.
Κατηγορία Παγκόσμιο Motocross
Τρίτη, 14 Μαϊος 2019 12:05

MXGP 2019, 5ος αγώνας, Mantova (Ιταλία)

Όλη η προηγούμενη εβδομάδα έφερε κακοκαιρία στην Ιταλία, η βροχή έπεφτε ασταμάτητη όλο το Σαββατοκύριακο στη Λομβαρδία, ωστόσο για τους φίλους του ΜΧ η επιστροφή του Παγκοσμίου στη Mantova μετά το 2016 είναι η σημαντικότερη είδηση.

TRACKVIEW MOTOCROSS GP 5 LOM 2019

Τουλάχιστον ήταν ως την ώρα που ο Antonio Cairoli (KTM) έκανε για μια φορά ακόμη περήφανους τους συμπατριώτες του σε έναν αγώνα μέσα στη χώρα του.

FANS MOTOCROSS GP 5 LOMB 2019 0

Σε ανάλογο μοτίβο, ο νεαρός Ισπανός Jorge Prado (KTM) συνεχίζει να σαρώνει στην ΜΧ2 και ούτε η βρεγμένη άμμος της Mantova μπόρεσε να του ανακόψει τη φόρα.

MXGP

Ο πρωταθλητής 2018 της μεγάλης κατηγορίας, Jeffrey Herlings (ΚΤΜ), εξακολουθεί να απουσιάζει από το πρωτάθλημα με αναρρωτική και ο Cairoli δε φαίνεται να έχει αντίπαλο φέτος.

Στη Mantova πήρε την pole, την εκμεταλλεύτηκε ιδανικά για να πάρει και τη Holeshot στο πρώτο σκέλος του αγώνα και μετέφερε όλην την πίεση στον βασικό του αντίπαλο φέτος, τον Σλοβένο Tim Gajser (Honda).

CAIROLI MOTOCROSS GP 5 LOM 2019

Αυτός, με τη σειρά του, σε μια προσπάθεια να επιτεθεί γρήγορα στον Ιταλό πρωτοπόρο, έχασε το μπροστινό του και έπεσε μαζί με κάμποσους άλλους νωρίς-νωρίς. Στη συνέχεια προσπάθησε να ξαναβρεί τη φόρα του, αλλά οι τούμπες δεν είχαν τελειωμό και τελικά μάλλον θα πρέπει να χαίρεται που δε χτύπησε, παρά να στεναχωριέται για τη 10ή του θέση στον πρώτο αγώνα.

Ο Cairoli κέρδισε ένα πρώτο σκέλος χωρίς να προβληματιστεί και πολύ, ενώ οι μάχες περιορίστηκαν πίσω του στην κατανομή των δύο υπολοίπων θέσεων του βάθρου, με κερδισμένους δύο αναβάτες της Husqvarna, τους Pauls Jonass και Arminas Jasikonis.

GAJSER MOTOCROSS GP 5 LOM 2019

Στον δεύτερο αγώνα της κατηγορίας, η εικόνα δεν άλλαξε και πολύ. Πρώτος έφυγε, πρώτος έστριψε, πρώτος τερμάτισε απροβλημάτιστα ο Cairoli, με δεύτερο τον Brian Bogers (Honda) και τρίτο τον Jonass – ενώ ο Gajser δεν έπεσε μεν, αλλά ξανά περιορίστηκε στην 6η θέση.

Στο σύνολο του διημέρου, ο αδιαφιλονίκητος νικητής ήταν φυσικά ο εργοστασιακός αναβάτης της ΚΤΜ, Cairoli, έχοντας καθίσει στη θέση του οδηγού καθ΄ όλη τη διάρκεια του αγώνα – 42 γύροι, 15+15 τα δύο σκέλη, συν 12 στο qualifying.

Η δεύτερη θέση αναμενόμενα πήγε στον Jonass που βρέθηκε και στα δύο σκέλη στο βάθρο, ενώ τρίτος του GP αναδείχθηκε ο Gautier Paulin (Yamaha) που τερμάτισε 6ος και 4ος αντίστοιχα στα δύο σκέλη.

MXGP PODIUM MOTOCROSS GP 5 LOM 2019

Στη βαθμολογία ο Cairoli έχει ήδη χτίσει μια διαφορά 40 βαθμών από τον δεύτερο, Gajser, και πρέπει να πάμε άλλους 26 βαθμούς πιο πίσω για να συναντήσουμε τον τρίτο, Paulin.

Αντίστοιχα, στους Κατασκευαστές η ΚΤΜ κρατά τα ηνία με προβάδισμα 41 βαθμών από τη δεύτερη Honda και 55 από την τρίτη Yamaha, κυρίως χάρη στον Cairoli, καθώς (απόντος του Herlings) ο επόμενος αναβάτης της, ο Άγγλος Shaun Simpson, είναι μόλις στην 9η θέση της βαθμολογίας.

ΜΧ2

Στη “μικρή” κατηγορία το σενάριο ως τώρα προέβλεπε έναν σαρωτικό Jorge Prado (KTM), ώσπου αυτός τραυματίστηκε και έχασε έναν αγώνα. Η ευκαιρία αυτή δεν έμεινε ανεκμετάλλευτη από τον Thomas Kjer Olsen (Husqvarna), ο οποίος τον προσπέρασε στη βαθμολογία. Ακολούθησε διακοπή ενός μήνα στο πρωτάθλημα και τώρα, με την επιστροφή στη δράση της Mantova, η αντεπίθεση του Prado θεωρείτο ως το επικρατέστερο σενάριο.

Όπερ και εγένετο, θα σας πούμε εμείς εκ του ασφαλούς, γνωρίζοντας πια πως ο θαυματουργός Ισπανός πρωταθλητής της ΜΧ2 κέρδισε και τους δύο αγώνες στην Ιταλία, φεύγοντας με το πολυπόθητο 50άρι στη βαθμολογία του.

MX2START MOTOCROSS GP 5 LOM 2019

Το καλό γι’ αυτόν είναι πως ο Olsen είχε ένα δύσκολο πρώτο σκέλος, από το οποίο ανέκαμψε μόλις στο δεύτερο μισό της διάρκειάς του και κατάφερε να φτάσει ως την 6η θέση. Όχι παραπάνω. Σε αυτόν τον αγώνα, δεύτερος τερμάτισε ο Jago Geerts της Yamaha και τρίτος ο Jed Beaton της Husqvarna.

Στον δεύτερο αγώνα της κατηγορίας, ο Prado ξανά επικράτησε με άνεση, αφήνοντας τον Olsen δεύτερο και καταϊδρωμένο σε απόσταση άνω των 8 δευτερολέπτων και τρίτο τον Tom Vialle (KTM).

PRADO SAT MOTOCROSS GP 5 LOM 2019

Στο σύνολο του αγώνα της Mantova αυτό σήμανε το απόλυτο των 50 βαθμών για τον μεγάλο νικητή Prado, 37 βαθμούς για τον δεύτερο Olsen και 36 για τον τρίτο Davy Pootjes (Husqvarna) από δύο 4ες θέσεις στα αντίστοιχα σκέλη.

Κάπως έτσι, το προβάδισμα του Olsen (207 β.) στη βαθμολογία περιορίστηκε στους 7 βαθμούς από τον δεύτερο Prado, πάντως ο Δανός αναβάτης της Husqvarna θα φορά την κόκκινη number plate και στον επόμενο αγώνα. Τρίτος στην προσωρινή κατάταξη βρίσκεται ο Henry Jacobi (Kawasaki) με 157 βαθμούς, δηλαδή 43 πίσω από τον Prado – και μάλλον ανησυχεί περισσότερο για την ορδή αναβατών που τον καταδιώκει από μικρή βαθμολογική απόσταση: Geerts, Ben Watson (Yamaha), Vialle, Kevin Vlaanderen (Honda) τον βλέπουν ως απολύτως εφικτό στόχο για τους επόμενους αγώνες.

MX2 PODIUM MOTOCROSS GP 5 LOM 2019

Στη βαθμολογία Κατασκευαστών ΜΧ2 η ΚΤΜ καλπάζει με 238 βαθμούς, με μόνο διώκτη της τη Husqvarna στους 212 βαθμούς, καθώς Yamaha (181), Honda (166) και Kawasaki (164) απλά παρακολουθούν εκ του μακρόθεν.

Το MXGP επιστρέφει το αμέσως επόμενο Σαββατοκύριακο, 19/5, με το GP της Πορτογαλίας στην Agueda.

Αναλυτικά αποτελέσματα αγώνα και βαθμολογία πρωταθλήματος MXGP 2019

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 14 Μαϊος 2019 12:25

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon