.
Κατηγορία Αλλοι
Τετάρτη, 04 Δεκεμβρίου 2019 14:39

MotoGP – Αλλαγές κανονισμών για αντικατάσταση αναβατών, wild cards και επανεκκινήσεις μετά από βροχή

Μικρές προσαρμογές στους κανονισμούς MotoGP, Moto2 και Moto3 ανακοίνωσε η Dorna ενόψει της νέας σεζόν.

Οι ανακοινωθείσες αλλαγές αναφέρονται σε κούρδισμα διατάξεων με στόχο να εξασφαλίσουν την ισονομία και να εξυπηρετήσουν λογικές ανάγκες των ομάδων.

Το πρώτο ζήτημα που απασχολεί έχει να κάνει με την προσωρινή αντικατάσταση των αναβατών που έχουν συμβόλαιο με την ομάδα και αφορά όλες τις κατηγορίες των GP.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια μιας επίσημης δοκιμής (test) οι ομάδες θα έχουν το δικαίωμα να αντικαταστήσουν έναν αναβάτη τους που έχει συμβόλαιο εφόσον η συνεργασία του δεν υπερβαίνει τις ημέρες του επίσημου τεστ και αυτός έρχεται αντί του κανονικού αναβάτη, δηλαδή δεν επιτρέπεται να είναι ταυτόχρονα παρόντες και οι δύο στην πίστα.

Ο κανονισμός αυτός απλά διευρύνει τον προϋπάρχοντα που προέβλεπε αντικατάσταση μόνο σε περίπτωση τραυματισμού ή άλλης αιτίας. Θεωρήθηκε πως αυτός ο περιορισμός εμποδίζει τις ομάδες απ’ το να δοκιμάσουν κάποιον υποψήφιο για μελλοντική συνεργασία, έτσι εξαλείφθηκε η απαίτηση να υπάρχει αδυναμία συμμετοχής του κανονικού αναβάτη για να αντικατασταθεί προσωρινά σε μια δοκιμή.

Παρόλα αυτά, ο αντικαταστάτης δε μπορεί να μετατραπεί σε έξτρα άτομο, διότι τότε θα είχαν οι ομάδες την απόλυτη δικαιολογία για να φέρνουν επιπλέον χέρια σε επίσημες δοκιμές, παραβιάζοντας τους σχετικούς περιορισμούς που τέθηκαν από τους διοργανωτές για περιορισμό του κόσμους.

Αλλαγές έχουμε και στους κανονισμούς για wild card συμμετοχές σε αγώνες. Ο ισχύων κανονισμός επιτρέπει ως έξι τέτοιες έκτακτες συμμετοχές ανά σεζόν, ενώ δεν επιτρέπεται αυτές να γίνουν σε συνεχόμενους αγώνες.

Η αλλαγή αφορά την εξαίρεση από τον παραπάνω περιορισμό σε ομάδες που απολαμβάνουν ειδικά προνόμια (concessions), δηλαδή ομάδες που δεν έχουν δυνατά αποτελέσματα και δέχονται μια βοήθεια από τους κανονισμούς προκειμένου να φτάσουν πιο γρήγορα τον ανταγωνισμό.

Τέλος, αποκλειστικά για τις κατηγορίες Moto2 και Moto3, ο κανονισμός για επανεκκίνηση λόγω βροχής εναρμονίζεται με τη μεγάλη κατηγορία, έτσι μετά τη διακοπή ο αγώνας θα ξαναξεκινά για τα δύο τρίτα (2/3) της αρχικής απόστασης του εκάστοτε αγώνα.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 04 Δεκεμβρίου 2019 14:50

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon