.
Κατηγορία Αλλοι
Δευτέρα, 01 Φεβρουαρίου 2021 11:58

Sharni Pinfold - Αποσύρεται από τους αγώνες μοτοσυκλέτας λόγω έλλειψης σεβασμού προς τις γυναίκες

“Οι περισσότερες προκλήσεις που έχω αντιμετωπίσει οφείλονται σε έλλειψη σεβασμού και υποτιμητική αντιμετώπιση προς τις γυναίκες...”

Η ιστορία της Sharni Pinfold κανονικά θα έπρεπε να γίνει παγκοσμίως γνωστή για την επιμονή και προσήλωση στον στόχο, για την επιτυχία της να φτάσει σε υψηλότατα αγωνιστικά επίπεδα με το σπαθί της, δίχως να προέρχεται από “επώνυμη” οικογένεια ή μια στέρεη οικονομική βάση να τη στηρίζει.

Κι όμως, αν μαθαίνουμε σήμερα για τη νεαρή Αυστραλέζα οφείλεται σε έναν εντελώς λάθος λόγο. Με μια λιτή ανακοίνωση στα κοινωνικά της δίκτυα, η Pinfold ανακοινώνει πως εγκαταλείπει τους αγώνες μοτοσυκλέτας εξαιτίας του ευρύτερου αγωνιστικού περιβάλλοντος που αποδεικνύεται τοξικό για γυναίκες.

Η Sharni Pinfold είχε ένα όνειρο, να αναδειχθεί στους αγώνες ταχύτητας μοτοσυκλετών, και για να το καταφέρει ήταν διατεθειμένη να κάνει μεγάλες θυσίες. Παρότι ο πατέρας της είχε πεθάνει πριν αυτή αρχίσει να αγωνίζεται και η οικογένειά της δεν ήταν ούτε πλούσια ούτε δικτυωμένη, η νεαρή Αυστραλέζα δούλεψε σκληρά για τον στόχο της.

Το 2017 πούλησε ό,τι είχε και δεν είχε, εγκατέλειψε οικογένεια και φίλους και μετακόμισε στην Αγγλία, στην άλλη άκρη του κόσμου από την πατρίδα της δηλαδή, για να αγωνιστεί σε υψηλότερο επίπεδο. Η πορεία της αυτή ανταπέδωσε φέτος με ένα νέο συμβόλαιο στο Γερμανικό πρωτάθλημα IDM και την κατηγορία SSP300 με Kawasaki Ninja 400 για το 2021, ωστόσο δεν έμελλε να τρέξει σε αυτό το νέο πρωτάθλημα.

pinfold1

Η ανακοίνωση της Pinfold δεν εστιάζει σε κάποιο συγκεκριμένο συμβάν ή πρόσωπο, μα περιγράφει μιαν εικόνα διόλου κολακευτική για τον χώρο των αγώνων μοτοσυκλέτας – αλλά και την κοινωνία μας εν γένει:

“Σε όλη την πορεία μου στους αγώνες μοτοσυκλέτας έχω βιώσει πολλές προκλήσεις, μερικές για τις οποίες δυσκολεύομαι ακόμη και να μιλήσω. Οι περισσότερες από αυτές οφείλονται στην έλλειψη σεβασμού και υποτιμητικές συμπεριφορές προς τις γυναίκες. Είναι πράγματα που ξέρω πως δεν θα είχα βιώσει ποτέ αν ήμουν άντρας.

“Φτάνει ένα σημείο που δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια, νομίζω πως έφτασα στο σημείο αυτό. Αισθάνομαι πως δεν θέλω άλλο να εκθέτω τον εαυτό μου σε τέτοιες συμπεριφορές ή να αντιμετωπίζομαι έτσι.”

Δοθείσης της πορείας της και των θυσιών που έκανε η Pinfold, η απόφαση αυτή οπωσδήποτε δεν ήρθε καθόλου εύκολα. Το να εγκαταλείψεις ένα όνειρο μόλις στα 25 σου, ακριβώς τη στιγμή που αυτό έχει αρχίσει να απογειώνεται και δίχως να συντρέχουν λόγοι υγείας ή ανωτέρας βίας, μάλλον δείχνει πως η κατάσταση πίσω από το δημόσιο πρόσωπο των αγώνων είναι πολύ πιο σάπια.

Κι αν υπάρχει μια Ana Carrasco (WorldSSP300), μια Laia Sanz (Rally) και μια Maria Herrera (MotoE), πίσω τους ενδεχόμενα υπάρχουν πολλές ακόμη κοπέλες με δυνατότητες αντιστρόφως ανάλογες των ευκαιριών που (δεν) βρίσκουν απέναντι στους άντρες αντιπάλους τους, με μόνη "αμαρτία" το φύλλο τους. H Laia Sanz έχει αναφερθεί άλλωστε εκτενώς στα προβλήματα που αντιμετώπιζε ως γυναίκα σε ένα ανδροκρατούμενο άθλημα και δεν είναι η μόνη. 

Μπορείτε να διαβάσετε την πλήρη ανακοίνωση της αθλήτριας εδώ: Sharni Pinfold Racing (Facebook)

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon