ένα λάθος του Cairoli αυτό θα έκανε τη διαφορά και μάλιστα αυτή τη φορά το λάθος ήταν σοβαρότερο, καθώς ο Ιταλός υποχώρησε στην 5η θέση. Στο μεταξύ ο Gajser είπε ευχαριστώ και οδήγησε άψογα ως μια ακόμη νίκη, για να πάρει και τη συνολική πρωτιά στο Πορτογαλικό GP.

Ο Cairoli περιορίστηκε στο να μαζέψει ξανά τους μπροστινούς του αναβάτες και να φτάσει δεύτερος, αφήνοντας την τρίτη θέση στον Tonus – ακριβώς όπως και στο πρώτο σκέλος.

Η απόλυτη επικράτηση του Gajser στην Πορτογαλία έκλεισε λίγο τη διαφορά από τον Cairoli, που συνεχίζει πάντως να οδηγεί το πρωτάθλημα με 285 βαθμούς, έναντι 251 του Σλοβένου. Στην τρίτη θέση παραμένει ο Gautier Paulin (Yamaha) με 197 βαθμούς.

ΜΧ2

Η κατηγορία των 250 κυβικών διαθέτει ένα ξεκάθαρο φαβορί, ακόμη κι αν η βαθμολογία δεν το απεικονίζει αυτή τη στιγμή. Ονομάζεται Jorge Prado, είναι ήδη πρωταθλητής με την KTM και παραδίδει μαθήματα ηγεμονίας παρά τη μικρή του ηλικία.

Στην Πορτογαλία ξεκίνησε δυναμικά με μια πειστική νίκη στο πρώτο σκέλος, η οποία σίγουρα βοηθήθηκε από το χαοτικό μπέρδεμα πολλών αναβατών στη δεύτερη στροφή του αγώνα που του έδωσε χώρο να απομακρυνθεί από νωρίς.

Το πρώτο σκέλος της ΜΧ2 ανέδειξε τον Thomas Kjer Olsen (Husqvarna) και τον Jago Beerts (Yamaha) στις υπόλοιπες θέσεις της πρώτης τριάδας.

Ο δεύτερος αγώνας της κατηγορίας είχε λίγο περισσότερη αγωνία και προσπάθεια για να έρθει άλλη μια νίκη για τον Prado, καθώς αρχικά την πρώτη θέση είχε αναλάβει ο Mitchell Evans (Honda), ωστόσο μετά από μερικούς γύρους υπομονής και σχεδιασμού ο Prado βρήκε το πέρασμα που ζητούσε και έφυγε προς τη νίκη.

Το σημαντικότερο γι’ αυτό ωστόσο ήταν το λάθος του Olsen, ο οποίος έχασε αρκετές θέσεις και έφτασε 10ος, για να αρχίσει μετά να ανακάμπτει δυναμικά. Δεν πρόλαβε ωστόσο να πιάσει την πρώτη τριάδα, τερματίζοντας 4ος πίσω από τους Henry Jacobi (Kawasaki) και Evans.

Αυτό το αποτέλεσμα σήμανε και το τέλος της πρωτοκαθεδρίας του Olsen στην κατάταξη, καθώς ο Prado “έσβησε” τον έναν αγώνα που έχασε φέτος λόγω τραυματισμού και πλέον ξαναπέρασε πρώτος στη βαθμολογία με 250 βαθμούς, με τον Olsen πλέον δεύτερο με 247. Η τρίτη θέση κατοικείται προσωρινά από τον Jacobi με 193 βαθμούς.

Επόμενος αγώνας είναι το Γαλλικό GP στη Saint Jean d'Angely στις 26 Μαΐου 2019.

Αναλυτικά αποτελέσματα αγώνα και βαθμολογία πρωταθλήματος MXGP 2019

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 22 Μαϊος 2019 17:15

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon