.
Κατηγορία Αλλοι
Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2020 12:51

MotoGP 2020, Losail Test, μέρα 3 – Yamaha και Suzuki πετούν, σύννεφα στη Honda

Η τελευταία επίσημη δοκιμή στην πίστα που σε λίγες εβδομάδες ξεκινά το νέο πρωτάθλημα αναδεικνύει ένα θρίλερ εν τη γενέσει.

Ολοκληρώθηκε και η τελευταία δοκιμή του MotoGP πριν τον εναρκτήριο αγώνα στις 8 Μαρτίου 2020 στο Κατάρ. Με όλους τους αναβάτες του πρωταθλήματος παρόντες – πλην Andrea Iannone φυσικά που ακόμη εκκρεμεί η απόφαση για την υπόθεση ντόπινγκ – η επίσημη δοκιμή ανέδειξε ένα πολύ σφικτό γκριντ με 18 αναβάτες στο ίδιο δευτερόλεπτο και τους 12 εξ αυτών να χωρίζονται από λιγότερο από μισό δευτερόλεπτο.

Ας δούμε τι μάθαμε για τις επιδόσεις και την επικαιρότητα κάθε εργοστασίου.

93 marc marquez esp lg8 1200.gallery full top fullscreen
Marc Marquez

Honda

Προβλήματα, προβλήματα και δείγματα πρωίμου πανικού. Ως γνωστόν, ο Marc Marquez δεν είναι καλά, ο εγχειρισμένος του ώμος πονά και οι επιδόσεις του δεν αναλογούν στο εγνωσμένο του ταλέντο.

Για μια φορά ακόμη έφαγε έναν δυνατό βρόντο – ευτυχώς δίχως συνέπειες στην υγεία του – και μετά δήλωνε πως “πονάει ο ώμος μου, αλλά δεν είναι αυτό που με ανησυχεί”… Ο λόγος φυσικά για την RC213V του 2020, στην οποία όλοι οι αναβάτες της συμφωνούν σε ένα βασικό χαρακτηριστικό: αν προσπαθήσεις να πας γρήγορα, πέφτεις.

Το έπαθαν όλοι και μάλιστα ο Cal Crutchlow έφυγε με χτυπημένα χέρια, ένα βαρβάτο αιμάτωμα στο δεξί και χαμένο ουσιαστικά το μισό τεστ αφού δεν οδήγησε τη δεύτερη μέρα μετά την πτώση του, ενώ και την τρίτη μέρα οι χρόνοι του κυμάνθηκαν χαμηλά (18η θέση).

Ένα θέμα που αναγνωρίζουν στη Honda είναι πως η μοτοσυκλέτα δεν συνεργάζεται καλά με τα νέα λάστιχα της Michelin, ωστόσο τα προβλήματα δεν περιορίζονται εκεί, με το χειρότερο όλων να είναι το ότι δεν γνωρίζουν πώς να τα διορθώσουν.

Διά του λόγου το αληθές, την τελευταία μέρα της δοκιμής ο Marc Marquez έτρεξε και τη μοτοσυκλέτα του Takaaki Nakagami, μοντέλο 2019 δηλαδή, και ακόμη δεν είναι σαφές με ποια έγραψε τον ταχύτερο γύρο του.

Ο δε team manager της εργοστασιακής Honda, Alberto Puig, δήλωνε στο GPOne πως “δεν ξέρουμε ποια θα είναι η λύση στα προβλήματά μας, αυτή τη στιγμή δεν είμαστε σε καθόλου καλή κατάσταση. Δοκιμάζουμε πράγματα από πέρυσι, αλλά και από 2 και 3 χρόνια πίσω. Προσπαθούμε να διορθώσουμε ό,τι μπορούμε σε μια κατάσταση που δεν μας χαροποιεί καθόλου αυτή τη στιγμή. Δεν γνωρίζουμε αν θα τρέξουμε με τη μοτοσυκλέτα του 2019, ίσως να τρέξουμε και με τη μοτοσυκλέτα που εξελίσσουμε για το 2021!”

Εν ολίγοις, η Honda μοιάζει προσωρινά χαμένη και οι δηλώσεις του rookie, Alex Marquez, αντανακλούν ρεαλιστικά το κλίμα: “Αντικειμενικά, αυτό το τεστ στο Κατάρ ήταν μια καταστροφή. Η διαφορά από τη Sepang ως εδώ είναι ανεξήγητη.”

21 franco morbidelli ita lg5 4031.gallery full top fullscreen
Franco Morbidelli

Yamaha

Αν στο στρατόπεδο της Honda επικρατεί ανησυχία και προβληματισμός, στα γκαράζ των Yamaha θα πρέπει να κάνουν πάρτι. Σε όλες τις δοκιμές του 2020 ως τώρα οι μοτοσυκλέτες της βρίσκονται ψηλά και ειδικά ο Fabio Quartararo βγάζει μάτια σε κάθε ευκαιρία.

Στη Losail οι τρεις πρώτες θέσεις ήταν καπαρωμένες από τους Maverick Vinales, Franco Morbidelli Quartararo, ενώ ο Valentino Rossi έμεινε αρκετά πιο πίσω στη 12η θέση, αλλά στη γλώσσα των χρονομέτρων αυτό σήμαινε κάτι λιγότερο από μισό δευτερόλεπτο από τον πρώτο. Δικαιώνεται δηλαδή η πρότερη δήλωση του Γιατρού πως χρειάζεται 2-3 δέκατα ακόμη για να παίζει για το βάθρο.

Οι Μ1 έχουν κουμπώσει ιδανικά με τα νέα Michelin και αυτός είναι σίγουρα ένας από τους βασικούς λόγους που αποδίδουν καλά στις ως τώρα δοκιμές, παρότι το έλλειμμα τελικής ταχύτητας επιμένει επιδεικτικότατα.

Η μεγαλύτερη τελική σε Yamaha στο Κατάρ μετρήθηκε στην Μ1 του Vinales με 346 km/h, ενώ όλες οι μοτοσυκλέτες της εταιρείας έγραψαν τελικές από 339 (Quartararo) ως 346, την ώρα που οι όλες οι Ducati βλέπουν για πλάκα 350 και ο Jack Miller καταγράφηκε στα 355!

Τα όποια προβλήματα των Yamaha εντοπίζονται σε τεχνικές βλάβες που σημειώθηκαν (δύο φορές) στην Μ1 του Quartararo, ενώ ο Rossi τόνισε πως ανησυχεί για τη διαχείριση των ελαστικών στη διάρκεια του αγώνα, βλέποντας σημάδια που του θυμίζουν τις προηγούμενες δύο σεζόν.

43 jack miller aus lg5 5726.gallery full top fullscreen
Jack Miller

Ducati

Οι Ιταλοί ακόμη ψάχνονται σε διάφορα σημεία των μοτοσυκλετών τους. Για παράδειγμα, ο Danilo Petrucci δοκίμασε ένα νέο αεροδυναμικό πακέτο, ενώ ο Dovizioso δοκίμαζε διάφορα ψαλίδια.

Δύο αναβάτες της Ducati πάντως έφυγαν από τη δοκιμή με αναπτερωμένη την αισιοδοξία τους. Πρώτος και καλύτερος ο Jack Miller, ο οποίος έγραψε ένα νέο ρεκόρ τελικής ταχύτητας για την Καταριανή πίστα (355 km/h) και ήταν ξανά ο πρώτος αναβάτης της εταιρείας με τον 5ο ταχύτερο χρόνο.

Ο άλλος είναι σαφώς ο Johann Zarco, καθώς κάθε φορά που καβαλά τη GP19 του αισθάνεται καλύτερα, βρίσκει ρυθμό και έφυγε από το Losail Test με τον 14ο χρόνο. Δεν είναι όμως τόσο η θέση του, όσο το γεγονός πως βλέπει ραγδαία βελτίωση στις προσομοιώσεις αγώνα που κάνει, ενώ οι γρήγοροι γύροι του έχουν φτάσει πιο κοντά, περίπου 7-8 δέκατα από τους πρώτους.

Το σημαντικότερο όλων για τον ίδιο πάντως πρέπει να είναι το ότι έκλεισε τη δοκιμή έχοντας πίσω του ένα εργοστασιακό Ducati (Petrucci), τον ομόσταυλό του (Tito Rabat) και τις τρεις εκ των τεσσάρων ΚΤΜ.

Ένα κοινό σημείο αναφοράς για τους αναβάτες της Ducati, όπως επιβεβαιώνει και ο team manager της ομάδας, Davide Tardozzi, είναι τα θεματάκια που έχουν στη συνεργασία της μοτοσυκλέτας με τα νέα Michelin. Για τους Ιταλούς, αυτά έχουν κουμπώσει καλά με τις Yamaha και Suzuki, μα όχι και με τις Ducati (όπως και τις Honda, όπως είδαμε στις αντίστοιχες δηλώσεις του Puig).

42 alex rins esp lg5 5504.gallery full top fullscreen
Alex Rins

Suzuki

Οι δύο αναβάτες της πρέπει να αισθάνονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι ενόψει του πρώτου αγώνα, καθώς συνεχίζουν να διακρίνονται από την ταχύτητα και τη συνέπειά τους. Alex Rins και Joan Mir καπάρωσαν τους 4ο και 6ο ταχύτερο χρόνο, μόλις 2 και 3 δέκατα από την κορυφή αντιστοίχως και δείχνουν έτοιμοι για την πρώτη μάχη.

Οι GSX-RR τους δείχνουν πιο ολοκληρωμένες από τον ανταγωνισμό τους επίσης, καθώς οι τελευταίες τους δοκιμές δεν αφορούν σε μεγάλες αλλαγές, αλλά σε κούρδισμα των λεπτομερειών στα δύο πλαίσια που φαίνεται πως θα τρέξουν φέτος, καθώς και στα ηλεκτρονικά.

33 brad binder lg5 3086.gallery full top fullscreen
Brad Binder

KTM

Η Αυστριακή ομάδα φαίνεται πως έχει πετύχει διάνα με τη νέα της RC16 και όλοι οι αναβάτες της δηλώνουν πανευτυχείς και αισιόδοξοι. Μάλιστα ο Pol Espargaro το πήγε ένα βήμα παραπέρα, ισχυριζόμενος πως σύντομα “όλοι θα θέλουν να καβαλήσουν τη μοτοσυκλέτα της ΚΤΜ”.

Παρόλα αυτά, η ομάδα πήρε μια περίεργη απόφαση να μη φέρει νέα εξαρτήματα στους αναβάτες την τρίτη μέρα της δοκιμής, καθώς δεν ήθελε να “τους μπερδέψει”. Αυτό αντανακλά τον όγκο των νεωτερισμών που έχουν έρθει τους τελευταίους μήνες και προφανώς εκτιμούν πως βρίσκονται σε ένα καλό σημείο για την αρχή της χρονιάς, οπότε οι αναβαθμίσεις θα έρθουν όταν έχουν εκτιμηθεί εκτενώς από τον Dani Pedrosa.

Στο μεταξύ, αυτός που έλαμψε στο Κατάρ ήταν ο rookie Brad Binder, που έκανε ένα αναπάντεχο ξεπέταγμα με τον 9ο ταχύτερο χρόνο και απόσταση μικρότερη του μισού δευτερολέπτου από τον πρώτο!

41 aleix espargaro esp lg5 3181.gallery full top fullscreen
Aleix Espargaro

Aprilia

Πολύ περίεργη η κατάσταση στο γκαράζ των Aprilia, καθώς η ομάδα ζει κάτω από το σκοτεινό σύννεφο της υπόθεσης Iannone. Ο Ιταλός αναβάτης ακόμη περιμένει μια δικαστική απόφαση που διαρκώς παίρνει παράταση και τον κρατά μακριά από τη νέα RS-GP.

Αυτή με τη σειρά της δείχνει ανταγωνιστικότατη και ο Aleix Espargaro έδωσε άλλο ένα ηχηρό δείγμα γραφής με τη 13η θέση του και χρόνο κατά 1 δέκατο πιο αργό από τον Rossi.

Σύμφωνα με τον τεχνικό διευθυντή της εταιρείας, Romano Albesiano, η κεντρική αναζήτηση αφορά στις τελικές προδιαγραφές του κινητήρα που θα πρέπει να φιξάρουν ενόψει της νέας σεζόν.

Στο μεταξύ όμως κάποιες δηλώσεις του Iannone πως “αυτή η μοτοσυκλέτα φτιάχτηκε υπό τις δικές μου οδηγίες” έφεραν έναν σχετικό διχασμό, με τον Espargaro να δηλώνει πως η σχέση του με τον Ιταλό καταστράφηκε γιατί επιδεικνύει ασέβεια προς τον ίδιο και όλους τους ανθρώπους που εργάζονται σκληρά για να έρθει η νέα αγωνιστική.

Είναι που είναι με το ένα πόδι εκτός MotoGP ο Iannone, οι εμπρηστικές δηλώσεις εγωπάθειας του έλειπαν.

Συγκεντρωτικά αποτελέσματα MotoGP 2020 Losail Test
(Βέλτιστοι χρόνοι τριημέρου - Αναλυτικά κατά μέρα εδώ)

results

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2020 13:07

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon