.
Κατηγορία Αλλοι
Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2020 14:12

Jonathan Rea: Tο WorldSBK είναι ανθρώπινο, το MotoGP είναι μπίζνα – Ανοικτά τα σενάρια για το επόμενο συμβόλαιό του

Ο πεντάκις πρωταθλητής Superbikes απαντά στο αφεντικό της Dorna που απεκάλεσε το WorldSBK ‘δεύτερη κατηγορία’.

Μόλις πρόσφατα έγινε γνωστό πως η Kawasaki ζήτησε από τη Dorna να τρέξει με τη μοτοσυκλέτα της από το WorldSBK ως wild card σε έναν αγώνα MotoGP, κάτι που ο διευθύνων σύμβουλος της διοργανώτριας εταιρείας αμφότερων των πρωταθλημάτων, Carmelo Ezpeleta, απέρριψε,

Στην αιτιολόγηση της απόφασής του μεταξύ λογικών επιχειρημάτων είχε δηλώσει και πως “πήγα στο paddock του WorldSBK και τους εξήγησα πως είναι η δεύτερη κατηγορία”

Όπως είναι προφανές, αυτό δεν άρεσε και πολύ στον κόσμο του SBK, όσο κι αν είναι μάλλον προφανές πως άλλο φρούτο τα πρωτότυπα MotoGP των πολλών εκατομμυρίων και άλλο οι μοτοσυκλέτες παραγωγής με ένα ανώτατο όριο κόστους μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

Σαφές, αλλά αυτό πρέπει ντε και καλά να σημαίνει πως το ένα είναι ανώτερο του άλλου, ή μήπως είναι απλά δύο διαφορετικές κατηγορίες;

Όπως και να έχει, σε συνέντευξη που έδωσε ο πρωταθλητής WorldSBK με την Kawasaki, Jonathan Rea, είχε και μια απάντηση στις δηλώσεις Ezpeleta:

“Τα πάντα στα Superbikes είναι πιο ανθρώπινα, είναι ένα πρωτάθλημα που δίνει πρόσβαση στο κοινό και είναι κοντά στους θεατές. Εδώ μπορείς να κανονίζεις την προσωπική σου ζωή όσο και την αγωνιστική και αυτό το εκτιμώ. Το MotoGP είναι η κορυφή, ένα μεγάλο σόου, είναι μπίζνα, αλλά ο δρόμος της καριέρας μου είναι στο WorldSBK.”

Ο Rea δεν μιλά μόνο εξ όσων διαβάζει η ακούει, αλλά έχει και προσωπική εμπειρία, καθώς έτρεξε σε δύο αγώνες με τη Repsol Honda το 2012, αντικαθιστώντας τον τότε τραυματία Casey Stoner, παίρνοντας εξαιρετικά αποτελέσματα: 8ος στο Misano και 7ος στην Aragon.

1229604

Αν και θεωρήθηκε μεταξύ των υποψηφίων για μια RC213V στο πρωτάθλημα MotoGP του 2013, ο Rea εξήγησε πως πρόταση δεν του έγινε ποτέ και έναν χρόνο αργότερα θα άφηνε τη Honda για να πάει στην Kawasaki και να ακολουθήσει ένας τυφώνας ρεκόρ WorldSBK για τον ίδιο.

Φαίνεται πως δεν έχει μετανιώσει την απόφασή του και μάλιστα δηλώνει πως το μέλλον του συνδέεται άρρηκτα με το WorldSBK. Μόνο που δεν είναι σαφές αν θα είναι ξανά με την Kawasaki,

Όπως αποκαλύφθηκε στο Phillip Island, όπου τώρα έχουν ήδη αρχίσει οι ελεύθερες δοκιμές ενόψει του εναρκτήριου αγώνα για τη νέα σεζόν, ο μάνατζερ του Rea, Chuck Aksland, βρίσκεται εκεί για να συζητήσει το μέλλον του πελάτη του, καθώς το τρέχον συμβόλαιό του ολοκληρώνεται στο τέλος της φετινής χρονιάς. Αν όμως τις προηγούμενες χρονιές οι συζητήσεις του με την Kawasaki έκλειναν με συνοπτικές διαδικασίες, φέτος φαίνεται πως δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα.

Όπως μεταδίδει το Ιταλικό GPOne, ο Rea βλέπει πως ο ανταγωνισμός σφίγγει και η Kawasaki έχει ακόμη την ίδια μοτοσυκλέτα, η οποία ήταν μεν μπροστά απ’ όλους τις προηγούμενες χρονιές, αλλά πλέον έχει να αντιμετωπίσει πολύ ισχυρότερο ανταγωνισμό.

Έτσι οι πληροφορίες λένε πως ο Rea έχει ζητήσει διαβεβαιώσεις από την Kawasaki πως θα έχει ένα αξιόμαχο όπλο το 2021 ως απαραίτητο στοιχείο για να ανανεώσει το συμβόλαιό του.

Κάπου εδώ θυμόμαστε τον τεχνικό διευθυντή της Kawasaki Racing, Ichiro Yoda, ο οποίος τον περασμένο Απρίλιο κατηγορούσε τη Dorna πως δεν έπρεπε να επιτρέψει τη Ducati Panigale V4R καθώς πρόκειται για “μοτοσυκλέτα MotoGP που αποκλείεται να κάνει μόνο €40,000” στην πραγματικότητα και πως η Kawasaki θα πρέπει να φτιάξει κι αυτή μια μοτοσυκλέτα MotoGP για να την ανταγωνιστεί.

Τότε βέβαια ήταν η εποχή που ο Alvaro Bautista είχε υπογράψει συμβόλαιο με τις νίκες και όλοι πίστευαν πως ο τίτλος δεν χανόταν, ωστόσο η ρελάνς του Rea στο δεύτερο μισό του πρωταθλήματος και η κατάκτηση του 5ου συνεχόμενου τίτλου πέρασαν αυτές τις συζητήσεις σε δεύτερο πλάνο.

Η ουσία πάντως είναι πως δεν είδαμε κανένα νέο Kawasaki για το WorldSBK 2020, όπως απειλούσε ο Yoda, και πλέον ο πρωταθλητής ανησυχεί μήπως βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να κλείσει την καριέρα του κυνηγώντας τον νέο ανταγωνισμό.

Διότι πλέον η Ducati έφερε έναν εγνωσμένης αξίας αναβάτη, τον Scott Redding, που έχει ήδη πάρει ένα εντυπωσιακότατο πρωτάθλημα στην Αγγλία (BSB) με την Panigale V4R (στην πρώτη του χρονιά, χωρίς καμιά εμπειρία από Superbikes!), η Yamaha έχει μαζέψει αναβάτες που βγάζουν μάτια (Michael Van Der Mark, Toprak Razgatlioglu, Loris Baz) και η ανανεωμένη της R1 δείχνει ώριμη και ανταγωνιστικότατη, ενώ και η Honda θα έχει ήδη μια αγωνιστική χρονιά στην πλάτη της, έχοντας ξεκάθαρα δηλώσει πως το HRC ήρθε για να πάρει τίτλο.

Λέτε να έχουμε δράματα με μετακίνηση του Jonathan Rea σε νέα ομάδα; Ακούγεται πως η Honda καραδοκεί και, εδώ που τα λέμε, ποιος δεν θα ήθελε στις τάξεις της τον αναβάτη που έχει διαλύσει όλα τα ρεκόρ του WorldSBK;

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2020 14:25

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon