.
Κατηγορία Αλλοι
Παρασκευή, 07 Μαϊος 2021 17:58

VR46 – Με τι μοτοσυκλέτες θα μπει στο MotoGP 2022; Τέσσερεις κατασκευαστές στο παιχνίδι

Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η ομάδα του Valentino Rossi για τη μεγάλη κατηγορία, το καυτό ερώτημα είναι με τι μοτοσυκλέτες θα τρέξει. Η Ducati επιβεβαίωσε ήδη πως συζητά μαζί του.

Τις τελευταίες μέρες του Απρίλη αποκαλύφθηκε επίσημα η προαγωγή της ομάδας του Valentino Rossi στη μεγάλη κατηγορία, με χρηματοδότηση από την Saudi Aramco, σε μια “τράμπα” με την Avintia Esposorama που παίρνει την ομάδα VR46 της Moto3.

Στα πλαίσια αυτής της συμφωνίας έγινε και η μετακίνηση του Luca Marini στη μεγάλη κατηγορία, ως Avintia μεν, μα με τη Ducati GP19 του βαμμένη στα χρώματα της Sky VR46. Από του χρόνου η VR46 θα γεμίσει πλήρως το κενό που αφήνει στη MotoGP η Avintia.

Sky VR46 Avintia Marini 07 1613505322 1024x683

Ο ελέφαντας στο δωμάτιο προφανέστατα είναι η συνεργασία με τη Ducati ως δεύτερη δορυφορική ομάδα της, κάτι που δεν είναι καθόλου προδιαγεγραμμένο αυτή τη στιγμή. Απολύτως αναμενόμενα ο αγωνιστικός διευθυντής της Ducati Corse, Paolo Ciabatti, έσπευσε πριν μερικές μέρες να επισημοποιήσει τις συζητήσεις/διαπραγματεύσεις του Ιταλικού εργοστασίου με τη VR46.

ciabatti

Παράλληλα ωστόσο εδώ μπαίνει σφήνα η Gresini Racing. Η έμπειρη ομάδα του πρόωρα χαμένου Fausto Gresini έτρεχε την εργοστασιακή Aprilia, ωστόσο λίγο πριν δύσει το 2020 επισημοποιήθηκε το μεταξύ τους διαζύγιο μετά το τέλος της φετινής χρονιάς. Ο λόγος αφορά την πρόθεση της Aprilia να αναλάβει η ίδια την εργοστασιακή της ομάδα, ως πειστήριο της θέλησής της να εντείνει την προσπάθεια.

Στο μεταξύ η Gresini, υπό τη διεύθυνση της συζύγου του Fausto, Nadia Padovani, προτίθεται να μείνει (και) στη μεγάλη κατηγορία και προφανώς αναζητεί συνεργασία. Δεν είναι μυστικό πως η πρώτη με την οποία έχει διαπραγματευτεί είναι η Ducati και ο Ιταλικός Τύπος θεωρεί πως αυτή η συμφωνία είναι πολύ πιθανότερη απ’ ότι με τη VR46.

NADIA GRESINI

Το βασικό αγκάθι είναι η θέση της Avintia ως τρίτη στην εργοστασιακή ιεραρχία, με τους αναβάτες της να τρέχουν τις πιο παλιές Desmosedici, γεγονός που δεν αρέσει ούτε στη Gresini, ούτε βέβαια στη VR46.

Στο μεταξύ υπάρχουν δύο εταιρείες στη μεγάλη κατηγορία που ακόμη δεν έχουν δεύτερες ομάδες, Aprilia και Suzuki. Όπως είναι προφανές, κατέχουν πρώτο τραπέζι πίστα στη φημολογία, ειδικά η δεύτερη που λόγω Davide Brivio εμπλεκόταν σε κάθε ιστορία που περιείχε το όνομα του Rossi.

Joan Mir 36. Photo courtesy Team Suzuki ECSTAR. 2 1616886158 e1618936445237

Ακόμη και μετά την αποχώρηση του Brivio ωστόσο, η Suzuki εξακολουθεί να φέρεται ως υποψήφια να προσφέρει δύο δορυφορικά GSX-RR, άλλοτε στη Gresini και άλλοτε στη VR46. Το πρόβλημα είναι πως ως τώρα δεν υπήρξε καμιά βάσιμη ένδειξη πως οι Ιάπωνες θα φτιάξουν άμεσα δορυφορική ομάδα. Η συζήτηση με τον Rossi (που ο ίδιος επιβεβαιώνει) είναι ενδεχομένως η πρώτη απτή απόδειξη πως όντως το εξετάζουν.

Η δε Aprilia πέρασε δύσκολα τα τελευταία δύο χρόνια με τις περιπέτειες του Andrea Iannone και τις καθυστερήσεις στην έλευση της νέας της μοτοσυκλέτας. Τώρα όμως φαίνεται πως έχει ένα δυνατό εργαλείο στα χέρια της και έναν καλό αναβάτη, ενώ με την επένδυση στη δική της εργοστασιακή ομάδα δείχνει πως σοβαρεύει πολύ.

Η εξαιρετική σχέση της με τον Rossi από τις εποχές που μαζί κατακτούσαν τα δίχρονα 125 και 250 αποτελούν ένα άξιο εφαλτήριο, μα είναι δεδομένο πως οι κουβέντες θα γίνουν βάσει των σημερινών δεδομένων - τι μου δίνεις, τι σου δίνω. Και πάλι, δεν είναι ξεκάθαρο αν όντως η Aprilia σκοπεύει να ενεργοποιήσει δεύτερη ομάδα άμεσα ή θα διαθέσει τον προϋπολογισμό της για να στηθεί σωστά η εργοστασιακή της ομάδα φέτος.

aleix espargaro jerez 2021

Η ανάγκη για μια δεύτερη ομάδα είναι εκ των ουκ άνευ στα σύγχρονα ηλεκτρονικά GP και η καλύτερη απόδειξη είναι πορτοκαλιά και γράφει ΚΤΜ στα φέρινγκ. Μπήκε με τέσσερεις ίδιες μοτοσυκλέτες με το καλημέρα, για να μαζέψει όσο περισσότερα δεδομένα μπορεί και να επιταχύνει την εξέλιξη στον βαθμό που πλέον έχει ξεπεράσει κατά πολύ σε κατορθώματα την “εμπειρότερη ως παλιότερη” Aprilia.

Σαφέστατα μια νέα δορυφορική προσπάθεια οποιουδήποτε απ’ τα δύο αυτά εργοστάσια θα προσφέρει λογικά στην ομάδα που θα αναλάβει ανώτερου επιπέδου μοτοσυκλέτες απ’ ότι οι προπέρσινες Ducati της Avintia.

Σε ό,τι αφορά το άμεσο μέλλον της VR46 MotoGP Team λοιπόν, έχουμε ήδη συζητήσεις με Aprilia, Ducati και Suzuki. Υπάρχει ωστόσο και ένα τέταρτο όνομα στο τραπέζι και αυτό προφανέστατα ΔΕΝ είναι της Honda, ούτε βέβαια της ΚΤΜ που είναι αμοιβαία πανευτυχής με την Tech 3.

46 valentino rossi lg64774.gallery full top lg

Ο λόγος φυσικά για τη Yamaha, η οποία θα ήταν η αναμενόμενη επιλογή για τον Rossi για πολλούς λόγους. Ωστόσο η ύπαρξη της Petronas SRT – στην οποία τρέχει φέτος ο Ιταλός – δεν αφήνει κενό για να μπει η VR46 και δύσκολα βλέπουμε τη Yamaha να προμηθεύει με δύο επιπλέον Μ1 μια νέα ομάδα.

Στην τελική, αν είχε την άνεση να το κάνει γιατί δεν έχει πάρει ακόμη μια νεότερη μοτοσυκλέτα ο Frankie Morbidelli φέτος;

Ιταλικά site αναφέρουν πως η Petronas δεν είναι πολύ χαρούμενη με τη Yamaha εξαιτίας ακριβώς της διαφοράς στην εξέλιξη των μοτοσυκλετών των δύο ομάδων, αλλά να φτάσει σε σημείο ρήξης το βλέπουμε πολύ δύσκολο όταν στο φόντο δεσπόζει η καλπάζουσα Ασιατική αγορά με επίκεντρο τον πετρελαϊκό γίγαντα της Μαλαισίας και την πίστα της Sepang (Petronas SRT, εκ του Sepang Racing Team).

Από την άλλη, είναι γνωστό πως η Yamaha πριν μερικά χρόνια έκανε μια πολύ συνειδητή επιλογή να επενδύσει στον Rossi για το μέλλον, αφήνοντας τον Jorge Lorenzo να φύγει προς Ducati μεριά (σε μια χρονιά που δήλωνε παντού πως θα μείνει για πάντα στη Yamaha). Μάλιστα λέγεται πως μπήκε όρος στο συμβόλαιο επιστροφής του Rossi πως δεν θα ξανακαβαλήσει ποτέ αγωνιστική άλλου κατασκευαστή.

Με εμπλοκή σε αγωνιστικές ομάδες σε όλες τις κατηγορίες, το λαοφιλέστατο προφίλ του και τη διάθεση να μείνει στον χώρο των GP και μετά το τέλος της αγωνιστικής του καριέρας, ο Rossi θα είναι η αιχμή του επικοινωνιακού δόρατος του εργοστασίου φορώντας τα χρώματα της Yamaha ως τα γεράματά του, ως ο επόμενος Giacomo Agostini της – που όμως τρέχει και ομάδες, βγάζει και ταλέντα, ντύνει, στολίζει, νοικοκυρεύει.

Κοινώς, η σχέση του Rossi με τη Yamaha έχει πολύ βαθειά θεμέλια για να διαρραγεί με τη συμφωνία που ενδεχομένως να κάνει η VR46 αύριο. Φαντάζει όμως εξίσου δύσκολο με τα υπάρχοντα δεδομένα να τρέχει του χρόνου με Μ1 ο Luca Marini.

vr46 petronas

Ο ίδιος ο Valentino Rossi τι λέει για όλα αυτά;

Φυσικά και ερωτήθηκε από τους συμπατριώτες του δημοσιογράφους και η απάντησή του ήταν πολιτικότατα κοφτή:

“Μιλήσαμε με όλους, Aprilia, Ducati, Yamaha και Suzuki. Δεν είμαι πλήρως ενημερωμένος, μα νομίζω πως δεν έχει παρθεί η τελική απόφαση.”

Φυσικά ένα ερώτημα είναι και το ενδεχόμενο να είναι ο ίδιος αναβάτης της ομάδας του, δίπλα στον αδελφό του. Για τον ίδιο είναι “πολύ δύσκολο, αλλά δεν μπορώ να το αποκλείσω 100%”. Το γεγονός πως δηλώνει ότι πρώτη του προτεραιότητα είναι η Petronas κρίνεται ως απολύτως αναμενόμενο.

Πάντως, για την ιστορία, στη μοναδική επίσημη εικόνα που έχει δοθεί στη δημοσιότητα με τα χρώματα της VR46 MotoGP το σηματάκι στο ρεζερβουάρ έχει τα τρία διαπασών της Yamaha. Αν τώρα αυτό σημαίνει κάτι ή απλά είναι για το τυπικό της υπόθεσης το μέλλον θα δείξει...

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 07 Μαϊος 2021 18:46

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon