.
Κατηγορία ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2022 14:51

MotoGP Sepang Test – Η ανάλυση των πρώτων δοκιμών της χρονιάς

Ο Enea Bastianini με την GP21 ήταν αυτός που έφυγε με τον καλύτερο χρόνο από την πίστα Sepang της Μαλαισίας, όμως και οι 6 κατασκευαστές έχουν λόγους να χαμογελούν ( αλλά και να προβληματίζονται).

Οι δοκιμές στην Sepang ολοκληρώθηκαν, με όλους τους αναβάτες να βελτιώνουν τους χρόνους τους τη δεύτερη και τελευταία ημέρα.


Μάλιστα οι έξι πρώτοι κατάφεραν να κάνουν χρόνο κάτω από το απόλυτο ρεκόρ πίστας που κατέχει ο Fabio Quartararo με 1:58,303.


Πιο γρήγορος από τους οδηγούς στην πίστα ήταν ο Enea Bastianini με χρόνο στο 1:58,131 οδηγώντας την GP21.


Ήταν αυτός που εμπόδισε την Aprilia να χαρεί μία δεύτερη συνεχόμενη πρωτιά. Βέβαια, στο ιταλικό εργοστάσιο μόνο δυσαρεστημένοι δεν θα πρέπει να νοιώθουν, αφού η μοτοσυκλέτα τους έχει σημειώσει σημαντικά βήματα προόδου, ενώ ο Aleix Espargaro ήταν πολύ κοντά στην κορυφή.


Δυστυχώς η βροχή δεν μας επέτρεψε να δούμε τους οδηγούς να πιέζουν ακόμα περισσότερο για να κατεβάσουν κι άλλο τους χρόνους τους.


Κάτω από τον απόλυτο χρόνο πίστας ήταν και οι Jorge Martin, Alex Rins, Μaverick Vinales και ο Francesco Bagnaia.

bezzecchi_rth1.jpg

Στους νεοφερμένους, όπως και την πρώτη ημέρα έτσι και τώρα ο Marco Bezzecchi είχε τον καλύτερο χρόνο καταλαμβάνοντας την 16η θέση.


Ο πιλότος της ομάδας του Valentino Rossi ήταν ο μόνος από τους rookies που κατάφερε να κάνει χρόνο στο 1:58, ενώ τον ακολούθησαν οι Raul Fernandez και Fabio di Giannantonio, με τη μεταξύ τους διαφορά να είναι μόλις 17 χιλιοστά, τερματίζοντας στις θέσεις 19 και 20.


Στο στρατόπεδο της Ducati οι εργοστασιακοί αναβάτες έριξαν μεγάλο βάρος στο νέο αυτόματο ride height σύστημα.


Αυτό επιτρέπει στον οδηγό να χαμηλώνει τόσο το μπροστινό όσο και το πίσω μέρος της μοτοσυκλέτας κατά τη διάρκεια της οδήγησης, βελτιώνοντας την έξοδο από τις τροφές αλλά και την επιτάχυνση.


Φυσικά δούλεψαν και πάνω στο νέο τους κινητήρα, ο οποίος και πάλι πρωταγωνίστησε καθώς οι κόκκινοι είχαν τις καλύτερες τελικές και σε αυτό το τεστ. Παρόλα αυτά στην ομάδα περιμένουν ότι μπορούν να βελτιώσουν ακόμα περισσότερο αυτό το κομμάτι.


Αυτό που αναζητούν είναι περισσότερη σταθερότητα από τη μοτοσυκλέτα στις υψηλές ταχύτητες. Αυτός είναι και ο λόγος που η GP21 τα πήγε καλύτερα από την νέα μοτοσυκλέτα της Ducati, χωρίς όμως αυτό να ανησυχεί τους εργοστασιακούς πιλότους της ομάδας.


Από την άλλη, συνέχισαν να δοκιμάζουν και το νέο φέρινγκ, το οποίο είδαμε για πρώτη φορά στις δοκιμές της Jerez, με τη μοτοσυκλέτα τους να δείχνει πιο λεπτή και πιο στενή καθώς πλέον έχει ενσωματώσει όλες τις αναβαθμίσεις.

rins_gyu1.jpg

Στη Suzuki φυσικά τα σημαντικά νέα ήταν η επιβεβαίωση ότι ο κινητήρας της μοτοσυκλέτας προσφέρει στους οδηγούς της ομάδας ακόμα καλύτερη τελική ταχύτητα.


Τα τελευταία χρόνια αυτό είναι και το μεγάλο «αγκάθι» για την ομάδα, καθώς ο εν σειρά κινητήρας της GSX-RR δεν προσφέρει ικανοποιητικές επιδόσεις απέναντι στους V4 των μοτοσυκλετών της Aprilia, της KTM της Honda και της Ducati.


Από την άλλη, η έλλειψη τελικής ταχύτητας πάντα αντισταθμιζόταν από την φανταστική ικανότητα της μοτοσυκλέτας μέσα στις στροφές. Ωστόσο τώρα η ομάδα φαίνεται ότι έχει βρει λύσεις ούτως ώστε να μετατρέψει τη μοτοσυκλέτα της (και) σε πύραυλο.


Ο Alex Rins κατάφερε να πάρει την τέταρτη θέση στις δοκιμές ενώ μαζί με τον Joan Mir δούλεψαν αρκετά στο να βελτιώσουν και το δικό τους ride height σύστημα.

quartararo_fgj1.jpg

Το ζητούμενο για την Yamaha, όπως και στην περίπτωση της Suzuki, είναι η περισσότερη ιπποδύναμη από τον κινητήρα.


Η ομάδα, χάρη στις προσπάθειες πέρυσι του Fabio Quartararo, μπορεί να έχει κατακτήσει τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλήματος, ωστόσο θα χρειαστεί σίγουρα παραπάνω τελική ταχύτητα αν είναι να τα βάλει με τις μοτοσυκλέτες της Ducati και της Honda.


Δυστυχώς, παρά το ότι η ομάδα έφερε ένα νέο κινητήρα αυτός δεν έχει την απόδοση που θα περίμεναν οι οδηγοί της. Έτσι η προσοχή άρχισε να στρέφεται περισσότερο στο αεροδυναμικό κομμάτι, με τους μπλε να έχουν νέα «φτεράκια» που μοιάζουν αρκετά με αυτά της Αprilia.


Από την ομάδα, ο μόνος που ξεχώρισε ήταν και πάλι ο Fabio Quartararo, ο οποίος ήταν λιγότερο από δύο δέκατα μακριά από την κορυφή και τον Enea Bastianini. Επίσης ήταν με διαφορά η καλύτερη Yamaha σε αυτές τις δοκιμές.


Η δεύτερη καλύτερη M1 ήταν αυτή του Cal Crutchlow στην 22η θέση. Ο Βρετανός ήταν μπροστά από τον Andrea Dovizioso, που ήταν 23ος, αλλά και τους Morbidelli και Darryn Binder που ήταν στις θέσεις 24 και 25.


Όλα αυτά δείχνουν ότι ο Γάλλος, ίσως και πάλι θα είναι αυτός που θα είναι σε θέση να οδηγήσει τη μοτοσυκλέτα της Yamaha σε επιτυχίες και να την κάνει ανταγωνιστική απέναντι στα υπόλοιπα εργοστάσια.

vinales_bjk1.jpg

Στην Aprilia σίγουρα ήταν πάρα πολύ χαρούμενοι μετά το 1-2 που κατάφεραν να κάνουν την πρώτη μέρα, αλλά και το 2-5 που πέτυχαν με το τέλος των δοκιμών στη Μαλαισία.
Η μοτοσυκλέτα του 2022 φαίνεται ότι έχει γερές βάσεις και έχει εξελιχθεί προς τη σωστή κατεύθυνση.


Είναι χαρακτηριστικό ότι είναι εξαιρετικά γρήγορη αλλά και αξιόπιστη, ένα κομμάτι στο οποίο δυσκολευόταν τα προηγούμενα χρόνια το εργοστάσιο από το Noale.


Μάλιστα τη δεύτερη ημέρα οι πιλότοι της ομάδας βγήκαν στην πίστα και έκαναν προσομοίωση αγώνα, θέλοντας να δουν πως θα ανταπεξέλθουν τα εξαρτήματα των μοτοσυκλετών τους κάτω από την πίεση. Για την ώρα όλα δείχνουν καλά για τους Ιταλούς. Τέλος να σημειώσουμε ότι η μοτοσυκλέτα τους δείχνει λίγο πιο στενή σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

oliveira_ert1.jpg

Από την άλλη δεν ήταν τόσο ευχαριστημένοι οι άνθρωποι στο γκαράζ της KTM, μιας και τα προβλήματα του εργοστασίου φαίνεται ότι συνεχίζονται.


Για μία ακόμη φορά οι Αυστριακοί έφεραν πάρα πολλά εξαρτήματα για να δοκιμάσουν στις μοτοσυκλέτες τους, καθώς θέλουν να επιστρέψουν στα θετικά αποτελέσματα φέτος.


Ωστόσο με τον Miguel Oliveira να είναι ο ταχύτερός τους αναβάτης αρκετά κάτω, στην 15η θέση, όλα δείχνουν ότι έχουν ακόμα αρκετή δουλειά ώστε να μπορέσουν να ορθοποδήσουν. Ο Brad Binder ήταν 18ος.


Το εργοστάσιο έφερε στην Μαλαισία μερικά νέα φέρινγκ και «φτεράκια» ενώ γενικότερα δούλεψαν αρκετά στην ισορροπία της μοτοσυκλέτας.

marquez_tui1.jpg

Τέλος, περνάμε και στο γκαράζ της Honda, εκεί όπου οι Ιάπωνες συνέχισαν να δουλεύουν πάνω στη νέα RC213V η οποία είχε ένα ολοκαίνουργιο αεροδυναμικό πακέτο.


Ξεχωρίζει η ανασχεδιασμένη καινούργια ουρά της μοτοσυκλέτας το νέο σύστημα εξάτμισης αλλά και ο νέος κινητήρας.


Γενικά η μοτοσυκλέτα φέτος έχει πολύ μεγάλες αλλαγές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και ήταν χαρακτηριστικό ότι ο Marc Marquez υπογράμμισε ότι η μοτοσυκλέτα έχει αλλάξει τόσο, ώστε θα χρειαστεί χρόνο για να μπορέσει να την κατανοήσει και να βρει το όριο της.


Ο Ισπανός, που οδήγησε για πρώτη φορά την πρωτότυπη μοτοσυκλέτα της Honda μετά τις νέες περιπέτειες με τον τραυματισμό στο μάτι του, κατάφερε να πάρει την 8η θέση μπροστά από τον Pol Espargaro, τον ομόσταυλό του, που ήταν δέκατος.


Όλες οι μοτοσυκλέτες του εργοστασίου και οι τέσσερις Honda δηλαδή, έκαναν χρόνο στο 1:58.

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Νίκος Μπλούνας

Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ και μαζί με την ιστορία, η άλλη μεγάλη του αγάπη είναι οι μοτοσυκλέτες. Ξεκίνησε αργά στο χώρο, με συγγραφή άρθρων για το παγκόσμιο πρωτάθλημα ταχύτητας μοτοσυκλετών στο motograndprix.gr.

Στη συνέχεια, από το 2013 και έως το 2020 ήταν ο παρουσιαστής των κατηγοριών Moto2 και Moto3 στην Cosmote TV, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα αρθρογραφούσε και στο ελληνικό περιοδικό MotoGP World.

Από το 2021 είναι συντάκτης στο bikeit.gr και έχει αναλάβει την ενημέρωση σχετικά με το MotoGP.

Νίκος Μπλούνας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2022 15:01

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon