.
Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2023 14:59

Isle of Man TT 2023 - Κατηγορίες και ημερομηνίες αγώνων

Η 102η διοργάνωση του Isle of Man TT επιστρέφει στο «Νησί» με τις ημερομηνίες και τις κατηγορίες αγώνων του 2023 να είναι ήδη γνωστές.

Πηγαίνοντας πίσω στο χρόνο, η πρώτη κανονική διοργάνωση Isle of Man TT έλαβε χώρα το 1907, αν και οι αγωνιστικές «δοκιμές» τόσο για δίτροχα όσο και για τετράτροχα ξεκίνησαν το 1904. Με την πάροδο των ετών βέβαια η μορφή των αγώνων έχει αλλάξει κατά πολύ σε όλους τους τομείς με μεγαλύτερη –και τρομακτικότερη- αλλαγή εκείνη της ταχύτητας. Η.. «παράνοια» δε, παραμένει ίδια.

Αγώνες και κατηγορίες Isle of Man TT 2023

Superbike - Κυριακή 4 Ιουνίου / Σάββατο 10 Ιουνίου

Το «ναυαρχίδα» των κατηγοριών των αγώνων του Isle of Man TT δεν είναι άλλη από την κατηγορία «Superbike». Τα περισσότερα από αυτά βασίζονται σε μοτοσυκλέτες παραγωγής και εξακολουθούν να μοιάζουν με εκείνες που συναντάμε στις κατά τόπους αντιπροσωπείες. Κάτω από το φέρινγκ ωστόσο, έχουν γίνει βαρβάτες τροποποιήσεις με στόχο τη μέγιστη απόδοση. Οι περισσότερες από τις μοτοσυκλέτες αυτής της κατηγορίας θα είναι μοτοσυκλέτες χωρητικότητας 1.000 κ.εκ. με ισχύ άνω των 200 ίππων.

Supersport - Κυριακή 3 Ιουνίου / Σάββατο 7 Ιουνίου

Η κατηγορία Supersport είναι –όπως είναι αναμενόμενο- λιγότερο ισχυρή από την προαναφερθείσα των Superbike. Χάρη όμως και στο σημαντικά μικρότερο βάρος, οι χρόνοι γύρων δεν απέχουν πολύ από τα Superbikes των υψηλότερων προδιαγραφών. Και πάλι, οι μοτοσυκλέτες βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε αυτές που μπορούμε να αγοράσουμε και να οδηγήσουμε στο δρόμο και επιτρέπονται εκτεταμένες τροποποιήσεις για τη βελτίωση της απόδοσης και της αξιοπιστίας.

Superstock - Τρίτη 6 Ιουνίου / Παρασκευή 9 Ιουνίου

Η Superstock κατηγορία αποτελείται και πάλι από supersport μοτοσυκλέτες των 1.000 κ.εκ. που βασίζονται σε μοντέλα παραγωγής. Η κύρια διαφορά μεταξύ των δύο κατηγοριών επικεντρώνεται στις τροποποιήσεις που μπορούν να γίνουν καθώς και στα ελαστικά που χρησιμοποιούνται. Ενώ τα Superbikes μπορούν να τροποποιηθούν εκτενώς τόσο για απόδοση όσο και για αξιοπιστία, τα Superstock διέπονται από πολύ πιο αυστηρούς κανόνες. Οι κύριες τροποποιήσεις που μπορούν να γίνουν στις superstock μοτοσυκλέτες είναι η βελτίωση της ασφάλειας και της αξιοπιστίας. Επιτρέπεται επίσης η αλλαγή της πίσω ανάρτησης και του εσωτερικού του μπροστινού πιρουνιού, ενώ το ρεζερβουάρ καυσίμου μπορεί επίσης να αλλάξει, ώστε να χωράει περισσότερο καύσιμο για την απόσταση του αγώνα. Η στοκ εξάτμιση μπορεί επίσης να αλλάξει όχι όμως και τα ελαστικά, τα οποία πρέπει να είναι νόμιμα στο δρόμο και οι τροχοί που χρησιμοποιούνται να είναι οι στάνταρ με το μοντέλο.

Supertwin - Τρίτη 6 Ιουνίου / Παρασκευή 9 Ιουνίου

Η κατηγορία των Supertwin ξεκίνησε ως ένας πιο οικονομικός τρόπος αγώνων στο TT και γρήγορα μετατράπηκε σε μια από τις πιο ανταγωνιστικές. Από το 2022, η κατηγορία άνοιξε για να επιτρέψει δικύλινδρες μοτοσυκλέτες κάτω των 700 κ.εκ, εφόσον ήταν διαθέσιμες για αγορά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό έφερε μοτοσυκλέτες όπως το Aprilia RS660 και το Yamaha MT-07, ενώ το 2023, το Yamaha R7 θα κάνει επίσης ξανά την εμφάνισή του στη διοργάνωση, με τον Michael Rutter. Η εν λόγω κατηγορία αποτελεί την πιο «διασκεδαστική» για τους αναβάτες, με τους John McGuinness, Peter Hickman, Michael Dunlop και πολλά άλλα μεγάλα ονόματα του θεσμού να συμμετέχουν και εκεί.

Sidecars - Σάββατο 3 Ιουνίου / Τετάρτη 7 Ιουνίου

Τα Sidecars είναι ένα ιστορικό σκέλος του Isle of Man TT, με το πρώτο Sidecar TT να λαμβάνει χώρα για πρώτη φορά το 1923. Η παρουσία των sidecars μπορεί να έχει μειωθεί κατά πολύ από τότε, αλλά παρόλα αυτά κατασκευάζονται ακόμα. Πρόκειται για ειδικές αγωνιστικές κατασκευές που τροφοδοτούνται είτε από τετρακύλινδρο κινητήρα στα 600 κ.εκ, είτε τρικύλινδρο στα 675 κ.εκ. ή τέλος παράλληλο δικύλινδρο κινητήρα 900 κ.εκ.. Ο οδηγός και όχι ο «αναβάτης», είναι αυτός που ξεκινά, σταματά και οδηγεί. Ο επιβάτης είναι εκεί για να παρέχει κινητό έρμα και μπορεί να τον δει κανείς να κρέμεται γύρω από το sidecar για να φτάσει στην καλύτερη θέση έτοιμος για την επόμενη στροφή. Στην ευθεία, ο επιβάτης είναι κρυμμένος κάτω από το φέρινγκ στο όνομα της μεγαλύτερης τελικής ταχύτητας.

Μείνετε συντονισμένοι καθώς θα επανέλθουμε με το αναλυτικό πρόγραμμα καθώς και περισσότερες λεπτομέρειες.

Πηγή: Visordown/IOMTT

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Νίκος Τσαμάνδουρας

Γεννήθηκε στην Κρήτη στις αρχές της τελευταίας καλή δεκαετίας - εκείνης του ’90.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ευελπιστεί να συνδέσει κάποτε το αντικείμενο σπουδών του με το μεταπτυχιακό του πάνω στα Βιοκαύσιμα και τις Καθαρές Μορφές Ενέργειας.

Ταυτόχρονα, δεν ξέφυγε ποτέ από τους δυο τροχούς, αποτελώντας από το 2012 συντάκτης στα Cretadrive.gr, Bikeit.gr, MotoandRider.gr, Motorsite.gr, Zougla.gr και Newsauto.gr.

Ευτυχώς δεν υπήρξε αγωνιστικό ταλέντο και έτσι μπόρεσε ξένοιαστα να οδηγεί, να φωτογραφίζει, να σχεδιάζει και να γράφει για μοτοσυκλέτες.

Τέλος, κάμποσα βιογραφικά μετά, του φαίνεται ακόμα αστείο να γράφει για τον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο. Ποιος ξέρει;  Ίσως σοβαρευτεί στο μέλλον.

Νίκος Τσαμάνδουρας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2023 15:48

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon