.
Κατηγορία Αλλοι
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2019 12:30

Rally Dakar 2020 - Η διαδρομή στη Σαουδική Αραβία, οι συμμετοχές, οι αλλαγές κανονισμών και το βίντεο

Η διοργάνωση του Rally Dakar αποκάλυψε τη διαδρομή στο «Κεφάλαιο ΙΙΙ» του θρυλικού event, που θα διεξαχθεί στις 5-17 Ιανουαρίου του 2020 για πρώτη φορά στη Σαουδική Αραβία.

Η διαδρομή της 42ης έκδοσης του Rally Dakar ξεκινά στην Jeddah στις 5 Ιανουαρίου 2020 και ολοκληρώνεται 12 σκέλη μετά, στην Qiddiyah, κοντά στην Πρωτεύουσα Riyadh.

Με μια διαδρομή σχεδόν 7.900 χιλιομέτρων, οι συμμετέχοντες θα κάνουν 5.000 από αυτά τα χιλιόμετρα σε ειδικές διαδρομές.

Πέρα από την ανακάλυψη των αμμόλοφων της Σαουδικής Αραβίας, που θα πρωταγωνιστήσουν στο δεύτερο μισό του Rally, στο πρώτο μισό του το Dakar θα βάλει τα πληρώματα να πλοηγηθούν μέσα σε ένα λαβύρινθο μονοπατιών, όπου οι ικανότητες πλοήγησης θα παίξουν κυρίαρχο ρόλο.

Η αλλαγή ηπείρων συνοδεύεται από αλλαγή και στους κανονισμούς, με στόχο την πιστότητα στο αρχικό πνεύμα των rally raid, αγώνες που επιτρέπουν στους καθημερινούς αναβάτες και οδηγούς να αγωνιστούν εναντίον επαγγελματιών αγωνιζομένων.

Σύμφωνα με τη διοργάνωση, τα νέα roadbook και τα νέα μαραθώνια σκέλη (2 μέρες συνεχόμενες δίχως υποστήριξη από την ομάδα του αγωνιζόμενου το ενδιάμεσο βράδυ) θα μειώσουν τη διαφορά μεταξύ ερασιτεχνών και εργοστασιακών αναβατών και οδηγών.

Η επίσημη λίστα συμμετοχών για το Dakar 2020 περιλαμβάνει 351 οχήματα (έναντι 334 το 2019), με 170 μοτοσυκλέτες και quad, 132 αυτοκίνητα και SSV και 47 φορτηγά.

Το ψαροχώρι από το οποίο ξεπήδησε η Jeddah υπήρχε από τον 7ο αιώνα, ενώ πλέον έχει μετατραπεί σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα λιμάνια του κόσμου, καθώς και η πύλη των προσκυνητών για τα ιερά μέρη της Μέκκα και της Μεδίνα.

Στις 5 Ιανουαρίου του 2020, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σ. Αραβίας θα εκτελέσει χρέη εκκίνησης του Dakar, ενώ συμβολίζει και την άμεση είσοδο στις δυσκολίες του rally.

Το πρώτο τρίτο του rally θα δοκιμάσει τις ικανότητες πλοήγησης των συμμετεχόντων. Οι επιλογές κατεύθυνσης θα είναι ακόμα πιο πολύπλοκες λόγω της πληθώρας των διαδρομών. Κοντά στην Κόκκινη Θάλασσα, στα σύνορα με την Ιορδανία, για τα stages γύρω από τη Neom, μετά προς την Al Ula. Καθώς η άμμος θα γίνεται ολοένα και πιο έντονη σε παρουσία, η διαδρομή θα παρουσιάσει μεγάλες προκλήσεις στους αμμόλοφους μεταξύ Ha’il και Riyadh, όπου και θα έχουμε μέρα ξεκούρασης.

Το ράλι θα συνεχίσει και θα ενταθεί με την ανακάλυψη και την εξερεύνηση του τεράστιου «Άδειου Τετάρτου» της ερήμου της Σ. Αραβίας, όπου τα σημαντικά σκέλη της Shubaytah και της Haradh θα λάβουν χώρα.

Όμως ο νικητής δεν θα αναδειχθεί εύκολα πριν το σκέλος της Qiddiyah όπου κάποιο λάθος στον προσανατολισμό μπορεί να χαντακώσει ακόμα και τους καλύτερους.

Σε αυτές τις ανεξερεύνητες περιοχές όσον αφορά σε αγώνες rally, μια ακόμα χαρακτηριστική νότα του 42ου Dakar έρχεται να προσπαθήσει να ρυθμίσει ξανά τις ισορροπίες, υπέρ των ερασιτεχνών.

Νέα roadbook με νέα χρώματα στις προειδοποιήσεις θα δίνονται ελάχιστα λεπτά πριν την έναρξη των χρονομετρημένων διαδρομών σε αρκετά σκέλη, ώστε να μειώσουν το πλεονέκτημα που έχουν οι επαγγελματίες αγωνιζόμενοι.

Παρομοίως, η εισαγωγή ενός υπέρ-μαραθώνιου σκέλους για τις μοτοσυκλέτες (αφορά μόνο τους κορυφαίους αναβάτες), όπου μόνο 10 λεπτά μηχανολογικών εργασιών θα επιτρέπονται στις μοτοσυκλέτες, θα μετατρέψουν την προσεκτική οδήγηση σε κρίσιμο παράγοντα, όπως θα συμβεί και με τα παραδοσιακά μαραθώνια σκέλη, που ισχύουν για όλα τα οχήματα.

Για να επιτραπεί στους λιγότερο έμπειρους να συνεχίσουν τη διαδικασία εκμάθησης του Dakar, η διοργάνωση θα δίνει ένα «joker» (σε όλες τις κατηγορίες) σε αγωνιζόμενους που εγκαταλείπουν. Εκείνοι θα μπορούν πλέον να συνεχίσουν το rally, και να καταταγούν στην κατηγορία «Dakar Experience».

Όσον αφορά στις συμμετοχές, τα 351 οχήματα αποτελούν αύξηση 5% σε σχέση με το Dakar του 2019 στη Νότια Αμερική.

Ως ήταν αναμενόμενο τα οχήματα από τη Νότια Αμερική μειώθηκαν, εντούτοις υπάρχουν 42 οχήματα από τη συγκεκριμένη ήπειρο, ενώ στο τελευταίο αφρικανικό Dakar του 2007 αυτά ήταν μόλις 12!

Μεταξύ των 557 αγωνιζομένων, έχουμε αντιπροσώπευση 53 χωρών, με το TOP-3 να αφορά σε Γαλλία (258), Ισπανία (77) και Ολλανδία (53).

Η Σαουδική Αραβία θα εκπροσωπηθεί από 18 αγωνιζομένους, με 13 οδηγούς / αναβάτες, και 5 πλοηγούς, με τον πιο γνωστό να είναι ο Yazeed Al-Rahji, που θεωρείται από τα φαβορί για τη νίκη στα αυτοκίνητα, οδηγώντας ένα Toyota Hilux 4x4.

Όσον αφορά στο γυναικείο φύλο, 13 γυναίκες θα αγωνιστούν στο Dakar 2020.

Εξήντα πέντε αγωνιζόμενοι, έχουν συμμετάσχει και στα 3 κεφάλαια του Rally Dakar, μεταξύ αυτών 4 που κέρδισαν στην αφρικανική έκδοση, και μετά στην έκδοση της Νότιας Αμερικής: Ο Stéphane Peterhansel και ο Joan «Nani» Roma, που κέρδισαν τόσο σε 2 όσο και σε 4 τροχούς, ο Marc Coma σε 2 τροχούς, και ο Joseph Machachek στα Quad.

Όμως ο γηραιότερος νικητής που θα λάβει μέρος στην Σαουδική Αραβία θα είναι ο Ιταλός Giulio Minelli, που το 1986, μαζί με τον συνοδηγό του Giacomo Vismara, κέρδισαν την κατηγορία των φορτηγών.

Δείτε ΕΔΩ το trailer-video του αγώνα, και παρακάτω ακολουθεί το video της διαδρομής.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2019 12:36

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon