.
Κατηγορία Αλλοι
Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2023 12:41

MotoGP - Ο Davide Brivio ίσως γίνει η σημαντικότερη μεταγραφή της Repsol Honda

Ο Ιταλός μάνατζερ φεύγει από τη F1 και ήδη το Διαδίκτυο παίρνει φωτιά για το ενδεχόμενο να αναλάβει την αναγέννηση της Honda.

Με μια σύντομη ανακοίνωση που κοινοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης, 12 Δεκεμβρίου 2023, η ομάδα BMW Alpine F1 Team αποχαιρετά τον Davide Brivio: "Μετά από τριετή συνεργασία χωρίζουν κοινή συναινέσει οι δρόμοι της Alpine Racing με τον Διευθυντή Αγωνιστικής Ανάπτυξης, Davide Brivio, στο τέλος του 2023".

Λίγο αργότερα ο αντιπρόεδρος της ομάδας, Bruno Famin, εξήγησε αναλυτικότερα πως πρόκειται για μια επιθυμία του ίδιου του Brivio, ο οποίος με τη σειρά του ευχαρίστησε την ομάδα που δεν του έφερε εμπόδιο στη θέλησή του για αλλαγή: "Είμαι ευγνώμων στην Alpine που ικανοποίησε την επιθυμία μου να κυνηγήσω άλλες ευκαιρίες που μπορεί (και ελπίζω να) εμφανιστούν στο μέλλον".

XPB 1076463 HiRes 1

Αυτή η τυπική ευχαριστήρια δήλωση δεν αποκαλύπτει κάτι περισσότερο από την ουσία της αποχώρησης του Brivio από την ομάδα, δηλαδή πως έφυγε με δική του θέληση για να ασχοληθεί με "άλλες ευκαιρίες". Ποιες είναι αυτές δεν είναι γνωστό αυτή τη στιγμή, πάντως η εξήγηση του ίδιου του μάνατζερ θυμίζει έντονα τη φρασεολογία του 2021 όταν άφησε τη Suzuki και το MotoGP για να δοκιμάσει στη F1.

Στο μεταξύ έχουν φουντώσει καιρό τώρα οι φήμες πως ο Ιταλός πρόκειται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο σχήμα που θα προσπαθήσει να επαναφέρει τη Repsol Honda στον δρόμο των επιτυχιών στο MotoGP στη μετά-Marquez εποχή.

Ο Brivio ξεκίνησε την καριέρα του στους αγώνες στο WorldSBK τη δεκαετία του 1990 με τη Yamaha, φτάνοντας ως τη θέση του Team Manager της εργοστασιακής ομάδας.

Το 2002 μετακινήθηκε στο πρόγραμμα της Yamaha στο MotoGP ακριβώς στο κομβικό σημείο που εισήχθησαν οι τετράχρονοι κινητήρες στο πρωτάθλημα και αναμφίβολα ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματά του για τη Yamaha ήταν ο καταλυτικός ρόλος του στη μετακίνηση του Valentino Rossi από τη Honda το 2004.

Rossi dan Brivio jpeg

Η ομάδα υπό την ηγεσία του Brivio και του Lin Jarvis μεγαλούργησε την εποχή της παντοδυναμίας του Rossi και μετά του Jorge Lorenzo, ωστόσο όταν ο Rossi έφυγε για τη Ducati το 2010 ο Brivio τον ακολούθησε αναλαμβάνοντας το πρόγραμμα ανάδειξης νέων αναβατών της ακαδημίας VR46.

Το 2013 μεταπήδησε στη Suzuki, την οποία καθοδήγησε ως την κορύφωση του 2020 όταν με τον Joan Mir κατέκτησε τίτλο Αναβατών και Ομάδων, ωστόσο έναν χρόνο μετά ανακοίνωσε πως εγκαταλείπει το MotoGP για να δοκιμάσει άλλες εμπειρίες - δηλαδή τη F1 και την ομάδα Alpine Racing.

Η οικειοθελής αποχώρησή του από τη F1 έρχεται να ρίξει πολύ λάδι στη φωτιά που είχε ανάψει από πέρυσι, όταν πρωτοακούστηκαν φήμες πως το HRC τον θέλει για να ηγηθεί της ομάδας MotoGP.

Davide Brivio, Joan Mir, MotoGP race,  Valencia MotoGP 15 Novenber 2020

Μετά από μια κάκιστη τριετία για τη Honda - από τη στιγμή που τραυματίστηκε σοβαρά ο Marc Marquez στην αρχή της σεζόν 2020 - φέτος έχει ξεκινήσει μια κοσμογονική διαδικασία στα εσώτερα του HRC με αλλαγές προσώπων και στρατηγικών, ενώ και στους αναβάτες η αποχώρηση του Marquez και η πρόσληψη του Luca Marini στη θέση του αλλάζει τα δεδομένα.

Δε θα είναι η πρώτη φορά που η Honda γκρεμίζει εκ θεμελίων και ξαναχτίζει την ομάδα της για να βρει τον δρόμο των επιτυχιών. Το 2011 προσέλαβε τον Livio Suppo ως Διευθυντή Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ, μα στην ουσία το επιδραστικότερο κατόρθωμα του Ιταλού ήταν η μετακίνηση του Casey Stoner από τη Ducati στη Honda.

Παράλληλα η μοτοσυκλέτα πέρασε από μια ριζική μεταμόρφωση, καθώς η Honda επέλεξε να εγκαταλείψει (τη δική της) Showa και τα ηλεκτρονικά που έφτιαχνε στην Ιαπωνία με την ομάδα F1 του εργοστασίου για να φορέσει Ohlins και Magneti-Marelli, ενώ προσέλκυσε τρεις τεχνικούς ηλεκτρονικών από την εργοστασιακή ομάδα της Yamaha και του Jorge Lorenzo δίνοντάς τους τεράστιες αμοιβές για να αλλαξοπιστήσουν ("μας έκαναν μια προσφορά που δε μπορούσαμε να πούμε όχι," δήλωναν τότε οι τρεις τεχνικοί).

Το αποτέλεσμα ήταν ο δεύτερος τίτλος του Stoner το 2011 (πρώτος με τη Ducati το 2007), στρώνοντας το έδαφος για την έλευση του Marc Marquez το 2013.

Φέτος η Honda έχει ήδη ξεκινήσει μια σειρά βαθιών αλλαγών στην ομάδα MotoGP, αρκετές από τις οποίες έγιναν στη διάρκεια του δεύτερου μισού της σεζόν του 2023 και πριν καν φύγει ο Marquez.

Σε αυτό το κλίμα ανανέωσης, ένας μάνατζερ με την εμπειρία του Davide Brivio φαντάζει ιδανικός για να καθοδηγήσει τη Honda ξανά στον δρόμο των επιτυχιών. Το ερώτημα είναι αν ο 59χρονος Ιταλός έχει το MotoGP στο μυαλό του ή αν οι "άλλες ευκαιρίες" που περιμένει να εμφανιστούν αφορούν κάτι άλλο.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2023 14:40

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon