.
Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2018 10:19

Yamaha 50 χρόνια αγώνες – 2004-2005

 

Η Yamaha κερδίζει και τους τρεις τίτλους στo MotoGP

 

Το σόου του Rossi μετά τη νίκη του στο βρετανικό GP

Το 2005 η Yamaha Motors γιορτάζει τα 50 χρόνια από την ίδρυσή της και ο Valentino Rossi κερδίζει ξανά το Πρωτάθλημα, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, με 11 νίκες στους 17 αγώνες της σεζόν. Η Yamaha σαρώνει όλους τους τίτλους κερδίζοντας επίσης το πρωτάθλημα Κατασκευαστών και Ομάδων. Ο συνδυασμός Rossi και YZR-M1 αποδεικνύεται αήττητος υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, όπως έγινε στα υπό βροχή GP Κίνας και Βρετανίας. Ο Colin Edwards επιστρέφει στη Yamaha αυτή τη σεζόν και θα είναι ο μοναδικός αναβάτης που συλλέγει πόντους από κάθε αγώνα, τερματίζοντας τη χρονιά στην 8η θέση της γενικής κατάταξης. Οι Toni Elias και Ruben Xaus επίσης ενώνουν τις δυνάμεις τους με τη Yamaha, για πρώτη φορά φέτος, τερματίζοντας στη 10η και 15η θέση αντίστοιχα.

Rossi o ανίκητος

Το καλεντάρι του Πρωταθλήματος περιλαμβάνει για πρώτη φορά φέτος τα GP Κίνας και Τουρκίας, ενώ το GP των ΗΠΑ συμπεριλαμβάνεται ξανά μετά από ένα διάλλειμα που κράτησε 11 χρόνια. Στον εναρκτήριο αγώνα στην Ισπανία, ο Rossi ξεκίνησε από την pole position. Καταγράφει γύρο, καλύτερο κατά 2 δευτερόλεπτα και περνάει μπροστά από τον Sete Gibernau (Honda) για να τερματίσει πρώτος με οκτώ δευτερόλεπτα διαφορά από τον δεύτερο. Οι συνθήκες έντονης βροχόπτωσης αναβάλλουν τον επόμενο γύρο στην Πορτογαλία, ο Rossi όμως τερματίζει 2ος στην επανάληψη του αγώνα. Το GP της Κίνας είναι ένας ακόμη βρεγμένος αγώνας, στον οποίο ο Rossi ξεχύνεται μπροστά και παίρνει τη δεύτερη νίκη της χρονιάς και την πρώτη θέση στη γενική κατάταξη.

Με μια εκπληκτική εμφάνιση ο Rossi κάνει χατ τρικ παίρνει νίκες στη σειρά στους γύρους που ακολούθησαν, σε Γαλλία, Ιταλία και Καταλονία, μεγαλώνοντας τη διαφορά στον πίνακα βαθμολογίας κατά 58 βαθμούς έναντι του δεύτερου, Marco Melandri (Honda). Ο Rossi κερδίζει ξανά στην Ολανδία, κάνοντας το πέντε-στη-σειρά, για πρώτη φορά στην ιστορία της Yamaha. Για το GP των ΗΠΑ, η Yamaha υιοθετεί έναν ξεχωριστό χρωματικό συνδυασμό για τους αναβάτες της, Rossi και Edwards. Τη νίκη σε αυτόν τον αγώνα παίρνει ο Nicky Hayden (Honda), με τους Rossi και Edwards στη 2η και 3η θέση αντίστοιχα.

Ο βρεγμένος, 9ος γύρος στη Βρετανία αποδείχτηκε αγώνας επιβίωσης, με τους 10 από τους 21 συμμετέχοντες να εγκαταλείπουν πριν τον τερματισμό και τον Rossi να παίρνει την καρό σημαία για έβδομη φορά το 2005. Επίσης κερδίζει και στους δύο επόμενους γύρους, σε Γερμανία και Τσεχία και γίνεται ο απόλυτος ηγέτης του πρωταθλήματος μέχρι το σημείο αυτό, με 10 νίκες στους 11 γύρους. Μια δεύτερη θέση στον επόμενο γύρο της Ιαπωνίας θα ήταν αρκετή για να κλειδώσει τον τίτλο του πρωταθλήματος, όμως σε εκείνο τον αγώνα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει στα μισά, για πρώτη φορά αυτή τη σεζόν. Παρ’ όλα αυτά, τερματίζει 2ος στον επόμενο γύρο στη Μαλαισία, κλειδώνοντας έτσι τον τίτλο, με τέσσερις αγώνες να απομένουν μέχρι τη λήξη του πρωταθλήματος. Δεν μένει όμως στάσιμος, ανεβαίνοντας ξανά στο πόντιουμ, με δύο ακόμη τερματισμούς στην πρώτη θέση, έναν στην δεύτερη και έναν στην 3η.

Ο τελευταίος γύρος λαμβάνει χώρα στη Βαλένθια κι εκεί η Yamaha υιοθετεί το συνδυασμό χρωμάτων “speed block”, εμπνεόμενη από τις κλασσικές εργοστασιακές μοτοσυκλέτες της των περασμένων δεκαετιών. Οι αναβάτες της, Rossi και Edwards, σε αυτόν τον αγώνα τερματίζουν στην 3η και 8η θέση αντίστοιχα.

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Θοδωρής Ξύδης

Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005. Ξεκίνησε να εργάζεται το 2006 στο site του περιοδικού Auto Τρίτη και την επόμενη χρονιά στο περιοδικό μοτοσυκλέτας Moto Τρίτη. Εκεί παρέμεινε μέχρι και το 2016, εκτελώντας έως και χρέη αρχισυντάκτη/διευθυντή σύνταξης. Από το 2016 αποτελεί μέλος της ομάδας του BIKEIT! Απόφοιτος του New York College με πτυχίο στην Επικοινωνία, με αγάπη για την φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται.

Θοδωρής Ξύδης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 09 Απριλίου 2020 14:56

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon