.
Πέμπτη, 04 Μαϊος 2023 19:01

MotoGP – Ο Alex Marquez στο... «σκαμνί» της τεχνητής νοημοσύνης

Αναμφίβολα ζούμε στην πλέον καταιγιστική –και τρομακτική- φάση της εξέλιξης της τεχνολογίας, με την τεχνητή νοημοσύνη να κοντράρει στα ίσια τη φυσική ανοησία.

Από τον AI χορό δε λείπει φυσικά και το MotoGP, με την επιστράτευση του ChatGPT για επικοινωνιακούς και όχι μόνο ίσως, λόγους. Εδώ, η Gresini Racing ζήτησε από την AI να κάνει μια συνέντευξη (ερωτήσεις και απαντήσεις) με τον «ψηφιακά δημιουργημένο» Alex Marquez και στη συνέχεια σύγκρινε τις απαντήσεις που δημιουργήθηκαν από τον.. Alex GPT με τις πραγματικές ολοζώντανου Alex Marquez.

 

ChatGPT: Όλα περιστρέφονται γύρω από τις μοτοσυκλέτες στην οικογένεια με σένα και τον φίλο σου Marc Márquez. Τι πιστεύεις για τη σύγκριση μαζί του και πώς καταφέρνεις να εξελίξεις την καριέρα σου στο MotoGP;

Alex Marquez GPT: Ο αδερφός μου ήταν μορφή τεράστιας έμπνευσης για μένα και πάντα προσπαθούσα να μάθω από αυτόν. Αλλά γνωρίζω επίσης ότι είμαστε δύο διαφορετικοί άνθρωποι και με διαφορετικές προσωπικότητες. Έτσι, η καριέρα μου στο MotoGP αφορά την ανάπτυξη του στυλ οδήγησης μου και της αγωνιστικής τέχνης. Πάντα επικεντρώνομαι στο να κάνω το καλύτερό μου και να βελτιώνομαι σε κάθε αγώνα.

Alex Marquez: Το να συγκρίνω τον εαυτό μου μαζί του είχε σίγουρα αντίκτυπο όλα αυτά τα χρόνια γιατί ακολουθήσαμε τον ίδιο δρόμο. Μπόρεσα να διαχειριστώ αυτόν τον παραλληλισμό μέχρι να έρθει μια στιγμή που θα είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να κάνεις ένα είδος χωρισμού… Κάθε αναβάτης έχει διαφορετικές καριέρες και διαδρομές, έτσι έμαθα να κοιτάζω μόνο τον εαυτό μου και να βελτιώνω αγώνα με αγώνα.

 

ChatGPT: Πώς προετοιμάζεσαι σωματικά και ψυχικά για έναν αγώνα MotoGP; Έχεις κάποια προπονητική ρουτίνα που ακολουθείς;

Alex Marquez GPT: Η σωματική και πνευματική προετοιμασία είναι πολύ σημαντική για κάθε αναβάτη MotoGP. Θα ήθελα να επικεντρωθώ στην προπόνηση και τη δύναμη για να είμαι σε καλή φυσική κατάσταση. Δουλεύω επίσης με την ομάδα μου για να αναπτύξω μια στρατηγική αγώνα και να είμαι έτοιμος για οποιαδήποτε κατάσταση μπορεί να συμβεί στον αγώνα. Όσον αφορά την ψυχική προετοιμασία, προσπαθώ να παραμένω ήρεμος και συγκεντρωμένος σε όλο τον αγώνα, ακόμα και όταν υπάρχουν δύσκολες καταστάσεις. Γενικά, προσπαθώ να κρατάω μια ισορροπία μεταξύ σωματικής και πνευματικής προπόνησης για να δίνω τον καλύτερό μου εαυτό στην πίστα.

Alex Marquez: Ακολουθώ την ίδια ρουτίνα εδώ και πολλά χρόνια, παρόλο που ορισμένες ασκήσεις έχουν αλλάξει με τον καιρό. Από ψυχικής πλευράς, προσπαθώ να έχω τους αγαπημένους μου κοντά, να είμαι ήρεμος και να είμαι χαρούμενος. Δεν έχω πνευματικό προπονητή.

 

ChatGPT: Πώς θα περιέγραφες το στυλ οδήγησης σου σε σύγκριση με άλλους αναβάτες MotoGP;

Alex Marquez GPT: Νομίζω ότι το στυλ οδήγησης μου είναι πολύ ομαλό και ελεγχόμενο. Μου αρέσει να επικεντρώνομαι στην ακρίβεια και να φροντίζω να είμαι άνετος και υπό έλεγχο στη μοτοσυκλέτα. Σίγουρα είναι σημαντικό να έχω την απαραίτητη ταχύτητα για να αγωνιστώ στο MotoGP, αλλά η ακρίβεια είναι αυτή που κάνει τη διαφορά για μένα.

Alex Marquez: Ακριβής, ομαλή και επίσης επιθετική μερικές φορές.

 

ChatGPT: Τι κάνεις για να παραμείνεις ήρεμος και συγκεντρωμένος ενώ βρίσκεσαι στο grid, περιμένοντας να ξεκινήσει ο αγώνας; Έχεις κάποια τελετουργία ή ειδική τεχνική;

Alex Marquez GPT: Μου αρέσει να έχω μια ήρεμη και χαλαρή προσέγγιση στη σχάρα εκκίνησης. Μου αρέσει να ακούω μουσική και να επικεντρώνομαι στην αγωνιστική μου στρατηγική. Δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο τελετουργικό, αλλά μου αρέσει να αφιερώνω λίγα λεπτά για να πάρω μια βαθιά ανάσα και να οραματιστώ τον αγώνα μου πριν την εκκίνηση.

Alex Marquez: Προσπαθώ πάντα να οραματιστώ έναν ολόκληρο γύρο στο κεφάλι μου, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής ταχυτήτων, πώς θα το προσεγγίσω, την εκκίνηση και πού θα μπορούσα να έχω χώρο για προσπέραση. Αλλά πάνω από όλα προσπαθώ να απομονωθώ από όλους τους ανθρώπους στο grid.

 

ChatGPT: Γνωρίζουμε ότι ο ανταγωνισμός στο MotoGP είναι πολύ έντονος. Πώς διαχειρίζεσαι το πάθος και τον ανταγωνισμό κατά τη διάρκεια της σεζόν;

Alex Marquez GPT: Η πίεση είναι μέρος των αγώνων στο MotoGP, αλλά πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να τη διατηρήσουμε υπό έλεγχο. Μου αρέσει να επικεντρώνομαι στον αγώνα και τη στρατηγική μου και όχι στο τι κάνουν οι άλλοι αναβάτες. Μου αρέσει επίσης να αφιερώνω λίγο χρόνο για να χαλαρώνω μακριά από την πίστα και να απολαμβάνω τον ελεύθερο χρόνο μου.

Alex Marquez: Από το ξεκίνημά μου, το ισπανικό πρωτάθλημα ήταν ήδη ένα πολύ επαγγελματικό πρωτάθλημα, οπότε φτάνεις στο παγκόσμιο πρωτάθλημα με καλή βάση. Τα πράγματα αλλάζουν πολύ στο άλμα από το Moto2 στο MotoGP και τότε πρέπει να οργανωθείς καλά, για να βεβαιωθείς ότι η πίεση δεν απομακρύνει την εστίαση από αυτό που πραγματικά έχει σημασία – το να είσαι γρήγορος στη μοτοσυκλέτα.

 

ChatGPT: Ποια συμβουλή θα έδινες σε κάποιον που επιθυμεί να ξεκινήσει να εργάζεται στον κόσμο της μοτοσυκλέτας και να γίνει επαγγελματίας αναβάτης;

Alex Marquez GPT: Η συμβουλή μου είναι να εργαστεί σκληρά, να είναι συνεπής και να μην τα παρατά ποτέ. Οι αγώνες μοτοσυκλέτας είναι ένα πολύ απαιτητικό άθλημα, τόσο σωματικά όσο και πνευματικά, απαιτεί πολλή δέσμευση και αφοσίωση για να γίνεις επαγγελματίας αναβάτης. Είναι επίσης σημαντικό να έχεις μια καλή ομάδα γύρω σου που μπορεί να σε βοηθήσει να εξελιχθείς και να βελτιωθείς σε κάθε αγώνα.

Alex Marquez: Αν αυτό είναι το όνειρό σου, πρέπει να παλέψεις γι' αυτό για να το εκπληρώσεις. Πρέπει να το κάνεις χωρίς να το σκέφτεσαι πολύ.

 

ChatGPT: Ποιος ήταν ο πιο αξέχαστος αγώνας ή η νίκη σου στο παγκόσμιο πρωτάθλημα μέχρι στιγμής και γιατί; Υπάρχει κάποιος αγώνας που θα ήθελες να κερδίσεις στο μέλλον;

Alex Marquez GPT: Ο πρώτος μου αγώνας MotoGP ήταν ιδιαίτερος για μένα, γιατί αντιπροσώπευε την κορυφή πολλών ετών σκληρής δουλειάς και αφοσίωσης. Η κατάκτηση του πρωταθλήματος Moto2 το 2019 ήταν επίσης μια πολύ συναισθηματική στιγμή για μένα. Όσον αφορά τους αγώνες που θα ήθελα να κερδίσω στο μέλλον, σίγουρα θα ήθελα να κερδίσω εντός έδρας στο GP της Καταλονίας και επίσης στο Ισπανικό Grand Prix. Αυτοί είναι δύο πολύ σημαντικοί αγώνες για μένα και ελπίζω να τα καταφέρω και με τους δύο κάποια στιγμή στην καριέρα μου στο MotoGP.

Alex Marquez: Ο πιο ιδιαίτερος αγώνας ήταν στη Valencia το 2014 όταν αγωνιζόμουν για τον τίτλο της Moto3 και υπήρχε μεγάλη ένταση με τον αντίπαλό μου. Και ονειρεύομαι να κερδίσω έναν αγώνα MotoGP!

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Νίκος Τσαμάνδουρας

Γεννήθηκε στην Κρήτη στις αρχές της τελευταίας καλή δεκαετίας - εκείνης του ’90.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ευελπιστεί να συνδέσει κάποτε το αντικείμενο σπουδών του με το μεταπτυχιακό του πάνω στα Βιοκαύσιμα και τις Καθαρές Μορφές Ενέργειας.

Ταυτόχρονα, δεν ξέφυγε ποτέ από τους δυο τροχούς, αποτελώντας από το 2012 συντάκτης στα Cretadrive.gr, Bikeit.gr, MotoandRider.gr, Motorsite.gr, Zougla.gr και Newsauto.gr.

Ευτυχώς δεν υπήρξε αγωνιστικό ταλέντο και έτσι μπόρεσε ξένοιαστα να οδηγεί, να φωτογραφίζει, να σχεδιάζει και να γράφει για μοτοσυκλέτες.

Τέλος, κάμποσα βιογραφικά μετά, του φαίνεται ακόμα αστείο να γράφει για τον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο. Ποιος ξέρει;  Ίσως σοβαρευτεί στο μέλλον.

Νίκος Τσαμάνδουρας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 04 Μαϊος 2023 19:37

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon