.
Κατηγορία Extreme Enduro
Τετάρτη, 05 Ιουνίου 2013 10:37

Erzberg Rodeo 2013

 

Επιβεβαίωσε την φήμη του!

 


To Erzberg Rodeo επιβεβαιώνει τη φήμη του ως το σκληρότερο Hard Enduro στον κόσμο!

Το σκληρότερο Hard Enduro

Το Erzbergrodeo, το σκληρότερο Hard Enduro στον κόσμο, ολοκληρώθηκε την Κυριακή με το θρυλικό Red Bull Hare Scramble, η διοργάνωση που έχει φέρει μέσα στην καρδιά των απανταχού εντουράδων ανά τον κόσμο το μικρό Αυστριακό χωριό του Eisenerz.
Οι διοργανωτές του φετινού αγώνα είχαν σχεδιάσει μια βασανιστικά δύσκολη διαδρομή στο βουνό, η οποία έγινε ακόμη χειρότερη διότι έβρεξε, χιόνισε είχε πολύ ισχυρούς ανέμους, λιμνάζοντα νερά και έφερε δάκρυα στα μάτια ακόμη και στους σκληρότερους αναβάτες.
Οι 500 αναβάτες που εκκίνησαν στο Hare Scramble βρέθηκαν στη σειρά στους πρόποδες του βουνού σε ένα μέρος όπου η λάσπη ήταν τόσο βαθιά που έφτανε το πάνω μέρος από τις μπότες τους. Μόνο 14 έφτασαν στην κορυφή μέσα στο χρονικό όριο των τεσσάρων ωρών και όλοι τους εξάντλησαν κάθε ανθρώπινο όριο. Μόνο να καταφέρει κανείς να τερματίσει στο Red Bull Hare Scramble είναι ένα φοβερό επίτευγμα.
Νικητής για το 2013 ο Graham Jarvis ο βετεράνος της Husaberg που κυριάρχησε και σε άλλους αγώνες Hard Enduro. Στο παρελθόν ο Βρετανός είχε αποκλειστεί χάνοντας κάποια Σημεία Ελέγχου, όμως φέτος κατάφερε να κερδίσει. Ο Andreas Lettenbichler, ένας ακόμη βετεράνος ήταν δεύτερος, ενώ ο Ισπανός Alfredo Gomez πήρε την Τρίτη θέση στο βάθρο.

Απογοήτευση για Walker

Ο εργοστασιακός αναβάτης της KTM Jonny Walker, νικητής του 2012 ήταν πικρά απογοητευμένος τερματίζοντας ένα λεπτό μετά τον Gomez στην τέταρτη θέση. Ο 22χρονος ήταν έτοιμος για μια καλή επίδοση, ξεκινώντας από τις πρώτες θέσεις, όμως το KTM 300 EXC του βούλιαξε στο νερό στο χαμό που δημιουργήθηκε στην αρχή του αγώνα. Ο χρόνος που έχασε του στοίχισε μια θέση στο βάθρο. «Εάν έπρεπε με μια λέξη να περιγράψω τον αγώνα, δεν θα μπορούσα να το κάνω», είπε ο Walker, «Πέρυσι όλα πήγαν καλά όμως φέτος δεν ήμουν τυχερός. Δεν είμαι ικανοποιημένος με την τέταρτη θέση, και θα προσπαθήσω ξανά του χρόνου. Ευτυχώς το Red Bull Romaniacs έρχεται σύντομα και θα προσπαθήσω να πάω καλύτερα εκεί.»
Άλλοι αναβάτες με KTM που έφτασαν στην κορυφή του Hare Scramble ήταν ο Ιάπωνας Taichi Tanaka στην 7η θέση και ο αναβάτης της εργοστασιακής ομάδας KTM Enduro Ivan Cervantes, που οδήγησε πρώτη φορά στο Erzberg και τερμάτισε 8ος. Tanaka και Cervantes είπαν ότι ήταν ο σκληρότερος αγώνας της ζωής τους. Tanaka: «Ήταν σκληρότερος αγώνας από πέρυσι. Είχα μεγάλη μάχη με τον Dougie Lampkin στο δάσος και προσπερνούσαμε ο ένας τον άλλο συνεχώς. Εάν γινόταν κάποιο λάθος θα τελείωνε ο αγώνας και για τους δύο μας. Για αυτό είμαι χαρούμενος με το αποτέλεσμα μου.»
Ο Cervantes έπλεξε το εγκώμιο του πέντε φορές νικητή και teammate του στην KTM, Taddy Blazusiak. «Έχω ακόμη περισσότερο σεβασμό για αυτόν που κέρδισε πέντε φορές, κάτι που πρακτικά είναι απίστευτο. Είναι ικανοποιημένος που τερμάτισα, όμως όχι και με τη θέση μου. Έπρεπε να είμαι στο top-5. Θέλω να επιστρέψω και να προσπαθήσω ξανά εάν καταφέρω να χωρέσω στο πρόγραμμά μου.
Εάν τα καταφέρω, θέλω να είμαι στο βάθρο.»

Ατυχίες για όλους

Αναμφίβολα ο πιο άτυχος του αγώνα ήταν ο κάτοχος της pole και τοπικός ήρωας Lars Enöckl. Ο Αυστριακός αναβάτης και δοκιμαστής της KTM ήταν εξαιρετικός στην αρχή και είχε την καλύτερη θέση αφού ξεκινούσε πρώτος. Η μοτοσικλέτα του μπήκε τόσο βαθιά στο νερό στο πρώτο κομμάτι που ο αγώνας γι’ αυτόν τελείωσε πριν καλά – καλά αρχίσει.
Ο πέντε φορές νικητής και εργοστασιακός αναβάτης της KTM Taddy Blazusiak παραβρέθηκε μόνον ως θεατής. Είπε ότι ήταν μια νέα εικόνα γι’ αυτόν να βρίσκεται στο Erzberg και να μην αγωνίζεται. «Χτύπησα τον καρπό μου στη Βαρκελώνη στα X-Games και πονούσα πολύ στις προπονήσεις της εβδομάδας. Δεν έχει νόημα να ξεκινάς το Erzberg εάν δεν είσαι στο 100%. Προτιμώ να περιμένω και να δω εάν το πρόγραμμά μου του χρόνου μπορεί να συμπεριλάβει το Erzberg.» είπε ο Blazusiak. Ο Taddy τώρα επιστρέφει στις ΗΠΑ για τον επόμενο γύρο του US EnduroCross στο Sacramento.
Το Erzberg Rodeo συγκεντρώνει αναβάτες από όλο τον κόσμο. Χιλιάδες προσπαθούν λίγοι τα καταφέρνουν και μετά το Σαββατοκύριακο χιλιάδες ακόμη το βάζουν στο πρόγραμμά τους ως έναν αγώνα που πρέπει να κάνουν. Και ενώ αυτή τη χρονιά ο καιρός έδειξε το χειρότερο πρόσωπό του, ο αγώνας κύλησε ομαλά και σε αυτό συνέβαλλε ο Αυστριακός Karl Katoch και η ομάδα του.

Επιτυχία Cervantes

Ο KTM Factory Racing Extreme Enduro Team Manager, Alex Doringer, έπλεξε το εγκώμιο του νικητή Jarvis και των οργανωτών: «Μια ημέρα πριν είχαμε 20 cm χιόνι και σήμερα οι συνθήκες ήταν ακόμη χειρότερες από όλους τους αγώνες τα τελευταία 19 χρόνια. Ήταν δίκαιη η νίκη του Graham Jarvis. Είναι πολύ δύσκολο να τον νικήσεις σε αυτές τις συνθήκες.
Αυτή τη χρονιά δεν είχαμε την τύχη με το μέρος μας. Ο Johnny Walker είχε τα φόντα να υπερασπιστεί τον τίτλο του. Ήταν για λίγο πρώτος όμως τελικά μπήκε πολύ νερό στον κινητήρα του, κάτι που ήταν απογοητευτικό. Έδειξε την κλάση του καλύπτοντας τη διαφορά από τους πρώτους και τελικά έφτασε την 4η θέση. Επίσης ήταν ένα πολύ καλό αποτέλεσμα για τον Taichi Tanaka που τερμάτισε για Τρίτη συνεχή φορά. Μεγάλος σεβασμός για τον Ivan Cervantes που πήρε την 8η θέση στην πρώτη του συμμετοχή.»

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 05 Ιουνίου 2013 11:19

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Hells Gate 2013 – Beta Red Bull Romaniacs 2013 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon