.
Κατηγορία Αλλοι
Πέμπτη, 08 Ιουλίου 2021 15:30

Οι «ηλίθιοι» που ασκούν κριτική στους οδηγούς της Moto3 και μετά κάνουν τα ίδια!

Ο Jack Miller και ο Joan Mir εξαπολύουν τη δική τους επίθεση στους αναβάτες της μεγάλης κατηγορίας που κριτικάρουν τους οδηγούς της Moto3 και μετά οι ίδιοι ακολουθούν άλλους ή είναι αργοί στην αγωνιστική γραμμή, δημιουργώντας προβλήματα συνήθως στις κατατακτήριες.

Το γεγονός ότι οι διαφορές μεταξύ των πιλότων του MotoGP είναι πλέον πάρα πολύ μικρές, σε συνδυασμό με τη μεγάλη σημασία που έχουν οι κατατακτήριες δοκιμές στη σύγχρονη εποχή του MotoGP, αναγκάζουν τους αναβάτες να καταφύγουν σε αθέμιτα μέσα για να πετύχουν το στόχο τους.

Ένα από αυτά είναι το σύνηθες φαινόμενο που βλέπουμε στην Moto3 – και το οποίο πολλαπλώς και με σκληρές ποινές προσπαθεί η οργάνωση να εξαλείψει – του να παίρνουν από πίσω πιο γρήγορους αντιπάλους τους, αφού προηγουμένως έχουν κόψει ταχύτητα.

Πέρα από το πλεονέκτημα που έχει κανείς στην ευθεία με το slipstream, είναι εξίσου πάρα πολύ βοηθητικό να έχεις έναν γρήγορο οδηγό μπροστά σου ως σημείο αναφοράς για να βλέπεις γραμμές και σημεία φρεναρίσματος.

Δεν είναι και λίγες οι φορές που πιλότοι της κατηγορίας έχουν δεχτεί κριτική γι’ αυτή τους την τακτική, στην οποία καταφεύγουν και κορυφαίοι οδηγοί (όπως για παράδειγμα ο Marc Marquez) όταν δεν είναι και τόσο δυνατοί σε κάποια πίστα.

moto3_2021_453.jpg

Από την άλλη δεν σημαίνει ότι αυτή η τακτική πάντα βγαίνει σε καλό σε αυτούς που την εφαρμόζουν, αφού στην περίπτωση του Marc Marquez για παράδειγμα, ο Ισπανός στην προσπάθειά του να ακολουθήσει άλλους είχε πτώσεις, όπως στο Assen πιο πρόσφατα ή στην Μαλαισία το 2019.

Πολλοί έχουν αναφερθεί σε αυτό το επικίνδυνο φαινόμενο στην Επιτροπή Ασφαλείας του MotoGP που συνεδριάζει κάθε Παρασκευή, μετά το τέλος των ελεύθερων δοκιμών. Πρωτοστατούν σε αυτούς που ζητούν σκληρές τιμωρίες για όσους εφαρμόζουν τέτοιες πρακτικές, οι Joan Mir και Jack Miller.

«Αυτοί οι ηλίθιοι θα πρέπει να δοκιμάσουν να κάνουν μόνοι τους το χρόνο», λέει ο πάντα ευθύς στις δηλώσεις του Jack Miller. «Έχω πει ξεκάθαρα τη γνώμη μου στην Επιτροπή. Είναι συγκεκριμένοι αυτοί που σε γενικές γραμμές καταφεύγουν σε τέτοιες ενέργειες και μετά λένε ότι ήταν ασφαλές επειδή προσέχουν».

moto3_2021_4563.jpg

«Ποινές μόνο για αυτούς που περιμένουν στην πίστα δεν θα λύσουν το πρόβλημα», προσθέτει από την πλευρά του ο Mir. «Αν πούμε ότι δεν πρέπει να περιμένεις πια, τότε θα έχουμε τους ίδιους να πιέζουν και τους ίδιους να ακολουθούν και αυτό δεν είναι δίκαιο».

Στην καρδιά της διαφωνίας είναι ο τρόπος που εφαρμόζονται οι κανονισμοί στην κατηγορία της Moto3, όπου το να ακολουθείς άλλον θεωρείται σημαντική παράβαση και επισύρει βαριές – εδώ και μερικά χρόνια – ποινές. Χωρίς όμως το φαινόμενο οδηγών που ακολουθούν, ή άλλων που κόβουν ταχύτητα (για να μην τους ακολουθήσουν, όχι απαραίτητα για να πάρουν άλλον από πίσω) να εξαλείφεται.

Για τους Miller και Mir υπάρχουν διπλά στάνταρ από κάποιους στη μεγάλη κατηγορία, που πρώτα κριτικάρουν τους οδηγούς της Moto3 και μετά κάνουν τα ίδια μέσα στην πίστα!

moto3_2021_423.jpg

«Πως γίνεται να ασκείς κριτική και μετά να κάνεις τα ίδια και να λες ότι στην περίπτωσή σου είναι όλα καλά επειδή εγώ βλέπω. Δεν ξέρεις πότε θα έρθει η άλλη μοτοσυκλέτα. Δεν το ξέρεις. Για μένα δεν θα έπρεπε καν να είχαμε την ανάγκη για έναν τέτοιο κανονισμό. Αυτοί οι ανόητοι πρέπει να κάνουν μόνοι τους το χρόνο».

«Κάτι πρέπει να γίνει με την Moto3 και ίσως να διεξάγονται διαφορετικά οι κατατακτήριες, επειδή είναι επικίνδυνο», προσθέτει ο Mir. «Όλοι ακολουθούν όλους για να βγάλουν το χρόνο. Αλλά αν πέσει κάποιος, τότε ο από πίσω θα τον χτυπήσει (σ.σ. όπως συνέβη δυστυχώς στην περίπτωση του Dupasquier)».

«Πρέπει να κάνουμε κάτι και όλοι πρέπει να σκεφτούμε τι πρέπει να γίνει. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση».

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Νίκος Μπλούνας

Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ και μαζί με την ιστορία, η άλλη μεγάλη του αγάπη είναι οι μοτοσυκλέτες. Ξεκίνησε αργά στο χώρο, με συγγραφή άρθρων για το παγκόσμιο πρωτάθλημα ταχύτητας μοτοσυκλετών στο motograndprix.gr.

Στη συνέχεια, από το 2013 και έως το 2020 ήταν ο παρουσιαστής των κατηγοριών Moto2 και Moto3 στην Cosmote TV, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα αρθρογραφούσε και στο ελληνικό περιοδικό MotoGP World.

Από το 2021 είναι συντάκτης στο bikeit.gr και έχει αναλάβει την ενημέρωση σχετικά με το MotoGP.

Νίκος Μπλούνας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 08 Ιουλίου 2021 15:34

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon