.
Κατηγορία Αλλοι
Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2018 12:34

MotoGP 2019, Valencia Test - Ημέρα 1η

Πρώτο δείγμα γραφής του ρόστερ της επόμενης χρονιάς

Όπως προβλέπει η παράδοση των MotoGP, την Κυριακή τρέχουν το τελευταίο τους GP για τη σεζόν και δύο μέρες αργότερα όλοι οι αναβάτες καβαλούν τις επόμενες μοτοσυκλέτες τους για την πρώτη επίσημη δοκιμή της νέας χρονιάς.

Φέτος, ως φυσικό, όλα τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν στον Jorge Lorenzo, ο οποίος άφησε τη Ducati για μια Honda δίπλα στον Marc Marquez. Δεν είναι όμως μόνο αυτός, καθώς αρκετές αλλαγές στο ρόστερ της μεγάλης κατηγορίας έφεραν κάμποσα νέα πρόσωπα, κάποια εκ των οποίων συνοδεύονται με ελπίδες και υποσχέσεις για ταλέντο ανάλογο με αυτό αναβατών όπως οι Maverick Vinales και Alex Rins. Έτσι φέτος πολλά βλέμματα θα είναι εστιασμένα πάνω σε πολλά υποσχόμενους νιούφηδες όπως οι Joan Mir (Suzuki) και Pecco Bagnaia (Ducati).

suzuki rins mir
Joan Mir (αριστερά) και Alex Rins (δεξιά), για τη Suzuki Ecstar

Τα αποτελέσματα της πρώτης ημέρας δοκιμών, Τρίτης 20/11, πιθανότατα δε σηκώνουν και πολλές βαριές ερμηνείες, δεδομένου ότι πολλοί καβάλησαν τη νέα τους μοτοσυκλέτα για πρώτη φορά, ενώ άλλοι ενδεχομένως να δοκιμάζουν ήδη εξαρτήματα που δε μπορούμε να γνωρίζουμε. Ωστόσο, δεδομένου ότι αυτό το πρώτο τεστ τραβά συνήθως μεγάλη προβολή, όλοι θέλουν να δείξουν ένα καλό πρόσωπο (που θα ικανοποιήσει και τους χορηγούς, αν μη τι άλλο).

honda repsol lorenzo
Jorge Lorenzo (Repsol Honda)

Στη Βαλένθια η λίστα των αποτελεσμάτων της πρώτης μέρας δοκιμών έχει μια αναμενόμενη στρωμάτωση: πάνω αυτοί που δεν άλλαξαν μοτοσυκλέτα και από κάτω οι πάσης φύσεως «νέοι». Εξαιρέσεις προέκυψαν ελάχιστες, όπως λ.χ. αυτή του Franco Morbidelli που άφησε τη Honda για τα μάτια της νέας δορυφορικής ομάδας Petronas Yamaha SRT και ήταν με το καλημέρα γρήγορος. Εν γένει όμως η λογική επιβεβαιώθηκε, με όσους γνώριζαν για πρώτη φορά τη μοτοσυκλέτα τους να μην ξανοίγονται προς άγραν εντυπωσιακών χρόνων.

Ας δούμε τι έκαναν στην πρώτη ημέρα δοκιμών οι αναβάτες, ξεκινώντας από την παγκόσμια πρωταθλήτρια Honda και συνεχίζοντας προς τα κάτω με τη σειρά κατάταξης που έκλεισαν οι Κατασκευαστές το 2018.

Θυμίζουμε πως μετά το διήμερο της Βαλένθια (20-21/11), ακολουθεί άλλη μια μέρα επίσημων δοκιμών στο Jerez (28/11) και μετά υποχρεωτική αργία ως την 1η Φεβρουαρίου 2019 στη Sepang της Μαλαισίας, για τις πρώτες δοκιμές του νέου έτους. Το πρωτάθλημα θα ξεκινήσει στις 10 Μαρτίου, παραδοσιακά πλέον από το νυχτερινό Κατάρ.

Αποτελέσματα MotoGP Test, Valencia, Ημέρα 1η

results day 1

Honda

Προφανώς η παρουσία Lorenzo είναι το κεντρικό θέμα αυτής της δοκιμής, με τον Ισπανό πρωταθλητή να εμφανίζεται με την τρίτη του ομάδα στη μεγάλη κατηγορία, μετά τις Yamaha και Ducati. Μας έρχεται με μεγάλα στοιχήματα, όπως το να πάρει τίτλο με δύο Κατασκευαστές (κάτι που δεν κατάφερε με τους Ιταλούς) και να κερδίσει τον Marquez με το ίδιο εργαλείο. Ας μην ξεχνάμε πως από το 2013 που κατέφτασε στα MotoGP o Marquez, έχει χάσει μόνο μια φορά τον τίτλο, το 2015 από τον Lorenzo.

honda repsol marquez 3
Marc Marquez (Repsol Honda)

Από πλευράς αποτελεσμάτων, ο πεντάκις (και τρέχων) πρωταθλητής ήταν φυσικά γρήγορος και σημείωσε τον δεύτερο χρόνο των δοκιμών. Θυμίζουμε πως ο ΜΜ93 έχει και ένα μόνιμο πρόβλημα στον αριστερό ώμο που του βγαίνει διαρκώς και σε περίπου δύο εβδομάδες θα μπει χειρουργείο προς αποκατάσταση.

Ο Lorenzo, από την άλλη, ως ήταν αναμενόμενο γύρισε 1.5 δευτερόλεπτο εκτός ρυθμού στη 18η θέση, σε αυτό που θα λέγαμε μια πρώτη βόλτα για να γνωρίσει το RC213V και να καθορίσει τα πρώτα βήματα στην προσαρμογή της σχέσης τους. Δεν έχει σημασία, ακόμη και η φόρμα του απλωμένη σε μια πολυθρόνα αποδείχθηκε εκλυστικότερο θέμα για τους φωτογραφικούς φακούς από τις επιδόσεις άλλων, λιγότερο διαφημισμένων αναβατών. Πού να εμφανιστεί και με πορτοκαλιά της Repsol δηλαδή τι έχει να γίνει.

honda repsol lorenzo 3
Jorge Lorenzo (Repsol Honda)

Στην δοκιμή ο Ισπανός έκανε 40 γύρους και απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση για τη νέα του μοτοσυκλέτα. Θα δούμε τι θα κάνει στην δεύτερη μέρα πάνω της.

Μετά την αποχώρηση της ομάδας Marc VDS, φέτος η Honda έχει μόνο δύο μοτοσυκλέτες της LCR δίπλα στα εργοστασιακά. Σε αυτές η μία πάει στον νεοφερμένο Takaaki Nakagami, ενώ η άλλη ανήκει στον Cal Crutchlow , ο οποίος αναρρώνει από χειρουργείο. Τη θέση του στη δοκιμή πήρε ο Stefan Bradl, ως αναβάτης δοκιμών, γράφοντας τον δεύτερο καλύτερο χρόνο μεταξύ όλων των Honda.

Ducati

Είναι η μοναδική εταιρεία του πρωταθλήματος με έξι μοτοσυκλέτες, καθώς εκτός από τις δύο εργοστασιακές έχουμε και τα ζευγάρια των Alma Pramac και Reale Avintia.

ducati petrucci 1
Danilo Petrucci (Ducati)

Στη δοκιμή ταχύτερο Ducati ήταν αναμενόμενα αυτό του Andrea Dovizioso στην 4η θέση, ενώ ο αντικαταστάτης του Lorenzo, Danilo Petrucci, ήταν 7ος.

Πολύ καλή επίδοση σημείωσε και ο Michele Pirro, ο γνωστός αναβάτης εξέλιξης του εργοστασίου που έχει κάνει ουκ ολίγες wildcard εμφανίσεις και στη Βαλένθια ήρθε για να συνεχίσει τη δουλειά του. Το ότι γύρισε στον 10ο ταχύτερο χρόνο, 0.8 δευτερόλεπτα από τον πρώτο, δείχνει πως την κάνει αρκετά καλά.

ducati dovi
Andrea Dovizioso (Ducati)

Σημειώνουμε ακόμη την επιβράβευση του Jack Miller, ο οποίος πέρυσι έκανε καλές εμφανίσεις με τη GP17 και φέτος αναμείφθηκε «κερδίζοντας χρόνο» με μια GP19, ισάξια (υποτίθεται) με αυτές της εργοστασιακής ομάδας. Μόλις βγήκε πρώτη φορά από την πίστα δήλωσε πως «η νέα μοτοσυκλέτα είναι απίθανη»!

Yamaha

Φέτος η ομάδα δεν πήγε καθόλου καλά, με τα μεγάλα εξ Ιαπωνίας κεφάλια να αναγνωρίζουν πως δεν προσέφεραν στους αναβάτες τους εργαλεία αρκετά ανταγωνιστικά για να παλέψουν με Honda και Ducati στις πολύ ψηλές θέσεις. Παρόλα αυτά οι δύο εργοστασιακοί αναβάτες πήραν τις θέσεις 3 και 4 στην κατάταξη, κάτι που δεδομένων των συνθηκών δεν ήταν και πλήρης αποτυχία.

Οι αναβάτες της εργοστασιακής ομάδας δεν άλλαξαν, μόνο το νούμερο του Maverick Vinales άλλαξε από 26 σε 12. Το ζητούμενο βέβαια είναι αυτό το λίγο % που τους λείπει για να γίνουν ξανά νικητές και το οποίο έδειξε να βρίσκει, ή τουλάχιστον να πλησιάζει πολύ, η Yamaha στους τελευταίους αγώνες.

yamaha vinales 1
Maverick Vinales (Yamaha Factory Racing)

Στη Βαλένθια ωστόσο έφερε έναν νέο κινητήρα, ο οποίος έδειξε με το καλημέρα να φέρνει μεγάλη βελτίωση. Ο Vinales πρώτευσε στα αποτελέσματα της πρώτης ημέρας δοκιμών, ενώ και ο Valentino Rossi κινήθηκε δυναμικά στην τρίτη θέση, μόλις ένα δέκατο από τον δεύτερο Marquez και 4 από την κορυφή.

Οι αναβάτες δηλώνουν ικανοποιημένοι και «στη σωστή κατεύθυνση», ενώ χαρούμενοι δείχνουν και οι δύο της δορυφορικής ομάδας, της νεοσύστατης Petronas Yamaha SRT (εκ του Sepang Racing Team), με τον Morbidelli να κλέβει τις εντυπώσεις στην 6η θέση και τον Fabio Quartararo να ασχολείται περισσότερο με την προσγείωσή του από τη Moto2 στα νέα τρελά δεδομένα της μεγάλης κατηγορίας, παρά με τα χρονόμετρα.

yamaha rossi 1
Valentino Rossi (Yamaha Factory Racing)

Στη Βαλένθια είδαμε και την επιστροφή του Jonas Folger, του ταλαντούχου και υποσχόμενου Γερμανού που πέρυσι έμεινε εκτός αγώνων για να ασχοληθεί με την υγεία του και τώρα επανήλθε ως αναβάτης δοκιμών στη νέα Ευρωπαϊκή ομάδα εξέλιξης που έστησε η Yamaha για να επισπεύσει την επιστροφή της στη κορυφή. Ο χρόνος του ήταν μάλλον ασήμαντος, η επιστροφή του όμως ήταν ένα σπουδαίο νέο και μακάρι να βρει ξανά τη φόρμα του σύντομα.

Suzuki

Αφού έχασε πρόπερσι τον Vinales και άφησε ελεύθερο φέτος τον Andrea Iannone, η Suzuki εστιάζει στο ταλέντο. Κράτησε τον Alex Rins που έδειξε πολύ καλά σημάδια στην ως τώρα πορεία του, και έφερε δίπλα του τον ταλαντούχο Joan Mir από τη Moto2.

suzuki rins
Alex Rins (Suzuki Ecstar)

Δίχως δορυφορική ομάδα και φέτος, η Suzuki θα έχει δυσκολότερο έργο στην εξέλιξη της μοτοσυκλέτας της, καθώς ο όγκος δεδομένων της είναι μικρότερος και τα νέα εξαρτήματα θα πρέπει να δοκιμάζονται κατευθείαν από τους εργοστασιακούς αναβάτες.

suzuki mir
Joan Mir (Suzuki Ecstar)

Πάντως το GSX-RR έχει δείξει ήδη από φέτος ανταγωνιστικό, κάτι που δεν αντικατοπτρίζεται στις θέσεις 12 και 15 που έγραψαν την πρώτη μέρα στη Βαλένθια οι Rins και Mir αντιστοίχως.

ΚΤΜ

Δυο μέρες μετά το σημαδιακό πρώτο της βάθρο στα MotoGP, η ΚΤΜ εμφανίστηκε ξανά με τέσσερις μοτοσυκλέτες που ανακοινώνονται ως απολύτως ισοδύναμες και πολλά φλας να κυνηγούν τον νέο της δυνατό παίκτη, τον Johann Zarco που ήρθε πακέτο μαζί με την ομάδα Tech3.

ktm zarco 1
Johann Zarco (Red Bull KTM Factory Racing)

Αυτό που δεν αποτελεί έκπληξη βέβαια είναι πως η ταχύτερη RC16 ήταν αυτή του έμπειρου πλέον Pol Espargaro, στον 9ο ταχύτερο γύρο της ημέρας, ενώ ο Zarco έμεινε 15ος.

Η δεύτερη ομάδα, KTM Tech3 Racing με αναβάτες τους Hafizh Syahrin και Miguel Oliveira, έκανε τα πρώτα της βήματα και λογικά θα ψάχνεται ακόμα. Οι δύο τελευταίες θέσεις που πήραν στην πρώτη μέρα της δοκιμής δεν κρίνονται ως αντιπροσωπευτικές των δυνατοτήτων της – ελπίζουμε.

ktm espargaro 1
Pol Espargaro (Red Bull KTM Factory Racing)

Αξίζει να σημειώσουμε πως η Αυστριακή εταιρεία έχει κάθε λόγο να είναι αισιόδοξη, καθώς εξασφάλισε για δύο χρόνια την πολύτιμη συνδρομή του Dani Pedrosa στην εξέλιξη της RC16 και, με τέσσερις ίδιες μοτοσυκλέτες να συλλέγουν δεδομένα πλέον, ο ρυθμός βελτίωσης λογικά θα επιταχυνθεί σημαντικά.

Aprilia

Η έτερη Ιταλίδα κατασκευάστρια των MotoGP είναι η δεύτερη ομάδα μαζί με τη Suzuki που δεν έχει δορυφορική ομάδα. Η παρουσία της θα περιοριστεί στις δύο εργοστασιακές μοτοσυκλέτες του Aleix Espargaro και του νεοφερμένου Andrea Iannone, που επιστρέφει σε μοτοσυκλέτα Made in Italy.

aprilia iannone
Andrea Iannone (Aprilia Racing Team Gresini)

Λίγα πράγματα μπορούμε να πούμε για την πρώτη της μέρα, ξεκινώντας από τον Espargaro που ξεχώρισε στην 7η θέση, ενώ ο Iannone έκανε τη δική του γνωριμία με τη νέα του σύντροφο πηγαίνοντας γλυκά και προσεκτικά ως τον 19ο χρόνο της ημέρας και ξεχωρίζοντας από τον έντονο χρωματισμό που τον έκανε να λάμπει από μακριά.

Εκτός των δύο εργοστασιακών αναβατών, η Aprilia είχε στη Βαλένθια και τον Bradley Smith (πρώην αναβάτη της ΚΤΜ) που φέτος θα εργάζεται για την Ιταλική ομάδα ως αναβάτης εξέλιξης.

Φωτογραφίες 1

Φωτογραφίες 2

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2018 13:05

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon