.
Κατηγορία AMA Supercross
Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2019 16:10

AMA SX 2019, 11ος αγώνας, Indianapolis (ΗΠΑ)

Γέμισε το βάθρο ΚΤΜ, αμφίρροπη η μάχη του τίτλου

Και φτάσαμε αισίως στον 11ο αγώνα του Παγκοσμίου Supercross που φιλοξενήθηκε στο Lucas Oil Stadium της πατρίδας των μηχανοκίνητων σπορ των ΗΠΑ, της Indianapolis. Φτάνοντας εδώ είχαμε ένα σαφές φαβορί στα 450, τον Cooper Webb (KTM), αλλά και δύο διώκτες που προσπαθούσαν από διαφορετικούς δρόμους να τον πιάσουν.

Ο μεν Marvin Musquin (KTM) ήταν μονίμως εκεί μα δεν είχε πάρει ούτε μια νίκη φέτος, ενώ ο Eli Tomac (Kawasaki) έχει μεν νίκες, αλλά όταν δε νικά συχνά βρίσκεται στο πουθενά.

Στα 250, από την άλλη, υπάρχει κάποιος κύριος ονόματι Austin Forkner που τρέχει με Kawasaki και ακόμη δεν του έχει ξεφύγει ούτε μια νίκη στην Ανατολική Περιφέρεια της κατηγορίας. Θα συνεχίσει άραγε έτσι ως το τέλος ή θα προκύψει ο ανταγωνιστής που θα φέρει λίγο μπαχάρι στο πρωτάθλημα;

450SX

Το να πετύχεις τον Webb σε κακή βραδιά δεν είναι και ό,τι πιο συνηθισμένο, ειδικά φέτος που ο Αμερικανός αναβάτης της ΚΤΜ μετρά ήδη 5 νίκες, 2 δεύτερες και 1 τρίτη θέση στους 11 αυτούς αγώνες.

450 webb
Cooper Webb (KTM)

Ο Ken Roczen (Honda), που αρχικά έδειχνε μέσα στο κυνήγι του τίτλου, έχει σιγήσει στους τελευταίους 4 αγώνες και πλέον υποχωρεί στη βαθμολογία δίχως να συντρέχει κάποιος γνωστός λόγος, όπως ένας τραυματισμός ή κάτι άλλο απτό και γνωστό.

Κάπως έτσι μένουν οι κ.κ. Musquin και Tomac για να προσφέρουν λίγο παραπάνω σασπένς στο πρωτάθλημα που ειδάλλως θα ήταν ήδη μια βαρετή παντοκρατορία του Webb.

Στην Indianapolis αυτό το κατάφερε ο Musquin, ο οποίος είχε πολλούς καλούς αγώνες φέτος στο παλμαρέ του, αλλά καμιά νίκη. Μέχρι που φτάσαμε στον 11ο αγώνα, όπου ο Γάλλος αναβάτης της ΚΤΜ έστριψε πρώτος στην πρώτη στροφή και δεν ξανακοίταξε πίσω του, για να οδηγήσει πειστικά στην πρώτη φετινή του νίκη.

450 musquin
Marvin Musquin (KTM)

Δεύτερος πίσω του τερμάτισε ο Blake Baggett (KTM), σε έναν αγώνα που θα μπορούσε ίσως να διεκδικήσει τη νίκη, αλλά δεν κατάφερε να πιέσει πραγματικά τον Musquin σε κανένα σημείο.

Η δε τρίτη θέση ήταν το βάλσαμο του Webb, ο οποίος ήταν εμφανώς κάπως εκτός ρυθμού, αλλά παρόλα αυτά ανέβηκε σε ένα βάθρο που μπορεί να αποδειχθεί πολύ σημαντικό στη διεκδίκηση του τίτλου.

450 baggett
Blake Baggett (KTM)

Κι αυτό γιατί κράτησε τον Tomac πίσω του (4ος), με αποτέλεσμα η μόνη βαθμολογική απώλεια που είχε να αφορά τους 5 βαθμούς που του έκοψε ο Musquin.

Έτσι τώρα η βαθμολογία μοστράρει τον Webb πρώτο και καλύτερο με 243 βαθμούς, τον Musquin να προσπερνά στη δεύτερη θέση με 229 και τον Tomac τρίτο στους 222.

450 podium

Απομένουν έξι αγώνες για τη λήξη του πρωταθλήματος και φυσικά όλοι σημαδεύουν με τα όπλα τους κατευθείαν στον Webb, αλλά πόσοι εξ αυτών έχουν πραγματικά τα φόντα να τον απειλήσουν; Το ερχόμενο σαββατοκύριακο στο Seattle θα μάθουμε περισσότερα.

250SX

Ο κυρίαρχος της Ανατολικής Περιφέρειας των 250, Austin Forkner (Kawasaki), έδωσε μερικές ελπίδες στους αντιπάλους του όταν έκανε έναν μάλλον κακό προκριματικό αγώνα, παίρνοντας την πέμπτη θέση και μια κακή θέση εκκίνησης στον τελικό της κατηγορίας.

250sx start

Ωστόσο εκεί, ό,τι κι αν έλπιζαν να καταφέρουν οι Chase Sexton (Honda) και Justin Cooper (Yamaha), έβαλε γρήγορα τα πράγματα στη θέση τους από την εκκίνηση.

Πήρε τη Holeshot, οδήγησε τον αγώνα και έμεινε εκεί ως την καρό σημαία, αφήνοντας τον Sexton σε μια μοναχική και απροβλημάτιστη δεύτερη θέση.

250 forkner1
Austin Forkner (Kawasaki)

Τρίτος τερμάτισε ο Cooper, αλλά καθόλου εύκολα, καθώς στην εκκίνηση μπλέχτηκε με άλλους αναβάτες και βγήκε εκτός γραμμής, με αποτέλεσμα στον πρώτο γύρο να βρεθεί πολύ πίσω. Η επίδοσή του ήταν προφανώς σπουδαία, για να καταφέρει να περάσει κόσμο και κοσμάκη ως το χαμηλότερο σκαλί του βάθρου, με τελευταίο του θύμα τον ομόσταυλό του στη Yamaha, Mitchell Oldenburg.

Στη βαθμολογία της 250SX East ο Fornker συνεχίζει ακάθεκτος και άχαστος φέτος με 151 βαθμούς, με μια σκληρή μάχη για τη δεύτερη θέση ανάμεσα στους Sexton (125 β.) και Cooper (123 β.). Η απόσταση των τριών πρώτων είναι μεγάλη, αφού στην τέταρτη θέση ο Alex Martin (Suzuki) μετρά μόλις 92 βαθμούς.

250 podium

Το πρωτάθλημα της 250SX East έχει ακόμη 4 αγώνες, με τον επόμενο να έρχεται το ερχόμενο σαββατοκύριακο στο Seattle.

Αποτελέσματα αγώνα και βαθμολγοία πρωταθλήματος AMA SX 2019

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2019 16:10

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon