.
Κατηγορία Παγκόσμιο Motocross
Δευτέρα, 08 Απριλίου 2019 14:32

MXGP, 4ος αγώνας, Pietramurata (Ιταλία)

Η επιστροφή του Tim Gajser

Ο αγώνας του παγκοσμίου ΜΧ στο Trentino Βόρειας Ιταλίας έχει πάντα ένα έντονο χρώμα, πρωτίστως εξαιτίας του Ιταλικού κοινού που λατρεύει και γνωρίζει καλά το άθλημα, αλλά και γιατί η ύπαρξη ενός αναβάτη, όπως ο συμπατριώτης τους Antonio Cairoli, σαφώς και τροφοδοτεί το θερμό κλίμα.

ARCO TRACK MOTOCROSS GP 4 TN 2019

Σε αυτά να προσθέσουμε και το ιδιαίτερο χρώμα που προσφέρουν οι συμπατριώτες του Σλοβένου Tim Gajser, οι οποίοι παραδοσιακά έρχονται στο Trentino σε μεγάλους αριθμούς, καθώς η μικρή απόσταση από τη Σλοβενία ευνοεί το οδικό ταξίδι εδώ.

Κάπως έτσι λοιπόν, με καλό καιρό το σαββατοκύριακο ως σύμμαχο, ο τέταρτος αγώνας του παγκοσμίου ΜΧ βρήκε μια πίστα ξέχειλη από κόσμο, με πολλή φασαρία, καπνογόνα, σημαίες και όλα τα συμπαραμαρτυρούντα.

VIEWFINISH MOTOCROSS GP 4 TN 2019

Στο αγωνιστικό κομμάτι, η απουσία του πρωταθλητή Jeffrey Herlings (KTM) συνεχίζεται όπως γνωρίζαμε και περιμέναμε, ενώ σε αυτήν προστέθηκε και ο τραυματισμός του Calvin Vlaanderen της Honda, ο οποίος γύρισε το πόδι του λίγο αφότου έγραψε τον ταχύτερο γύρο στων δοκιμαστικών και αναγκαστικά αποχώρησε από τη δράση του διημέρου.

MXGP

Το πλήθος φώναζε εξαρχής πολύ, αλλά οι πανηγυρισμοί έφτασαν στο μέγιστό τους όταν είδαν τον Cairoli να στρίβει πρώτος στον πρώτο αγώνα της μεγάλης κατηγορίας για άλλη μια Holeshot.

Την ίδια ώρα ο Gajser βρισκόταν στην πέμπτη θέση και έπρεπε να βάλει τα δυνατά του για να φτάσει τον πρωτοπόρο πριν αυτός εξαφανιστεί στον ορίζοντα.

Ο Σλοβένος αναβάτης της Honda έκανε την ευχή πράξη και πολύ σύντομα καθάριζε τους Ivo Monticelli (KTM), Alessandro Lupino (Kawasaki) και Gautier Paulin (Yamaha) για να βρεθεί δεύτερος και να αρχίσει την καταδίωξη του Cairoli.

MXGPSTARTSAT MOTOCROSS GP 4 TN 2019

Αυτή κράτησε ως τον 16ο γύρο, όταν ένα μικρό λάθος του Ιταλού έδωσε την ευκαιρία στον Gajser να περάσει πρώτος και να κρατήσει αυτή τη θέση με νύχια και με δόντια, ως τον τερματισμό με 1 δευτερόλεπτο διαφορά από τον δεύτερο και ενώ τρίτος τερμάτιζε ο Paulin.

Στο δεύτερο σκέλος της κατηγορίας ο Gajser έκανε την ονειρεμένη εκκίνηση που όλοι πάντα κυνηγούν και πήρε έτσι την πρώτη του φετινή Holeshot, βάζοντας τον Cairoli στη διαδικασία να τον κυνηγήσει.

Αρχικά ο Σλοβένος έχτισε μια μικρή διαφορά, ωστόσο αυτή δεν ήταν αρκετή για να τον σώσει από ένα μικρό λάθος στον 9ο γύρο που άμεσα εκμεταλλεύτηκε ο αντίπαλός του, πέρασε πρώτος και προκάλεσε παραλήρημα στο κοινό των συμπατριωτών του.

GAJSERCAIROLI1 MOTOCROSS GP 4 TN 2019

Οι δυο τους έτρεχαν σε έναν δικό τους αγώνα, μακριά από όλους τους υπόλοιπους, όταν η πρωτοκαθεδρία του αγώνα άλλαξε πάλι χέρια 5 γύρους αργότερα, αυτή τη φορά όταν ο Gajser πέρασε τον Cairoli στο ίδιο σημείο που είχε χάσει νωρίτερα την πρώτη θέση, στην ευθεία μπροστά από τα πιτς.

Οι δύο αναβάτες συνέχισαν να μάχονται στο δικό τους επίπεδο και πλέον πίεζαν στα όρια για τη νίκη, κάτι που οδήγησε ξανά προσπέραση του Cairoli προς μεγάλο ενθουσιασμό του κοινού. Απέμεναν δύο γύροι και όλα ήταν ανοικτά για τη νίκη του αγώνα.

Κάπου εδώ η αφόρητη πίεση του Gajser απέδωσε καρπούς, καθώς ο Cairoli ξανάκανε το λάθος, ο Σλοβένος τον ξαναπέρασε και, στην προσπάθειά του να επιστρέψει στην κορυφή, ο Ιταλός έκανε ένα δεύτερο συνεχόμενο λαθάκι που πλέον οριστικοποίησε την κατάταξη στα δύο ψηλότερα σκαλιά του βάθρου.

MXGP PODIUM MOTOCROSS GP 4 TN 2019

Τρίτος για μια φορά ακόμη τερμάτισε ο Paulin, έχοντας ξεχωρίσει από τον αγώνα όλων των υπολοίπων.

Με τη διπλή νίκη του Tim Gajser η διαφορά από τον πρωτοπόρο Antonio Cairoli μειώθηκε στους 16 βαθμούς, 191 ο πρωτοπόρος Ιταλός και 175 ο δεύτερος Σλοβένος. Όσο για την τρίτη θέση του πρωταθλήματος, τα καλά φετινά αποτελέσματα του Gautier Paulin τον έχουν εδραιώσει εδώ με 142 βαθμούς.

ΜΧ2

Ο θαυματουργός νεαρός από την Ισπανία ονόματι Jorge Prado έλαμψε πέρυσι κατακτώντας ως rookie την ΜΧ2 με την ΚΤΜ και πλέον φέτος έχει επιβάλλει την πλήρη κυριαρχία του. Αν και έχασε έναν αγώνα εξαιτίας τραυματισμού, από τη στιγμή που επέστρεψε δε μοιάζει να έχει αντίπαλο και στο Trentino το επιβεβαίωσε για μια φορά ακόμη.

Πήρε άλλες δύο φορές της Holeshot και κέρδισε με χαρακτηριστική άνεση και τα δύο σκέλη της κατηγορίας, ρίχνοντας πάνω από 12 δευτερόλεπτα στον πρώτο αγώνα και αφήνοντας τις όποιες μάχες πολύ πίσω του.

Στον πρώτο αγώνα, με τον Prado να καλπάζει και να χάνεται από τους υπόλοιπους, η μάχη κορυφώθηκε στο τέλος, όταν ο Jago Geerts (Yamaha) κατάφερε μόλις στον τελευταίο γύρο να κάνει την κρίσιμη προσπέραση στον Tom Vialle (KTM).

PRADO MOTOCROSS GP 4 TN 2019

Όσο για τον δεύτερο αγώνα, μπορεί ο Prado να μην κατάφερε να απομακρυνθεί τόσο πολύ από τους διώκτες του, αλλά πήρε την 5η φετινή του Holeshot και οδήγησε τον αγώνα για 19 γύρους χωρίς ποτέ να προβληματιστεί ιδιαίτερα από κάποιον άλλο αναβάτη.

Η κατάσταση είχε αγωνία πίσω του, όπου μεγάλος νικητής των υπολοίπων ήταν ξανά ο Geerts που καθάρισε στα μισά του αγώνα με τον Vialle, λίγο πριν ο Γάλλος αρχίσει να χάνει θέσεις την κατάταξη.

Τελικά η μάχη της τρίτης θέσης στο δεύτερο αυτό σκέλος δόθηκε στο τέλος ανάμεσα στους Ben Watson (Yamaha) και Thomas Kjer Olsen (Husqvarna), με τον πρώτο να επικρατεί μόλις στον τελευταίο γύρο.

GEERTS MOTOCROSS GP 4 TN 2019

Στη βαθμολογία ο Olsen συνεχίζει να προηγείται, εκμεταλλευόμενος την απουσία του Prado από το Αγγλικό GP (2ος αγώνας της χρονιάς) όπου ο Δανός αναβάτης της Husqvarna πήρε και στα δύο σκέλη τις μοναδικές του φετινές νίκες ως τώρα.

Με την επιστροφή του στη δράση ωστόσο ο Ισπανός μετρά ήδη τέσσερις νίκες σε ισάριθμα σκέλη και η διαφορά του από την κορυφή μειώθηκε σημαντικά. Αυτή τη στιγμή ο Olsen έχει 170 βαθμούς και ο Prado 150, ενώ είναι αξιοσημείωτο πως σε όσους αγώνες έχει τρέξει ο Ισπανός φέτος έχει κερδίσει.

MX2 PODIUM MOTOCROSS GP 4 TN 2019

Τρίτος στην κατάταξη είναι ο Henry Jacobi με Kawasaki και 147 βαθμούς.

Αναλυτικά αποτελέσματα αγώνα και βαθμολογία πρωταθλήματος MXGP 2019

Βίντεο

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 08 Απριλίου 2019 14:40

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon