.
Κατηγορία Αλλοι
Δευτέρα, 04 Δεκεμβρίου 2023 16:43

Ο πρωταθλητής MXGP, Jorge Prado, θα τρέξει τρεις αγώνες AMA SX

Ο Ισπανός πρωταθλητής του Παγκοσμίου Motocross θα δοκιμάσει τις δυνάμεις του στο αμερικανικό πρωτάθλημα σε μια ιστορία που μας θυμίζει το 2017, όταν ο Jeffrey Herlings σόκαρε το κοινό των ΗΠΑ με δυο ανεπανάληπτες εμφανίσεις.

Ο Jorge Prado κατέκτησε το πρώτο του πρωτάθλημα στη μεγάλη κατηγορία του Παγκοσμίου MXGP τον Σεπτέμβριο κατά τον προτελευταίο αγώνα της χρονιάς στη Maggiora στην Ιταλία καβαλώντας για λογαριασμό της GASGAS.

Καθώς προετοιμάζεται για την υπεράσπιση του τίτλου του το 2024 ο 22χρονος Ισπανός θα δοκιμάσει την τύχη του και στο αμερικανικό πρωτάθλημα AMA Supercross όπου θα τρέξει ως wildcard στους πρώτους τρεις αγώνες - Anaheim 1 (6/1/2024), San Francisco (13/1) και San Diego (20/1) - της κατηγορίας 450SX με τη GASGAS MC 450F της ομάδας Troy Lee Designs/Red Bull/GASGAS Factory Racing Team.

Για τον ίδιο αποτελεί την πραγματοποίηση ενός ονείρου να αγωνιστεί στις ΗΠΑ, ενώ για μας λειτουργεί και ως υπενθύμιση μιας ιστορικής στιγμής όπου το παγκόσμιο και το αμερικανικό ΜΧ διασταυρώθηκαν με απρόσμενα (για τους Αμερικανούς) αποτελέσματα.

Jorge Prado Red Bull GASGAS Factory Racing 5

Ήταν το 2017 όταν o 23χρονος Jeffrey Herlings έτρεχε ως rookie στην MXGP, φρέσκος από τον τίτλο της ΜΧ2 που είχε πάρει έναν χρόνο πριν. Ο απίθανος Ολλανδός διεκδικούσε το πρωτάθλημα για μεγάλο μέρος της χρονιάς πριν το χάσει τελικά από τον Tony Cairoli, ωστόσο εκείνον τον Αύγουστο σε ένα κενό του πρωταθλήματος έλαβε πρόσκληση να τρέξει έναν αγώνα στις ΗΠΑ. Μη έχοντας πια ελπίδα για τίτλο, ο Herlings πήγε εκεί ως παντελώς άγνωστος σε ένα κοινό που εν πολλοίς αγνοεί το MXGP και θεωρεί το άθλημα ως "αμερικάνικο", με μια μοτοσυκλέτα που του ετοίμασε στοιχειωδώς η KTM North America χωρίς να την έχει καν καβαλήσει πριν τον αγώνα.

Ωστόσο αυτό που συνέβη εκείνο το σαββατοκύριακο απέδειξε πως το παγκόσμιο MX ανέβαινε ταχύτατα και προσπερνούσε το επίπεδο του αμερικανικού πρωταθλήματος. Ο Herlings διέλυσε τον ανταγωνισμό και στα δύο σκέλη, μάλιστα στο δεύτερο έπεσε στην αρχή και έμεινε τελευταίος για να τους ξαναπεράσει όλους, μεταξύ αυτών και τον Αμερικανό κυρίαρχο της ΑΜΑ, Eli Tomac.

Η απίθανη αυτή ιστορία στις ΗΠΑ θεωρείται μια ντροπιαστική υπόθεση που δεν αναφέρεται συχνά, ωστόσο αξίζει να απολαύσετε στο τέλος του άρθρου αυτού ένα εξαιρετικό μίνι ντοκιμαντέρ από τη δυσάρεστη έκπληξη που χάρισε ο Herlings στους Αμερικανούς συναθλητές του.

Jorge Prado Red Bull GASGAS Factory Racing 4

Αυτή τη φορά η παρουσία του Prado στις ΗΠΑ δεν έχει καμιά ανάλογη σύνδεση επισήμως, εύλογα η GASGAS (δηλαδή η ΚΤΜ) δεν επιχειρεί καμιά σχετική αναφορά στο δελτίο Τύπου που έστειλε τώρα.

Ο Prado θα τρέξει με καλύτερες συνθήκες, καθώς έχει ήδη κάνει δύο εβδομάδες προπόνηση στη Νότια Καλιφόρνια και η μοτοσυκλέτα του θα είναι μια κατάλληλα προετοιμασμένη GASGAS MC 450F και όχι μια πρόχειρα στημένη μοτοσυκλέτα από τη βιτρίνα, όπως είχε τρέξει ο Herlings.

Να του ευχηθούμε πρώτα απ' όλα να διασκεδάσει την πραγματοποίηση του ονείρου του, να γυρίσει πίσω υγιής ενόψει της έναρξης του MXGP 2024 τον ερχόμενο Μάρτιο και, γιατί όχι, να τους κεράσει και μια δεύτερη πικρή γουλιά. Γιατί οι Αμερικανοί αναβάτες σίγουρα θυμούνται τον Herlings και όσοι ήταν εκεί το 2017 θα περιμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τον Ισπανό στη σχάρα εκκίνησης του Anaheim. Ο Tomac πάντως αυτή τη φορά θα είναι υποψιασμένος.

Πολύ θα απολαμβάναμε μια ανάλογη δήλωση με αυτή που σέρβιρε ο Herlings μετά τον αγώνα του 2017, καθώς εξηγούσε πόσο του άρεσε η αμερικάνικη πίστα που έχει "πολλές γραμμές για να προσπεράσεις και να κάνεις ό,τι θες". Τότε ένας δημοσιογράφος του απάντησε πως "είναι περίεργο, εμείς κάθε βδομάδα ακούμε αυτούς τους αναβάτες να μας λένε πως υπάρχει μόνο μια αγωνιστική γραμμή", για να εισπράξει την καυτή απάντηση του Herlings: "ε τότε καλύτερα να μην έρθουν στο MXGP..."

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 04 Δεκεμβρίου 2023 16:59

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon