.
Δευτέρα, 02 Μαϊος 2011 09:16

Yamaha 50 χρόνια αγώνες - 1974

 

Ο Giacomo Agostini στην Yamaha

 

 

Ένας νέος ήρωας φέρει το όνομα της Yamaha. Το συμβόλαιο του Giacomo Agostini με τη Yamaha, δεν ήταν απλώς ένα δείγμα της αφοσίωσης της εταιρείας στους αγώνες GP, αλλά και ένας ξεκάθαρος τρόπος αντιμετώπισης της πετρελαϊκής κρίσης, που προκαλούσε άγχος όχι μόνο στους υπαλλήλους της Yamaha, αλλά και στους αντιπροσώπους, ακόμη και στους πελάτες της.

Κόντρα στην πετραλαϊκή κρίση

Στις 6 Δεκεμβρίου του 1973, το μονοσέλιδο δελτίο τύπου που εξέπληξε τον κόσμο της μοτοσυκλέτας έγραφε: «Μετά το τέλος των διαπραγματεύσεων με τον ήρωα των αγώνων ταχύτητας Giacomo Agostini, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την υπογραφή του συμβολαίου μαζί του». Ο επί επτά συνεχόμενες σεζόν παγκόσμιος πρωταθλητής στα GP500, από το 1966 έως το 1972, και κάτοχος του τίτλου World GP350 για έξι συνεχόμενες χρονιές από το 1968, Ιταλός ήρωας των αγώνων ταχύτητας, επιτέλους έφυγε από την MV Agusta και εισήλθε στους κόλπους της ιαπωνικής Yamaha. Αυτό αποτέλεσε μια είδηση – βόμβα που άλλαξε ολοκληρωτικά το χάρτη των παγκόσμιων αγώνων ταχύτητας.

Παράλληλα όμως, την εποχή εκείνη οι παγκόσμιες βιομηχανίες και οικονομίες αντιμετώπιζαν μια τεράστια κρίση, την πετρελαϊκή. Για την Ιαπωνία συγκεκριμένα, η οποία εξαρτιόταν σχεδόν 100% από την εισαγωγή πετρελαίου, η μείωση της παραγωγής του και οι περιορισμοί στη διανομή, επέφεραν μια αλυσιδωτή αντίδραση πανικού. Για το λόγο αυτό, η συνέντευξη τύπου για την υπογραφή του συμβολαίου με τον Agostini, εκείνη τη μέρα στο Τόκιο, στο ξενοδοχείο Imperial, είχε μεγάλη προσέλευση από δημοσιογράφους, οι οποίοι αδημονούσαν να μάθουν για την κατάσταση της Yamaha Motor, μιας μεγάλης ιαπωνικής εταιρείας μοτοσυκλετών.

Ένα από τα στελέχη της Yamaha που ανέλαβε να εξηγήσει τους όρους του συμβολαίου, είπε τα εξής: “Οι παρούσες συνθήκες με τις οποίες είμαστε αντιμέτωποι είναι ιδιαίτερα προκλητικές. Όμως, ως κατασκευάστρια εταιρεία μοτοσυκλετών, προσηλωμένη στους στόχους της, η Yamaha δεν πρόκειται να παραιτηθεί από τη δέσμευση αυτή, την οποία στηρίζει η ελπίδα και η αφοσίωση αμέτρητων ανθρώπων ανά τον κόσμο. Πέρα από τη νίκη ή την ήττα, αυτό που οι αγώνες ταχύτητας μας προσφέρουν είναι τα τεράστια τεχνολογικά επιτεύγματα. Ο σκοπός μας ως κατασκευάστρια εταιρεία είναι να υπηρετούμε την κοινωνία, μέσω της συνεχούς προόδου και βελτίωσης των προϊόντων μας. Και πάντοτε θα μένουμε πιστοί σε αυτό, άσχετα από τις συνθήκες που επικρατούν. Η σύναψη του συμβολαίου με τον Giacomo Agostini δεν είναι παρά ένας τρόπος έκφρασης αυτών των αρχών μας”. Οι λόγοι για τους οποίους η Yamaha έμεινε πιστή στους αγώνες μπορούν να απεικονιστούν με πιο συγκεκριμένα παραδείγματα.

Από την YZR 500 στην TZ 750

Το 1973 η Yamaha δημιούργησε μια εργοστασιακή ομάδα, έπειτα από παύση πέντε ετών και συμμετείχε στο παγκόσμιο GP στην κατηγορία GP500 για πρώτη φορά. Αν και αποσύρθηκε λόγω του τραγικού δυστυχήματος του Jarno Saarinen, έδειξε ξεκάθαρα την ικανότητά της για τον τίτλο, με αλλεπάλληλες νίκες από την αρχή της σεζόν. Το 1974, με την εξέλιξη της TZ750, η οποία έγινε παράλληλα με την εξέλιξη της εργοστασιακής YZR500, η Yamaha αποφάσισε να παρουσιάσει την TZ750 στον αγώνα US Daytona 200 και ταυτόχρονα να λανσάρει 200 κομμάτια στην αγορά.

Έχοντας αφήσει ανολοκλήρωτη την εξέλιξη της YZR500 και της ΤΖ750, οι οπαδοί της Yamaha πιθανόν να αισθάνονταν προδομένοι, πέραν του χαμένου χρόνου και χρήματος. Έτσι, η Yamaha αποφάσισε να κάνει ένα πιο επιθετικό βήμα, επενδύοντας όλους της τους πόρους στην εξασφάλιση της νίκης εντός πίστας. Και ο Agostini ήταν εκείνος που θα μπορούσε να την εγγυηθεί.

Για πρώτη φορά, ο συνήθως χαρούμενος και γελαστός Agostini, δεν μπορούσε να κρύψει την έντασή του στη συνέντευξη τύπου. Δήλωσε με τόνο σοβαρό: «Με την υψηλού επιπέδου τεχνολογία που διαθέτει η Yamaha, θα έχω περισσότερες πιθανότητες για να νικήσω για τη Yamaha. Και οι δύο φέρουμε μεγάλη ευθύνη, κι αυτό είναι πολύ σοβαρό». Στις 10 Μαρτίου της επόμενης χρονιάς, ο Agostini έλαβε μέρος στον αγώνα της Daytona 200, τον πρώτο του αγώνα με τη Yamaha. Ήδη από την αρχή, οδήγησε εκπληκτικά και ηγήθηκε του αγώνα αυτού των μεγάλων αποστάσεων με άλλους 80 αντιπάλους. Μετά το τελευταίο γέμισμα, στον 36ο γύρο, ο Agostini άφησε πίσω του, στην δεύτερη θέση, τον Kenny Roberts (επίσης με ΤΖ750) και τους Don Castro και Teuvo Lansivuori στην 4η και 5η θέση αντίστοιχα και πέρασε τη γραμμή του τερματισμού με απαράμιλλο στυλ, αποσπώντας τη νίκη.

500 - H Yamaha κερδίζει για πρώτη φορά τον τίτλο του κατασκευαστή



Τις συζητήσεις σχετικά με τους αγώνες GP μέχρι την έναρξη της σεζόν του 1974 μονοπωλούσε η μεταπήδηση του Giacomo Agostini στη Yamaha. Όντας ένας σταρ της MV Agusta επί εννέα έτη, και ανακηρυγμένος εθνικός ήρωας της Ιταλίας, η κίνηση αυτή του Agostini χαρακτηρίστηκε ιδιαίτερα αντιφατική. Ο Φιλανδός Teuno Lasivuori επίσης συμμετείχε στους αγώνες με μια ομάδα αντιπροσώπου της Yamaha.  Η YZR500 υπέστη κάποιες αλλαγές και βελτιώσεις, με μια ανάρτηση monocross πίσω που προστέθηκε στην υγρόψυκτη, 2χρονη, 4κύλινδρη εν σειρά μοτοσυκλέτα, η οποία απέδιδε 80 ίππους στις 10.000 στροφές. Εκείνη την εποχή, κύριος αντίπαλος της Yamaha ήταν ο Phil Read, που εν τω μεταξύ, είχε μεταπηδήσει στην MV Agusta.

Η Yamaha δεν ξεκίνησε καλά τη σεζόν, στον τρίτο γύρο του πρωταθλήματος όμως, που έγινε στην Αυστραλία, ο Agostini πήρε τη νίκη. Στο ιταλικό GP που ακολουθούσε πήρε την pole position και κατέγραψε ταχύτερο χρόνο σε εκείνο τον αγώνα. Δεν μπόρεσε όμως να μετατρέψει την εκπληκτική του απόδοση σε πόντους στη βαθμολογία. Η εργοστασιακή ομάδα της Yamaha αποφάσισε να μη συμμετέχει στον πέμπτο γύρο, στο Isle of Man, καθώς η υψηλή απόδοση  των μοτοσυκλετών της μπορούσε να αποβεί επικίνδυνη στο επίβουλο αυτό σιρκουί. Αντ’ αυτού, ο Phil Carpenter κέρδισε τον αγώνα με την ΤΖ350 μοτοσυκλέτα παραγωγής, αυξημένη στα 354cc. Οι οκτώ πρώτες θέσεις μάλιστα εκείνου του αγώνα καταλήφθηκαν από αναβάτες της ΤΖ.

Στον έκτο γύρο του πρωταθλήματος, στην Ολλανδία, ο Agostini κατέκτησε τη δεύτερη νίκη του για τη σεζόν, ενώ ο Lasivuori κέρδισε στον όγδοο γύρο στη Σουηδία. Ο Agostini, του οποίου στόχος εκείνης της σεζόν ήταν ο τίτλος, είχε μια σειρά από ατυχή περιστατικά, συμπεριλαμβανομένου και ενός αγώνα χωρίς βαθμολογία στο Σουηδικό GP, όπου ενεπλάκη σε πτώση με έναν άλλο αναβάτη, κι έτσι η σεζόν τελείωσε με εκείνον να βρίσκεται στην 4η θέση στη βαθμολογία. Παρ’ όλα αυτά, οι πόντοι που απέσπασε συνολικά η Yamaha της χάρισαν τον πρώτο της τίτλο κατασκευαστή σε αυτή την κατηγορία.
Εν τω μεταξύ, η Yamaha παρουσίασε τη νέα OW23, στον έβδομο γύρο, στο βελγικό GP, ενώ η Suzuki παρουσίασε τη νέα μοτοσυκλέτα της των 500cc εκείνη τη σεζόν.

350 - Η Yamaha κατακτά τον δεύτερο τίτλο κατασκευαστή στη σειρά


Ο Giacomo Agostini που συμμετείχε και στα 500cc αλλά και στα 350cc, κέρδισε τους πέντε από τους δέκα αγώνες της σεζόν και πήρε το πρωτάθλημα. Αυτός θα ήταν ο πρώτος τίτλος αναβάτη στα 350cc για τη Yamaha, η οποία κέρδισε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τον τίτλο του κατασκευαστή στην ίδια κατηγορία.

Αποτελέσματα

 

Κατηγορία Αναβάτης Μοτοσυκλέτα
500cc Giacomo Agostini YZR500(0W20/0W23)
500cc Teuvo Lansivuori YZR500(0W20)
Κατάταξη Μοτοσυκλέτα Αναβάτης Κατασκευαστής Βαθμολογία
1 500cc P. Read MV Agusta 82(92)
2 500cc G. Bonera MV Agusta 69(78)
3 500cc T. Lasivuori Yamaha 67
4 500cc G. Agostini Yamaha 47
5 500cc J. Findlay Suzuki 34
6 500cc B. Sheene Suzuki 30
Κατάταξη Μοτοσυκλέτα Αναβάτης
1 Yamaha 87(127)
2 MV Agusta 87(109)
3 Suzuki 52
4 Dugdale Maxton Yamaha 18
5 Harley Davidson 14
6 König 12

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από Τάκης Μανιάτης
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2012 11:18

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon