.
Κατηγορία Enduro
Δευτέρα, 05 Νοεμβρίου 2012 15:23

Παν. Π. Enduro 2012,, 5ος και 6ος αγώνας, Γρεβενά

 

 

Τέλος με πρωταθλητές

 




Ο τελευταίος αγώνας της χρονιάς πραγματοποιήθηκε στα Γρεβενά, κάτω από ιδανικές συνθήκες. Ύστερα από δύο μέρες αγώνα, οι κρίθηκαν τα πρωταθλήματα με τους Αλέξη Ζώρα (Ε1), Δημήτρη Τσακατσώνη (Ε2), Βασίλη Σιαφαρίκα (Ε3), Ηλία Κυριλή (EJ) και Μανώλη Νανάκο (ES) να σηκώνουν τις τιμητικές πλακέτες που για πρώτη φορά δόθηκαν σε πρωταθλητές!

anigif

 

Ιδανικές συνθήκες


Ο αγώνας των Γρεβενών είναι από αυτούς που μαζεύουν τόσο τους αναβάτες που ακολουθούν το πρωτάθλημα αλλά και αυτούς που επιλέγουν κάποιους συγκεκριμένους για να οδηγήσουν σε ιδανικές συνθήκες. Τα χώματα, οι ωραίες διαδρομές, τα τοπία, μένουν χαραγμένα στο μυαλό και όποιος έχει κάνει enduro στα Γρεβενά, σίγουρα θα περάσει κάποια στιγμή από εκεί ξανά. Ωστόσο, μόλις 30 αναβάτες μπόρεσαν να συμμετάσχουν στον διήμερο – τελευταίο- αγώνα της χρονιάς, μιας και τα έξοδα για κάτι τέτοιο είναι πολλά. Οι συμμετοχές του περιφερειακού συμπλήρωσαν την εικόνα του κόσμου που έλειπε, ενώ δεν έλειψε το θέαμα και από τους δύο διαφορετικούς θεσμούς.
Η διαδρομή αποτελείτο από τρεις κύκλους των πενήντα τεσσάρων χιλιομέτρων η οποία επαναλαμβανόταν τρείς φορές, και ήταν ίδια και για τις δύο μέρες, στο σύνολο, 160 χιλιόμετρα περίπου ανά ημέρα. Η διαδρομή είχε στο μεγαλύτερο μέρος της μονοπάτια, βατά, συνεχόμενα με λίγες δυσκολίες, αλλά κουραστικά λόγω της εναλλαγής υψομετρικών, των σαμαριών που είχαν δημιουργηθεί, αλλά και της λάσπης σε κάποια σημεία. Η καταρρακτώδης βροχή που έπεσε την Πέμπτη, αλλά και οι βροχές των προηγούμενων ημερών, είχαν δημιουργήσει ένα λασπερό έδαφος, το οποίο δημιούργησε πρόβλημα ακόμη και στο πασάλωμα των ειδικών διαδρομών. Έτσι, οι αναβάτες που παραπονέθηκαν την Παρασκευή, είχαν στην διάθεση τους τις ειδικές για να τις κάνουν αναγνωριστικά, στον πρώτο γύρο του Σαββάτου.
Οι ειδικές, ήταν δύο. Μία cross country στο Καλαμίτσι, με εκκίνηση και τερματισμό σε λόφο και χάραξη ανάμεσα σε δέντρα, με φυσικά άλματα και γκαζερές ευθείες. Η motocross, στην πίστα του ΜΟΓ που βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη. Και οι δύο πολύ κοντά μεταξύ τους, έτσι ώστε ο κόσμος να προλαβαίνει αν θέλει να βλέπει τους αναβάτες.

Γενική κατάταξη

Στις δύο μέρες αγώνα, απόλυτος κυρίαρχος της γενικής κατάταξης ήταν ο Βασίλης Σιαφαρίκας Κερδίζοντας και τις δύο μέρες, πήρε τον δέκατο τίτλο του πρωταθλητή σε κατηγορίες όπου συμμετείχε, αλλά και τον όγδοο γενικής κατάταξης, παραμένοντας αήττητος. Πίσω του βρέθηκε το Σάββατο ο Δημήτρης Τσακατσώνης ενώ ο Κίμων Καράμπελας ήταν αυτός που τερμάτισε δεύτερος την Κυριακή.
Στην 3η θέση τερμάτισε ο Παπαθεοδώρου από τα Γρεβενά το Σάββατο, ενώ την Κυριακή, ο Τσακατσώνης ήταν αυτός που συμπλήρωσε το βάθρο.

Ε1

Η μάχη για τον τίτλο ήταν ανοιχτή στην κατηγορία E1 με τους Αλέξη Ζώρα, Μιχάλη Προβιά και Γιώργου Μανωλίδη να έχουν μικρή βαθμολογική διαφορά. Η συμμετοχή του Γιώργου Κοινωνά που επανήλθε μετά από μακρά απουσία στο εξωτερικό, ανανέωσε επίσης το ενδιαφέρον, όπως και ο ερχόμενος από το motocross, Παναγιώτης Κακολύρης.
Έτσι, ο Ζώρας πίεσε δυνατά από το Σάββατο αλλά ήταν ο Κοινωνάς αυτός που βρέθηκε στην 1η θέση του βάθρου. Πολύ μικρές διαφορές στις ειδικές έδωσαν σε αυτόν το προβάδισμα αντί για τον Μανωλίδη που τερμάτισε 2ος με 3,5’’ διαφοράς, χάνοντας ουσιαστικά τον αγώνα για λίγα δευτερόλεπτα σε δύο ειδικές.
Ο Ζώρας είχε πολύ καλύτερο χρόνο στην 1η και 4η ειδική κατά 14’’ συνολικά, αλλά η μειωμένη απόδοση στις υπόλοιπες τέσσερις ειδικές, τον έριξε στην 3η θέση με 7,4’’ διαφοράς.
Προβιάς, Κακολύρης και Ζβιντερίκος συμπλήρωσαν την εξάδα.
Την Κυριακή, ο Ζώρας κέρδισε τις πέντε από τις έξι ειδικές, βλέποντας μόνο τον Κοινωνά να του κλέβει την 5η ειδική, για δύο δευτερόλεπτα. Με διαφορά 32,8 δευτερολέπτων ο Κοινωνάς έδειξε πως είναι μέσα στο παιχνίδι παρά την απουσία του, ενώ άθελά του, μπήκε στη μέση και αύξησε τη διαφορά που χώριζε τον Μανωλίδη από τον Ζώρα και τον τίτλο. Έξι δευτερόλεπτα ήταν η διαφορά του Μανωλίδη από τον Κοινωνά, ενώ τέταρτος τερμάτισε ο Κακολύρης, μπαίνοντας και αυτός σφήνα ανάμεσα στους διεκδικητές και τον τίτλο. Ο Προβιάς τερμάτισε 5ος ενώ το βάθρο συμπλήρωσε ο Ζβιντερίκος που επανήλθε μετά από μακρά απουσία.

Ε2

Δυναμικά ξεκίνησε το σαββατοκύριακο του ο Δημήτρης Τσακατσώνης με αποτέλεσμα το Σάββατο, να κερδίσει τις πέντε ειδικές διαδρομές από τον Χρήστο Παπαθεοδώρου. Με συνολική διαφορά 11,4’’ ο Παπαθεοδώρου έδειξε ιδιαίτερα δυνατός, αλλά την έκπληξη έκανε ο Γιάννης Παυλίδης, ο περσινός πρωταθλητής της κατηγορίας. Βρήκε μοτοσυκλέτα από την Beta, μόλις την Παρασκευή, δήλωσε συμμετοχή και έφτασε στην 3η θέση του βάθρου με συνολική διαφορά 53,8’’.
Πίσω του βρέθηκαν οι Δήμος Γκαϊδατζής, Γιάννης Θυμιόπουλος και Γιώργος Παγκρατιώτης.
Την Κυριακή, ο Κίμων Καράμπελας είχε δυνατή μάχη με τον Δημήτρη Τσακατσώνη την οποία κέρδισε, όντας πρώτος στις μισές ειδικές. Η διαφορά των 8,4’’ κράτησε τους αναβάτες όλη μέρα σε αγωνία. Ο Παυλίδης βρήκε ρυθμό, μαζί με το στυλ οδήγησης της νέας μοτοσυκλέτας και μείωσε τη διαφορά από τους πρωτοπόρους, στα 26,6’’ κερδίζοντας μάλιστα την 5η ειδική αλλά κοντράροντας στα ίσα και σε άλλες δύο. Ο Παπαθεοδώρου τερμάτισε 4ος, ενώ την εξάδα συμπλήρωσαν οι Γκαϊδάτζης και Αντώνης Μακαρόνας.

Ε3


Λίγες συμμετοχές στην E3 με τον Βασίλη Σιαφαρίκα να ενδιαφέρεται κυρίως για την γενική κατάταξη. Κέρδισε όλες τις ειδικές και την κατηγορία μαζί με την γενική, ενώ πίσω του βρέθηκαν οι Παναγιώτης Θερριός και Θανάσης Παπαδημητρόπουλος.
Μεγάλη διαφορά είχε και την Κυριακή ο Βασίλης Σιαφαρίκας, με την 1η θέση να την έχει κατοχυρώσει, και πίσω του να ακολουθούν οι Θερριός και Παπαδημητρόπουλος ξανά.

ES


Με μεγάλη διαφορά ο Μανώλης Νανάκος τερμάτισε πρώτος το Σάββατο με τον Ελισσαίο Πασχαλίδη, Μανώλης Πασχαλίδη να ακολουθούν στο βάθρο. Οι Μιχάλης Λαβασάς, Δημήτρης Μπαλακτσής και Νίκος Πέτρου συμπλήρωσαν την κατηγορία.
Ο Μανώλης Νανάκος ήταν πρώτος και την Κυριακή με μεγάλη διαφορά από τους Παπαδημητρίου Ελισσαίο, Μανώλης Πασχαλίδη και Μιχάλη Λαβασά που ήταν οι μόνοι που τερμάτισαν.

ΕΝ

Δυνατή μάχη είχε ο Ηλίας Κυριλής με τον Μιχάλη Ντουζένη την πρώτη μέρα του αγώνα, με τελικό νικητή τον Κυριλή και τον Ντουζένη να ακολουθεί στα 22’’, αλλά πολύ κοντά στους χρόνους σε κάποιες ειδικές διαδρομές. Τρίτος τερμάτισε ο Μανώλης Παπαδημητρόπουλος και την κατηγορία συμπλήρωσε ο Θεόδωρος Πολυχρόνης.
Στο δικό του κόσμο όμως ήταν ο Ηλίας Κυριλής την Κυριακή, αφού τερμάτισε ξανά πρώτος με διαφορά αυτή τη φορά 1:02.904’’ από τον Μιχάλη Ντουζένη. Παπαδημητρόπουλος και Πολυχρόνης συμπλήρωσαν την κατηγορία.

Φωτογραφίες απονομών

Φωτογραφίες αγώνα

Video

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012 09:15

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon