.
Κατηγορία Αλλοι
Τρίτη, 01 Μαρτίου 2022 13:10

MotoGP Marc Marquez – Θέλω τουλάχιστον για μία ακόμη φορά να παλέψω για τον τίτλο!

Για αρκετά χρόνια ο Marc Marquez ήταν ασταμάτητος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, ωστόσο τα πράγματα έχουν αλλάξει το τελευταίο διάστημα.


Οι συνεχείς τραυματισμοί δεν έχουν επιτρέψει ακόμα στον έξι φορές παγκόσμιο πρωταθλητή να επιστρέψει στο 100% της φυσικής του κατάστασης. Πλέον όμως δεν βρίσκεται μακριά από αυτό το στόχο και σε πρόσφατη συνέντευξη του δηλώνει ότι ένα πράγμα παραμένει αναλλοίωτο: το πάθος του για νίκες!


Έχει περάσει άλλωστε αρκετό χρονικό διάστημα από την τελευταία φορά που κέρδισε. Και δεν αναφερόμαστε φυσικά σε νίκες σε κάποιον αγώνα, αλλά στην κατάκτηση του παγκόσμιου τίτλου.
Ο Marc Marquez είχε κυριαρχήσει στη μεγάλη κατηγορία κατακτώντας έξι από τους επτά τίτλους από το 2013 μέχρι και το 2019.


Δεν είναι παράλογο να ισχυριστεί κανείς ότι ο Ισπανός είχε συνηθίσει πλέον να είναι ένας από τους καλύτερους αν όχι ο καλύτερος πιλότος στον κόσμο.


Κι όμως έχουν περάσει πλέον πάνω από δύο χρόνια από την τελευταία φορά που κατάφερε να κατακτήσει το πολύτιμο τρόπαιο.

 
Η δίψα του για νίκες όμως παραμένει η ίδια. Πρόσφατα ο Alberto Puig ισχυρίστηκε ότι εάν ο οδηγός του δεν είχε τους τραυματισμούς, θα είχε καταφέρει να πάρει κάποιον τίτλο τα προηγούμενα δύο χρόνια.


«Ποτέ δεν ξέρεις», ήταν τα λόγια του Marquez όταν άκουσε τα σχόλια του Puig. «Δεν μου αρέσει να μιλάω με το εάν, είναι όμως αλήθεια ότι το 2020 προερχόμουν από μία πάρα πολύ καλή χρονιά και γενικά ένιωθα πολύ καλά και η μοτοσυκλέτα δούλευε εξαιρετικά».

Marquez-Toulaxiston-Palepsei-Titlo-hjk2.jpg


«Ακόμα και πέρυσι η περσινή μοτοσυκλέτα ήταν έτοιμη να κατακτήσει τον τίτλο και το είχα πει και σε κάποιες συνεντεύξεις. Έχουμε τα εργαλεία, αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Το παρελθόν όμως ανήκει στο παρελθόν».


«Κάναμε κάποια λάθη στο παρελθόν αλλά τώρα έχουμε και πάλι την ευκαιρία, αν και ποτέ δεν ξέρεις. Έχουμε όμως τη διάθεση να επιστρέψουμε. Ξέρω όμως ότι τα πράγματα θα πάνε αργά και ότι δεν είμαι ακόμα έτοιμος για να επιτεθώ από τον πρώτο αγώνα».


Το γιατί παρουσιάζεται διστακτικός ο Ισπανός της Honda είναι προφανές. Ο χειμώνας που μας πέρασε υποτίθεται ότι θα αποτελούσε μία πρώτης τάξης ευκαιρία για τον ίδιο ώστε να ανακάμψει πλήρως από τους προηγούμενους τραυματισμούς του.


Αντ’ αυτού όμως, ένας νέος τραυματισμός ήρθε να προσθέσει επιπλέον προβληματισμό στην ομάδα και τον ίδιο. Μετά από ένα ατύχημα σε προπόνηση, ο Marquez χτύπησε το κεφάλι του και η διπλωπία, που παραλίγο να του στοιχίσει την καριέρα το 2011, επέστρεψε.


Άλλωστε είχε παραδεχτεί και ο ίδιος ότι το πιο δύσκολο κομμάτι στο να ξεπεράσει αυτόν τον τραυματισμό δεν οφειλόταν στην φυσική κατάσταση αλλά στην ψυχολογία του.
«Ναι, ο τελευταίος τραυματισμός είχε να κάνει απολύτως και μόνο με το πνευματικό κομμάτι. Από φυσικής πλευράς δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερα δύσκολο. Δεν πονούσα… δεν είχα καθόλου πόνο. Τα έβλεπα όμως όλα δίπλα».

Marquez-Toulaxiston-Palepsei-Titlo-hjk5.jpg


«Το δύσκολο ήταν το πνευματικό κομμάτι. Για σκεφτείτε το… κάθε φορά που ανοίγεις τα μάτια σου να τα βλέπεις όλα διπλά! Όταν έχεις χτυπήσει σε κάποιο κόκκαλο, απλά δεν κινείσαι και δεν πονάς. Όμως με την διπλωπία το πρόβλημα αυτό εμφανίζεται κάθε φορά που ανοίγεις τα μάτια σου».


«Πέρασα από πολλούς τραυματισμούς το τελευταίο διάστημα, όμως πραγματικά ποτέ δεν ξέχασα το στόχο μου και αυτός είναι για μία τουλάχιστον ακόμη φορά να προσπαθήσω να παλέψω για το πρωτάθλημα και νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Είμαι 28 χρονών οπότε υπάρχει ακόμα χρόνος».


Φέτος στη διάθεση του θα έχει μία μοτοσυκλέτα η οποία από τα πρώτα χειμερινά τεστ έδειξε ότι είναι περισσότερο φιλική προς τον αναβάτη σε σχέση με το παρελθόν.
Το εργοστάσιο έκανε μία συνειδητή προσπάθεια να απομακρυνθεί από την εξάρτηση σε ένα μόνο πρόσωπο σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη της μοτοσυκλέτας του.

Marquez-Toulaxiston-Palepsei-Titlo-hjk3.jpg


Ο Marc Marquez δοκίμασε τη νέα μοτοσυκλέτα και μέσα από τις δηλώσεις του βλέπει κανείς ότι μόνο απογοητευμένος δεν είναι με τη νέα κατεύθυνση.


«Όχι δεν είμαι καθόλου απογοητευμένος, αντίθετα είμαι ευγνώμων στη Honda γιατί έκαναn μία σημαντική προσπάθεια να αλλάξουν τη μοτοσυκλέτα. Τόσο στην Μαλαισία όσο και στην Ινδονησία, κάθε φορά που άλλαζα από την παλιά στην καινούργια μοτοσυκλέτα, αμέσως καταλάβαινα ότι οι δυνατότητες της ήταν μεγάλες».


«Τώρα έχει έρθει η ώρα να καταλάβουμε πως μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε αυτό. Είμαι ευγνώμων στην
Honda επειδή δούλεψαν πολύ σκληρά και ετοίμασαν μία μοτοσυκλέτα με βάση το feedback από όλους τους αναβάτες».


«Όταν παραπονείσαι για τη μοτοσυκλέτα αλλά κερδίζεις, τότε είναι πολύ δύσκολο να γίνει κάποια αλλαγή. Όταν όμως παραπονείσαι και δεν κερδίζεις, τότε είναι πιο εύκολο να έρθει αυτή η μεγάλη αλλαγή».


«Επομένως θεωρώ ότι έχουμε μία πολύ καλή μοτοσυκλέτα αλλά πρέπει να την κατανοήσουμε σε διαφορετικές πίστες. Στην Μαλαισία για μένα ήταν πολύ καλή στον ένα γύρο, εκεί που αντιμετώπιζα πρόβλημα πέρυσι. Αλλά θα δούμε».


Το μοναδικό μειονέκτημα για τον Ισπανό είναι η έλλειψη χρόνου πάνω στην καινούργια μοτοσυκλέτα, με τον ίδιο να μην είναι ακόμα σίγουρος για το πόσο χρόνο θα χρειαστεί ώστε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

Marquez-Toulaxiston-Palepsei-Titlo-hjk4.jpg


«Για την ώρα ακόμα δεν έχω προσαρμοστεί. Οι άλλοι οδηγοί της Honda οδήγησαν αυτή τη μοτοσυκλέτα και στην Jerez πέρυσι. Είναι διαφορετική και πιο μεγάλη μοτοσυκλέτα και δεν νιώθω ακόμα άνετα, όμως όταν πιέζω ο χρόνος έρχεται. Αυτό είναι καλό. Ξέρω όμως ότι για ολόκληρη τη χρονιά χρειάζεται να κατανοήσεις τη μοτοσυκλέτα και αυτό απαιτεί χρόνο».«Ενδεχομένως σε κάποιους αγώνες να κάνουμε λάθη στρατηγικής μέχρι να βρούμε την καλύτερη ισορροπία, το σίγουρο όμως είναι ότι αυτή η μοτοσυκλέτα έχει δυνατότητες».


Το καλό για τον ίδιο είναι ότι ένας από τους πρώτους αγώνες της χρονιάς θα διεξαχθεί στο αγαπημένο του Τέξας, ενώ - όπως συνηθίζουμε να λέμε - το πρωτάθλημα δεν θα έχει ξεκινήσει ουσιαστικά παρά μόνο όταν φτάσει το paddock στην Ευρώπη. Επομένως υπάρχει χρόνος για τον Ισπανό.


«Πρέπει να είμαι έτοιμος τον Απρίλιο. Εκεί γύρω στον Απρίλιο-Μάιο είναι που καταλαβαίνεις αν είσαι σε θέση να παλέψεις για το πρωτάθλημα, ή αν είχες βάλει πολύ ψηλά τον πήχη».
«Πριν ξεκινήσει η σεζόν όλοι οι οδηγοί είμαστε χαρούμενοι με τις δοκιμές και τα τεστ και όλοι έχουν στόχο να πάρουν τον τίτλο. Μετά όμως από τον 5ο-6ο αγώνα καταλαβαίνεις αν έχεις πραγματικά τις δυνατότητες για κάτι τέτοιο».

Marquez-Toulaxiston-Palepsei-Titlo-hjk6.jpg


Φυσικά όταν έχεις ένα πρωτάθλημα τόσο υψηλού επιπέδου όπως το MotoGP, είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κάνεις τι μπορεί να γίνει.


Ο Ισπανός ξεκινά για πρώτη φορά από το 2014 μία φουλ σεζόν χωρίς να είναι αυτός το μεγάλο και απόλυτο φαβορί. Συνεχίζοντας, αποκαλύπτει τους μεγάλους του αντιπάλους.


«Νομίζω ότι αν στοιχημάτιζα θα έβαζα τα λεφτά μου στον Fabio και τον Pecco. Είναι η πιο ασφαλής επιλογή, αλλά βέβαια ποτέ δεν ξέρεις».


«Στην Μαλαισία και οι οδηγοί της
Suzuki ήταν εντυπωσιακοί αλλά και ο ρυθμός που είχαν οι Aprilia ήταν εξίσου καλός. Εντυπωσιακός ήταν και ο Bastianini».


«Όμως όπως είπα ποτέ δεν ξέρεις. Το MotoGP είναι περισσότερο ισορροπημένο από ποτέ και πάνω από 10 μοτοσυκλέτες μπορούν να κατακτήσουν τον τίτλο. Αυτό δεν χωρά αμφιβολία ότι είναι κάτι πάρα πολύ καλό».

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Νίκος Μπλούνας

Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ και μαζί με την ιστορία, η άλλη μεγάλη του αγάπη είναι οι μοτοσυκλέτες. Ξεκίνησε αργά στο χώρο, με συγγραφή άρθρων για το παγκόσμιο πρωτάθλημα ταχύτητας μοτοσυκλετών στο motograndprix.gr.

Στη συνέχεια, από το 2013 και έως το 2020 ήταν ο παρουσιαστής των κατηγοριών Moto2 και Moto3 στην Cosmote TV, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα αρθρογραφούσε και στο ελληνικό περιοδικό MotoGP World.

Από το 2021 είναι συντάκτης στο bikeit.gr και έχει αναλάβει την ενημέρωση σχετικά με το MotoGP.

Νίκος Μπλούνας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 01 Μαρτίου 2022 13:20

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon