.
Κατηγορία Αλλοι
Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2021 14:01

Sachsenring GP – «Περασμένα μεγαλεία» για την Honda (;)

Φέτος θα διεξαχθεί για 82η φορά Grand Prix επί Γερμανικού εδάφους και για 23η φορά αγώνας στην πίστα του Sachsenring. Η παράδοση «δείχνει» Honda, όμως το απόγευμα της Κυριακής το πιο πιθανό είναι ένας άλλος κατασκευαστής να πανηγυρίσει τη νίκη.

Μετά την επανένωση της Γερμανίας, το Γερμανικό Grand Prix ήταν σταθερά στο Ημερολόγιο αγώνων του MotoGP μέχρι και πέρυσι, όταν το σερί αυτό διεκόπη λόγω της πανδημίας του Covid-19.

Το Sachsenring είναι η πίστα όπου τα τελευταία χρόνια έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τον Marc Marquez να θριαμβεύει, ωστόσο και παλιότερα η πίστα ήταν ευνοϊκή για την ομάδα της Honda.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι η Honda κυριαρχεί απόλυτα σε ό,τι αφορά στις νίκες, αφού στη σύγχρονη εποχή του MotoGP (από το 1998 και μετά) μετράει 16 νίκες στο σύνολο! Η τελευταία ήταν αυτή του Marc Marquez το 2019.

marc.jpg

Ο Ισπανός είναι και ο πιο επιτυχημένος αναβάτης στην πίστα, με 10 νίκες (σε όλες τις κατηγορίες), όσες έχει και ο θρυλικός Giacomo Agostini. Άλλες 6 νίκες έχει προσθέσει στο ενεργητικό του και ο Dani Pedrosa.

Η Honda μετρά 10 συνεχόμενες νίκες τα τελευταία ισάριθμα χρόνια στο Sachsenring, ενώ οδηγοί της έχουν πάρει και την pole position στα τελευταία εννέα Grand Prix.

Βέβαια φέτος τα πράγματα θα είναι διαφορετικά για την ομάδα. Το μεγάλο της «όπλο», ο Marc Marquez, θα είναι επίσης «διαφορετικός», όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος.

taka.jpg

Το βάρος πέφτει περισσότερο στους ώμους των Pol Espargaro, Alex Marquez και Takaaki Nakagami για να συνεχίσουν αυτή την παράδοση, κανείς τους ωστόσο δεν έχει αποδείξει ότι έχει τη δυναμική να πάρει τους 25 βαθμούς την Κυριακή.

Επομένως είναι η μεγάλη ευκαιρία των υπολοίπων για να σπάσουν το σερί των νικών της Honda στο Sachsenring.

Πρώτη και καλύτερη η Yamaha, που έχει τον Fabio Quartararo στην κορυφή της βαθμολογίας. Η τελευταία νίκη, πάντως, για τους μπλε ήρθε από τα χέρια του Valentino Rossi το 2009, όταν κέρδιζε το GP αυτό από την pole position. Ο Valentino έχει 4 νίκες στο Sachsenring (στη μεγάλη κατηγορία) και έξι συνολικά.

quartararo.jpg

Η Ducati έχει τρεις οδηγούς της πίσω από τον Quartararo στη βαθμολογία και ελπίζει να διπλασιάσει τις νίκες της σε μια δύσκολη πίστα για τους κόκκινους. Αυτό δείχνουν και οι αριθμοί, αφού η μοναδική νίκη της ομάδας στο Sachsenring ήρθε το 2008, με τον Casey Stoner στο τιμόνι να κατακτά την pole position και τη νίκη.

Μία νίκη στην πίστα αυτή έχει και η Suzuki, με την ομάδα πάντως να έχει επιπλέον προβλήματα να λύσει, πέρα από την αρνητική παράδοσή της στην πίστα. Ήταν το 1999 (500cc) όταν ο Kenny Roberts Jr. έπαιρνε τη νίκη στο Sachsenring. Στο MotoGP το καλύτερο αποτέλεσμα της ομάδας είναι η 3η θέση του Chris Vermeulen (2008).

mir.jpg

Από τους υπόλοιπους κατασκευαστές κανείς δεν έχει καταφέρει να πανηγυρίσει τη νίκη στο Sachsenring. Το καλύτερο αποτέλεσμα της Aprilia παραμένει η 7η θέση του Aleix Espargaro το 2017, ενώ για την ΚΤΜ είναι η 10η θέση του Bradley Smith το 2018.

Όσο για τους Γερμανούς πιλότους; Το καλύτερο αποτέλεσμα Γερμανού στο MotoGP παραμένει ο εντυπωσιακός αγώνας που έκανε στο Sachsenring το 2017 (βλ. κεντρική φωτό) ο Jonas Folger. Ήταν από τις σπάνιες φορές που ο Marc Marquez ανησύχησε μέχρι και λίγο πριν την καρώ σημαία, αφού η πίεση του Folger ήταν μεγάλη.

Εν τέλει ο Jonas Folger δεν τα κατάφερε, όμως κέρδισε το χειροκρότημα και τους διθυράμβους, λίγους μόλις μήνες προτού διαγνωστεί με το Σύνδρομο Gilbert που τον ανάγκασε να εγκαταλείψει τα GP.

jf.jpg

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Νίκος Μπλούνας

Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ και μαζί με την ιστορία, η άλλη μεγάλη του αγάπη είναι οι μοτοσυκλέτες. Ξεκίνησε αργά στο χώρο, με συγγραφή άρθρων για το παγκόσμιο πρωτάθλημα ταχύτητας μοτοσυκλετών στο motograndprix.gr.

Στη συνέχεια, από το 2013 και έως το 2020 ήταν ο παρουσιαστής των κατηγοριών Moto2 και Moto3 στην Cosmote TV, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα αρθρογραφούσε και στο ελληνικό περιοδικό MotoGP World.

Από το 2021 είναι συντάκτης στο bikeit.gr και έχει αναλάβει την ενημέρωση σχετικά με το MotoGP.

Νίκος Μπλούνας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2021 14:15

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon