.
Κατηγορία Αλλοι
Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2021 12:24

MotoGP – Τα 5 πράγματα που ξεχώρισαν στο τεστ της Jerez

Η Ducati, ο Quartararo, η KTM, η Suzuki και οι Rookies στο μικροσκόπιο, λίγο πριν το τέλος της χρονιάς.

Το χρονικό διάστημα διαθέσιμο για δοκιμές, πριν τη χειμερινή διακοπή, ήταν ελάχιστο και συγκεκριμένα οι δύο μόλις ημέρες του τεστ στην πίστα της Jerez.

Επομένως οι ομάδες και τα εργοστάσια έπρεπε να καλύψουν πολύ έδαφος σε αυτές τις 48 ώρες. Πέντε πράγματα όμως ήταν αυτά που ξεχώρισαν ανάμεσα σε όλα τα άλλα:

5-pragmata-test-Jerez-olk2.jpg

  1. Η κυριαρχία της Ducati δείχνει να εδραιώνεται

Τόσο τα σχόλιά του μετά το τεστ, όσο και η ταχύτητά του σε αυτό (αφήνοντας σχεδόν μισό δευτερόλεπτο πίσω του τον ανταγωνισμό) αρκούν για να σπείρουν το φόβο στους αντιπάλους του!

Ο λόγος για τον Fransesco Bagnaia, ο οποίος μετά τις δοκιμές έλεγε: «Είμαι χαρούμενος. Νοιώθω τέλεια πάνω στη μοτοσυκλέτα, αν και ακόμα έχουμε δουλειά. H Ducati ήδη έχει ετοιμάσει μια τέλεια μοτοσυκλέτα».

«Το εκπληκτικό είναι ότι με κόντρα τον αέρα και με το μεσαίο πίσω ελαστικό, κατάφερα να κάνω ταχύτερο γύρο απ’ ότι στις κατατακτήριες! Σίγουρα είμαστε στη σωστή κατεύθυνση».

Το παραδοσιακό πρόβλημα της Ducati μέσα στις στροφές δείχνει να έχει αντιμετωπιστεί με το σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός νέο φέρινγκ. Όμως δεν είναι η νέα αναβάθμιση της μοτοσυκλέτας, η οποία έχει νέο πλαίσιο καινούργιο, πιο δυνατό, κινητήρα.

Αν μη τι άλλο, η Ducati στη θεωρία δείχνει ικανή να ξεκινήσει το 2022 εκεί απ’ όπου ολοκλήρωσε το 2021: με νίκες!

5-pragmata-test-Jerez-olk3.jpg

  1. Ο Quartararo και η πίεση προς την Yamaha

Ήδη από την πρώτη ημέρα των δοκιμών ήταν φανερό ότι ο Fabio Quartararo δεν ήταν ικανοποιημένος από τη δουλειά της Yamaha.
Φυσικά το μεγάλο πρόβλημα των μπλε είναι η ιπποδύναμη του κινητήρα και η Yamaha έφερε μια ελάχιστα βελτιωμένη μοτοσυκλέτα από αυτή που είχε στο τεστ το Misano.

«Δεν ανησυχώ για τις Ducati», έλεγε ο Quartararo. «Είναι βέβαια ταχύτατες, ενώ εμείς δεν κάναμε το βήμα που θέλαμε. Ελπίζω να το καταφέρουμε στη Sepang γιατί δοκιμάσαμε πολλά εδώ, αλλά δεν κατάλαβα κάποια βελτίωση».

Για την Yamaha η πρόκληση του να διατηρήσουν την ισορροπία της μοτοσυκλέτας τους, προσθέτοντας όμως μεγαλύτερη ιπποδύναμη στον κινητήρα, παραμένει μεγάλη κι ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα.

5-pragmata-test-Jerez-olk4.jpg

  1. Η KTM εξακολουθεί να δείχνει χαμένη

Το τεστ της Jerez ήταν ένα ακόμα παράδειγμα, από τα πολλά των τελευταίων ετών, του πόσο ανταγωνιστικό έχει γίνει πια το αγαπημένο μας MotoGP.

Στο τέλος των δοκιμών στην Ισπανία είχαμε πέντε διαφορετικούς κατασκευαστές στις πέντε πρώτες θέσεις, με τα βλέμματα να τραβά η prilia του Maverick Vinales.

Ο Ισπανός κατάφερε να πάρει θέση πίσω από την Ducati του Bagnaia, την Yamaha του Quartararo, την Suzuki του Alex Rins και την Honda του Pol Espargaro.

Από την άλλη βέβαια, ο έκτος και τελευταίος κατασκευαστής του MotoGP έλαμπε διά της απουσίας του. Ο λόγος για την ΚΤΜ, ο καλύτερος εκπρόσωπος της οποίας ήταν ο Brad Binder που έκανε τον 11ο χρόνο.

Το θέμα με την ΚΤΜ δείχνει ακόμα πιο σοβαρό και ο προβληματισμός στην ομάδα για τις δυσκολίες είναι μεγάλος.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το εργοστάσιο ακύρωσε όλες τις συνεντεύξεις των οδηγών του κι έτσι δεν ξέρουμε που και τι ακριβώς δυσκολεύει τους οδηγούς.

5-pragmata-test-Jerez-olk5.jpg

  1. Η Suzuki βρήκε (πάλι) τη χρυσή τομή

Για τη Suzuki, όπως και για τη Yamaha, το ζητούμενο είναι η παραπάνω δύναμη για να παλέψουν με τις Ducati.

Ένα ζητούμενο που στην πραγματικότητα είναι στην κορυφή της λίστας τα τελευταία χρόνια για το εργοστάσιο. Το ευτύχημα για την ομάδα είναι ότι κάθε χρόνο βρίσκουν τρόπο και βγάζουν περισσότερα άλογα από το μοτέρ.

Κάτι διόλου εύκολο, αν δούμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Yamaha σε αυτό το κομμάτι, μιας και είναι πολύ δύσκολο – σε αυτό το επίπεδο εξέλιξης – να μην χάσεις την κατεύθυνσή σου.

Φέτος η Suzuki έφερε νωρίτερα τη νέα πρωτότυπη μοτοσυκλέτα της, η οποία όμως (αν και νωρίς) δείχνει πολύ δυνατή.

«Δουλέψαμε με το νέο κινητήρα, με τα φέρνιγκ, με το γενικό set-up, το ψαλίδι και με πολλά άλλα πράγματα και είμαι πολύ χαρούμενος!» έλεγε ο Alex Rins.

«Νοιώθω γεμάτος ενέργεια παρά την κούραση! Ο κινητήρας μας έχει περισσότερη δύναμη και πιστεύω ότι έχουμε κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα εμπρός».

O Rins ήταν κατενθουσιασμένος με τη νέα μοτοσυκλέτα και για τον επιπρόσθετο λόγο ότι βλέπει φως στην άκρη του τούνελ, ώστε να βελτιώσει την απόδοσή του και να κρατήσει τη θέση του στην ομάδα.

5-pragmata-test-Jerez-olk6.jpg

  1. Η κόντρα των Rookies στην ΚΤΜ

Σαν να μην της έλειπαν τα προβλήματα και οι δυσκολίες με τη μοτοσυκλέτα της, η KTM έχει να αντιμετωπίσει και μια κόντρα που έχει γεννηθεί ανάμεσα στους δύο rookies της, τον Raul Fernandez και τον Remy Gardner.

Οι δύο τους ήταν ομόσταυλοι στην Moto2 και διεκδίκησαν μέχρι τον τελευταίο αγώνα της χρονιάς φέτος τον τίτλο του πρωταθλητή, ο οποίος πήγε τελικά στα χέρια του Gardner.

Πριν λίγες ημέρες όμως είχαμε εμπρηστικά σχόλια του Fernandez σε Ισπανικά ΜΜΕ για τον Remy Gardner και τη μάχη τους για τον τίτλο, εμπλέκοντας την ΚΤΜ.

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, ο Ισπανός κατηγόρησε τον Gardner ότι συνωμότησε εναντίον του και η ΚΤΜ τον βοήθησε δίνοντάς του καλύτερα εξαρτήματα. Ο Gardner απάντησε λέγοντας:

«Μπορεί να σκέφτεται ό,τι θέλει, όμως η ομάδα μας έδωσε ίσες ευκαιρίες και ο καλύτερος κέρδισε μέσα στην πίστα. Όλα αυτά είναι βλακείες».

Μόνο αρμονική δεν δείχνει η συνύπαρξη των δυο στο γκαράζ της ομάδας, η οποία πάντως δεν θα πρέπει να έχει εκπλαγεί από τη στάση του Fernandez, ειδικά μετά τον τρόπο που επέλεξε να τον κρατήσει στη σφαίρα επιρροή της.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Νίκος Μπλούνας

Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ και μαζί με την ιστορία, η άλλη μεγάλη του αγάπη είναι οι μοτοσυκλέτες. Ξεκίνησε αργά στο χώρο, με συγγραφή άρθρων για το παγκόσμιο πρωτάθλημα ταχύτητας μοτοσυκλετών στο motograndprix.gr.

Στη συνέχεια, από το 2013 και έως το 2020 ήταν ο παρουσιαστής των κατηγοριών Moto2 και Moto3 στην Cosmote TV, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα αρθρογραφούσε και στο ελληνικό περιοδικό MotoGP World.

Από το 2021 είναι συντάκτης στο bikeit.gr και έχει αναλάβει την ενημέρωση σχετικά με το MotoGP.

Νίκος Μπλούνας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2021 12:35

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon