.
Κατηγορία TEXNIKA
Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2013 10:45

Bosch MSC – Motorcycle Stability Control

 

Σύστημα ελέγχου πρόσφυσης στον μπροστινό τροχό!

 


Για χρόνια οι αναβάτες προσπαθούσαν να ελέγξουν την δύναμη του πίσω τροχού, και να αποφεύγουν τα γλιστρήματα. Οι εταιρίες παρουσίασαν διάφορα συστήματα Traction Control τα οποία έφτασαν στο σημείο να παρέχονται στις περισσότερες μοτοσυκλέτες, ακόμη και στα scooter.

Πρώτη φορά στην παραγωγή

Ωστόσο, είναι πρώτη φορά που μία εταιρία κατασκευάζει κάτι αντίστοιχο, για τον έλεγχο του γλιστρήματος του μπροστινού τροχού. Το MSC – Motorcycle Stability Control, είναι το σύστημα που ελέγχει την περιστροφή του μπροστινού τροχού με στόχο να γλυτώσει τον αναβάτη από το γνωστό low siding – το απότομο χάσιμο της πρόσφυσης στο πλάγιασμα.

Πρόκειται για το τελευταίο επίτευγμα του γίγαντα των ηλεκτρονικών συστημάτων, Bosch, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί – για πρώτη φορά στην παραγωγή, στις KTM 1190 Adventure.
Είναι η πρώτη φορά επίσης που ένα σύστημα ABS θα χρησιμοποιηθεί για να προλαβαίνει την πτώση από γλίστρημα του μπροστινού τροχού.
Το σύστημα αυτό εξελίσσεται τα δύο τελευταία χρόνια και χρησιμοποιεί την μονάδα της Bosch, 9+ME ABS, που είναι αυτή τη στιγμή η πιο εξελιγμένη και συμπαγής στα διαθέσιμα συστήματα ABS.

Το σύστημα διαθέτει αισθητήρες στον μπροστινό και πίσω τροχό, οι οποίοι συλλέγουν στοιχεία από την ταχύτητα τους, ενώ υπάρχουν αισθητήρες στο γκάζι, αλλά και στα ψηλότερα σημεία αναφορικά με την κλίση της μοτοσυκλέτας. Έτσι, μόλις το σύστημα διαπιστώσει ότι ο μπροστινός τροχός χάσει την πρόσφυσή του – αλλάξουν δηλαδή τα δεδομένα απότομα, φροντίζει να χρησιμοποιεί το σύστημα φρένων για να τον επαναφέρει στην σωστή ταχύτητα – με αποτέλεσμα να επανέρχεται η πρόσφυση και η κλίση της μοτοσυκλέτας.
Το σύστημα χρησιμοποιεί τα φρένα, δίνοντας δύναμη εκεί που θέλει – συνδυαστικά, μπροστά ή πίσω, ανεξάρτητα αν ο αναβάτης έχει πατήσει το μπροστινό, ή το πίσω φρένο.
Αν ο αναβάτης έχει πατήσει υπερβολικά κάποιο φρένο, το σύστημα MSC θα μειώσει την πέδηση, ανάλογα με την κλίση της μοτοσυκλέτας, προκειμένου να διατηρήσει την πρόσφυση.
Το ίδιο θα συμβεί και σε περίπτωση επιτάχυνσης, αφού ο πίσω τροχός θα μειώσει την ταχύτητά του, όπως θα έκανε για παράδειγμα και το Traction Control. Μία επιπλέον βοήθεια θα υπάρχει από το MSC και στις επιταχύνσεις, αλλά και στις επιβραδύνσεις, προκειμένου ο αναβάτης να παραμένει ασφαλής.

Πρώτη η KTM στις Adventure

Θα δούμε το νέο σύστημα στις KTM 1190 Adventure του 2014 ενώ οι ιδιοκτήτες των μοντέλων 2013, θα μπορούν να το τοποθετούν με μία έξτρα επιβάρυνση.

Η KTM είναι η πρώτη που θα χρησιμοποιήσει το σύστημα, αλλά η Bosch δηλώνει πως όλες οι μοτοσυκλέτες που είναι εξοπλισμένες με σύστημα ABS της Bosch, θα μπορούν να τοποθετούν σαν after market αξεσουάρ το σύστημα MSC στα αμέσως επόμενα χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι οι BMW S1000RR, Ducati 1199 Panigale, θα μπορούν να το επιλέγουν όταν μπει στην παραγωγή σαν ανεξάρτητο αξεσουάρ ή οι επόμενες εκδόσεις τους, όπως και το αναμενόμενο KTM 1290 Duke, θα το έχουν ήδη τοποθετημένο.

Κάποιοι - δίκαια ίσως- θα αναρωτηθούν ποιος θα είναι ο ρόλος του αναβάτη στις μελλοντικές μοτοσυκλέτες, αλλά θα βρείτε την απάντηση προφανώς στο Traction Control και στις δεκάδες αναβατών που έχουν βγει αλώβητοι από μία γλυστερή στροφή, ή ένα βρεγμένο οδόστρωμα.

Φωτογραφίες

Video

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2013 11:22

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon