.
Κατηγορία AMA Supercross
Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017 12:15

AMA SX 2017, 8ος αγώνας Atlanta

 

Dungey και Osborne στην κορυφή

 

Σε έναν ιστορικό αγώνα για τον αμερικάνικο θεσμό, καθώς αυτή είναι η τελευταία φορά που επισκέπτεται το στάδιο Georgia Dome (26 φορές συνολικά μέχρι τώρα!), ο περσινός πρωταθλητής Ryan Dungey (Red Bull KTM Factory Racing) επέστρεψε στις νίκες, ενώ την παρθενική του νίκη πήρε ο Zach Osborne (Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing) για το πρωτάθλημα της ανατολικής περιφέρειας στην κατηγορία 250SX.

450SX


Μπορεί να μην το κατάφερε στον προηγούμενο αγώνα μπροστά το δικό του κοινό, ο Ryan Dungey, όμως πήρε την καρό σημαία στην Atlanta, με την έμπνευση να έρχεται και από τους 60.000 και πλεον θεατές που βρέθηκαν στο Georgia Dome για τον τελευταίο αγώνα SX που θα πραγματοποιηθεί εκεί, ύστερα από 26 επισκέψεις του θεσμού.  Ο πρωταθλητής του 2016, ξεκίνησε πολύ δυνατά από την αρχή και δεν άφησε κανένα άλλο αναβάτη να περάσει μπροστά από την πρώτη κιόλας στροφή, με τους Mike Alessi (Smartop/MotoConcepts Racing Honda) και Blake Baggett (RMATV/MC-WPS-KTM) να τον ακολουθούν.

Με την πίστα καθαρή μπροστά του ο αμερικανός αναβάτης της εργοστασιακής ομάδας της KTM παρέμειενε συγκεντρωμένος και άρχισε να χτίζει γρήγορα μία διαφορά ασφαλείας από τους υπόλοιπους από τον πρώτο κιόλας γύρο. Πίσω του ο Baggett δεν δυσκολεύτηκε να περάσει τον Alessi, στο δεύτερο γύρο, ο οποίος έχασε και την μονομαχία με τον Justin Bogle (RCH/Yoshimura/Suzuki Factory Racing). Έπειτα ο Cole Seely (Team Honda HRC) που βρισκόταν πίσω κατάφερε να περάσει με την μία τόσο τον Alessi όσο και τον Bogle (!) για να ανέβει στην τρίτη θέση.

Στα μισά περίπου του αγώνα ήταν που άρχισε να κάνει αισθητή την παρουσία του και ο Eli Tomac, που έκανε πολύ κακή εκκίνηση (9ος). Μετά από αυτή την εκκίνηση ο εργοστασιακός αναβάτης της Kawasaki και νικητής των τριών προηγούμενων αγώνων, έβαλε το κεφάλι κάτω, έπιασε καταιγιστικό ρυθμό -όπως συνηθίζει άλλωστε φέτος- πέρασε όποιον βρήκε μπροστά του και έφτασε στην 4η θέση στον 7ο γύρο καλοβλέποντας το βάθρο. Στον 9ο γύρο κατάφερε να περάσει και τον Seely που έκανε αμέσως αντεπίθεση, αν και αποτυχημένη. Σειρά είχε ο Baggett που... έπαιζε μόνος του τόση ώρα.

Ο Tomac έφτασε γρήγορα πίσω του και στην αρχή του 16ου γύρου πέρασε μπροστά, με επτά δευτερόλεπτα να τον χωρίζουν πλέον από τον Ryan Dungey και τον αγώνα να έει ακόμη πεντέμιση λεπτά διάρκεια. Ο Tomac δεν πτοήθηκε από την χρονική διαφορά, έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε και κινούμενος ταχύτατα άρχισε να ψαλιδίζει τον χρόνο. Ο Dungey, ωστόσο, ανέβασε επίσης τον ρυθμό του και κατάφερε να κρατήσει υπό έλεγχο την προσπάθεια του Tomac: πέρασε πρώτος τη γραμμή του τερματισμού με ενάμιση δευτερόλεπτο διαφορά για να πάρει τη δεύτερη νίκη στη σεζόν, την 5η στο συγκεκριμένο στάδιο και την 33η της καριέρας του. Σε αυτό το στάδιο ο Dungey είχε κάνει και την πρώτη νίκη της καριέρας του στα 250SX, πριν από δέκα χρόνια!

Για τον Eli Tomac αυτή είναι η πρώτη φορά φέτος που ανεβαίνει στο βάθρο χωρίς να έχει κερδίσει τον αγώνα, ενώ για τον Baggett αυτό είναι το δεύτερο βάθρο της καριέρας του. Έτσι ο Tomac ανέβηκε στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας 25 βαθμούς πίσω από τον Dungey, με τον ομόσταυλο του τελευταίου, Marvin Musquin, να πέφτει στην τρίτη θέση.

450SX Κατάταξη αναβατών, Top 10
1. Ryan Dungey, KTM
2. Eli Tomac, Cortez, Kawasaki
3. Blake Baggett, KTM
4. Jason Anderson, Husqvarna
5. Marvin Musquin, KTM
6. Cole Seely, Honda
7. Chad Reed, Yamaha
8. Justin Brayton, Honda
9. Josh Grant, Riverside, Kawasaki
10. Dean Wilson, Clermont, Husqvarna

450SX Βαθμολογία αναβατών, Top 10
1. Ryan Dungey, KTM - 174
2. Eli Tomac, Cortez, Kawasaki - 149
3. Marvin Musquin, KTM - 147
4. Cole Seely, Honda - 138
5. Jason Anderson, Husqvarna - 121
6. Davi Millsaps, KTM - 98
7. Dean Wilson,, Husqvarna - 84
8. Chad Reed, Yamaha - 83
9. Blake Baggett, KTM - 83
10. Broc Tickle, Suzuki - 76

250SX (Eastern)


Ο Jordon Smith (Troy Lee Designs/Red Bull/KTM) ήταν για δεύτερη σερί φορά ο ταχύτερος αναβάτης στην αρχή του αγώνα, για το πρωτάθλημα της ανατολικής περιφέρειας και αυτός που κατάφερε να στρίψει πρώτος από όλους, μπροστά από τον Dylan Ferrandis (Yamalube/Star Racing Yamaha). Πίσω τους ακολούθησαν οι Alex Martin (Troy Lee Designs/Red Bull/KTM) και Zach Osborne (Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing) δίνοντας την δική τους μάχη, σε αυτό το σημείο, για την τρίτη θέση. Έπειτα ακολούθησε η πτώση του Ferrandis με τον Martin να παίρνει τη θέση του και τον Osborne τρίτο. Πολύ άσχημη εκκίνηση είχε ο νικητής του πρώτου αγώνα της σεζόν, Joey Savatgy (Monster Energy/Pro Circuit/Kawasaki) που βρέθηκε μόλις στην 8η θεση στο κλείσιμο του πρώτου γύρου, έχοντας εκκινήσει εκτός top 10. Μπροστά, ο Martin καταδίωξε τον Smith περνώντας τον στον τρίτο γύρο με το σκηνικό να επαναλαμβάνεται από τον Osborne ένα γύρο μετά. Έπειτα ακολούθησε μονομαχία μεταξύ Martin και Smith που κατέληξε σε πτώση του Smith στον 15ο γύρο με τον Colt Nichols (Yamalube/Star Racing Yamaha) να ακολουθεί τρίτος, τον Savatgy στην 4η θέση και τον Smith πέμπτο. Μπροστά ο Osborne έφτασε σε μια εύκολη νίκη με περισσότερα από έξι δεύτερα διαφορά από τον Martin. Πρώτη νίκη για τον Osborne (σε 49 εκκινήσεις) αλλά και καλύτερο αποτέλεσμα καριέρας για τον Martin στην τρίτη συνολικά επίσκεψή του στο βάθρο. Δεύτερο βάθρο στην καριέρα του Nichols. Ο  Osborne τέθηκε επικεφαλής στη βαθμολογία με τον Savatgy δεύτερο και τον Smith στην τρίτη θέση.

Επόμενος αγώνας στις 4 Μαρτίου, στο Toronto του Καναδά, στο Rogers Centre.

250SX Κατάταξη αναβατών, Top 10
1. Zach Osborne, Husqvarna
2. Alex Martin, KTM
3. Colt Nichols, Yamaha
4. Joey Savatgy, Kawasaki
5. Jordon Smith, KTM
6. Luke Renzland, Yamaha
7. Adam Cianciarulo, Kawasaki
8. Fredrik Noren, Honda
9. Kyle Peters, Suzuki
10.  RJ Hampshire, Honda

250SX Βαθμολογία αναβατών, Top 10
1. Zach Osborne, Husqvarna - 45
2. Joey Savatgy, Kawasaki - 43
3. Jordon Smith, KTM - 38
4. Colt Nichols, Yamaha - 31
5. Adam Cianciarulo, Kawasaki - 30
6. RJ Hampshire, Honda - 29
7. Luke Renzland, Yamaha - 28
8. Kyle Peters, Suzuki - 24
9. Alex Martin, KTM - 23
10. Fredrik Noren, Honda - 21

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Θοδωρής Ξύδης

Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005. Ξεκίνησε να εργάζεται το 2006 στο site του περιοδικού Auto Τρίτη και την επόμενη χρονιά στο περιοδικό μοτοσυκλέτας Moto Τρίτη. Εκεί παρέμεινε μέχρι και το 2016, εκτελώντας έως και χρέη αρχισυντάκτη/διευθυντή σύνταξης. Από το 2016 αποτελεί μέλος της ομάδας του BIKEIT! Απόφοιτος του New York College με πτυχίο στην Επικοινωνία, με αγάπη για την φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται.

Θοδωρής Ξύδης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2017 13:47

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « AMA SX 2017, 7ος αγώνας Minneapolis AMA SX 2017, 9ος αγώνας Toronto »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon