.
Κατηγορία Endurance
Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2019 16:29

Παγκόσμιο Endurance 2019-2020, 2ος αγώνας, Sepang (Μαλαισία)

Ο καιρός έγινε για μια φορά ακόμη πρωταγωνιστής στην πίστα Sepang International Circuit, καθώς μιμήθηκε τα χαΐρια του εναρκτήριου αγώνα Bol d’ Or στη Γαλλία και είχαμε ξανά διακοπή, μειωμένη διάρκεια και αμέτρητες πτώσεις.

Στα χαρτιά θα ήταν ένας οκταώρος αγώνας, στην πράξη όμως έγινε κάτι λιγότερο από έξι ώρες, καθώς η καταρρακτώδης βροχή που έπεφτε στην Μαλαισιανή πίστα καθυστέρησε την έναρξη κατά περίπου δύο ώρες. Στη συνέχεια οι αναβάτες μπήκαν στην πίστα, αλλά μετά από εννιά γύρους πίσω από το αυτοκίνητο ασφαλείας η βροχή ξαναδυνάμωσε και βγήκαν οι κόκκινες σημαίες.

Όταν εν τέλει η βροχόπτωση επέτρεψε στον αγώνα να ξεκινήσει κανονικά, άρχισε το τρελό θέαμα.

Αρχικά ήταν μια μονομαχία ανάμεσα στον Michael Van Der Mark (Yamaha Sepang Racing) και τον Mike Di Meglio (F.C.C. TSR Honda France), η οποία έληξε άδοξα μετά από ένα λάθος του δεύτερου που τους έστειλε αμφότερους ξάπλα. Χειρότερα την είχε ο VD Mark, καθώς ο αντίπαλός του τον βρήκε στον πίσω τροχό και προκάλεσε ένα highside που έστειλε την R1 της ομάδας για επισκευές που κόστισαν πάνω από 10 λεπτά – ενώ ο Di Meglio ξαναμπήκε στη δράση άμεσα.

Στο μεταξύ, η YART Yamaha είχε ξεκινήσει στραβά, καθώς ο Γερμανός αναβάτης της Marvin Fritz τραυματίστηκε λίγο πριν τον αγώνα και τελευταία στιγμή αντικαταστάθηκε από τον Karel Hanika, για να συμπληρώσει την τριάδα με τους Niccolo Canepa και Broc Parkes.

Η μοτοσυκλέτα τους όμως ξεκίνησε τον αγώνα με ηλεκτρολογικά προβλήματα και ο Canepa συμπλήρωσε τον πρώτο γύρο στην 26η θέση. Παρόλα αυτά, η εμπειρία του και η ταχύτητά του στη βροχή μεταφράστηκαν σε έναν πολύ γρήγορο ρυθμό και σύντομα η R1 της YART βρέθηκε να οδηγεί τον αγώνα.

Κάπου εκεί ήρθε μια ασυνήθιστη απόφαση να αφήσουν τον Canepa να τρέξει όλον τον αγώνα μόνος του, μιας και εκτιμήθηκε πως η εμπειρία του ήταν αυτό που απαιτούσαν οι περίεργες συνθήκες της πίστας.

Η επιλογή αυτή δικαίωσε τους ανθρώπους της ομάδας, καθώς ο Ιταλός δεν είχε αντίπαλο, και πιέστηκε μόνο από τον Di Meglio, ο οποίος τον προσπέρασε στο τελευταίο μισάωρο και λίγο μετά ξανάπεσε!

Κάπως έτσι η YART Yamaha πανηγύρισε μια σπουδαία νίκη, με τον Canepa να καταφέρνει κάτι πολύ σπάνιο για αγώνες αντοχής, να κερδίσει οδηγώντας μόνος του!

Με τις πολλές πτώσεις και τις περίεργες συνθήκες στην πίστα, η δεύτερη θέση είχε άλλη μια απρόσμενη διάκριση: η “πολεθνική” ομάδα Honda Asia Dream Racing with Showa με αναβάτες τους Zaqhwan Zaidi (Μαλαισία), Somkiat Chantra (Ταϊλάνδη) και Andi Farid Izdihar (Ινδονησία) κατάφερε να τερματίσει στη δεύτερη θέση.

Το βάθρο συμπλήρωσε η BMW Motorrad World Endurance Team με τους Ilya Mykhalchyk και Markus Reiterberger να τρέχουν μεταξύ τους τον αγώνα, καθώς ο τρίτος της ομάδας, Kenny Foray, είχε τραυματιστεί στις δοκιμές και απείχε υποχρεωτικά.

Μεγαλειώδη εμφάνιση έκανε στο τέλος και η Yamaha Sepang Racing (Michael Van Der Mark, Franco Morbidelli, Hafizh Syahrin) καθώς στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα o Morbidelli έκανε μια εκπληκτική εμφάνιση αναλαμβάνοντας στη 15η θέση και τερματίζοντας στην 7η! Αν μη τι άλλο, αξιέπαινη η προσπάθεια της ομάδας που νωρίς στον αγώνα έφαγε highside από το λάθος του Di Meglio, επισκεύασε τη μοτοσυκλέτα της σε 10 λεπτά και επέστρεψε.

Το σπουδαίο διήμερο της Yamaha ολοκληρώθηκε με την εντυπωσιακή εμφάνιση της ομάδας Moto Ain (Roberto Rolfo, Robin Mulhauser, Hugo Clere) η οποία κέρδισε την κατηγορία Superstock και ταυτόχρονα τερμάτισε τέταρτη στο σύνολο, μπροστά από ομάδες όπως η πρωτοπόρος του παγκοσμίου, Suzuki Endurance Racing Team (SERT).

Με τα αποτελέσματα και τους δεύτερου αυτού αγώνα, η SERT διατήρησε λοιπόν την πρώτη της θέση στην κατάταξη, έχοντας τερματίσει πέμπτη στον αγώνα της Μαλαισίας.

Δεύτερη με μικρή διαφορά ακολουθεί η BMW Motorrad World Endurance Team, ενώ τρίτη παραμένει η Wójcik Racing Team (με Yamaha R1), ωστόσο το γεγονός πως εγκατέλειψε μετά από 26 γύρους την έχει φέρει υπό πίεση από τη YART Yamaha, ο οποία την πλησίασε στους 5 βαθμούς στην κατάταξη.

Επόμενος αγώνας στο πρόγραμμα του FIM EWC είναι οι 24 Ώρες του Le Mans στις 18 και 19 Απριλίου 2020.

Δείτε παρακάτω τις σημαντικότερες στιγμές του αγώνα της Μαλαισίας από το επίσημο βίντεο του FIM EWC.

Αναλυτικά αποτελέσματα αγώνα και βαθμολογία FIM EWC 2020

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2019 16:37

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon