.
Κατηγορία Αλλοι
Δευτέρα, 02 Αυγούστου 2021 13:43

«Χάνεις τη χαρά» - Με αφορμή το θάνατο του Hugo Millan, ο Fabio Quartararo μιλά για το ολοένα αυξανόμενο βάρος στους ώμους των νεαρών οδηγών μοτοσυκλέτας

Τις σκέψεις του για το θέμα της ηλικίας και της πίεσης που δέχονται από πολύ μικροί οι οδηγοί των Grand Prix, μοιράστηκε σε δηλώσεις του ο Fabio Quartararo.

Η κουβέντα ξεκίνησε με αφορμή το θανατηφόρο δυστύχημα του Hugo Millan, ο οποίος σε ηλικία 14 ετών έχασε τη ζωή του σε αγώνα του European Talent Cup στην Aragon.

Ο θάνατός του έφερε και πάλι στο προσκήνιο το αίτημα να αυξηθεί το ελάχιστο όριο ηλικίας για συμμετοχή κάποιου σε πρωταθλήματα με μοτοσυκλέτες Moto3. Αυτό, τα τελευταία χρόνια, έχει πάρει την κατιούσα και πλέον είναι στα 12 έτη για πολλά κράτη στην Ευρώπη.

Ο ίδιος ο Fabio Quartararo ξέρει πολύ καλά τι πάει να πει πίεση στους ώμους ενός νεαρού αθλητή, καθώς έκανε το ντεμπούτο του στο παγκόσμιο πρωτάθλημα σε ηλικία μόλις 15 ετών!

Κανονικά το όριο ήταν τα 16 χρόνια, αλλά ο κανονισμός άλλαξε για τον Γάλλο ώστε να συμμετάσχει από τους πρώτους αγώνες, καθώς θεωρούνταν ο επόμενος Marc Marquez.

Άλλωστε δεν ήταν τυχαίο ότι είχε καταφέρει τόσο το 2013, όσο και το 2014, να πάρει δύο συνεχόμενους τίτλους στο Ισπανικό πρωτάθλημα, που είναι τόσο ανταγωνιστικό, ώστε πλέον έχει μετονομαστεί σε παγκόσμιο πρωτάθλημα Junior.

fabio_Moto3.jpg

Κι όμως, τα πρώτα του χρόνια τόσο στην Moto3, όσο και στην Moto2, ήταν πολύ δύσκολα. Είχε την πίεση του να αποδώσει για να δικαιώσει τα όσα λέγονταν γι’ αυτόν, κάτι που του δημιουργούσε πολλά προβλήματα.

«Στην αρχή το έβλεπα σαν κίνητρο, αλλά από τη στιγμή που θα κάνεις κάποιο λάθος τότε νοιώθεις πολύ πίεση», έλεγε ο Γάλλος. «Το 2015 δεν ήταν καθόλου καλό για μένα και μετά τα έκανα θάλασσα και με την αλλαγή ομάδας».

«Κέρδισα όμως εμπειρία. Τα αποτελέσματα ήταν πολύ άσχημα. Δεν κέρδισα ούτε έναν αγώνα στην Moto3, ενώ στο Ισπανικό είχα 9 στις 11 νίκες. Κάτι δεν πήγαινε καλά μ’ εμένα».

«Πέρασα δύσκολες στιγμές, αλλά με βοήθησαν στο μέλλον. Τι πήγε λάθος; Πρώτα-πρώτα ήταν η πίεση και μετά η αλλαγή της Leopard. Κανονικά θα έπρεπε να είχαμε μοτοσυκλέτα της Honda, αλλά την τελευταία στιγμή επέλεξαν την ΚΤΜ».

«Δεν ήμουν χαρούμενος και με τον ατζέντη μου τότε, ενώ έσπασα και το πόδι μου. Όταν συμβαίνουν όλα αυτά σε ηλικία 15-16-17 ετών, δεν είναι εύκολο και τότε δεν ήμουν πνευματικά τόσο δυνατός όσο τώρα».

«Μου πήρε πολύ καιρό να επιστρέψω. Ακόμα και μετά από κάποια πτώση μου έπαιρνε καιρό να ξαναβρώ την ταχύτητά μου. Τώρα πέφτω κι επιστρέφω αμέσως σε καλή κατάσταση κι αυτό είναι σημαντικό για έναν οδηγό».

fabio_Speed_Up.jpg

Παρά τις δυσκολίες ο Fabio Quartararo δεν έχασε το κίνητρό του, ούτε τη χαρά της οδήγησης και την κατάλληλη στιγμή, με την Speed Up στην Moto2, βρήκε τη φόρμα του. Το αποτέλεσμα ήταν να κερδίσει μια θέση στο MotoGP και στην Petronas Racing.

«Είχα μόνο μια νίκη και δύο βάθρα… θα θυμάμαι όμως για πάντα τον Eric Mahe (σ.σ. τον μάνατζέρ του) να μου λέει επιστρέφοντας από το Assen ότι υπάρχει η πιθανότητα ν’ αγωνιστώ στην Petronas».

«Τον ρώτησα αν εννοούσε στο πρωτάθλημα της Moto2 και μου είπε όχι, για το MotoGP! Έμεινα με το στόμα ανοιχτό! Από το Assen μέχρι το Sachsenring ήταν δέκα μέρες, αλλά μου φάνηκε σαν ένας χρόνος».

«Δύο βάθρα και μια νίκη άλλαξαν τα πάντα στην καριέρα μου. Ο συγχρονισμός ήταν τέλειος, ο Eric έκανε τα μαγικά του κι εγώ ήμουν σε φάση: αποκλείεται! Δεν μπορεί να συμβαίνει όλο αυτό!»

fabio_quartararo_xara_234_fgtr.jpg

Σήμερα ο Quartararo είναι μόλις 22 ετών, αλλά συνεχίζει να βλέπει τους νεαρούς αναβάτες να βρίσκονται αντιμέτωποι με την τεράστια πίεση του να πετύχεις.

«Εγώ ξεκίνησα πραγματικά να προπονούμαι σε ηλικία 14 ετών. Τώρα όμως βλέπεις παιδιά 8-9 ετών να κάνουν προπόνηση, ποδήλατο και λες τι γίνεται;»

«Όταν ήμουν παιδί το διασκέδαζα, τώρα όμως τα παιδιά έχουν πολλή δουλειά μπροστά τους και δεν πιστεύω ότι αυτό είναι διασκεδαστικό για ένα 8χρονο».

«Για μένα το φυσιολογικό ήταν να παίζω με τους φίλους μου και μετά, όταν είχα χρόνο, να οδηγώ και μοτοσυκλέτα. Ποτέ δεν ήμουν σπίτι για προπόνηση».

«Αυτό τώρα είναι μεγάλη αλλαγή για τα παιδιά και μεγάλη πίεση. Ήταν μεγάλη η πίεση και για μένα όταν ήμουν 15 ετών. Επομένως είναι εύκολο να χάσεις τη χαρά».

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Νίκος Μπλούνας

Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ και μαζί με την ιστορία, η άλλη μεγάλη του αγάπη είναι οι μοτοσυκλέτες. Ξεκίνησε αργά στο χώρο, με συγγραφή άρθρων για το παγκόσμιο πρωτάθλημα ταχύτητας μοτοσυκλετών στο motograndprix.gr.

Στη συνέχεια, από το 2013 και έως το 2020 ήταν ο παρουσιαστής των κατηγοριών Moto2 και Moto3 στην Cosmote TV, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα αρθρογραφούσε και στο ελληνικό περιοδικό MotoGP World.

Από το 2021 είναι συντάκτης στο bikeit.gr και έχει αναλάβει την ενημέρωση σχετικά με το MotoGP.

Νίκος Μπλούνας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 02 Αυγούστου 2021 13:56

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon