.
Κατηγορία Αλλοι
Τρίτη, 08 Ιουνίου 2021 13:42

MotoGP Catalunya Test – Ο «βασιλιάς» των δοκιμών, ο εξαντλημένος Marquez και όλα τα νεότερα από την Καταλονία!

Το μοτίβο των τεστ της μεγάλης κατηγορίας συνεχίστηκε και χτες, με τον Maverick Vinales για πολλοστή φορά να φεύγει από δοκιμές με την 1η θέση στους επίσημους χρόνους. Η Yamaha έκανε το 1-2, αφού πίσω από τον Ισπανό ήταν ο teammate του Fabio Quartararo.

Ύστερα από τρεις έντονες ημέρες στη ζέστη της Καταλονίας, οι περισσότεροι πιλότοι της μεγάλης κατηγορίας του παγκοσμίου πρωταθλήματος παρέμειναν στο Montmelo για τις επίσημες δοκιμές που ολοκληρώθηκαν χτες.

Ήταν οι δεύτερες επίσημες δοκιμές του 2021, με τον Takaaki Nakagami να έχει τον καλύτερο χρόνο την πρώτη ώρα. Η εκκίνηση των δοκιμών καθυστέρησε μέχρι να στεγνώσει η πίστα μετά την ολονύχτια βροχή, ενώ 45 λεπτά μετά την έναρξη είχαμε και κόκκινη σημαία διακοπής εξαιτίας μιας πτώσης του Luca Marini.

Όπως συμβαίνει στα περισσότερα τεστ της κατηγορίας, ο Maverick Vinales ήταν αυτός ο οποίος σημείωσε τον καλύτερο χρόνο της ημέρας. Μάλιστα ο Ισπανός έκανε και 85 γύρους, βγάζοντας πολλή δουλειά αφού μόνο ο Marc Marquez έκανε περισσότερους από αυτόν (87).

Yamaha – Στην «πρώτη γραμμή» και πάλι!

Ο Maverick Vinales δοκίμασε και πάλι το ψαλίδι από ανθρακόνημα για να αποκτήσει μια ακόμα καλύτερη άποψη γι’ αυτό ενόψει της συνέχειας του πρωταθλήματος. Από την άλλη, ο ομόσταυλός του, ο Fabio Quartararo, δεν δοκίμασε κάτι καινούργιο και κυρίως έκανε συνεχείς δοκιμές με διαφορετικές ρυθμίσεις στη μοτοσυκλέτα του.

mav2.jpg

Τα νέα δισκόφρενα της Brembo δοκίμασε ο Valentino Rossi, τα οποία επιτρέπουν ακόμα καλύτερη ψύξη. Ο θρυλικός πιλότος του MotoGP δεν είχε κάτι άλλο στη διάθεσή του, όμως αυτό δεν τον απέτρεψε από το να κάνει 72 γύρους. Ο καλύτερός του χρόνος ήταν έξι δέκατα από την κορυφή και του έδωσε την 10η θέση.

Τα νέα δισκόφρενα τα δοκίμασε και ο Franco Morbidelli, με τον Ιταλοβραζιλιάνο πάντως να μένει στην πίστα για τη μισή ημέρα, αφού λίγο πριν το μεσημεριανό διάλειμμα αποχώρησε.

Honda – Πολλή δουλειά για το HRC

Το τεστ στην Βαρκελώνη ήταν πολύ σημαντικό για τους οδηγούς της Honda. Το εργοστάσιο διανύει μια ακόμα πολύ δύσκολη σεζόν και μετά από 7 αγώνες δεν έχει κανέναν οδηγό του στη δεκάδα των πρώτων στη βαθμολογία, ενώ ο καλύτερός του εκπρόσωπος (ο Takaaki Nakagami) είναι 84 βαθμούς μακριά από τον πρώτο!

Ο Marc Marquez έκανε τους περισσότερους γύρους από κάθε άλλον στην πίστα, πάνω σε μια μαύρη πειραματική μοτοσυκλέτα του HRC και μετά το τεστ δήλωνε εξαντλημένος από την προσπάθεια. Ο Ισπανός είχε στη διάθεσή του δυο (τουλάχιστον) πακέτα αεροδυναμικών για να αξιολογήσει.

marc1.jpg

Το ένα από αυτά το είχε και ο Pol Espargaro, ο οποίος πάντως οδήγησε τη μοτοσυκλέτα του 2021 και προσπαθούσε με την ομάδα του να βρουν λύσεις στο set-up για να αρχίσουν να παίρνουν καλά αποτελέσματα. Ο Pollycio είχε και τα δισκόφρενα της Brembo στη διάθεσή του, ενώ δεν απέφυγε μια πτώση στην 9η στροφή της πίστας.

Ο Takaaki Nakagami οδήγησε μόνο το απόγευμα και για λίγες ώρες μόνο. Έκανε μερικά συγκριτικά ανάμεσα στη μοτοσυκλέτα του ’20 και σε αυτή του 2021. Τα αεροδυναμικά πακέτα του HRC δοκίμασε και ο Alex Marquez. Όλοι μαζί οι οδηγοί της Honda έκαναν 296 γύρους!

Suzuki – Θετικό τεστ στη Βαρκελώνη

mir1.jpg

Με τον Alex Rins απών λόγω του τραυματισμού του, όλη η δουλειά για τη Suzuki έπεσε στους ώμους των Joan Mir και του δοκιμαστή Sylvain Guintoli. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής είχε μόνο καλά λόγια να πει μετά το τεστ, κατά τη διάρκεια του οποίου δούλεψε κυρίως πάνω στη γεωμετρία της μοτοσυκλέτας του και σε διαφορετικές ρυθμίσεις. Στο τέλος ο καλύτερός του χρόνος του έδωσε την 4η θέση.

Ducati – Το βάρος στο στήσιμο

Το μεγαλύτερο βάρος για τους εργοστασιακούς πιλότους της Ducati έπεσε στο στήσιμο των μοτοσυκλετών τους. Μετά από ένα αρκετά δύσκολο Σ/Κ στην Ισπανία, ο Fransesco Bagnaia δούλεψε πάνω στις ρυθμίσεις θέλοντας να βρει ένα set-up που θα του επιτρέψει να οδηγεί με μεγαλύτερη σταθερότητα. Μετά από 48 γύρους που έκανε στην πίστα, έδειχνε περισσότερο αισιόδοξος για τη συνέχεια.

Ο Jack Miller, που ανέβηκε στο βάθρο των νικητών την Κυριακή, έκανε 49 γύρους και γενικά στάθηκε στις όχι και τόσο καλές συνθήκες της πίστας, που τελικά τον κράτησαν πολύ πίσω στη λίστα με τους χρόνους (14ος).

miller1.jpg

Ο Johann Zarco δούλεψε πολύ με το set-up της μοτοσυκλέτας του, αλλά έκανε και πολλούς γύρους σε μικρό χρονικό διάστημα, δουλεύοντας και στη φυσική του κατάσταση. Με πολλές και διαφορετικές ρυθμίσεις πειραματίστηκαν στο χτεσινό τεστ και οι οδηγοί της Avintia Esponsorama (Marini-Bastianini). Ο Jorge Martin, που επέστρεψε μετά από τραυματισμό, επέλεξε να μην μπει στην πίστα.

Aprilia – Απών ο Aleix Espargaro

Ένας ακόμα πιλότος της μεγάλης κατηγορίας που δεν έδωσε το παρών στην πίστα ήταν και ο Aleix Espargaro της Aprilia. Ο Ισπανός είχε κάνει πρόσφατα εγχείρηση arm-pump στο χέρι του και μετά από εξετάσεις που έκανε πριν το τεστ, οι γιατροί τον συμβούλευσαν να μην μπει στην πίστα. Αντ’ αυτού στην πίστα ήταν ο Matteo Baiocco και ο Lorenzo Savadori. Ο μεν πρώτος δούλεψε πάνω στην αξιοπιστία της μοτοσυκλέτας ενώ ο Ιταλός δοκίμασε πολλές ρυθμίσεις.

KTM – Και πάλι απίστευτος όγκος εργασίας για τους Αυστριακούς

Δεν αποτελεί πλέον καμία έκπληξη το γεγονός ότι και πάλι η ΚΤΜ είχε τα περισσότερα εξαρτήματα πάνω στα οποία δούλεψαν οι οδηγοί της στο δεύτερο επίσημο τεστ του 2021. Ο μεγάλος νικητής του Κυριακάτικου αγώνα, ο Miguel Oliveira, αλλά και ο Brad Binder, είχαν στη διάθεσή τους μια μοτοσυκλέτα που εξελίσσει το τελευταίο διάστημα οι ομάδα δοκιμαστών του εργοστασίου, με επικεφαλής έναν από τους Θρύλους του MotoGP, τον Dani Pedrosa. Αυτή η νέα μοτοσυκλέτα έχει νέο πλαίσιο, νέο ψαλίδι, νέα ουρά αλλά και νέα εξάτμιση.

oliveira1.jpg

Το απόγευμα οι δυο εργοστασιακοί βγήκαν στην πίστα με τις μοτοσυκλέτες που είχαν χρησιμοποιήσει το Σ/Κ του αγώνα, δουλεύοντας με τις ρυθμίσεις. Στην Tech3 οι Petrucci και Lecuona είχαν στις μοτοσυκλέτες του το νέο πλαίσιο της ΚΤΜ που έχουν στη διάθεσή τους από το Mugello και μετά οι εργοστασιακοί πιλότοι. Ο Iker Lecuona δοκίμασε κι ένα νέο αεροδυναμιό φέρινγκ με τρύπες.

Τις επόμενες ημέρες οι οδηγοί θα ξεκουραστούν και θα ξεκινήσουν και πάλι προπόνηση για να είναι έτοιμοι για τον 8ο αγώνα της χρονιάς, που θα γίνει στις 20 Ιουνίου στο Sachsenring της Γερμανίας.

test_results.jpg

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Νίκος Μπλούνας

Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ και μαζί με την ιστορία, η άλλη μεγάλη του αγάπη είναι οι μοτοσυκλέτες. Ξεκίνησε αργά στο χώρο, με συγγραφή άρθρων για το παγκόσμιο πρωτάθλημα ταχύτητας μοτοσυκλετών στο motograndprix.gr.

Στη συνέχεια, από το 2013 και έως το 2020 ήταν ο παρουσιαστής των κατηγοριών Moto2 και Moto3 στην Cosmote TV, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα αρθρογραφούσε και στο ελληνικό περιοδικό MotoGP World.

Από το 2021 είναι συντάκτης στο bikeit.gr και έχει αναλάβει την ενημέρωση σχετικά με το MotoGP.

Νίκος Μπλούνας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 08 Ιουνίου 2021 14:12

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon