.
Κατηγορία Αλλοι
Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2021 13:06

MotoGP, Andrea Iannone – “Η μαφία είναι μεγαλύτερη από τον αθλητισμό”

Κοκαΐνη, ντόπα και υποθέσεις που οδήγησαν σε αθώωση ή αστείες ποινές προκαλούν το δικαιολογημένο ξέσπασμα του Iannone.

Η υπόθεση του Andrea Iannone είναι από αυτές που θα πρέπει να κάνουν πολλούς να ντρέπονται στις WADA, FIM και Dorna. Χωρίς καν να εξετάζουμε το κατά πόσο έχει δίκιο ο Ιταλός αναβάτης ή οι αρχές του αθλήματος, και μόνο το γεγονός πως τους πήρε σχεδόν έναν χρόνο να βγάλουν την ετυμηγορία, δείχνει αν μη τι άλλο έλλειψη σεβασμού προς την Aprilia.

Η ομάδα του Iannone πίστεψε και συμπαραστάθηκε ως το τέλος στον αναβάτη της και το πλήρωσε τρέχοντας μια ολόκληρη σεζόν με τον αναβάτη εξέλιξης Bradley Smith στη θέση του, αποφεύγοντας – προς τιμή της – να απολύσει και να αντικαταστήσει τον Ιταλό μέχρι να υπάρξει τελική έκβαση στην υπόθεσή του. Και όλα αυτά ενώ είχε μια ολοκαίνουργια μοτοσυκλέτα να εξελίξει, απόντος του πιο δυνατού αναβάτη της, και ενώ οι πιθανοί αντικαταστάτες του έκλειναν σε άλλες ομάδες.

Θυμίζουμε πως στον Iannone βρέθηκαν ίχνη απαγορευμένης ουσίας (drostanolone) σε έλεγχο αντι-ντόπινγκ που έγινε στη Sepang τον Νοέμβριο 2019. Η αρχική ποινή αποκλεισμού του βγήκε σχεδόν αυτομάτως, ωστόσο η εξέταση της υπόθεσης εξελίχθηκε σε γεφύρι της Άρτας.

Ο αναβάτης, με την αμέριστη στήριξη της Aprilia, θεωρεί πως απέδειξε επαρκώς ότι τα ίχνη που βρέθηκαν στον οργανισμό του προέρχονταν από φαγητό που έφαγε στη Μαλαισία και όχι από άμεση λήψη της ουσίας και προς στιγμή φαινόταν πως αυτό θα του επέτρεπε να επιστρέψει στις πίστες.

Ωστόσο κάπου εκεί ξεκίνησε ένα ασεβέστατο γαϊτανάκι από πλευράς αρχών, με μια απόφαση που όλο έβγαινε και όλο καθυστερούσε. Τον Φεβρουάριο του 2020 η FIM δήλωσε πως “σε δέκα μέρες” θα έχει βγει η απόφαση, ωστόσο έπρεπε να φτάσουμε ως τον Απρίλιο 2020 για να εκδοθεί μια απόφαση στα όρια του αδιανόητου.

Το δικαστήριο δέχτηκε πως η λήψη έγινε ακούσια μέσω τροφής, παρόλα αυτά τον καταδίκασε σε 4 χρόνια αποκλεισμό!

Ακολούθησε προσφυγή στο ανώτατο διαιτητικό δικαστήριο (το γνωστό CAS), η οποία παρέτεινε το βασανιστήριο για αρκετούς ακόμη μήνες, πριν καταλήξει τον περασμένο Νοέμβριο πως δεν πείστηκε από τις αποδείξεις του Iannone ότι έλαβε την ουσία ακούσια μέσω τροφής και επικύρωσε την 4ετή ποινή για την οποία πίεζε η WADA (παγκόσμια αρχή αντιντόπινγκ).

Τώρα έρχεται μια παρόμοια υπόθεση, αυτή του Αυστριακού βαδιστή και Ολυμπιονίκη Alex Schwazer, ο οποίος είχε πιαστεί το 2012, καταδικάστηκε και τώρα δικαιώθηκε.

Ο Iannone ήταν ένας από τους αθλητές που στήριξαν τον Αυστριακό και τώρα, ακούγοντας για την όψιμη αθώωσή του δήλωσε:

“Αυτές οι καταστάσεις συμβαίνουν εδώ και καιρό, το σύστημα πρέπει να σταματήσει για το καλό των αθλητών που θυσιάζουν τα πάντα και καταβάλλουν τεράστια ψυχική και σωματική προσπάθεια για μια ζωή χωρίς να ντοπάρονται.

“Σαφώς και υπάρχουν αθλητές που παίρνουν ουσίες, αλλά και άλλοι που δεν το κάνουν. Σωστό είναι να τιμωρούνται οι πρώτοι, μα δεν είναι δίκαιο να την πληρώνουν και οι δεύτεροι επειδή η μαφία είνα παρούσα στον αθλητισμό και σήμερα είναι μεγαλύτερη από τον αθλητισμό τον ίδιο.

Δια του λόγου το αληθές, η καριέρα του Schwazer διακόπηκε βίαια ενώ ήταν στην κορυφή του κόσμου, για να δικαιωθεί στα 36 του, χρόνια αφότου αναγκάστηκε να παρατήσει αυτό για το οποίο αγωνιζόταν σε όλη του τη ζωή. Τι αξία έχει σήμερα η δικαίωσή του άραγε; Να του επιστρέψουν μερικά μετάλλια από το παρελθόν που του είχαν αφαιρεθεί;

Στο μεταξύ αυτή δεν είναι η μόνη περίπτωση που κάνει τον Iannone να εξανίσταται. Τον Ιανουάριο 2021 η WADA παρουσίασε τις αλλαγές που έκανε στον κανονισμό της σχετικά με τη χρήση ναρκωτικών από αθλητές. Πλέον υπάρχει δραματική διαφορά αν η λήψη της ναρκωτικής ουσίας έγινε στη διάρκεια αγώνων ή όχι.

Στην πρώτη περίπτωση οι ποινές είναι βαρύτατες, μα αν ο αθλητής πήρε κοκαΐνη (δημοφιλέστατο παράπτωμα), χασίς, έκσταση ή ηρωίνη σε χρόνο της ιδιωτικής του ζωής και όχι σε αγώνες, τότε η ποινή του θα είναι μόλις τρεις μήνες, μειούμενοι σε έναν αν δεχτεί να περάσει από διαδικασία αποτοξίνωσης.

“Ολοένα και πιο απίστευτοι! Θετικός στην κοκαΐνη, όλα καλά, ενώ οι αθώοι τιμωρούνται με 4 χρόνια. Ευχαριστώ πολύ,” δήλωσε με τον αρμόζοντα σαρκασμό ο Iannone.

Και ποιος να του δώσει άδικο εδώ που τα λέμε...

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon