.
Κατηγορία Βαλκάνια
Τετάρτη, 01 Ιουλίου 2020 14:27

Ταξίδι - 2 Generations’ Ride / Balkan Tour 2020 – Μέρος 1ο

Κείμενο/Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Μητσάκης

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, πατέρας και γιός αποφασίσαμε να ταξιδέψουμε στην ίδια σέλα μιας μοτοσυκλέτας, για να μοιραστούμε μαζί υπέροχες εικόνες, μοναδικές εμπειρίες και δυνατά συναισθήματα. Με όχημα περιπέτειας μια Yamaha Tracer 900 (ευγενική χορηγία της Yamaha / Μοτοδίκτυο Α.Ε.), σχεδιάσαμε ένα οδοιπορικό 4.000 χλμ. στις φιλόξενες γειτονιές των Βαλκανίων, στο οποίο δώσαμε την κωδική ονομασία “2 Generations’ Ride / Balkan Tour”.

Ταξιδευτές στην ίδια σέλα της ζωής, λαχταρούσαμε να εξερευνήσουμε αυτό το διαχρονικό σταυροδρόμι θρησκειών και ετερόκλιτων πολιτισμών της νοτιοανατολικής Ευρώπης που πάλλεται από ιστορικότητα. Παράλληλα, στα πλαίσια του βαλκανικού οδοιπορικού μας, θα επισκεφθούμε τα καταστήματα της Yamaha σε Σόφια (Βουλγαρία) και Βουκουρέστι (Ρουμανία), τα οποία αποτελούν εταιρίες του Ομίλου Μοτοδίκτυο και επίσημους εισαγωγείς της Yamaha Motor Co. στις δύο χώρες…

1 5

Ταξίδι στα χρόνια του κορωνοϊού

Ενθουσιασμένοι και έτοιμοι να ζήσουμε μια ακόμα συναρπαστική περιπέτεια δρόμου, ξεκινήσαμε το ταξίδι μας στα Βαλκάνια. Στα πρώτα 640 χλμ., η Yamaha Tracer 900 ξεδίπλωσε αμέσως τις αρετές του sport-touring χαρακτήρας της.

Φορτωμένη με 3 βαλίτσες, με συνεπιβάτη ύψους 1,87, με το ανάλογο πρόγραμμα ταξιδιού (mode) και μέση ωριαία ταχύτητα τα 140 χλμ., η διαδρομή μέχρι τα βουλγαρικά σύνορα αποτέλεσε μια ξεκούραστη, όσο και άνετη οδηγική εμπειρία για τους δυο μας. Το πρώτο τεστ με την Yamaha Tracer 900 μάς πρόσφερε μόνο χαμόγελα, καθώς η μαύρη μοτοσυκλέτα της Yamaha ανταποκρινόταν στις συνθήκες και τις απαιτήσεις του ταξιδιού μας.

Πριν εισβάλουμε στην Βουλγαρία (μέσω Προμαχώνα), επιχειρήσαμε μια μικρή παρακαμπτήρια διαδρομή για να επισκεφθούμε δυο υδάτινα διαμάντια της Βόρειας Ελλάδας, τις λίμνες Δοϊράνη και Κερκίνη. Αμφότερες οι λίμνες του ελληνικού βορρά αντιπροσωπεύουν μια αστείρευτη πηγή βιολογικού πλούτου ανεκτίμητης αξίας και κατέχουν μια ξεχωριστή θέση σ’ ό,τι αφορά τα υδροτοπικά οικοσυστήματα της χώρας μας.

Στην λίμνη Δοϊράνη κατευθυνθήκαμε στο μεγαλοπρεπές μνημείο Doiran που έχει ανεγερθεί στην κορυφή ενός κοντινού λόφου, σε ανάμνηση της μάχης της Δοϊράνης κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Από εκεί απολαύσαμε παράλληλα μια υπέροχη πανοραμική θέα της λίμνης. Επόμενη στάση στην κοντινή λίμνη Κερκίνη, η οποία δεν μας απογοήτευσε, αφού στα μάτια μας ξεδιπλώθηκε ένας πολυσύνθετος οικολογικός πίνακας ζωγραφικής που αντανακλούσε μια σπάνια φυσικότητα.

Οι συνοριακές διαδικασίες εισόδου στην Βουλγαρία ανέλπιστα γρήγορες, δίχως καθυστερήσεις, ουρές και προβλήματα με καραντίνα. Η κανονικότητα έχει πια επιστρέψει κι αυτό ήταν κάτι που μας χαροποίησε ιδιαίτερα. Όλα ήταν όπως τις παλιές καλές εποχές!

Μετά από 640 χλμ. ημερήσιας διαδρομής, η βουλγαρική πόλη Sandanski επιλέχθηκε για την πρώτη διανυκτέρευσή μας εκτός Ελλάδας. Γενέτειρα του θρυλικού Σπάρτακου της αρχαιότητας, η πόλη Sandanski έγινε γνωστή τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της ανάδειξής της ως ένα από τα κυριότερα κέντρα trafficking γυναικών στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

1 30

Η “Βασίλισσα των Βαλκανίων”

Η Σόφια ήταν η πρώτη βαλκανική πρωτεύουσα του ταξιδιού μας. Όμως, το καλωσόρισμα που τύχαμε δεν ήταν το αναμενόμενο, αφού η βουλγαρική μητρόπολη μάς υποδέχτηκε με πολλή βροχή και θερμοκρασίες που παρέπεμπαν σε προχωρημένο φθινόπωρο...

Έχοντας διαγράψει το κομμουνιστικό της «χθες», η Σόφια έχει καταφέρει να αναδειχθεί σ’ έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς των Ελλήνων τουριστών. Με εντυπωσιακά ιστορικά κτίσματα και περίτεχνους καθεδρικούς ναούς, με μνημεία σοσιαλιστικού ρεαλισμού και κρατικά κτίρια που συνδυάζουν δυτικοευρωπαϊκό και κομμουνιστικό στιλ, με κεντρικές πλατείες, πάρκα-ησυχαστήρια και φαρδιές δεντροφυτεμένες λεωφόρους, η Σόφια είναι μια πόλη κοσμοπολίτικη, με προσεγμένη αρχιτεκτονική ομορφιά, που μπορεί να συγκριθεί με τις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Ως πιο παλιός, ανέλαβα λοιπόν να παρουσιάσω στον Γιώργο τα κυριότερα αξιοθέατα του οικονομικού, πολιτικού και πολιτισμικού κέντρο της Βουλγαρίας, καθώς ήταν η πρώτη φορά την επισκεπτόταν. Και, όπως ήταν αναμενόμενο, ο τεραστίων διαστάσεων ορθόδοξος καθεδρικός ναός Αλεξάντερ Νιέφσκι που δέσποζε στο κέντρο της πόλης, μονοπώλησε το ενδιαφέρον του και εντυπωσίασε πολύ τον νεαρό συνεπιβάτη μου.

Στη Σόφια μάς υποδέχτηκαν οι άνθρωποι της Μοτοδυναμικής, την επίσημη εισαγωγική εταιρία της Yamaha Motor Co. στην Βουλγαρία. Μετάβαση στο κατάστημα της Yamaha για αναμνηστικές φωτογραφίες, καφεδάκι και κουβεντούλα με θέμα τους δυο τροχούς και τα ταξίδια.

1 2

Στην κορυφή του Αίμου

Κι όσον αφορά το δικό μας –οικογενειακό– ταξίδι στα Βαλκάνια, οι βαλίτσες φορτώθηκαν στη μαύρη Yamaha Tracer 900 με επόμενο προορισμό την Κεντρική και Βορειανατολική Βουλγαρία. Με σημείο αναφοράς την περίφημη Κοιλάδα των Ρόδων και την κατάφυτες οροσειρά του Αίμου, τα αξιοθέατα που έμελλε να καταγράψουμε πατέρας και γιος ήταν πολλά και ενδιαφέροντα.

Οδηγώντας μέσα σ’ εκτεταμένους ροδώνες, προσεγγίσαμε αρχικά την πόλη Kazanluk, το σημαντικότερο κέντρο παραγωγής ροδέλαιου και άλλων προϊόντων από τριαντάφυλλο. Επιβεβλημένη ήταν εδώ η επίσκεψη στον θολωτό θρακικό τάφο της πόλης (4ου π. Χ. αιώνα), έναν από τους πάμπολλους θολωτούς τάφους ντόπιων βασιλιάδων της αρχαίας Θράκης που υπάρχουν διάσπαρτοι στην περιοχή.

Στη γειτονική κωμόπολη Shipka μάς περίμενε η εκκλησία της Γέννησης του Ιησού. Με πέντε χρυσούς τρούλους και 17 καμπάνες, θεωρείται ένα από τα ομορφότερα θρησκευτικά κτίσματα της Βουλγαρίας – το θέαμα που αντικρίσαμε μάς βρήκε απόλυτα σύμφωνους.

Αφορμή για την ανάβασή μας στις καταπράσινες κορυφές Shipka και Buzludzha της οροσειράς του Αίμου αποτέλεσαν το Μνημείο Ελευθερίας Shipka Momument (1934) και το περίφημο φουτουριστικό κτίριο Buzludzha, το εγκαταλελειμμένο Σπίτι-Μνημείο του Βουλγαρικού Κομμουνιστικού Κόμματος, που ανεγέρθηκε το 1981 και θύμιζε έντονα UFO. Μοναδικό αρνητικό στοιχείο στάθηκε ο κακοτράχηλος δρόμος (14 χλμ.) που οδηγούσε στην κορυφή Buzludzha.

Φτάνοντας στην συνοριακή πόλη Ruse στις όχθες του Δούναβη, η διαδρομή των 680 χλμ. στην Βουλγαρία έφτανε αισίως στο τέλος του.

Ρουμανία, σου ερχόμαστε…

1 6

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κωνσταντίνος Μητσάκης

Κωνσταντίνος Μητσάκης
Ταξιδιωτικός Aρθρογράφος - Φωτογράφος

ΟΝΟΜΑ: Κωνσταντίνος Μητσάκης
ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ: Γεώργιος
ΗΛΙΚΙΑ: 19/11/1964
ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ: Sydney, Αυστραλία
WEB-SITE: www.motoexplorer.gr & www.roadsoftheworld.gr
E-MAIL: [email protected]
FACEBOOK: Konstantinos Mitsakis
INSTAGRAM: mitsakiskonstantinos

Ο Κωνσταντίνος Μητσάκης, γνωστός και καταξιωμένος ταξιδιωτικός αρθρογράφος-φωτογράφος, δημοσιογραφεί στον Ημερήσιο και Ειδικό Τύπο από το 1993. Ταξιδεύοντας στη σέλα μιας μοτοσυκλέτας τα τελευταία 35 χρόνια, έχει επισκεφθεί 110 χώρες, διατρέχοντας 1.350.000 km και στις πέντε ηπείρους του πλανήτη.

Τις ταξιδιωτικές εμπειρίες που βίωσε ο Κων/νος Μητσάκης στους δρόμους του κόσμου έχει αποτυπώσει σε 12 καλαίσθητα βιβλία, ενώ έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 600 ταξιδιωτικά άρθρα.
Εκτός από την συμμετοχή του σε διάφορες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, ο Κων/νος Μητσάκης πραγματοποιεί επίσης εκθέσεις φωτογραφίας και ενημερωτικές διαλέξεις -με ταξιδιωτικό περιεχόμενο- σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, πολιτιστικούς φορείς, πρεσβείες ξένων χωρών, μοτοσυκλετιστικές λέσχες και μορφωτικούς συλλόγους.

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Από το 2001, ο Κων/νος Μητσάκης έχει εκδώσει δώδεκα (12) βιβλία ταξιδιωτικού περιεχομένου:

1) Στους Δρόμους του Κόσμου
2) Στα χνάρια του Μεγάλου Αλεξάνδρου
3) Στους Δρόμους της Ασίας
4) Στους Δρόμους της Αφρικής
5) Στους Δρόμους της Ευρώπης
6) Στους Δρόμους της Αμερικής
7) Στους Δρόμους της Αυστραλίας
8) 25 επιλεγμένες διαδρομές στην Ελλάδα
9) 25 ταξίδια στην Ελλάδα
10) 25 αποδράσεις στην Ελλάδα
11) Ταξιδέψτε στα Βαλκάνια
12) 25 διαδρομές στην Ελλάδα

Από το 1993, ο Κων/νος Μητσάκης αρθρογραφεί στον Ειδικό - Ημερήσιο Τύπο, καθώς και στον Ηλεκτρονικό Τύπο:

1) Καθημερινό περιοδικό μοτοσυκλέτας www.bikeit.gr (2011 -…).
2) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «2Τροχοί» (1993 - 1999)
3) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «0-300» (1999 - 2010)
4) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «ΜΟΤΟ» (2010 - …)
4) Εφημερίδα «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» (ένθετο «Περιηγήσεις») (2005 - 2006)
5) Εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» της Κυριακής (ένθετο «Ταξίδια»)
(2007- 2008)
6) Εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» (ένθετο «Ταξίδια»)
(2008 - 2018)
7) Ταξιδιωτικό περιοδικό «TRAVEL BOOK» (2015 - 2018)

 

TRAVEL DATES

1984–1990:Various destinations in Europe.
1991: Greece 2 North Cape.
1992: Italy, France, Spain, Morocco, Mauritania.
1993: Turkey, Syria, Jordan, Egypt. (MIDDLE EAST TOUR)
1994: Turkey, Iran, Pakistan, Kashmir (GREECE 2 CHINA).
1995: Turkey, Iran, Pakistan, India, Bangladesh, Myanmar, Thailand, Malaysia, Singapore, Australia (AROUND THE HALF WORLD IN 40 DAYS / ATHENS - SYDNEY)
1996: Russia, Siberia, Alaska, Canada, USA, Europe. (AROUND THE WORLD IN 80 DAYS - NORTH)
1997: China, Kyrgyzstan, Uzbekistan, Turkmenistan, Iran, Turkey (SILK ROAD).
1998: Israel, Egypt, Sudan, Ethiopia, Kenya, Tanzania, Zambia, Zimbabwe, South Africa (AFRICA ROUND I).
1999: Libya, Tunisia, Algeria, Niger, Burkina Faso, Mali, Togo, Benin, Nigeria, Cameroon, Zambia, Botswana, Namibia, South Africa (AFRICA ROUND II).
2000: Argentina, Chile, Peru, Ecuador, Colombia, Panama, Costa Rica, Honduras, El Salvador, Nicaragua, Guatemala, Mexico, USA, Canada, Alaska (TRANS - AMERICAN CROSSING I).
2001: Turkey, Syria, Lebanon, Israel, Egypt, Iraq, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Tajikistan, Afghanistan, Pakistan, India (ON THE FOOTSTEPS OF ALEXANDER THE GREAT).
2002: Egypt, Libya, Tunisia, Algeria, Morocco, Mauritania Senegal (NORTH AFRICA TRAIL).
2003: Italy, Austria, Germany (CENTRAL EUROPE).
Turkey, Iran, Afghanistan, Pakistan (AFGANI MISSION).
2004: Australia (AUSTRALIAN TOUR I)
2005: Turkey, Iran, Uzbekistan, Kazakhstan, Afghanistan, Pakistan, Himalaya (CENTRAL ASIA TOUR I)
2006: Turkey, Georgia, Armenia, Russia, Ukraine, Moldova, Romania, Bulgaria (AROUND THE BLACK SEA I).
Albania, FYROM, Montenegro, Kosovo, Croatia, Bosnia, Slovenia (BALKAN TRIP I)
2007: Bulgaria, Romania, Moldova, Ukraine, Russia, Siberia, Mongolia, Japan (TRANS SIBERIAN & JAPAN).
2008: Turkey, Georgia, Azerbaijan, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Kyrgyzstan, China (OLYMPIC SILK ROAD).
Bulgaria, Romania, Serbia, Croatia, Bosnia, Montenegro, Albania (BALKAN TRIP II)
2009: Turkey, Iran, Pakistan, India, Nepal, Bangladesh, Thailand, Malaysia, Singapore (TRANS ASIAN I).
Italy, Austria, Liechtenstein, Swiss, San Marino (CENTRAL EUROPE)
2010: Turkey, Syria, Jordan, Egypt, Libya, Tunisia, Algeria, Morocco, Spain, France, Italy (AROUND THE MEDITERRANEAN SEA).
Turkey, Bulgaria, Romania, Moldova, Ukraine, Russia (AROUND THE BLACK SEA II).
2011: Italy, France, Spain, Portugal (WEST EUROPE TOUR).
2012: Turkey, Egypt, Sudan, Ethiopia, Kenya, Tanzania, Zambia, Zimbabwe, South Africa, Argentina, Brazil, Uruguay (AROUND THE WORLD IN 80 DAYS - SOUTH)
2013: USA, Canada (COAST TO COAST).
2014: Turkey, Iran, Pakistan, India (FROM GREECE 2 INDIA).
Argentina, Bolivia, Peru, Ecuador, Colombia, Panama, Costa Rica, Honduras, El Salvador, Nicaragua, Guatemala, Mexico, USA, Canada, Alaska (TRANS-AMERICAN CROSSING II).
2015: Australia, New Zealand (AUSTRALIAN TOUR II & NZ).
2016: Turkey, Iran, U.A.E, Oman (ADV 2 DUBAI).
Turkey, Georgia, Russia, Ukraine, Moldavia, Romania, Bulgaria (AROUND THE BLACK SEA III)
2017: Turkey, Iran, Pakistan, India, Myanmar, Thailand, Malaysia, Indonesia (TRANS ASIAN II).
Kyrgyzstan, Tajikistan (PAMIR RAOD).
Turkey, Iraq (NORTH IRAQI TRIP).
2018: Italy, San Marino, Austria, Germany, Tunis
(2 GENERATIONS’ RIDE / 2 CONTINENTS).
Bulgaria, Romania, Moldavia, Ukraine, Russia, Siberia, Mongolia, South Korea, Japan (PEACE ROAD / ANCIENT OLYMPIA - HIROSIMA).
Indonesia (INDONESIA TOUR I).
2019: Italy, Austria, Germany, Finland, Norway, Sweden
(2 GENERATIONS’ RIDE / CAPE 2 CAPE).
Turkey, Georgia, Russia, Kazakhstan, Uzbekistan, Tajikistan, Afghanistan (CENTRAL ASIA TOUR II).
Bulgaria, Romania, Ukraine, Russia, Siberia (ADV 2 SIBERIA).
Indonesia (INDONESIA TOUR II).

2020: Bulgaria, Romania, Serbia, Kosovo, Albania (2 GENERATIONS’ RIDE / BALKAN TOUR 2020).Austria, Slovakia, Hungary, Serbia (2 GENERATIONS’ RIDE / DANUBE’S CAPITALS).Italy (Alps Tour - SYM VF 125)

Κωνσταντίνος Μητσάκης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 08 Ιουλίου 2020 09:50

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon