.
Κατηγορία Αλλοι
Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023 15:35

MotoGP 2024 – Προσωρινό πρόγραμμα με 22 αγώνες

Εκκίνηση στο Κατάρ και δύο επιπλέον αγώνες σε Καζακστάν και Αραγονία προβλέπει το ενισχυμένο πρόγραμμα του επετειακού 2024.

Η νέα σεζόν του MotoGP έχει πλέον το ημερολόγιό της, στο οποίο η Dorna έχει προσθέσει δύο επιπλέον αγώνες ως προς το φετινό. Για την ακρίβεια, ο ένας εκ των δύο νέων αγώνων στο Καζακστάν και την πίστα Sokol International Racetrack ήταν προγραμματισμένος και στο καλεντάρι του 2023, αλλά τον Απρίλιο ανακοινώθηκε η ακύρωσή του χωρίς να αντικατασταθεί από άλλον, με την επίσημη αιτιολόγηση να αναφέρεται στις “συνεχιζόμενες εργασίες έγκρισης στην πίστα, σε συνδυασμό με τις τρέχουσες παγκόσμιες επιχειρησιακές προκλήσεις”.

Ο δε άλλος επαναφέρει τον ισπανικό αγώνα στη Motorland Aragon στο πρόγραμμα, πληθαίνοντας ξανά τα ισπανικά Grand Prix σε τέσσερα – Jerez, Catalunya, Aragon και Valencia.

Το 2024 είναι μια σημαδιακή χρονιά για το MotoGP που συμπληρώνει 75 χρόνια από την πρώτη του διοργάνωση (1949), ενώ φέρνει μια σημαντική εξέλιξη. Την ερχόμενη χρονιά θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται το πρόγραμμα μετάβασης σε συνθετικά καύσιμα, σύμφωνα με το οποίο οι βενζίνες που θα χρησιμοποιηθούν το 2024 θα πρέπει να είναι κατά 40% μη ορυκτής προέλευσης, ποσοστό που σταδιακά θα φτάσει στο 100% ως το 2027.

CALENDAR 16 9

Το ξεκίνημα του νέου πρωταθλήματος θα επιστρέψει στο Κατάρ και το νυκτερινό GP στις 10 Μαρτίου, με το πορτογαλικό Portimao – που είχε την τιμή φέτος – να μετατίθεται δεύτερο κατά σειρά στο πρόγραμμα του επόμενου χρόνου.

Η συνέχεια μοιάζει με τη φετινή με Αργεντινή και ΗΠΑ, ακολουθεί ένα μίνι ευρωπαϊκό κρεσέντο με Ισπανία, Γαλλία, Καταλονία και Ιταλία και μετά πάμε για το πρώτο GP του Καζακστάν στα μέσα Ιουνίου. Εδώ το πρόγραμμα έχει έναν αστερίσκο με την υποσημείωση “subject to contract”, δηλαδή πως δεν έχει επισημοποιηθεί με υπογραφές ο αγώνας ακόμη.

Επιστρέφουμε φουλ ευρωπαϊκά με Ολλανδία και Γερμανία πριν κλείσει η πρώτη 11άδα αγώνων και τη διακοπή περίπου τριών εβδομάδων, για να συνεχίσουμε από τις 2 Αυγούστου με Αγγλία, Αυστρία, Αραγονία και Σαν Μαρίνο.

Ο Σεπτέμβρης θα ξαναφέρει το MotoGP στην Ινδία (και εδώ με τον ίδιο αστερίσκο όπως το Καζακστάν, περί εκκρεμούς συμφωνίας) για να αρχίσει το ασιατικό και ωκεάνιο σκέλος με Ινδονησία, Ιαπωνία, Αυστραλία, Ταϊλάνδη και Μαλαισία.

Από εκεί θα απομένει πια μόνο η παραδοσιακή λήξη του πρωταθλήματος στη Βαλένθια και την πίστα Circuit Ricardo Tormo.

Στο πρόγραμμα αναφέρεται επίσης η ουγγρική πίστα Balaton Park Circuit ως εφεδρική, αυτή τη φορά με δύο αστερίσκους: δεν έχουν πέσει υπογραφές και δεν έχει ολοκληρωθεί η έγκριση (ομολογκασιόν) της πίστας από την αρμόδια επιτροπή της FIM.

Με το Καζακστάν η διεύρυνση του MotoGP συνεχίζεται, καθώς η ασιατική χώρα γίνεται η 31η που θα έχει φιλοξενήσει αγώνα του κορυφαίου πρωταθλήματος ταχύτητας μοτοσυκλετών στον κόσμο. Το 2024 το παγκόσμιο πρωτάθλημα θα επισκεφτεί 18 διαφορετικές χώρες, συν μια ακόμη αν προκύψει αγώνας και στην Ουγγαρία.

Ωστόσο το πρόγραμμα θα είναι σαφώς πιο βαρύ για τους αναβάτες και τις ομάδες, καθώς προστίθενται δύο επιπλέον αγώνες σε συνολική διάρκεια πρωταθλήματος περίπου όσο και η φετινή.

Αν κάποιοι ανησυχούν πως το MotoGP γίνεται ξανά ολοένα και πιο επικίνδυνο, το πρόγραμμα του 2024 μάλλον δε θα τους καθησυχάσει.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon