.
Κατηγορία Enduro
Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2012 22:58

Κύπελλο Enduro Νοτίου Ελλάδος 2012, 5ος αγώνας, Λουτράκι

 

 

Αυλαία με εκπλήξεις

 

 


Του Τάκη Μανιάτη

Φωτογραφίες: Ειρήνη Φοσγκεράου

Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο έπεσε η αυλαία του κυπέλλου enduro νοτίου Ελλάδος, στην Περαχώρα. Με μία άριστη διοργάνωση από τον Μ.Ο.Λ.Π. και έναν αγώνα με τα απαραίτητα χαρακτηριστικά έτσι ώστε να είναι και εύκολος και δύσκολος ταυτόχρονα.

anigif

Θετική έκβαση του θεσμού


Οι ενενήντα  τρεις αναβάτες που συμμετείχαν, έδειξαν τις διαθέσεις τους αλλά και την δυναμική του θεσμού για το 2013. Το park ferme είχε στηθεί στην Περαχώρα, με την εκκίνηση να βρίσκεται σε κεντρικό σημείο, στην είσοδο του χωριού, και την ειδική διαδρομή στα στηθεί τετρακόσια μέτρα από εκεί. Ο ήλιος αλλά και το δροσερό αεράκι δημιούργησαν ιδανικές συνθήκες για οδήγηση στο βουνό ενώ αρκετοί ήταν και οι θεατές που εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία να απολαύσουν τους αναβάτες αλλά και να αποτελέσουν μέρος ενός φιλικού κλίματος.

Η ειδική διαδρομή ήταν χαραγμένη σε μέρος με δέντρα και διαφορετικά επίπεδα με αποτέλεσμα να υπάρχουν φυσικά εμπόδια αλλά και ένας τεχνητός βραχόκηπος. Αξίζει να αναφερθεί η ύπαρξη πυροσβεστικού οχήματος του δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας το οποίο φρόντιζε για την καταβροχή της ειδικής διαδρομής αλλά και η καντίνα – χρήσιμη για τους θεατές και οι καρέκλες που προσέφερε – χρήσιμες για το ασθενές φύλο που θέλουμε να βλέπουμε και στους αγώνες. Επιπρόσθετα, η Red Bull φρόντιζε για την μουσική υπόκρουση της ειδικής διαδρομής, αλλά υπήρχε και εκφώνηση από άνθρωπο της λέσχης.


Η απλή διαδρομή ήταν διάρκειας 35 χιλιομέτρων και ο γύρος γινόταν από τους αναβάτες τρεις φορές. Αποτελείτο από ένα σφιχτό μονοπάτι με απαιτητική κατηφόρα στο τέλος του, μεγάλης διάρκειας και κουραστικό, το οποίο κατέληγε σε φλαταδούρα για ανάκτηση δυνάμεων. Μετά το 2ο Σ.Ε.Χ. υπήρχε και αρκετή πέτρα σε μία καθαρά εντουράδικη απλή διαδρομή, που χωρίς να έχει ιδιαίτερες δυσκολίες, σε κούραζε ευχάριστα. Οι χρόνοι ήταν πολύ χαλαροί σε σημείο που οι πρώτοι αναβάτες είχαν περιθώριο να ξεκουραστούν περίπου είκοσι με εικοσιπέντε λεπτά.

Γενική κατάταξη

Με τα πρωταθλήματα να έχουν κριθεί στις κατηγορίες E1, E2, και E3 και CH, το ενδιαφέρον είχε επικεντρωθεί στην κατηγορία ES, στους βετεράνους, μεταξύ των Σπύρου Μαυραντζή, Τέντυ Αντωνιάδη και Γιώργου Χαντζόπουλου.  Έτσι υπήρχε μειωμένο ενδιαφέρον για τους κυπελλούχους των κατηγοριών οι οποίοι στράφηκαν στην απόλαυση του αγώνα και στο θέαμα προς τους θεατές. Αυτό βέβαια σε καμία περίπτωση δεν μειώνει την νίκη στην γενική κατάταξη του Πάνου Κακολύρη που αρχίζει και βρίσκει το ρυθμό του στο enduro. Αν και συμμετείχε στην κατηγορία E1, κατάφερε να τερματίσει πεντέμιση σχεδόν δευτερόλεπτα μπροστά από τον Γιώργο Κοινωνά, ο οποίος εμφανίστηκε ξανά στους αγώνες με τις γνωστές καλές επιδόσεις του. Στην μάχη μπλέχτηκε και ο Μιχάλης Ντουζένης ο οποίος τερμάτισε 1,5’’ πίσω από τον Κοινωνά στην 3η θέση, ενώ οι Γιώργος Μανωλίδης, Μιχάλης Προβιάς και Ηλίας Κυριλής, συμπλήρωσαν την εξάδα με διαφορά 14’’ έως 19’’ από τον πρώτο.

Ε1 – Κακολύρης

Είκοσι εφτά αναβάτες εκκίνησαν στην κατηγορία E1 και έχοντας κερδίσει την γενική κατάταξη, η διαφορά του Πάνου Κακολύρη από τον 2ο Παναγιώτη Κορδονούρη ήταν στα 45’’. Την 3η θέση κατέκτησε με 1:06.380 ο Παναγιώτης Ζάχαρης ενώ κοντά του βρέθηκαν οι Δημήτρης Βούλγαρης και Βασίλης Πετρόπουλος με διαφορές δύο δευτερολέπτων. Την εξάδα συμπλήρωσε ο Μάριος Κάκος.

Ε2 – Ρήγας


Όντας πρωταθλητής ο Κώστας Αλεξόπουλος , δεν χρειαζόταν να πιεστεί κι έτσι τερμάτισε 3ος με διαφορά 25’’. 1ος στην κατηγορία E2 βρέθηκε ο Ηλίας Ρήγας ο οποίος κέρδισε και τις τρεις ειδικές από τον Ανδρέα Θεοδώρου με διαφορά 14’’ ενώ ενδιαφέρον είχε η μάχη για την 3η θέση, με τον Δημήτρη Πετρόπουλο να κερδίζει μία ειδική από τον Αλεξόπουλο αλλά τελικά να χάνει την θέση για 1,4’’. Άλλο 1,5’’ πίσω βρέθηκε ο Γιάννης Τόρβας ο οποίος ουσιαστικά έχασε από τον Πετρόπουλο στην 1η ειδική, αλλά κέρδισε τις άλλες δύο. Ο Χρήστος Αποστολόπουλος και ο Κώστας Φόγερτ συμπλήρωσαν την εξάδα.

Ε3 – Παπαδημητρόπουλος


Με τον καλύτερο τρόπο έκλεισε την αγωνιστική του χρονιά ο Θανάσης Παπαδημητρόπουλος ο οποίος κέρδισε μαζί με τον αγώνα και τον τίτλο. Η διαφορά του στα 35.819 από τον Σταύρο Μαντζώρο ήταν καθοριστική, ενώ κοντά στον 2ο βρέθηκε ο Θύμιος Τζόβολος που κέρδισε και μία ειδική. Ακολούθησε ο Νεκτάριος Καταμπάς, ο Κωσταντίνος Κόρδας και ο Βασίλης Αποστολόπουλος.

ES – Μαυραντζής


Η μάχη της ημέρας ήταν ανάμεσα στους διεκδικητές του τίτλου της κατηγορίας των βετεράνων. Μαυραντζής, Αντωνιάδης και Χαντζόπουλος να απέχουν ελάχιστα, με τον Μαυραντζή να θέλει τον τίτλο απ’ ότι φάνηκε, πιο πολύ. Στην μάχη μπλέχτηκε και ο Τάκης Ζαχαράτος αλλά και ο Γιώργος Νέγρης, οι οποίοι όμως βρέθηκαν πίσω από τον Μαυραντζή, στην 2η και 3η θέση. Ο νικητής τελικά μπορεί να κέρδισε μόνο μία ειδική από τον Ζαχαράτο που βρέθηκε πίσω του με 3.102’’ και δύο ειδικές από τον Νέγρη με 5.445’’ διαφοράς, αλλά ο στόχος επετεύχθη μιας και οι βασικοί αντίπαλοι, Θεόδωρος Αντωνιάδης και Γιώργος Χαντζόπουλος ήταν στην 4η και 5η θέσεις, με 7.606’’ και 15.071’’ διαφοράς. Την εξάδα συμπλήρωσε ο Μανώλης Ρουμελιώτης.

CH – Κοινωνάς


Ένας δυνατός Γιώργος Κοινωνάς από τα παλιά ήρθε να κερδίσει στο Λουτράκι. Ο αγώνας δεν ήταν ευκόλος μιας και η μάχη με τον Μιχάλη Ντουζένη που τελικά έληξε υπέρ του Κοινωνά, κρίθηκε στα κλάσματα δευτερολέπτου. Έχοντας μαζέψει 1,2’’ διαφοράς από την 1η ειδική ο Κοινωνάς, 0,2’’ από την 2η και 0,190’’ από την 3η, κατάφερε να κερδίσει με συνολική διαφορά 1.510’’! Στα 15.519’’ διαφοράς τερμάτισε ο Γιώργος Μανωλίδης στην 3η θέση, ενώ πίσω του βρέθηκε ο Μιχάλης Προβιάς  με 18.848’’ Στην 5η θέση τερμάτισε ο κυπελλούχος της κατηγορίας και πρωταθλητής Ελλάδος στην κατηγορία Junior, Ηλίας Κυριλής, με 19.371’’ ενώ την εξάδα έκλεισε ο Παναγιώτης Θερριός με 24.908’’.

Φωτογραφίες αγώνα

Γενικές φωτογραφίες

Video

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2012 07:09

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon