.
Κατηγορία Αλλοι
Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2020 17:05

WorldSBK 2020, Phillip Island Test – Ο Rea ταχύτερος, μεγαλύτερη τελική με διαφορά η νέα Honda Fireblade

Λιγότερο από μια εβδομάδα απέμεινε ως την έναρξη του πρωταθλήματος και η τελευταία δοκιμή θόλωσε κι άλλο τα νερά.

Στις 28 Φεβρουαρίου, ημέρα Παρασκευή, το πολύχρωμα τρένο του WorldSBK κάνει την πρώτη του στάση για το 2020 με την έναρξη της δράσης με τον Αυστραλιανό γύρο στην πασίγνωστη πίστα του Phillip Island.

Εκεί, τη Δευτέρα και Τρίτη 25 Φεβρουαρίου οι ομάδες έδωσαν το παρόν στην τελευταία επίσημη δοκιμή προ της έναρξης, καθώς προετοιμάζονται πυρετωδώς για τις επίσημες υποχρεώσεις.

alvaro bautista 1
Alvaro Bautista (Honda)

Το μεγάλο ενδιαφέρον, ως είθισται εσχάτως, έπεσε στην Team HRC και τις δύο νέες εργοστασιακές (πλέον) Honda CBR1000RR-R των Alvaro Bautista και Leon Haslam και το πώς θα σταθούν απέναντι σε έναν ανταγωνισμό που είναι σαφώς πιο έτοιμος, με την εμπειρία των προηγούμενων ετών στην πλάτη.

Ο μεγάλος πρωταγωνιστής του Phillip Island ήταν για πολλοστή φορά ο γνωστός και εξαιρετέος Jonathan Rea (στην κεντρική φωτογραφία), ο οποίος ξεκίνησε κάπως αργά τη Δευτέρα, μένοντας σχετικά πίσω στην άτυπη κατάταξη, αλλά τη δεύτερη μέρα απεκατέστησε την τάξη γράφοντας από νωρίς στην ημέρα τον ταχύτερο χρόνο για την Kawasaki, επίδοση που δεν ξεπέρασε ουδείς στη συνέχεια.

56020 TEST2020 ACTION
Loris Baz (Yamaha)

Εντυπωσίασε ξανά ο Loris Baz στην επιστροφή του στο WorldSBK με τη Yamaha, με τον δεύτερο ταχύτερο χρόνο που απέχει μόλις 7.6 εκατοστά του δευτερολέπτου από τον πρωτοπόρο. Ίσως η πιο σημαντική είδηση που βγήκε από το γκαράζ της Yamaha ωστόσο αφορά στη μοτοσυκλέτα του Baz, η οποία φορούσε κινητήρα του 2019. Ο Γάλλος ωστόσο το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα έχει στη διάθεσή του και το μοτέρ του 2020, οπότε λέτε να μας επιφυλάσσει κι άλλες εκπλήξεις;

56562 TEST2020 ACTION
Tom Sykes (BMW)

Ανάλογα αναπάντεχη είναι και η συνέχεια στον πίνακα των ταχύτερων γυρολογίων, με τον Tom Sykes να λάμπει για λογαριασμό της BMW στη δεύτερη σεζόν του στην ομάδα, ενώ λίγο πίσω του έγραψε τον τέταρτο χρόνο ο εντυπωσιακός Toprak Razgatlioglu με Yamaha.

Στην πέμπτη θέση συναντάμε τον Leon Haslam με τη νέα Fireblade, σε μια από τις αγαπημένες του πίστες, ενώ ο Bautista περιορίστηκε στη 10η καλύτερη επίδοση, ένα δευτερόλεπτο από την κορυφή και περίπου 6 δέκατα από τον ομόσταυλό του.

phillip island test top speed

Το πιο ενδιαφέρον ωστόσο αφορά στον πίνακα με τις τελικές ταχύτητες, όπου η Honda του Bautista έγραψε μακράν τη μεγαλύτερη τιμή όλων με 317.6 km/h! Δεν ήταν τυχαίο, αφού και ο ομόσταυλός του, Haslam, έγραψε την τρίτη ταχύτερη τελική με 312.1, τη στιγμή που η πλειοψηφία μετά βίας φτάνει ή ξεπερνά τα 310.

leon haslam 3
Leon Haslam (Honda)

Μετά το τέλος του τεστ ο Bautista δεν έδειχνε ικανοποιημένος, δηλώνοντας πως η Honda τους έδωσε μερικές αναβαθμίσεις αλλά αυτές δεν αρκούν και χρειάζονται κι άλλα για να χτυπήσουν τους κορυφαίους.

Προφανώς ο Ισπανός δεν προσπαθεί να μιμηθεί τον Valentino Rossi που δύο χρόνια τώρα ψάχνει λίγη παραπάνω τελική, αλλά αυτός λέει πως ψάχνει ταχύτητα στη στροφή, συγκεκριμένα να κάνει τη μοτοσυκλέτα του λιγότερο σφικτή και να πάρει περισσότερη πληροφόρηση από τα λάστιχα.

Όπως δήλωσε και ο Haslam, προερχόμενος από το MotoGP είναι λογικό ο Bautista να δυσκολευτεί στην αρχή με τον τετρακύλινδρο σε σειρά, ένα θέμα που δεν είχε πέρυσι με τη Ducati V4. Στον αντίποδα, ο Haslam κούμπωσε αμέσως στη νέα του μοτοσυκλέτα, προερχόμενος από την Kawasaki ZX-10R και με μακρά θητεία σε Superbikes.

 AP20129 UC147626 Mid
Scott Redding (Ducati)

Στο στρατόπεδο της Ducati, o Scott Redding βελτίωσε κατά πολύ τους χρόνους του από την πρώτη στη δεύτερη μέρα κατά σχεδόν 1 δευτερόλεπτο, φτάνοντας ως την έκτη θέση και σε απόσταση περίπου 4 δεκάτων από τον πρώτο. Δεδομένου ότι ακόμη προσπαθεί να εξοικειωθεί με τα λάστιχα και ειδικότερα με τα μαλακά qualifiers, ήδη πολλοί τον συγκαταλέγουν μεταξύ των φαβορί για τον πρώτο αγώνα.

Δίπλα του ο πιο έμπειρος Chaz Davies δεν είχε ανάλογα γρήγορα γυρολόγια και έμεινε ενδέκατος, ένα δευτερόλεπτο από την κορυφή.

Σαφέστατα πάντως, όσο ενδεικτικοί μπορεί να είναι αυτοί οι πίνακες χρόνων μας λένε ότι οδεύουμε για έναν αμφίρροπο πρώτο αγώνα με πολλές μεταβλητές που αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να αξιολογηθούν. Ουδείς δηλαδή μπορεί να προβλέψει εκ προοιμίου πόσο δυνατός θα εμφανιστεί ο Redding, πως θα κινηθούν οι αρκετοί καλοί αναβάτες της Yamaha ή σε τι βαθμό ανταγωνιστικότητας θα παρουσιαστούν οι νέες Honda.

Αν πάντως οι χρόνοι του Phillip Island Test μαρτυρούν κάτι, αυτό είναι πως έχουμε μια δεκαριά αναβάτες στο ίδιο δευτερόλεπτο να μας υπόσχονται θέαμα και αγωνία.

Συγκεντρωτικά αποτελέσματα WorldSBK 2020 Phillip Island Test

phillip island test results

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2020 17:19

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon