.
Κατηγορία AMA Supercross
Τρίτη, 26 Μαρτίου 2019 14:54

AMA SX 2019, 12ος αγώνας, Seattle (Η.Π.Α.)

Νίκη Musquin, αλλά με ποινή αφαίρεσης βαθμών

Ο 12ος γύρος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Supercross πέρασε από το Seattle της Δυτικής Ακτής των Η.Π.Α., όπου ένα πλήθος άνω των 52,000 θεατών περίμενε να δει αν ο Cooper Webb θα συνέχιζε την παντοδυναμία του ή αν κάποιος από τους πολλούς και ικανούς ανταγωνιστές του θα κατάφερνε να μειώσει τη διαφορά του πρωτοπόρου στην κατάταξη.

Βέβαια, μια από τις μεγάλες ειδήσεις του αγώνα αυτού ήταν ο σοβαρός τραυματισμός του βετεράνου και θρύλου Chad Reed, ο οποίος και θα απουσιάσει από το υπόλοιπο πρωτάθλημα του 2019.

Στα 250 κυβικά και δη στη δυτική Περιφέρεια (250SX West), η μάχη του τίτλου παίζεται ανάμεσα σε δύο αναβάτες και η μονομαχία τους ήταν το κυρίως πιάτο σε μια κατηγορία που έχει πάντα θέαμα. Πόσο μάλλον όταν αυτός που κερδίζει τον αγώνα είναι ο δεύτερος στη βαθμολογία, δίνοντας λίγο περισσότερο δράμα και ανεβάζοντας τη θερμοκρασία για τους υπόλοιπους τέσσερις αγώνες.

450SX

Στον κυρίως αγώνα της μεγάλης κατηγορίας ήταν ο Zach Osborne (Husqvarna) που πήρε τη Holeshot, καταδιωκόμενος από την αφρόκρεμα της κατηγορίας: Marvin Musquin (KTM), Ken Roczen (Honda), Cole Seely (Honda) και Eli Tomac (Kawasaki) ήταν στο κατόπι του, ενώ ο πρωτοπόρος Webb (KTM) βρισκόταν ακόμη πολύ πίσω.

Πολύ γρήγορα ο Musquin πέρασε πρώτος, αλλά στον αμέσως επόμενο γύρο ένα γκρουπ πεσμένων αναβατών είχε προκαλέσει τις σημαίες με τον κόκκινο σταυρό που σηματοδοτούν πως έχει συμβεί κάτι και οι ρόδες πρέπει να μείνουν σε επαφή με το έδαφος. Ο Γάλλος αναβάτης της ΚΤΜ, είτε επειδή δεν πρόλαβε να αντιδράσει ή γιατί επέλεξε να συνεχίσει σε φουλ ρυθμό, πήδηξε κανονικά το άλμα και συνέχισε να χτίζει διαφορά από τους άλλους.

450 musquin1
Marvin Musquin (KTM)

Ενδεχομένως και εξαιτίας της απόφασής του αυτής, ο Musquin άνοιξε μια μεγάλη διαφορά από τους υπόλοιπους και ο Roczen, που είχε ανέβει πια δεύτερος, δεν είχε και πολλές ελπίδες να τον πιάσει.

Ο τερματισμός βρήκε τους δύο πρώτους με αυτήν ακριβώς τη σειρά, ενώ το τρίτο σκαλί του βάθρου καταλήφθηκε από τον Tomac.

O Webb έδωσε μια μεγάλη μάχη με τον Joey Savatgy (Kawasaki) και τον Seely και κατάφερε στο τέλος να φτάσει ως την τέταρτη θέση, γεγονός που είχε μεγάλη σημασία γι’ αυτόν.

450 roczen
Ken Roczen (Honda)

Η αιτία είναι βαθμολογική και έχει άμεση σχέση με τη νίκη του Musquin. Συγκεκριμένα, μετά τον τερματισμό η βαθμολογία δεν ανακοινώθηκε αμέσως, αλλά αργότερα, αφότου οι ιθύνοντες του αγώνα εξέτασαν την παράβαση του Musquin και αποφάσισαν να του αφαιρέσουν 7 βαθμούς, διατηρώντας τον ωστόσο ως νικητή του Seattle.

Αυτό σήμαινε πως θα έφευγε από εκεί με 19 βαθμούς (αντί για 26), όσους ακριβώς πήρε και ο τέταρτος Webb. Έτσι η μεταξύ τους βαθμολογική διαφορά δεν άλλαξε και ο Webb συνεχίζει να προηγείται με 262 βαθμούς, ενώ ο Musquin (248 β.) δεν τον πλησίασε όπως θα ήθελε.

450 podium

Αυτός που έκλεισε κάπως την ψαλίδα ήταν ο Tomac (243 β.) στην τρίτη θέση της κατάταξης και ο Roczen (239 β.) στην τέταρτη.

Το πρωτάθλημα έχει ακόμη 5 αγώνες ως τη λήξη του και οι προϋποθέσεις για ένα δραματικό φινάλε είναι πάντα παρούσες, αλλά σαφώς θα ήταν πολύ διαφορετικά αν ο Webb έφευγε από το Seattle με μια διαφορά 7 αντί για 14 βαθμών.

250SX West

Δραματικός και απρόβλεπτος ο αγώνας της μικρής κατηγορίας, ξεκίνησε με τον Colt Nichols (Yamaha) να παίρνει τη Holeshot, για να χάσει την πρωτοπορία του αγώνα λίγο αργότερα από τον James Decotis (Suzuki).

250 ferrandis
Dylan Ferrandis (Yamaha)

Οι δυο τους πάλεψαν και αντάλλαξαν θέσεις ξανά μεταξύ τους, ώσπου ο Nichols είχε μια γερή πτώση που τον άφησε εκτός μάχης για το υπόλοιπο του αγώνα.

250 cianciarulo
Adam Cianciarulo (Kawasaki)

Στο μεταξύ όμως ο Dylan Ferrandis (Yamaha) αυτός που έπαιρνε την πρωτιά και πίσω του κατέφτανε με πολλή φόρα ο πρωτοπόρος της κατάταξης, Adam Cianciarulo (Kawasaki). Οι δυο τους έστησαν μια αγχώδη μάχη εκ του συστάδην, κανένας δεν κατάφερε να απομακρυνθεί και ο Ferrandis ήταν αυτός που κατάφερε τελικά να φτάσει στην παρθενική του νίκη στο υψηλότερο επίπεδο του SX, παρότι ο αντίπαλός του πίεζε στη ρόδα του ως την τελευταία στροφή.

250 podium

Η τρίτη θέση του βάθρου πήγε στον Decotis.

Με το αποτέλεσμα του Seattle o Ferrandis ανέβηκε στους 151 βαθμούς και βλέπει τον Cianciarulo να προηγείται στην κατάταξη για μόλις 12 βαθμούς (163), με 4 αγώνες να απομένουν. Ο τρίτος της βαθμολογίας, Shane McElrath, με 123 βαθμούς δε βλέπει και πολλά περισσότερα από την υπεράσπιση της θέσης του από τον Nichols, που ακολουθεί από κοντά με 121 βαθμούς.

Αναλυτικά αποτελέσματα αγώνα και βαθμολογία πρωταθλήματος ΑΜΑ SX 2019

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 26 Μαρτίου 2019 15:00

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon