.
Κατηγορία Βαλκάνια
Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2020 14:48

Ταξίδι - 2 Generations’ Ride / Balkan Tour 2020 – Μέρος 3

Κείμενο/Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Μητσάκης

Βάζοντας ρόδα στην Σερβία, γνωρίζαμε πως το ταξίδι μας έφτανε σε κομβικό σημείο (λόγω κορωνοϊού). Ήδη τα σύνορα της Σερβίας με την Βοσνία, την Κροατία και το Μαυροβούνιο ήταν κλειστά (ή απαιτούνταν καραντίνα) για τους οδικούς ταξιδιώτες, ενώ στην Σερβία τα τελευταία εικοσιτετράωρα είχε σημειωθεί τρομερή αύξηση κρουσμάτων και θανάτων…

Αν και τα περιθώρια είχαν στενέψει αρκετά, εμείς συνεχίζαμε ακάθεκτοι –και με το ίδιο κέφι– το ταξίδι μας στα χρόνια του κορωνοϊού.

BEOGRAD 5

Εσπευσμένη φυγή

Μόλις μπήκαμε στη Σερβία, κατευθυνθήκαμε για Βελιγράδι, το οποίο, με άλλες 4 πόλεις της χώρας ήταν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης…

Περάσαμε ένα χαλαρό Σαββατοκύριακο, τριγυρνώντας σε μια σχεδόν ερημωμένη πόλη. Αυτό πάντως μας άρεσε πολύ, γιατί μπορέσαμε έτσι να κινηθούμε παντού με άνεση και ησυχία. Ήταν πρωτόγνωρη φάση που ήμασταν από τους ελάχιστους ξένους επισκέπτες στα διάφορα αξιοθέατα της πρωτεύουσας.

Όταν όμως η Ελλάδα ανακοίνωσε ξαφνικά πως το επόμενο πρωινό θα έκλεινε τα σύνορά της για τους Σέρβους τουρίστες, καταλάβαμε πως το παιχνίδι είχε χοντρύνει. Σε περίπτωση που η Βόρεια Μακεδονία και το Κόσοβο ακολουθούσαν το παράδειγμα της Ελλάδας, τότε θα μέναμε αποκλεισμένοι στην Σερβία.

Σε χρόνο dt πατέρας και γιος φορτώσαμε πανικόβλητοι τις αποσκευές στην μαύρη Yamaha Tracer 900 κι όπου φύγει, φύγει. Αποχαιρετήσαμε μέσα στο καταμεσήμερο την σερβική πρωτεύουσα και μετά από περίπου 300 χλμ. φτάσαμε “λαχανιασμένοι” στα σύνορα του Κοσόβου, που ευτυχώς τα βρήκαμε ανοιχτά…

SERBIA

Στην αγκαλιά του Κοσόβου

Απόδραση λοιπόν από την Σερβία, καταφύγιο σωτηρίας στο γειτονικό Κόσοβο. Στα σύνορα, οι διαδικασίες ήταν αρκετά πιο εύκολες απ’ ότι περιμέναμε: καμία υγειονομική εξέταση για κορονοϊό, τυπικός έλεγχος αποσκευών, έκδοση ασφαλιστικής κάλυψης για την μοτοσυκλέτα (10 Ευρώ) και… “Welcome to Kosovo”!

Στην πρωτεύουσα Pristina φτάσαμε λίγο πριν ξεκινήσει η απαγόρευση κυκλοφορίας (21:00-05:00) που ίσχυε λόγω κορωνοϊού. Μόλις προλάβαμε να βρούμε ένα ξενοδοχείο και να φάμε κάτι (μιας και όλα τα καταστήματα είχαν κλείσει). Κατά την επιστροφή μας στο ξενοδοχείο (ήμασταν πεζή), μάς εντόπισε το πλήρωμα ενός αστυνομικού περιπολικού και ανέλαβε την μεταφορά μας, καθώς είχαμε παραβιάσει την απαγόρευση κυκλοφορίας!

Στο φως της ημέρας, η Pristina μάς συστήθηκε, παρουσιάζοντας τα λίγα «θελγήτρά» της. Αδιάφορη αρχιτεκτονικά, με κεραμόσκεπα σπίτια και πάμπολλα τζαμιά, η πρωτεύουσα του Κοσόβου μάς έδωσε διάχυτη την αίσθηση πως βρισκόμασταν στα όρια ενός τουρκικού αστικού κέντρου…

PEC 2

Μετά την Pristina κατευθυνθήκαμε στην κοντινή πόλη Mitrovica και επισκεφθήκαμε την γέφυρα–σύμβολο της πόλης, που σε αλλοτινές εποχές ήταν διχοτομημένη σε σερβικό και αλβανικό τομέα. Για τους κατοίκους της Mitrovica, η συγκεκριμένη γέφυρα του ποταμού Ίμπαρ αντιπροσωπεύει τις κοινές μνήμες ενός εμφυλίου πολέμου και το ασίγαστο εθνικιστικό μίσος…

Από την Mitrovica στην πόλη Pec, ένα χαμηλό ανάγλυφο λόφων φιλοξένησε την πορεία του καλοσυντηρημένου επαρχιακού άξονα, ενώ την προσοχή μας τραβούσαν τα πάμπολλα μνημεία που δέσποζαν στην άκρη του δρόμου και ήταν αφιερωμένα στους αντάρτες του UCK (Απελευθερωτικός Στρατός Αλβανίας) που σκοτώθηκαν εκεί κατά τον εμφύλιο πόλεμο του 1999.

Στην πόλη Pec μεταβήκαμε στο Μοναστήρι του Πατριαρχείου (τον χώρο όπου στεγάζεται η έδρα του Ορθόδοξου Σερβικού Πατριαρχείου), προκειμένου να δούμε τις σπάνιες αγιογραφίες του 13ου αιώνα που υπήρχαν εκεί. Το μοναστήρι του Πατριαρχείου φυλασσόταν από τις δυνάμεις της KFOR, προκειμένου να αποτραπούν τυχόν επιθέσεις και βανδαλισμοί από μουσουλμάνους Αλβανόφωνους.

Η προσπάθειά μας να περάσουμε κατόπιν στο γειτονικό Μαυροβούνιο –μέσω της θεαματικής ορεινής διάβασης Rugova– κατέληξε σε αποτυχία, αφού οι Μαυροβούνιοι συνοριοφύλακες μάς γνωστοποίησαν πως μετά την είσοδό μας στην χώρα θα έπρεπε να μείνουμε 7 μέρες καραντίνα. Έτσι, επιστρέψαμε άπρακτοι πίσω στο Κόσοβο και παίξαμε το τελευταίο μας χαρτί, επιλέγοντας την Αλβανία ως την ύστατη συνοριακή πύλη του 2 Generations’ Ride / Balkan Tour 2020…

ARGYROKASTRO 3

Δυο τουρίστες στην Αλβανία

Κάποτε, το γνωστό ανέκδοτο δύο λέξεων «Αλβανός τουρίστας», αν και έκρυβε μια σκληρή πραγματικότητα για το λαό της γείτονας χώρας, έβγαζε αρκετό γέλιο. Το ίδιο όμως χαριτωμένο αποδείχτηκε ένα ανέκδοτο τριών λέξεων που “υιοθετήσαμε”, περνώντας τα αλβανικά σύνορα: «Τουρίστες στην Αλβανία»…

Θέλοντας λοιπόν ν’ ανάγουμε το δικό μας ανέκδοτο σε απτή πραγματικότητα, ξεκινήσαμε να διατρέχουμε την αλβανική επικράτεια, ακολουθώντας την διαδρομή Koukes–Tirana–Berat–Fier–Gjirokaster–Kakavia (450 χλμ).

Ποιος κορωνοϊός, ποια πρωτόκολλα υγείας! Τίποτα δεν μας ζητήθηκε, κανένας δεν μας έλεγξε στα σύνορα της Αλβανίας. Κι αφού οδηγήσαμε πάνω σε μια θεαματική ορεινή διαδρομή, κατηφορίσαμε με την Yamaha Tracer 900 στην αλβανική πρωτεύουσα…

Πολύχρωμα κτίρια, πολεοδομική απλότητα, υποδειγματική καθαριότητα, καλαίσθητες αισθητικές παρεμβάσεις. Ο Γιώργος ενθουσιάστηκε με την ομολογουμένως ευχάριστη όψη που παρουσίαζε το κέντρο των Τιράνων. Ήταν μια εικόνα που αντανακλούσε την σύγχρονη πορεία της Αλβανίας, η οποία βαδίζει, αργά αλλά σταθερά, σε μια τροχιά μετεξέλιξης και ανασυγκρότησης, παρά την άσχημη οικονομική κατάσταση των κρατικών ταμείων της.

APOLLONIA 3

Στον αλβανικό νότο επιλέξαμε τρεις προορισμούς με βαρύ ιστορικό παρελθόν, οι οποίοι εξακολουθούν να διαφυλάττουν την πλούσια πολιτιστική και θρησκευτική παρακαταθήκη που κληρονόμησαν στο πέρασμα των αιώνων.

Κτισμένη στις όχθες του ποταμού Osum, η Μπεράτ είναι από τις αρχαιότερες πόλεις της Αλβανίας (η περιοχή κατοικείτο από το 4.000 π. Χ.). Χάρη στις περίτεχνες παραδοσιακές κατοικίες και στο στιβαρό κάστρο της, αντιπροσώπευε μια πόλη-μουσείο που μας εντυπωσίασε πολύ.

Στον αρχαιολογικό χώρο της Απολλωνίας, η πρόσοψη του Βουλευτηρίου, το Ωδείο, το Νυμφαίο και η Μεγάλη Στοά ήταν οι κυριότερες μαρτυρίες της αρχαίας Απολλωνίας, που ιδρύθηκε το 590 π. Χ από Κερκυραίους και Κορίνθιους άποικους και εξελίχθηκε σταδιακά στη σημαντικότερη ελληνική αποικία βόρεια του Αμβρακικού κόλπου. Και φυσικά, η επίσκεψη στην Μονή της Παναγίας (13ου αιώνα), που δέσποζε στον ίδιο χώρο, ήταν επιβεβλημένη.

Στο Αργυρόκαστρο νομίζαμε πως βρισκόμασταν στα Ζαγοροχώρια. Αιτία, η αξεπέραστη αρχιτεκτονική της πέτρας, που χαρακτήριζε το σύνολο του ιστορικού κέντρου της πόλης. Οι πετρόκτιστες κατοικίες του Αργυροκάστρου αποτελούσαν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα παραδοσιακής βαλκανικής αρχιτεκτονικής του 18ου - 19ου αιώνα, ενώ η πανοραμική θέα από το κάστρο της πόλης ήταν όλα τα «λεφτά».

ARGYROKASTRO

Επιστροφή στα πάτρια εδάφη

Επιστροφή μετά 5.500 χλμ. στην Ελλάδα μέσω Κακαβιάς. Κανένας υγειονομικός έλεγχος δεν μας έγινε στα ελληνικά σύνορα, παρόλο που ερχόμασταν από το καυτό «μέτωπο» του κορονοϊού – το αφήσαμε ασχολίαστο…

Κάπου εδώ όμως η δίτροχη βόλτα μας στις γειτονιές των Βαλκανίων ολοκληρώθηκε. Οδοιπορώντας για 19 ημέρες στην ίδια σέλα της ζωής, βιώσαμε ένα σεργιάνι στα δικά μας Βαλκάνια, τα ζωντανά, τα φιλόξενα, τα πολυσύνθετα, που τόσο άγγιξαν την καρδιά του Γιώργου και ενδυνάμωσαν ακόμα περισσότερο την αδιαπραγμάτευτη σχέση πατέρα και γιου…

KAKAVIA

Διαβάστε εδώ τα προηγούμενα μέρη του 2 Generations’ Ride / Balkan Tour 2020: Μέρος 1οΜέρος 2ο

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κωνσταντίνος Μητσάκης

Κωνσταντίνος Μητσάκης
Ταξιδιωτικός Aρθρογράφος - Φωτογράφος

ΟΝΟΜΑ: Κωνσταντίνος Μητσάκης
ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ: Γεώργιος
ΗΛΙΚΙΑ: 19/11/1964
ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ: Sydney, Αυστραλία
WEB-SITE: www.motoexplorer.gr & www.roadsoftheworld.gr
E-MAIL: [email protected]
FACEBOOK: Konstantinos Mitsakis
INSTAGRAM: mitsakiskonstantinos

Ο Κωνσταντίνος Μητσάκης, γνωστός και καταξιωμένος ταξιδιωτικός αρθρογράφος-φωτογράφος, δημοσιογραφεί στον Ημερήσιο και Ειδικό Τύπο από το 1993. Ταξιδεύοντας στη σέλα μιας μοτοσυκλέτας τα τελευταία 35 χρόνια, έχει επισκεφθεί 110 χώρες, διατρέχοντας 1.350.000 km και στις πέντε ηπείρους του πλανήτη.

Τις ταξιδιωτικές εμπειρίες που βίωσε ο Κων/νος Μητσάκης στους δρόμους του κόσμου έχει αποτυπώσει σε 12 καλαίσθητα βιβλία, ενώ έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 600 ταξιδιωτικά άρθρα.
Εκτός από την συμμετοχή του σε διάφορες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, ο Κων/νος Μητσάκης πραγματοποιεί επίσης εκθέσεις φωτογραφίας και ενημερωτικές διαλέξεις -με ταξιδιωτικό περιεχόμενο- σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, πολιτιστικούς φορείς, πρεσβείες ξένων χωρών, μοτοσυκλετιστικές λέσχες και μορφωτικούς συλλόγους.

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Από το 2001, ο Κων/νος Μητσάκης έχει εκδώσει δώδεκα (12) βιβλία ταξιδιωτικού περιεχομένου:

1) Στους Δρόμους του Κόσμου
2) Στα χνάρια του Μεγάλου Αλεξάνδρου
3) Στους Δρόμους της Ασίας
4) Στους Δρόμους της Αφρικής
5) Στους Δρόμους της Ευρώπης
6) Στους Δρόμους της Αμερικής
7) Στους Δρόμους της Αυστραλίας
8) 25 επιλεγμένες διαδρομές στην Ελλάδα
9) 25 ταξίδια στην Ελλάδα
10) 25 αποδράσεις στην Ελλάδα
11) Ταξιδέψτε στα Βαλκάνια
12) 25 διαδρομές στην Ελλάδα

Από το 1993, ο Κων/νος Μητσάκης αρθρογραφεί στον Ειδικό - Ημερήσιο Τύπο, καθώς και στον Ηλεκτρονικό Τύπο:

1) Καθημερινό περιοδικό μοτοσυκλέτας www.bikeit.gr (2011 -…).
2) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «2Τροχοί» (1993 - 1999)
3) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «0-300» (1999 - 2010)
4) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «ΜΟΤΟ» (2010 - …)
4) Εφημερίδα «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» (ένθετο «Περιηγήσεις») (2005 - 2006)
5) Εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» της Κυριακής (ένθετο «Ταξίδια»)
(2007- 2008)
6) Εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» (ένθετο «Ταξίδια»)
(2008 - 2018)
7) Ταξιδιωτικό περιοδικό «TRAVEL BOOK» (2015 - 2018)

 

TRAVEL DATES

1984–1990:Various destinations in Europe.
1991: Greece 2 North Cape.
1992: Italy, France, Spain, Morocco, Mauritania.
1993: Turkey, Syria, Jordan, Egypt. (MIDDLE EAST TOUR)
1994: Turkey, Iran, Pakistan, Kashmir (GREECE 2 CHINA).
1995: Turkey, Iran, Pakistan, India, Bangladesh, Myanmar, Thailand, Malaysia, Singapore, Australia (AROUND THE HALF WORLD IN 40 DAYS / ATHENS - SYDNEY)
1996: Russia, Siberia, Alaska, Canada, USA, Europe. (AROUND THE WORLD IN 80 DAYS - NORTH)
1997: China, Kyrgyzstan, Uzbekistan, Turkmenistan, Iran, Turkey (SILK ROAD).
1998: Israel, Egypt, Sudan, Ethiopia, Kenya, Tanzania, Zambia, Zimbabwe, South Africa (AFRICA ROUND I).
1999: Libya, Tunisia, Algeria, Niger, Burkina Faso, Mali, Togo, Benin, Nigeria, Cameroon, Zambia, Botswana, Namibia, South Africa (AFRICA ROUND II).
2000: Argentina, Chile, Peru, Ecuador, Colombia, Panama, Costa Rica, Honduras, El Salvador, Nicaragua, Guatemala, Mexico, USA, Canada, Alaska (TRANS - AMERICAN CROSSING I).
2001: Turkey, Syria, Lebanon, Israel, Egypt, Iraq, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Tajikistan, Afghanistan, Pakistan, India (ON THE FOOTSTEPS OF ALEXANDER THE GREAT).
2002: Egypt, Libya, Tunisia, Algeria, Morocco, Mauritania Senegal (NORTH AFRICA TRAIL).
2003: Italy, Austria, Germany (CENTRAL EUROPE).
Turkey, Iran, Afghanistan, Pakistan (AFGANI MISSION).
2004: Australia (AUSTRALIAN TOUR I)
2005: Turkey, Iran, Uzbekistan, Kazakhstan, Afghanistan, Pakistan, Himalaya (CENTRAL ASIA TOUR I)
2006: Turkey, Georgia, Armenia, Russia, Ukraine, Moldova, Romania, Bulgaria (AROUND THE BLACK SEA I).
Albania, FYROM, Montenegro, Kosovo, Croatia, Bosnia, Slovenia (BALKAN TRIP I)
2007: Bulgaria, Romania, Moldova, Ukraine, Russia, Siberia, Mongolia, Japan (TRANS SIBERIAN & JAPAN).
2008: Turkey, Georgia, Azerbaijan, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Kyrgyzstan, China (OLYMPIC SILK ROAD).
Bulgaria, Romania, Serbia, Croatia, Bosnia, Montenegro, Albania (BALKAN TRIP II)
2009: Turkey, Iran, Pakistan, India, Nepal, Bangladesh, Thailand, Malaysia, Singapore (TRANS ASIAN I).
Italy, Austria, Liechtenstein, Swiss, San Marino (CENTRAL EUROPE)
2010: Turkey, Syria, Jordan, Egypt, Libya, Tunisia, Algeria, Morocco, Spain, France, Italy (AROUND THE MEDITERRANEAN SEA).
Turkey, Bulgaria, Romania, Moldova, Ukraine, Russia (AROUND THE BLACK SEA II).
2011: Italy, France, Spain, Portugal (WEST EUROPE TOUR).
2012: Turkey, Egypt, Sudan, Ethiopia, Kenya, Tanzania, Zambia, Zimbabwe, South Africa, Argentina, Brazil, Uruguay (AROUND THE WORLD IN 80 DAYS - SOUTH)
2013: USA, Canada (COAST TO COAST).
2014: Turkey, Iran, Pakistan, India (FROM GREECE 2 INDIA).
Argentina, Bolivia, Peru, Ecuador, Colombia, Panama, Costa Rica, Honduras, El Salvador, Nicaragua, Guatemala, Mexico, USA, Canada, Alaska (TRANS-AMERICAN CROSSING II).
2015: Australia, New Zealand (AUSTRALIAN TOUR II & NZ).
2016: Turkey, Iran, U.A.E, Oman (ADV 2 DUBAI).
Turkey, Georgia, Russia, Ukraine, Moldavia, Romania, Bulgaria (AROUND THE BLACK SEA III)
2017: Turkey, Iran, Pakistan, India, Myanmar, Thailand, Malaysia, Indonesia (TRANS ASIAN II).
Kyrgyzstan, Tajikistan (PAMIR RAOD).
Turkey, Iraq (NORTH IRAQI TRIP).
2018: Italy, San Marino, Austria, Germany, Tunis
(2 GENERATIONS’ RIDE / 2 CONTINENTS).
Bulgaria, Romania, Moldavia, Ukraine, Russia, Siberia, Mongolia, South Korea, Japan (PEACE ROAD / ANCIENT OLYMPIA - HIROSIMA).
Indonesia (INDONESIA TOUR I).
2019: Italy, Austria, Germany, Finland, Norway, Sweden
(2 GENERATIONS’ RIDE / CAPE 2 CAPE).
Turkey, Georgia, Russia, Kazakhstan, Uzbekistan, Tajikistan, Afghanistan (CENTRAL ASIA TOUR II).
Bulgaria, Romania, Ukraine, Russia, Siberia (ADV 2 SIBERIA).
Indonesia (INDONESIA TOUR II).

2020: Bulgaria, Romania, Serbia, Kosovo, Albania (2 GENERATIONS’ RIDE / BALKAN TOUR 2020).Austria, Slovakia, Hungary, Serbia (2 GENERATIONS’ RIDE / DANUBE’S CAPITALS).Italy (Alps Tour - SYM VF 125)

Κωνσταντίνος Μητσάκης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2020 15:04

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ταξίδι - 2 Generations’ Ride / Balkan Tour 2020 – Μέρος 2ο
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon