.
Δευτέρα, 04 Δεκεμβρίου 2023 12:24

R.I.P. Cecil Sandford – «Έφυγε» ο πρώτος πρωταθλητής της MV Agusta

Ο Sandford ήταν ένας από τους σημαντικούς μεταπολεμικούς αναβάτες αγώνων και ο πρώτος που έδωσε πρωτάθλημα στο θρυλικό ιταλικό εργοστάσιο.

Έφυγε από την ζωή, στην ηλικία των 95 ετών, ο Βρετανός παλαίμαχος αναβάτης αγώνων Cecil Sandford, ο οποίος έμεινε στην ιστορία καθώς αναδείχθηκε ο πρώτος πρωταθλητής ever, με μοτοσυκλέτα MV Agusta. Μετά από το πρώτο αυτό πρωτάθλημα του 1952, η MV Agusta θα έπαιρνε άλλα 37 παγκόσμια πρωταθλήματα κατά το διάστημα 1955-1974, χτίζοντας τον μύθο που την χαρακτηρίζει ακόμα και σήμερα.

Ο Cecil Sandford γεννήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου του 1928 και γρήγορα εκδήλωσε το ενδιαφέρον του για τους αγώνες μοτοσυκλέτας, αμέσως μετά το τέλος του πολέμου. Έκανε τα πρώτα του αγωνιστικά χιλιόμετρα σε αγώνες εκτός δρόμου, ενώ στην συνέχεια πέρασε στον κόσμο των αγώνων δρόμου και πίστας, με ντεμπούτο το 1948, στην κατηγορία Clumbans Junior του TT. Πήρε το παγκόσμιο πρωτάθλημα του 1952 με την ομάδα της MV Agusta στα Grand Prix των 125 κυβικών, στα πλαίσια του οποίου πρωταθλήματος έκανε και τις πρώτες του νίκες. Συνέχισε να αγωνίζεται σε διάφορες κατηγορίες τα επόμενα χρόνια, ενώ το 1957 κατέκτησε το 2ο παγκόσμιο πρωτάθλημα του, στα 250 κυβικά, με μοτοσυκλέτα FB Mondial. Συνολικά, ο Sandford κατέκτησε 5 νίκες και 21 πλασαρίσματα στο βάθρο, αν και αναγκάστηκε να σταματήσει την αγωνιστική του καριέρα πριν καν κλείσει τα 3ο του χρόνια, το 1957.

Ωστόσο, ο Sandford δεν έχασε ποτέ την αγάπη του για τους αγώνες μοτοσυκλέτας και συνέχισε να κάνει εμφανίσεις, στα σύγχρονα events. Η τελευταία του δημόσια εμφάνιση στα paddock έγινε το 2019, στο γκαράζ της MV Agusta στην Moto2 κατηγορία, στην πίστα του Silverstone.

Ευχόμαστε συλλυπητήρια στην οικογένεια του και στους οικείους του.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 04 Δεκεμβρίου 2023 12:45

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon