Ας τα πάρουμε από την αρχή όμως, μιας και όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του εξωτερικού, η Honda προσέγγισε αρχικά τον Pedro Acosta, αλλά απορρίφθηκε, αφενός εξαιτίας των προβλημάτων της μοτοσυκλέτας του HRC στην αρχή της σεζόν, αφετέρου λόγω της τεράστιας ποινής που θα ερχόταν σε περίπτωση παραβίασης της σύμβασης με την KTM. Στη συνέχεια μπήκε στο παιχνίδι ο Martin. Στην Aprilia, ο πρωταθλητής έχει μεν αυτή τη στιγμή καλύτερη μοτοσυκλέτα, αλλά οι Ιάπωνες είναι οικονομικά πολύ πιο ισχυροί. Ακόμα και ο επικεφαλής αγώνων της Aprilia, Massimo Rivola, είναι πεπεισμένος ότι ο Martin έχει μια επικερδή προσφορά από την Honda, ενώ κάποιοι ήδη μιλούν για 10 εκατομμύρια ευρώ και άνω ανά σεζόν.
Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στο Assen ωστόσο, ο επικεφαλής της Dorna, Carmelo Ezpeleta, άσκησε πιέσεις και το έθεσε ξεκάθαρα κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο τηλεοπτικό κανάλι Sky Italia: Εάν η Aprilia και ο Martin δεν συμφωνήσουν σε χωρισμό ή εάν η διαφορά φτάσει στο δικαστήριο και κριθεί από δικαστή εκεί, τότε ο Jorge Martin δεν θα οδηγήσει για κανέναν άλλο κατασκευαστή το 2026!
Ο διευθυντής της ομάδας της Honda με τη σειρά του, Alberto Puig, παραδέχτηκε δημόσια το ενδιαφέρον του για τον Martin πριν από αρκετές εβδομάδες, αλλά σύμφωνα με τη δήλωση του Ezpeleta, η Honda και ο Martin είναι αβοήθητοι και ο manager του Martin, Albert Valera πρέπει να βρει μια λύση με την Aprilia το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η συμφωνία με την Honda.
Alberto Puig : «Μπορώ μόνο να επαναλάβω ό,τι είπα την περασμένη εβδομάδα και την προηγούμενη. Δεν συνάπτουμε συμβόλαια με οδηγούς που έχουν ήδη συμβόλαιο. Ό,τι συμφωνείται μεταξύ οδηγών, ομάδων και κατασκευαστών συμβαίνει απευθείας μεταξύ τους. Φυσικά, ο Martin είναι μια επιλογή για εμάς αν δεν έχει συμβόλαιο. Αυτή τη στιγμή η κατάσταση δεν μας είναι απολύτως σαφής. Πρέπει να είμαστε σίγουροι για αυτό που κάνουμε. Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε, δεν υπάρχει προθεσμία. Πρέπει να είναι σαφές ποια είναι η κατάσταση μεταξύ του Jorge και της Aprilia. Αν λυθεί το συμβόλαιο, τότε ξέρουμε τι συμβαίνει. Δεν βιαζόμαστε και πρέπει να περιμένουμε τη λύση, χρειαζόμαστε αποδείξεις».










