.
Κατηγορία Αλλοι
Παρασκευή, 29 Απριλίου 2022 17:29

Αλλαγές κανονισμών MotoGP: δοκιμές, καύσιμα, ποινές

Σε συνεδρίαση της Επιτροπής των Grand Prix στην Πορτογαλία κατά τη διάρκεια του αγώνα στο Portimao αποφασίστηκαν μερικές τροποποιήσεις στους κανονισμούς.

H Επιτροπή των Grand Prix, απαρτιζόμενη από τους Carmelo Ezpeleta (Dorna), Paul Duparc (FIM), Herve Poncharal (IRTA) και Biense Bierma (MSMA), παρουσία των Jorge Viegas (Πρόεδρος FIM), Carlos Ezpeleta (Dorna), Mike Trimby (IRTA) και Corrado Cecchinelli (Τεχνικός Διευθυντής), συνεδρίασε στο Portimao την Παρασκευή 22 Απριλίου 2022, για να προβεί σε μια σειρά από αλλαγές στο κορυφαίο πρωτάθλημα MotoGP.

Η πρώτη αλλαγή αφορά στις επιτρεπόμενες επίσημες δοκιμές των ομάδων με τους αγωνιζόμενους αναβάτες τους, οι οποίες την ερχόμενη σεζόν θα είναι οι εξής:

  • Μονοήμερο τεστ μετά το τέλος της σεζόν του 2022, στην ίδια πίστα του τελευταίου αγώνα.
  • Τριήμερο “shakedown τεστ” μετά το τέλος της χειμερινής περιόδου απαγόρευσης δοκιμών και πριν το πρώτο επίσημο τεστ. Μόνο για αναβάτες δοκιμών και rookies MotoGP.
  • Τριήμερο τεστ μετά το τέλος της χειμερινής περιόδου απαγόρευσης δοκιμών και πριν τον πρώτο αγώνα.
  • Διήμερο τεστ μετά το τέλος της χειμερινής περιόδου απαγόρευσης δοκιμών και πριν τον πρώτο αγώνα.
  • Δύο μονοήμερα τεστ τη Δευτέρα ή Τρίτη μετά από αγώνα του πρωταθλήματος σε πίστες και ημερομηνίες που θα συμφωνηθούν από τις ομάδες και τις Dorna (διοργανωτές) και IRTA (ένωση αγωνιστικών ομάδων).

Στο αθλητικό κομμάτι, συντάχθηκε μια διευκρινιστική προσθήκη στον κανονισμό για την ποινή Long Lap, σύμφωνα με την οποία η διαδρομή αυτή θα πρέπει να γίνεται με σκέτη και άβαφη άσφαλτο, ανεξαρτήτως του σημείου που βρίσκεται.

Στη συνέχεια έχουμε μια ενδιαφέρουσα απόφαση σχετικά με τα καύσιμα που χρησιμοποιούν οι αγωνιστικές μοτοσυκλέτες, τα οποία θα πρέπει από το 2024 να είναι κατά 40% από μη ορυκτά υλικά.

Αυτό το ποσοστό θα γίνει 100% από το 2027, ενώ σύντομα θα δοθούν στη δημοσιότητα και οι προδιαγραφές αυτών των καυσίμων που θα χρησιμοποιηθούν την τριετία 2024-2026.

Στη συζήτηση αυτή για μετάβαση σε πιο οικολογικά καύσιμα η Επιτροπή ευχαριστεί για τη βοήθεια στη λήψη της απόφασης τους προμηθευτές καυσίμων – και σε κάποιες περιπτώσεις και χορηγούς ομάδων – με τους οποίους συνεργάζεται: BP, ETS Racing Fuels, Repsol S.A., Shell, TotalEnergies/ELF και Petronas.

Τέλος, εκτός από τα ζητήματα των κανονισμών, η Επιτροπή των Grand Prix απένειμε τον τίτλο Best Grand Prix of 2021 στην πίστα Ricardo Tormo για τον αγώνα Valencia Grand Prix, τον τελευταίο της περσινής σεζόν, ο οποίος ήταν και αυτός που σηματοδότησε την επιστροφή των φιλάθλων χωρίς κανένα περιορισμό, μετά από δύο σχεδόν χρόνια με κλειστές ή πολύ αραιοκατοικημένες εξέδρες.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon