.
Κατηγορία Αλλοι
Δευτέρα, 06 Σεπτεμβρίου 2021 14:05

MotoGP: Κάλλιο αργά παρά ποτέ – Η αλλαγή πλεύσης στην Honda

Στην Honda έμαθαν με το δύσκολο τρόπο ότι η προσήλωση σε μια κατευθυντήρια γραμμή που ορίζει ένας και μόνο αναβάτης, δεν μπορεί να συνιστά μια «υγιή» εξέλιξη για τη μοτοσυκλέτα.

Ο Luccio Cecchinello, πρώην αγωνιζόμενος με δεκαετή παρουσία στα 125cc από το 1993 έως και το 2003, είναι ο ιδιοκτήτης της LCR Honda.

Μια ομάδα που έχει καταφέρει, χάρη στον Cal Crutchlow, να γευτεί τρεις φορές τη χαρά της νίκης στο παρελθόν.

Φέτος όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ή καλύτερα τα τελευταία χρόνια.

Με την Honda, όπως δείχνουν και τα στατιστικά στοιχεία των πτώσεων του MotoGP, είναι πιο εύκολο να πέσεις παρά να πάρεις ένα θετικό αποτέλεσμα.

Οι πτώσεις των οδηγών της RC213-V είναι πολλές.

Kallio-arga-allagh-pleusis-EspargaroPol-olx2.jpg

Ο Pol Espargaro έχει τη μερίδα του λέοντος και ούτε η καλή του παρουσία στο Silverstone δεν καλύπτει το γεγονός ότι έχει μόλις 52 βαθμούς μετά από 12 αγώνες στο πρωτάθλημα.

Και να σκεφτεί κανείς ότι πέρυσι, με την ΚΤΜ, είχε καταφέρει να τερματίσει στην 5η θέση της βαθμολογίας – με 4β διαφοράς από την τρίτη – και ήρθε όλο όνειρα και ενθουσιασμό στην Honda.

Την ίδια ώρα, ο Marc Marquez έχει μόλις 18 βαθμούς στα 4 τελευταία Grand Prix κι ένα ποσοστό 40% πτώσεων στους αγώνες που έχει δώσει μέχρι στιγμής φέτος.

Τα προβλήματα της Honda είναι γνωστά για τον Lucio Cecchinello, η τελευταία νίκη της ομάδας του οποίου ήταν στην Αργεντινή το 2018.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του στο SpeedWeek, ο Ιταλός έκανε μερικές αποκαλύψεις για τον τρόπο που λειτουργεί η Honda πλέον, οι οποίες και έχουν ενδιαφέρον.

Kallio-arga-allagh-pleusis-Cecchinello-olx3.jpg

«Οι μηχανικοί της Honda πάντα μας άκουγαν και πάντα πρόσεχαν τα λόγια του Cal για παράδειγμα και προσπαθούσαν να βελτιώσουν τη μοτοσυκλέτα».

«Η αλήθεια όμως είναι ότι η μοτοσυκλέτα κέρδιζε στην περίπτωση του Marquez από το 2012 έως το 2019, οπότε δεν υπήρχε λόγος για δραστική αλλαγή στην πορεία εξέλιξής της».

Τα παραπάνω λόγια επιβεβαιώνουν το κοινό μυστικό ότι οι Ιάπωνες εξέλισσαν τη μοτοσυκλέτα στα μέτρα του Marc Marquez και στο δικό του, ιδιαίτερο στυλ οδήγησης.

Τώρα όμως η RC213V δεν κερδίζει – για τους λόγους που γνωρίζουμε – οπότε (έστω και αργά) υπάρχει αλλαγή πλεύσης στην εξέλιξη.

«Στην Honda ξέρουν ότι η μοτοσυκλέτα μας δεν είναι εύκολη στην οδήγηση. Αυτή είχε τεράστιες δυνατότητες τα προηγούμενα χρόνια, στα χέρια του Stoner ή του Marquez, αν είχες ένα συγκεκριμένο τρόπο οδήγησης».

«Τώρα όμως οι μηχανικοί επιτρέπουν στον κάθε οδηγό να προσαρμόζει ανάλογα με τις ανάγκες του τη μοτοσυκλέτα και αυτή η προσωποποίηση είναι πολύ σημαντική».

Kallio-arga-allagh-pleusis-Marquez-olx4.jpg

«Γι’ αυτό βλέπετε και διαφορετικά αεροδυναμικά στις τέσσερεις μοτοσυκλέτες μας. Είναι του 2021 αλλά κάποια πρώτης και άλλα δεύτερης γενιάς».

«Κάποιοι άλλοι χρησιμοποιούν και το γνωστό ως “κουτάλι” ενώ άλλοι όχι. Έχουμε και διαφορετικές προτιμήσεις στο πλαίσιο. Μπορείτε να δείτε και το πλαίσιο του ’20. Μας αφήνουν πλέον και προσαρμόζουμε τις μοτοσυκλέτες».

Σημείωση: Αυτές οι αλλαγές δεν είναι πάντοτε καλές, μιας και ελλοχεύει ο κίνδυνος να χαθεί ο σωστός δρόμος εξέλιξης της μοτοσυκλέτας.

Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά ο Pol Espargaro από την παρουσία του στην ΚΤΜ, η οποία είναι γνωστό ότι δεν φείδεται χρημάτων και φέρνει σε κάθε τεστ τεράστιο όγκο εξαρτημάτων για δοκιμές.

Με αυτόν τον τρόπο η μοτοσυκλέτα αλλάζει και θυμόμαστε τον Espargaro να λέει αυτό ακριβώς, ότι με τις συνεχείς αλλαγές δεν υπήρχε η σταθερότητα προς μια κατεύθυνση εξέλιξης.

Κάτι που έδωσε στην ομάδα η παρουσία του Dani Pedrosa στο γκαράζ, ως οδηγός εξέλιξης.  

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Νίκος Μπλούνας

Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ και μαζί με την ιστορία, η άλλη μεγάλη του αγάπη είναι οι μοτοσυκλέτες. Ξεκίνησε αργά στο χώρο, με συγγραφή άρθρων για το παγκόσμιο πρωτάθλημα ταχύτητας μοτοσυκλετών στο motograndprix.gr.

Στη συνέχεια, από το 2013 και έως το 2020 ήταν ο παρουσιαστής των κατηγοριών Moto2 και Moto3 στην Cosmote TV, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα αρθρογραφούσε και στο ελληνικό περιοδικό MotoGP World.

Από το 2021 είναι συντάκτης στο bikeit.gr και έχει αναλάβει την ενημέρωση σχετικά με το MotoGP.

Νίκος Μπλούνας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 06 Σεπτεμβρίου 2021 14:11

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon