.
Κατηγορία Αλλοι
Δευτέρα, 26 Ιουλίου 2021 15:25

Dani Pedrosa – Η σπουδαιότερη μεταγραφή που πέρασε στα ψιλά και μια επιστροφή που μπορεί να οδηγήσει σε βάθρο (ή ακόμα και νίκη!)

Ο Dani Pedrosa ετοιμάζεται για τη μεγάλη του επιστροφή στο MotoGP, με τον Ισπανό να αποτελεί μια αθόρυβη αλλά άκρως ουσιαστική μεταγραφή για τους Αυστριακούς. Μπορεί στην επιστροφή του αυτή, να πανηγυρίσει ένα βάθρο ή ακόμα και τη νίκη;

Τον επόμενο μήνα, ο Dani Pedrosa θα αγωνιστεί στο MotoGP – στον αγώνα της Αυστρίας – για πρώτη φορά μετά το 2018, βρίσκοντας απέναντί του παλιούς αντιπάλους, όπως ο Valentino Rossi, ο Marc Marquez και ο Maverick Vinales.

Μπορεί ο βραχύσωμος Ισπανός να ήταν στο παρασκήνιο όλο αυτό το διάστημα, ωστόσο δεν χωρά καμμία αμφιβολία ότι ο αντίκτυπός του στο πρωτάθλημα ήταν μεγάλος κι έτσι πολλοί σκέφτονται ότι ίσως καταφέρει να κάνει μια μεγάλη έκπληξη στην Αυστρία.

dani_pedrosa_ktm_2020_fgd.jpg

«Αθόρυβη» αλλά άκρως επιτυχημένη μεταγραφή

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η μεταγραφή του Pedrosa στην ΚΤΜ δεν πήρε τα εύσημα που της ανήκαν όταν αυτή επιτεύχθηκε στα τέλη του ’18. Κι όμως, ίσως είναι μία από τις καλύτερες των τελευταίων ετών!

Ο Dani είναι ένας από τους πιο έμπειρους πιλότους του πρωταθλήματος κι ένας από τους κορυφαίους που δεν κατάφεραν ποτέ να πάρουν τίτλο στη μεγάλη κατηγορία. Κι ενώ είχε 31 νίκες στην καριέρα του, η φήμη και η αξία του (παραδόξως) εκτιμήθηκε ακόμα περισσότερο, τώρα, ως οδηγός εξέλιξης.

Η ευκαιρία που του δόθηκε από την ΚΤΜ ήταν αξιόλογη για πολλούς λόγους. Η KTM αντιπροσώπευε μια εντελώς νέα προσπάθεια στο παγκόσμιο πρωτάθλημα.

dani_2021_123.jpg

Το 2017 έκανε την εμφάνισή της στο MotoGP με μια RC16 που χαρακτηριζόταν πάρα πολύ δύσκολη στην οδήγηση. Είναι αξιοσημείωτα τα πρώτα λόγια του Pol Espargaro όταν την πρωτοδήγησε, με τον Ισπανό να λέει ότι ένοιωθε σαν καουμπόι σε ροντέο!

Της έλειπε η σωστή κατεύθυνση στην εξέλιξη, κάτι που της έδωσε ο Pedrosa δουλεύοντας με μεθοδικότητα και λεπτομέρεια, εκμεταλλευόμενος τις παραχωρήσεις που είχε το εργοστάσιο τα προηγούμενα χρόνια.

Εδώ υπάρχει και η τραγική ειρωνεία για την Honda, η οποία είχε έναν τέτοιο πιλότο και τον έχασε επειδή «δεν έκανε λόγω σωματότυπου». Ο Ισπανός έσπρωξε στο σωστό δρόμο την ΚΤΜ, την ίδια ώρα που η Honda (απόντος του Marquez) βολοδέρνει.

Κι ήταν τόσο αφοσιωμένος στο να βοηθήσει την ομάδα να βρει το σωστό δρόμο, ώστε απέρριπτε προτάσεις για να κάνει έκτακτες συμμετοχές, όχι επειδή δεν ήθελε (όπως αποδείχτηκε) αλλά επειδή δεν ήταν ακόμα καιρός!

Μετά από πολλές ώρες εξέλιξης, δοκιμών και γύρων σε διάφορες πίστες και μετά από πολλή δουλειά του εργοστασίου στην υλοποίηση των κατευθύνσεων του Pedrosa, η RC16 του 2020 ήταν η πρώτη μοτοσυκλέτα βασισμένη στην πληροφόρηση του χαρισματικού Ισπανού.

dani_2021_543.jpg

Τα αποτελέσματα εκείνης της σεζόν «μιλούν» από μόνα τους για τον αντίκτυπο που είχε η δουλειά του Dani Pedrosa. Η KTM ήταν η μεγάλη και ευχάριστη έκπληξη της σεζόν, με τρεις νίκες (τις πρώτες της στο MotoGP), την πρώτη της pole position, οχτώ συνολικά βάθρα και μια 5η θέση με τον Pol Espargaro.

Κι ενώ το 2020 είχαμε πέντε αγώνες λιγότερους, σε σχέση με το 2019, η KTM κατάφερε να συγκεντρώσει 200 βαθμούς στο πρωτάθλημα των κατασκευαστών, έναντι των 111 την προηγούμενη χρονιά.

Θα μπορούσε ο Dani Pedrosa να βρεθεί στο βάθρο (ή να κερδίσει) στον αγώνα της Αυστρίας;

Τα υλικά της επιτυχίας υπάρχουν, ωστόσο δεν πρέπει να γελιόμαστε. Το να έρθει ο Dani Pedrosa και να κερδίσει έναν αγώνα MotoGP – σε αυτό το επίπεδο που έχει φτάσει το πρωτάθλημα – μετά από τρία χρόνια απουσίας, είναι πάρα πολύ δύσκολο.

Πέρα από αυτό, η KTM θα του δώσει και κάποια νέα πράγματα να δοκιμάσει, οπότε δεν θα έχει εξ ολοκλήρου το μυαλό του στον αγώνα, αλλά κυρίως στο πώς να βοηθήσει ακόμα περισσότερο τους εργοστασιακούς αναβάτες.

dani_2021_098.jpg

Από την άλλη, δεν πρέπει να μας ξεφεύγει το γεγονός ότι ο Ισπανός επέλεξε αυτό το Grand Prix, της Αυστρίας, για να κάνει την επιστροφή του.

Είναι η έδρα της ΚΤΜ και η πίστα που, πιθανότατα, κανείς άλλος δεν έχει κάνει τόσους γύρους όσους ο Pedrosa τα τελευταία χρόνια. Ένα μικρό, αλλά υπαρκτό πλεονέκτημα για τον Ισπανό.

Επιπρόσθετα και η μοτοσυκλέτα τα πάει καλά στο Red Bull Ring (χάρη και στον Pedrosa) και αυτό φάνηκε με την pole position του Pol Espargaro και τη νίκη του Miguel Oliveira.

Αυτό σημαίνει ότι ο Pedrosa έχει την κατάλληλη μοτοσυκλέτα για το Red Bull Ring, αλλά και την εμπειρία για να κάνει την έκπληξη.

Διαβάζοντας και τις δηλώσεις των ανθρώπων της ΚΤΜ, διακρίνεις και την επιθυμία να αφήσουν τον Ισπανό να πιέσει και για το αποτέλεσμα. Ναι μεν θα έχει αναβαθμίσεις, αλλά όχι πάρα πολλές, καθώς «…δεν θέλουμε να τον φορτώσουμε».

Σε μεγάλο βαθμό θα παίξει ρόλο και ο ίδιος ο Pedrosa. Αν δηλαδή δει την ευκαιρία και την αρπάξει από τα μαλλιά για να πάρει ένα αποτέλεσμα, ή αν θα χαλιναγωγήσει την επιθυμία του αυτή και θα ρίξει περισσότερο βάρος στην εξέλιξη και στην εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων σε ρυθμό αγώνα.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Νίκος Μπλούνας

Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ και μαζί με την ιστορία, η άλλη μεγάλη του αγάπη είναι οι μοτοσυκλέτες. Ξεκίνησε αργά στο χώρο, με συγγραφή άρθρων για το παγκόσμιο πρωτάθλημα ταχύτητας μοτοσυκλετών στο motograndprix.gr.

Στη συνέχεια, από το 2013 και έως το 2020 ήταν ο παρουσιαστής των κατηγοριών Moto2 και Moto3 στην Cosmote TV, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα αρθρογραφούσε και στο ελληνικό περιοδικό MotoGP World.

Από το 2021 είναι συντάκτης στο bikeit.gr και έχει αναλάβει την ενημέρωση σχετικά με το MotoGP.

Νίκος Μπλούνας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 26 Ιουλίου 2021 18:41

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon