.
Κατηγορία Αλλοι
Πέμπτη, 31 Μαϊος 2018 12:18

Liion GP – 200 ηλεκτρικά άλογα πίστας

 

Πανεπιστημιακή συμμετοχή στο πρωτάθλημα Moto-E με βοήθεια Ten Kate

 

Το Πανεπιστήμιο του Τβέντε (Twente) στην Ολλανδία παρουσίασε μια νέα αγωνιστική ηλεκτρική μοτοσυκλέτα με την οποία προτίθεται να λάβει μέρος στο πρωτάθλημα Moto-E.

Το Moto E είναι ένας θεσμός που γεννήθηκε από τις ομάδες που αρχικά έχτισαν την κατηγορία TT Zero στο Isle of Man TT και από το 2014 στέκεται ανεξάρτητο με ένα πρόγραμμα τεσσάρων αγώνων ετησίως. Φέτος το Μοτο Ε 2018 περιλαμβάνει τρεις αγώνες στην Αγγλία (Pembrey, Donington, Outlon) και έναν στην Ολλανδία (Assen).

Σε αυτό το πρωτάθλημα θα τρέξει το Liion GP, μια ηλεκτρική superbike χτίστηκε χωρίς πολλά λεφτά, αλλά με κάμποση πολύτιμη βοήθεια από συνεργάτες και μια συλλογή από εκλεκτά εξαρτήματα.

Έχουμε λοιπόν έναν controller Bamocar D3 150 kW, μια μπαταρία λιθίου-ιόντων (Li-ion) συνολικής χωρητικότητας 16 kWh, καθώς και την πολύτιμη συνεισφορά της Ten Kate Racing που περιλαμβάνει ένα σετ φρένων Brembo M4, αναρτήσεις Ohlins και ζάντες μαγνησίου PVM.

Η μπαταρία ταΐζει ένα ηλεκτρικό μοτέρ της ΑΕ Group, η απόδοση του οποίου φτάνει στα 150 kW, ήτοι 201 άλογα. Η δε ροπή του κορυφώνει στα 109 kg.m, όπου μέσω μείωσης σε λόγο 4:1, πάνω από 27 φτάνουν στο ταλαίπωρο πίσω λάστιχο! Αυτά σε μια μοτοσυκλέτα που ζυγίζει 220 κιλά μάλλον δε θα απειλήσουν τα ρεκόρ του WorldSBK, ωστόσο οι δημιουργοί του πιστεύουν πως έχουν στα χέρια τους μια μοτοσυκλέτα που απειλεί στα ίσια τα Supersport.

Έτσι κι αλλιώς δεν είναι και τόσο πιθανό να βρεθεί αντιμέτωπο με βενζινοκίνητα 600άρια ή 1000άρια, ωστόσο είναι βέβαιο πως το Liion GP θα βρει απέναντί του μερικές ηλεκτρικές σπορ μοτοσυκλέτες στη μάχη του πρωταθλήματος Moto E 2018. 

electric superbike twente 2

Φωτογραφίες

Βίντεο

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 31 Μαϊος 2018 12:25

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon