.
Κατηγορία Αλλοι
Παρασκευή, 05 Ιουλίου 2019 13:54

MotoGP, Brembo: Φρενάροντας στο Sachsenring

Η εταιρεία που εξοπλίζει όλες τις μοτοσυκλέτες των MotoGP μας εξηγεί τις απαιτήσεις της Γερμανικής πίστας σε φρένα.

Η πίστα του Sachsenring έχει συμπληρώσει 92 χρόνια από τότε που πρωτοφτιάχτηκε και σήμερα είναι η μόνη στο ημερολόγιο του πρωταθλήματος με μήκος μικρότερο των 4 χιλιομέτρων.

Ένα βασικό της χαρακτηριστικό είναι το ότι οι 10 από τις 13 στροφές της είναι αριστερές, με αποτέλεσμα να έχουμε συχνά πτώσεις στις δεξιές, καθώς αυτή η πλευρά του ελαστικού κρυώνει μετά τις απανωτές αριστερές. Ίσως το πιο γνωστό σημείο-παγίδα είναι η στροφή Καταρράκτης, η 11η κατηφορική που είναι η πρώτη δεξιά μετά από 7 συνεχόμενες αριστερές, πολύ γρήγορες στην πλειοψηφία τους, στροφές.

6f05e2ce aec0 4631 a8a0 0acadad72441

H Brembo μας λέει πως το Sachsenring δεν είναι από τις πιο απαιτητικές πίστες του πρωταθλήματος σε φρένα. Στη διάρκεια ενός γύρου οι αναβάτες χρησιμοποιούν τα φρένα τους οκτώ φορές και περνούν 23 δευτερόλεπτα ανά γύρο με τα φρένα ενεργοποιημένα. Η τιμή αυτή είναι η δεύτερη χαμηλότερη του πρωταθλήματος, πάνω μόνο από τα 22 δευτερόλεπτα του Phillip Island, μιας πίστας με επτά μόλις στροφές. Ωστόσο, στο Sachsenring συναντάμε τέσσερεις στροφές που απαιτούν επιβράδυνση μεγαλύτερη του 1.2 g (όπου g η επιτάχυνση της βαρύτητας).

Από τα οκτώ σημεία φρεναρίσματος στη Γερμανική πίστα, τα δύο είναι ιδιαίτερα απαιτητικά για τα φρένα, άλλα δύο χαρακτηρίζονται μεσαίας δυσκολίας και τα υπόλοιπα τέσσερα απαιτούν πιο χαλαρή δράση.

Η πρώτη στροφή είναι η πιο δύσκολη για τα φρένα των μοτοσυκλετών, καθώς έρχονται με 285 km/h και μπαίνουν με 76. Αυτό μεταφράζεται σε 5.5 δευτερόλεπτα στα φρένα για μια απόσταση 249 μέτρων, μεταφραζόμενο σε 1.3 g. Εκείνη τη στιγμή η πίεση στο υγρό φρένων HTC 64T της Brembo μετριέται στα 13.2 bar (ή 191.4 psi, για να το συνδέσουμε την πιο αναγνωρίσιμη μονάδα πίεσης στα λάστιχά μας και να γίνει πιο κατανοητό αυτό το νούμερο).

09 germania

Επόμενο γερό φρενάρισμα έχουμε στη στροφή 12, δηλαδή στο τέλος της μεγάλης κατηφόρας του Καταρράκτη, όπου σε 4.1 δευτερόλεπτα οι μοτοσυκλέτες των MotoGP κόβουν από 284 σε 118 km/h και η πίεση στο κύκλωμα του μπροστινού φρένου φτάνει στα 12.1 bar. Για να επιτευχθεί αυτό οι αναβάτες ασκούν πίεση 5.6 κιλών στη μανέτα του φρένου.

Αντίστροφα, δύο από τις πιο χαλαρές στροφές της πίστας για τα φρένα είναι οι 2 και 3, όπου οι αναβάτες φρενάρουν για μόλις 63 μέτρα στην 2 και 86 μέτρα στην 3, με την πίεση στη μανέτα να μην ξεπερνά τα 3 κιλά σε κάθε περίπτωση.

Θα πρέπει βέβαια να σημειώσουμε πως αυτά τα νούμερα αφορούν τους ανθρακονημάτινους δίσκους των MotoGP, οι οποίοι φημίζονται για την εξωπραγματική δύναμή τους (όταν είναι σε θερμοκρασία λειτουργίας), οπότε εύλογα υποθέτουμε πως για να επιτευχθούν ανάλογα αποτελέσματα με τα ατσάλινα φρένα που χρησιμοποιούμε όλοι εμείς οι κοινοί θνητοί στον δρόμο, η πίεση στη μανέτα θα έπρεπε μάλλον είναι πολλαπλάσια.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon