.
Κατηγορία ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Τετάρτη, 22 Απριλίου 2020 16:59

Οι "παγίδες" της διήθησης – Πως διαβάζουμε τους κινδύνους όταν κινούμαστε ανάμεσα στα αυτοκίνητα

 Διήθηση. Πολυσυζητημένο θέμα, κυρίως ως προς την νομιμότητα του και αντικείμενο κυκλοφοριακών ερευνών, το αποτέλεσμα των οποίων αναδεικνύει τα οφέλη της πρακτικής αυτής στην αποσυμφόρηση των δρόμων.

Αρκετές πολιτείες στις ΗΠΑ αλλά και σε άλλες χώρες, επιτρέπουν την διήθηση, ενώ στην Ελλάδα απαγορεύεται, ερμηνεύοντας σχετικά αποσπάσματα του ΚΟΚ, χωρίς όμως να υπάρχει ακριβής περιγραφή και αναφορά για αυτό.

Στην πραγματικότητα, η συντριπτική πλειοψηφία των μοτοσυκλετιστών στην χώρα μας επιδίδεται σε αυτή την πρακτική καθημερινά και σκοπός του συγκεκριμένου άρθρου δεν είναι να νομοθετήσει ή να νουθετήσει αλλά να αναδείξει τα κυκλοφοριακά σενάρια που εγκυμονούν κινδύνους όταν κανείς κινείται ανάμεσα στις σειρές των αυτοκινήτων.

Σενάριο 1 – Προσοχή στα “κενά” των λωρίδων κυκλοφορίας

dihth

Μιλάμε για την περίπτωση όπου υπάρχει μια ροή στην κυκλοφορία και τα αυτοκίνητα κινούνται με κάποια ταχύτητα. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή λοιπόν, όταν στην αριστερή ή στην δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας, υπάρχει κενό. Το κενό αυτό είναι μια ευκαιρία για τους οδηγούς αυτοκινήτων να αλλάξουν λωρίδα και ενδέχεται να μην σας έχουν αντιληφθεί. Μεγάλη προσοχή λοιπόν όταν διέρχεστε από τέτοια “κυκλοφοριακά κενά”, μην βιάζεστε και περιμένετε να δείτε τις προθέσεις των οδηγών αυτοκινήτων, κάνοντας επίσης “γνωστή” την παρουσιά σας -αν χρειάζεται- με την χρήση κόρνας ή με “παίξιμο” στα φώτα.

Σενάριο 2 – Το νου σας στις μπροστινές ρόδες των αυτοκινήτων

Όταν τα αυτοκίνητα είναι ακινητοποιημένα, σε συνθήκες συμφόρησης, πολλοί οδηγοί εκδηλώνουν την πρόθεση τους να αλλάξουν λωρίδα,“βγάζοντας μούρη”, μέχρι που να προθυμοποιηθεί κάποιος άλλος οδηγός αυτοκινήτου να επιτρέψει την αλλαγή πορείας. Φυσικά δεν είναι απαραίτητο το ότι θα γίνει χρήση φλας και η μόνη ένδειξη που “προδίδει” αυτή την κίνηση, είναι το στρίψιμο των μπροστινών τροχών του αυτοκινήτου. Οπότε αν δείτε κάτι τέτοιο, επιβραδύνετε άμεσα, αφού είναι πολύ πιθανόν να ακολουθήσει αλλαγή πορείας από το αυτοκίνητο, “κόβοντας” την στενή λωρίδα στην οποία κινείστε εσείς.

Σενάριο 3 – Μπλοκάρισμα οπτικού πεδίο

Φορτηγά, λεωφορεία, βαν ή ακόμα και θηριώδη SUV, “μπλοκάρουν” την επόπτευση των τεκταινόμενων μπροστά από αυτά. Μεγάλη προσοχή λοιπόν, αφού μπορεί να κρύβουν αυτοκίνητα που αλλάζουν πορεία, δίτροχα που επίσης θέλουν να μπουν στην λωρίδα της διήθησης ή ακόμα και πεζούς, αν πρόκειται για μεγάλο αστικό δρόμο. Πάντα να κόβετε ταχύτητα όταν δεν έχετε οπτική επαφή με ένα τμήμα λωρίδας στα αριστερά ή στα δεξιά σας.

Σενάριο 4 – Ο “γλήγορος” και ο αργός

Δεν είναι μόνο οι οδηγοί τετράτροχων που δημιουργούν κινδύνους αλλά και οι αναβάτες δίτροχων. Κατά την διήθηση, πρέπει να κρατάμε αποστάσεις ασφαλείας, για ευνόητους λόγους, ειδικά από αναβάτες οι οποίοι πάνε πολύ αργά. Δεν κερδίζουμε τίποτα μαρσάροντας σε απόσταση ρόδας και κορνάροντας. Στρεσάρουμε έναν οδηγό που μπορεί να είναι αρχάριος και ως εκ τούτο απρόβλεπτος και άτσαλος στις αντιδράσεις του, ειδικά όταν τον πιέζουμε. Σε τόσο κοντινή απόσταση, δεν έχουμε καμία εικόνα για το τι γίνεται πιο μπροστά και έχουμε ως σημείο αναφοράς μόνο τον αναβάτη που ακολουθούμε... κατά ρόδας. Όχι. Όταν και αν οι συνθήκες το επιτρέψουν προσπερνάμε με ασφάλεια, χωρίς να τον τρομάξουμε. Υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος όμως, όπου ο “γλήγορος” έχει κολλήσει πίσω μας και πασχίζει να μας δείξει πόσο “παγκόσμιος” είναι. Δεν είναι και δεν χρειάζεται να το δείτε κιόλας. Κάντε του χώρο να περάσει και να έχετε το νου σας γιατί μάλλον θα σας περάσει “φίλερ”. Είπαμε, είναι παγκόσμιος!

Σενάριο 5 – Το “μακαρόνι”

Πολύ συχνά δημιουργείται στην λωρίδα διήθησης μια πολύ μακριά σειρά από κινούμενα δίτροχα, τα οποία πάνε το ένα πίσω από το άλλο σαν στρατιά μυρμηγκιών. Αυτό εγκυμονεί κινδύνους, πέραν των “συμπληγάδων” στα δεξιά και στα αριστερά, αφού κανείς πρέπει να έχει το νου του στις μεταβολές της κινητικής κατάστασης του μπροστινού του αλλά και στις προθέσεις αυτού που τον ακολουθεί. Ειδικά αν βρεθείς “σάντουιτς” ανάμεσα σε έναν αργό μπροστά σου και σε ένα “γλήγορο” να σε ακολουθεί η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Η μόνη λύση είναι να απεμπλακείς από αυτή την θέση όσο πιο σύντομα μπορείς. Είπαμε, οι αποστάσεις είναι πολύ σημαντικές κατά την διήθηση και αν αυτές δεν τηρούνται στο “μακαρόνι”, βγες από αυτό.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 22 Απριλίου 2020 21:18

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon