.
Κατηγορία Αλλοι
Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου 2021 16:18

MotoGP – Η επιβίωση στοιχίζει (περίπου) 12.000.000 ευρώ!

Η Petronas, ο μεγάλος χορηγός της δορυφορικής ομάδας της Yamaha, θα αποτελέσει παρελθόν από το πρωτάθλημα και ο Razlan Razali ξέρει καλά πόσα χρήματα θα απαιτηθούν για ένα βιώσιμο project.

Με αρκετά μεγάλο παρασκήνιο και χωρίς πλέον το πρώην δεξί του χέρι, τον Johann Stigefelt, ο Razlan Razali παραμένει στη μεγάλη κατηγορία του παγκοσμίου πρωταθλήματος (MotoGP).

Παραμένει έχοντας στη νέα του ομάδα και πάλι δύο μοτοσυκλέτες της Yamaha, ενώ αξιοθαύμαστο είναι το γεγονός πως κατάφερε – με όλες τις αντιξοότητες – να οργανώσει μια εύρυθμη σε λειτουργία ομάδα.

Ο Razali είχε όραμα και το υλοποίησε, όμως σημαντικός παράγοντας (χωρίς τη βοήθεια του οποίου τίποτα δεν θα είχε πραγματοποιηθεί) ήταν και η παρουσία του νέου χορηγού της ομάδας.

Η WithU έβαλε ένα σημαντικό μέρος από τα χρήματα που απαιτούνται για μια δορυφορική ομάδα του κύρους της RNF Petronas (πλέον) και τα οποία αγγίζουν ή και ξεπερνούν τα 12 εκατομμύρια ευρώ.

Δεν είναι υπερβολή να σημειώσουμε ότι ο Razali ξεκίνησε σχεδόν από το μηδέν, αφού αν και το ανθρώπινο δυναμικό υπήρχε, χρειάστηκε να συζητήσει εκ νέου συμβάσεις εργασίας και συμβόλαια.

Μόνο στην Yamaha, για τις δύο μοτοσυκλέτες, το ετήσιο budget της ομάδας φτάνει τα 4.5 εκατομμύρια ευρώ.

Τα 2.5 εκατομμύρια είναι για την εργοστασιακή M1 που θα έχει στη διάθεσή του το 2022 ο Andrea Dovizioso και τα περίπου 2 εκατομμύρια (κάτι λιγότερο) θα πάνε για την M1 A-Spec του Darryn Binder.

Τουλάχιστον το θετικό για τον Razlan Razali είναι ότι τα συμβόλαια των οδηγών τα καλύπτει η Yamaha κι έτσι ένα μεγάλο βάρος φεύγει από τον προϋπολογισμό της ομάδας.

Τα πάντα, σε ό,τι αφορά στο οικονομικό κομμάτι, περνάνε από τα χέρια του έμπειρου παράγοντα. Πολύ περισσότερο τώρα που λείπει η μεγάλη οικονομική επιφάνεια της Petronas.

Ο ίδιος υπολογίζει ότι όλα τα έξοδα της ομάδας του κυμαίνονται από 11 έως 13 εκατομμύρια ευρώ.

Η WithU βάζει περίπου τα 4 εκατομμύρια, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε την πολύ σημαντική στήριξη της Dorna στις ομάδες του MotoGP (πλην εργοστασίων).

Μόνο από την Dorna, η RNF Yamaha θα πάρει άλλα 5 εκατομμύρια ευρώ, με τα υπόλοιπα χρήματα να συγκεντρώνονται από τα χρήματα μικρότερων χορηγών.

Τα μισά περίπου από τα έξοδα της ομάδας πάνε στο leasing των μοτοσυκλετών αλλά και στα έξοδά τους, τις αναβαθμίσεις και την κάλυψη ζημιών από πτώσεις.

Η Yamaha πληρώνει τους Dovizioso και Darryn Binder, όμως η WithU είναι ίσως η μεγαλύτερη σε ανθρώπινο δυναμικό δορυφορική ομάδα στο MotoGP!

Αυτό σημαίνει ότι έχει στο μισθολόγιό της περίπου 60 (!!) άτομα, οπότε καταλαβαίνει κανείς ότι και το κόστος όλων, συν τα ταξίδια τους ανά τον κόσμο κτλ έξοδα, είναι κάτι παραπάνω από αξιόλογο.

Κι όλα αυτά σε έναν κόσμο που ακόμα δεν έχει καταφέρει να συνέλθει και να ξεπεράσει οριστικά τις συνέπειες από την πανδημία…

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Νίκος Μπλούνας

Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ και μαζί με την ιστορία, η άλλη μεγάλη του αγάπη είναι οι μοτοσυκλέτες. Ξεκίνησε αργά στο χώρο, με συγγραφή άρθρων για το παγκόσμιο πρωτάθλημα ταχύτητας μοτοσυκλετών στο motograndprix.gr.

Στη συνέχεια, από το 2013 και έως το 2020 ήταν ο παρουσιαστής των κατηγοριών Moto2 και Moto3 στην Cosmote TV, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα αρθρογραφούσε και στο ελληνικό περιοδικό MotoGP World.

Από το 2021 είναι συντάκτης στο bikeit.gr και έχει αναλάβει την ενημέρωση σχετικά με το MotoGP.

Νίκος Μπλούνας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου 2021 16:20

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon