.
Κατηγορία Αλλοι
Δευτέρα, 02 Δεκεμβρίου 2019 10:32

Juha Salminen – Βραβεύεται ως θρύλος του Enduro από τη FIM

Ίσως ο πιο πετυχημένος αναβάτης Enduro στην ιστορία του αθλήματος βάσει τίτλων, ο Φινλανδός θα τιμηθεί από την Παγκόσμια Ομοσπονδία.

Γεννημένος στις 27 Σεπτεμβρίου 1976 στη Vantaa της Φινλανδίας, ο Salminen συνέχισε τη μεγάλη παράδοση των συμπατριωτών του στους χωμάτινους αγώνες.

Εμφανίστηκε στο παγκόσμιο Enduro το 1996 με τη Gas Gas στην κατηγορία των 125 cc, τον επόμενο χρόνο μεταπήδησε στη Honda και έναν χρόνο μετά μετακινήθηκε ξανά, αυτή τη φορά στην ΚΤΜ. Εκεί έμελλε να βρει την επιτυχία που φαινόταν πως έρχεται, καθώς ξεκίνησε με την τρίτη θέση του παγκοσμίου πρωταθλήματος στα 125 και στη συνέχεια ήρθαν δύο τίτλοι στην ίδια κλάση (1999-2000).

Στη συνέχεια προήχθη στα 250 με την ίδια εταιρεία και απλά συνέχισε τη συλλογή τίτλων, κατακτώντας την κορυφή το 2001, ενώ η συνέχεια είχε μόνο τίτλους χωρίς διακοπή: 400 cc το 2002, 500 cc το 2003, Ε3 (με τις νέες ονομασίες των κατηγοριών) το 2004.

Στη συνέχεια αποδέχθηκε πρόταση της ΚΤΜ να τρέξει στο Αμερικανικό Grand National Cross Country Championship, το οποίο και κατέκτησε με το καλημέρα και για δύο σερί χρονιές (2005-2006).

Επιστροφή στο Παγκόσμιο, ξανά με την ΚΤΜ, και νέος τίτλος στην Ε1 το 2007, ενώ για το 2008 στην Ε2 τερμάτισε τη σεζόν δεύτερος, χάνοντας στο τέλος τον τίτλο από τον Γάλλο Johnny Aubert της Yamaha και μαζί ένα αήττητο σερί που κρατούσε μια ολόκληρη δεκαετία!

Τότε ήρθε η πρόταση της BMW που ξεκινούσε την προσπάθειά της στο παγκόσμιο enduro, βάζοντας τη Γερμανική εταιρεία με το δεξί στα βαθειά καθώς στην πρώτη του σεζόν έκλεισε δεύτερος στην Ε2, χαρίζοντας στην εταιρεία τις πρώτες της νίκες στο κορυφαίο αυτό επίπεδο. Ωστόσο η επόμενη σεζόν δεν ήταν καλή, ούτε για τον ίδιο, ούτε και για τη BMW κλείνοντας τη χρονιάς 8ος στο πρωτάθλημα, ενώ η εταιρεία αποφάσισε να αποτραβηχτεί από το πρωτάθλημα.

13 3 6568099

Ο Salminen δεν είχε τελειώσει ακόμη όμως και το 2011 μεταπήδησε στη Husqvarna, για να πάρει άλλον ένα παγκόσμιο τίτλο στην Ε1 μαζί της.

Μετά από τη νέα του επιτυχία, ο Salminen αποφάσισε να τελειώσει την αγωνιστική του καριέρα, μετρώντας 13 πρωταθλήματα, μεταξύ αυτών και έξι νίκες με τη Φινλανδία για το ISDE.

Παράλληλα, στο βιογραφικό του μπορεί να προσθέσει περήφανα το Γερμανικό πρωτάθλημα Enduro (1998), τρία Ισπανικά πρωταθλήματα Enduro (2000-2002), το Φινλανδικό πρωτάθλημα ΜΧ (2002), καθώς και τέσσερεις νίκες στο Endurocross της Βαρκελώνης (2000-2004).

Ο Juha Salminen θα τιμηθεί από τη FIM ως Enduro Legend of Finland στο ετήσιο γκαλά των πρωταθλητών στο Monte Carlo του βασιλείου του Μονακό, μπαίνοντας σε μια κλειστή ομάδα συμπατριωτών του θρύλων που απαρτίζεται από τους κ.κ. Yrjö Vesterinen, Kari Tiainen και Heikki Mikkola.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon