.
Κατηγορία AMA Supercross
Δευτέρα, 04 Φεβρουαρίου 2019 14:11

AMA SX 2019 – 5ος αγώνας, San Diego

Απύθμενη λασπομαχία και δυο πράσινες μοτοσυκλέτες

Το φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Supercross εξελίσσεται σε έναν εξαιρετικά απρόβλεπτο θεσμό, όπου χρειάστηκαν τέσσερις αγώνες για να δούμε έναν αναβάτη – τον Cooper Webb (ΚΤΜ) – να ντουμπλάρει σε νίκες, καθώς ως τότε είχαμε διαφορετικούς πρωταγωνιστές σε κάθε μάχη.

Φτάνοντας στο San Diego, στη Νότια Καλιφόρνια και πολύ κοντά στα σύνορα με το Μεξικό, προστέθηκε άλλη μια παράμετρος που προσέδωσε δράμα στον 5ο αγώνα του πρωταθλήματος. Η βροχή άρχισε να πέφτει ακριβώς την ώρα που οι αναβάτες ετοιμάζονταν για το πρώτο qualifying.

Team Honda HRCs Ken Roczen grabbed the holeshot Monster Energy Supercross San Diego 2019

Μετά από ένα 15λεπτο σταθερής βροχής, οι ουρανοί άνοιξαν και η τεράστια ποσότητα νερού που έπεσε έκανε την πίστα να μοιάζει με λασπόλιμνη. Κι αν αργότερα η ένταση της βροχής μειώθηκε, δε σταμάτησε ποτέ να ρίχνει στη διάρκεια του αγώνα.

264945 Shane McElrath KTM 250 SX F San Diego SX 2019 007

Το γεγονός αυτό φυσικά επηρέασε έντονα την αγωνιστική δράση, φτιάχνοντας ένα σκηνικό αμέτρητων πτώσεων και απρόβλεπτων αποτελεσμάτων. Ήταν τόσο δυστοπικές οι συνθήκες που κάποιες φορές οι μοτοσυκλέτες σήκωναν κύμα στο πέρασμά τους, οι αναβάτες απέφευγαν να πηδούν στα μεγάλα άλματα, ενώ ενδεικτικότερο παράδειγμα ίσως να ήταν ο αγώνας των KTM Junior Supercross Challenge, όπου όλες οι μοτοσυκλέτες κάποια στιγμή κόλλησαν στη λάσπη!

2019 San Diego Supercross Results Coverage Justin Barcia

450SX

Τρέχοντας τον αγώνα σε τόσο κακές συνθήκες, με την πίστα εφιαλτικά γλιστερή και με στάσιμο νερό σε πολλά σημεία της, σήμαινε πως οι προσπεράσεις δεν ήταν εύκολες. Σε αυτό το πεδίο ο Eli Tomac (Kawasaki) ήταν ο δεύτερος ταχύτερος στον προκριματικό γύρο, πίσω από τον Ken Roczen (Honda) και κέρδισε άνετα το δεύτερο σκέλος όπου συμμετείχε.

Στον τελικό (Final Event) ο Tomac ξεκίνησε πρώτος και οδήγησε για 12 συναπτούς γύρους και άνοιξε διαφορά. Αυτή του φάνηκε χρήσιμη όταν στα τελευταία στάδια του αγώνα είχε κι αυτός μια πτώση στη λάσπη, από την οποία πρόλαβε να ξαναμπεί σε ρυθμό χωρίς κανείς να του απειλήσει την πρωτιά.

tomac1

Όσο ήταν πεσμένος οι Marvin Musquin (KTM) και Roczen τον πλησίασαν, αλλά τελικά ουδείς κατάφερε να τον πιάσει και ο αγώνας τέλειωσε με αυτή τη σειρά.

Με το αποτέλεσμα αυτό ο Tomac πέρασε πρώτος στην κατάταξη, καθώς ο ως τότε πρωτοπόρος, Webb, κατάφερε μόλις μια όγδοη θέση στην τελική λασπομαχία.

Αυτό βέβαια στη φετινή σεζόν δε λέει και πολλά, καθώς ο Tomac με 106 βαθμούς προηγείται με μόλις 4 των ισόβαθμων, Musquin και Roczen (102), ενώ ο Webb με 98 βαθμούς υποχώρησε τέταρτος. Με τόσο μικρές διαφορές, ωστόσο, είναι μάλλον σαφές πως κάθε κακή βραδιά ή ατυχία κάποιου αναβάτη θα μεταφράζεται και σε ανατροπές στη βαθμολογία.

250 SX West

Στα 250 κυβικά, στον αγώνα που προσμετρά στο πρωτάθλημα της Δυτικής Περιφέρειας, ο μεγάλος πρωταγωνιστής καβαλά μια Kawasaki και προς το παρόν πρωταγωνιστεί και στο πρωτάθλημα. Ο λόγος για τον Adam Cianciarulo, ο οποίος ήταν ασυναγώνιστος στο San Diego, οδήγησε από την αρχή ως το τέλος τον τελικό της κατηγορίας του και ουδέποτε απειλήθηκε.

Η δεύτερη θέση πήγε στον ομόσταυλό του, Garrett Marchbanks, ο οποίος σημείωσε στη λασπουριά του San Diego την καλύτερή του επίδοση, καθώς ποτέ ως τώρα δεν είχε τερματίσει σε καλύτερη θέση από την έκτη σε αυτό το κορυφαίο αγωνιστικό επίπεδο.

cianciarulo

Η τρίτη θέση πήγε στον Jimmy Decotis (Suzuki), ο οποίος αποδείχθηκε ιδιαίτερα τυχερός καθώς ακολουθούσε τον Dylan Ferrandis (Yamaha) αδυνατώντας να τον πιάσει και περάσει. Μάλιστα ο Decotis εξεπλάγη όταν τερμάτισε και έμαθε πως ανέβηκε στο βάθρο, καθώς νόμιζε πως είχε χάσει τη μάχη αυτή από τον Farrandis, ο οποίος όμως στο μεταξύ είχε σταματήσει στην άκρη από μηχανικό πρόβλημα, για να ξαναμπεί και να προλάβει έστω την έβδομη θέση.

Παρότι ο Cianciarulo πήρε εδώ την τρίτη – και δεύτερη συνεχόμενη – νίκη του στην κατηγορία, η πρωτοπορία του στη γενική κατάταξη μετρά 114 βαθμούς, μόλις οκτώ από τον δεύτερο Shane McElrath (KTM). Την τρίτη θέση κρατά ο Colt Nichols (Yamaha) με 104 βαθμούς και τον Ferrandis μια ανάσα πίσω του στους 102.

Αποτελέσματα αγώνα και βαθμολογία AMA SX 2019 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 04 Φεβρουαρίου 2019 14:11

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « AMA SX 2019 – 4ος αγώνας, Oakland AMA SX 2019 – 6ος αγώνας, Minneapolis »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon