.
Κατηγορία TEXNIKA
Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2013 11:44

Τεχνικό - Ducati Multistrada 1200S – Δοκιμή 50.000 χιλιομέτρων!

 

Από το περιοδικό Motorrad

 



του Gert Thöle. Φωτογραφίες: Jacek Bilski, Georg Jelicic, Werner Koch

Το γερμανικό περιοδικό μοτοσυκλέτας Motorrad, πήρε μία Ducati Multistrada 1200S την οποία δοκίμασε για 50.000 χιλιόμετρα. Στο παρακάτω άρθρο, ο Gert Thole, μας μεταφέρει μία μοναδική δοκιμή της τουριστικής ναυαρχίδας της Ducati, αναφερόμενος στα πάντα: Την αντοχή της στο χρόνο, τα προβλήματα που παρουσίασε η μοτοσυκλέτα, τις λύσεις, αλλά και την άποψη της Ducati γι’ αυτά, τα κόστη συντήρησης αλλά και επισκευής της, αλλά και γνώμες αναβατών / ιδιοκτητών. Πάμε να το δούμε;

Δοκιμή Αντοχής Ducati Multistrada 1200 S

Έχει σπάσει τίποτε;
Λατρεύουμε τους Ιταλούς και τη θαυμάσια προφορά τους. Και αγαπάμε και τις μοτοσυκλέτες τους - τουλάχιστον όσο δεν σπάνε. Στις δοκιμές αντοχής, ωστόσο, οι κόκκινες σπορ μοτοσυκλέτες δεν κατάφεραν να αποδείξουν ότι είναι αξιόπιστες και σταθερές. Μπορεί η Multistrada να αντιπαρέλθει τις τυπικές προκαταλήψεις;

Κάποιος θα μπορούσε να επαναλάβει το ίδιο τροπάριο με τις ιταλικές μοτοσυκλέτες: ότι προσφέρουν έντονα συναισθήματα και πάθος, οι οποίες όμως δεν πληρούν τις τοπικές (Γερμανία) απαιτήσεις στον τομέα της ποιότητας. Έχουν νόημα τέτοια κλισέ σήμερα; Όχι!
Οι καιροί αλλάζουν. Μία BMW δεν είναι πλέον απαραίτητα βαρετή σήμερα και μία Ducati δεν σε ξεκουφαίνει περνώντας από δίπλα σου. Έχουμε διαβεί ένα μεγάλο και δύσκολο μονοπάτι από την εποχή που αυτές οι προκαταλήψεις είχαν κάποια βάση. Η Ducati έβαλε σε πρώτη προτεραιότητα την ποιότητα κατασκευής εδώ και κάποια χρόνια, αρκετά πριν την εξαγορά της από την Audi. Ο Τεχνικός Διευθυντής Claudio Domenicali είναι γνωστός μέσα στην εταιρία για την εμμονή του με την ποιότητα και πολλοί τον τρέμουν γι’ αυτό, κάτι που τον φέρνει σε αντιστοιχία με τον επικεφαλής της VW, τον “Fugen-Ferdi” ή κατά κόσμον Ferdinach Piech. Ωστόσο, ο δρόμος ήταν γεμάτος παγίδες για την Ducati, όπως έδειξαν οι δοκιμές αντοχής των 999 και 1098, οι οποίες πήγαν άσχημα. Υπήρχε ακόμη πολλή δουλειά για να γίνει.
Τώρα ξεκινά η επόμενη προσπάθεια. Μία δόση υγιούς σκεπτικισμού από πλευράς των δοκιμαστών ήταν δικαιολογημένη όταν η Multistrada 1200S ξεκίνησε τη δοκιμή αντοχής την άνοιξη του 2011. Κυρίως επειδή η μοτοσυκλέτα αυτή τουρισμού και ελεύθερου χρόνου ήταν η πρώτη Ducati με εκτενή χρήση ηλεκτρονικών συστημάτων: Ρυθμιζόμενη χαρτογράφηση κινητήρα, ABS, σύστημα ελέγχου πρόσφυσης (traction control), ηλεκτρονικά ελεγχόμενες αναρτήσεις και όλα αυτά να συνδέονται μεταξύ τους σε προγράμματα οδήγησης με δυνατότητα προεπιλογής. Έτσι όλοι φοβούνταν αν στην ημερήσια διάταξη θα ήταν και οι αστοχίες όλων αυτών των καλωδιώσεων των ηλεκτρονικών συστημάτων.

 Απροβλημάτιστη λειτουργία ηλεκτρονικών

Οι φόβοι δεν βγήκαν αληθινοί γιατί το ηλεκτρονικό σύστημα λειτούργησε απροβλημάτιστα για περισσότερο από δύο χρόνια, με εξαίρεση κάποια μικρά συμβάντα. Τον περασμένο χειμώνα, ο αισθητήρας επιλεγμένης ταχύτητας του κιβωτίου ξαφνικά παρουσίασε αστοχία προκαλώντας μεγάλη σύγχυση στον υπολογιστή ταξιδιού. Πριν καν η Multistrada παρουσιάσει μία μικρή αστοχία, τα όργανα είχαν εμφανίσει το σύμπτωμα. Εκείνη την εποχή τα όργανα δεν εμφάνιζαν κανένα μήνυμα βλάβης. Ωστόσο, η Ducati δεν έμεινε ποτέ στο δρόμο και η οδική βοήθεια δεν χρειάστηκε να παρέμβει. Ακόμη και η αντικατάσταση της μπαταρίας του κλειδιού τέσσερις φορές, δεν κατάφερε να ακινητοποιήσει τη μοτοσυκλέτα. Ο υπολογιστής ταξιδιού βγάζει ένδειξη όταν η μπαταρία είναι ξεφόρτιστη. Ο λόγος γι’ αυτό θα μπορούσε να είναι ότι το κλειδί βρισκόταν κοντά στη μοτοσυκλέτα και επικοινωνούσε μ’ αυτή για ημέρες. Η θεωρία αυτή στηρίζεται και στο γεγονός ότι οι δύο τελευταίες μπαταρίες που τοποθετήθηκαν άντεξαν περίπου 20.000 χιλιόμετρα.
Κάποιος μπορεί κιόλας να συμπεράνει ότι δεν υπήρξαν καθόλου δραματικές καταστάσεις, λεπτομέρειες θα λέγαμε σε σύγκριση με την ηλεκτρονική καταστροφή που υπέστη η 999 κατά τη διάρκεια της δοκιμής αντοχής.
Οι λίγες μηχανικές βλάβες ήταν επουσιώδεις, ωστόσο ήταν εκνευριστικές. Γεγονός είναι ότι μία σχετικά μικρή ζημιά, όπως η αστοχία της βαλβίδας της εξάτμισης, δεν μπορεί να θεωρηθεί αμελητέα αν κρίνουμε από την απόδειξη που θα λάβεις από το ταμείο.
Όταν ο υπολογιστής ταξιδιού εμφάνισε τη σχετική ένδειξη βλάβης για πρώτη φορά το συνεργείο προσπάθησε να επισκευάσει τη βαλβίδα με λιπαντικά και με προσεκτικό σφίξιμο. Αυτό είχε επιτυχία ωστόσο αποδείχτηκε προσωρινή λύση. Στα 27.000 χιλιόμετρα τίποτε δεν μπορούσε να γίνει, η βαλβίδα δεν μπορούσε να επισκευαστεί κι έτσι έπρεπε να αλλαχτεί όλο το τελικό της εξάτμισης. Στη μοτοσυκλέτα της δοκιμής αυτό συνέβη σε καθεστώς εγγύησης.

 Μικρές βλάβες

Μετά τη λήξη της εγγύησης μία τέτοια βλάβη μπορεί να αποδειχτεί αρκετά ακριβή - 1000 ευρώ μόνο για το ανταλλακτικό. Η συμβουλή μας; Αξίζει τον κόπο να ελέγχετε τακτικά την κατάσταση της εξάτμισης, ιδιαίτερα αν οδηγείτε τη Multistrada σας κατά τους χειμερινούς μήνες με κακό καιρό, όπως συνέβη με τη μοτοσυκλέτα δοκιμής.
Η BMW S 1000RR είχε παρόμοια βλάβη στη δοκιμή αντοχής. Η βαλβίδα είχε πεταχτεί έξω και το αποτέλεσμα ήταν ότι έπρεπε να αλλαχθεί ο προσιγαστήρας της εξάτμισης, ένα πανάκριβο εξάρτημα, που κατά τ‘ άλλα ήταν άθικτο. Είναι πραγματικά κρίμα το ότι οι κατασκευαστές συνδυάζουν όλο και περισσότερα εξαρτήματα και λειτουργίες για λόγους μείωσης κόστους. Το αποτέλεσμα είναι μικρές βλάβες να έχουν ακριβή λύση.

Στην Ducati υπήρχε ακόμη μία βλάβη που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί: το ψαλίδι έπρεπε να αλλαχθεί δύο φορές, γιατί η αλυσίδα το είχε πληγώσει από κάτω. Πρώτα απ’ όλα οι αναβάτες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους γιατί η αλυσίδα ήταν πολύ χαλαρή και προφανώς αλλάχθηκε καθυστερημένα. Το γρανάζι ήταν ήδη φαγωμένο και η αλυσίδα ξεχειλωμένη.
Προφανώς οι αναβάτες Ducati φροντίζουν καλύτερα τις πολύτιμες μηχανές τους. Στις εντυπώσεις αναγνωστών δεν θα βρείτε ανάλογη ζημιά ενώ και η χαλαρή βαλβίδα της εξάτμισης μοιάζει μεμονωμένη περίπτωση. Υπάρχουν άλλα μηχανικά προβλήματα (στις αναφορές αναγνωστών) σε διαφορετικά σημεία, ενώ έχουν αναφερθεί ακόμη και σοβαρές βλάβες. Ένας αναγνώστης, αφού είχε ζημιά στο στροφαλοφόρο αντικατέστησε τη μοτοσυκλέτα του με καινούρια. Παρόλη την κριτική (από πλευράς κατόχων Ducati) όλοι οι αναγνώστες εκτός από έναν θα ξαναγόραζαν την ίδια μοτοσυκλέτα ανά πάσα στιγμή.

 Υψηλή κατανάλωση

Ωστόσο, δύο σημεία κριτικής ξεχωρίζουν. Από τη μία πλευρά η υψηλή κατανάλωση, κάτι για το οποίο παραπονιούνται σχεδόν όλοι οι αναβάτες αλλά την αποδέχονται ως συνέπεια των υψηλών επιδόσεων της μοτοσυκλέτας. Κατά μέσο όρο η μοτοσυκλέτα δοκιμής κατανάλωσε περίπου 7 λίτρα/100 χλμ.
Η τιμή αυτή είναι μεγαλύτερη από των περισσότερων supersport . Ούτως ή άλλως, οι προδιαγραφές της Multistrada είναι σε ανάλογο επίπεδο μ’ εκείνες και αναμφίβολα η μοτοσυκλέτα της δοκιμής οδηγήθηκε από διαφορετικούς αναβάτες με μάλλον σκληρό τρόπο. Με πιο συντηρητικό γκάζι, η κατανάλωση θα βελτιωνόταν κάπως. Σε κάθε περίπτωση η Multistrada χρειάζεται τουλάχιστον 6 λίτρα/100 χλμ. Αυτό ισχύει και για τις υπόλοιπες υδρόψυκτες Ducati σήμερα, ενώ οι πρόγονοί τους είχαν χαμηλότερη κατανάλωση βενζίνης παλιότερα. Σε αντιδιαστολή, να πούμε ότι ακόμη και σε γρήγορη οδήγηση, ο κινητήρας Testastretta δεν θα καταναλώσει πάνω από 8-9 λίτρα/100 χλμ.
Κατά συνέπεια, ο ιδιοκτήτης μπορεί - ή πρέπει - να συμβιώσει μ’ αυτό (υψηλή κατανάλωση). Αυτό που είναι απαράδεκτο είναι το αδύναμο πίσω φρένο.
Πρακτικά, όλα τα γράμματα (αναγνωστών) αναφέρονται σ’ αυτό το πρόβλημα. Σ’ αυτό τον τομέα έχουμε δύο ξεχωριστά φαινόμενα: από τη μία, είναι πραγματικό ελάττωμα όταν η διαδρομή του πεντάλ προοδευτικά αυξάνεται μέχρι που το φρένο δεν πιάνει καθόλου. Αυτό συμβαίνει όταν αέρας μπαίνει στο σύστημα και είναι δύσκολο να αφαιρεθεί. Γι’ αυτό και η Ducati προσφέρει ένα κιτ μετατροπής στο οποίο περιλαμβάνεται αντλία φρένου και σωληνάκι. Στην αντλία υπάρχει μία δεύτερη τσιμούχα που εμποδίζει την εισροή αέρα στο υδραυλικό σύστημα. Το άλλο φαινόμενο είναι το αδύναμο πίσω φρένο. Οι μάστορες στο φρενάρισμα που θα κατέβουν από μία μοτοσυκλέτα supersport και θα ανέβουν στη Multistrada δεν θα δώσουν σημασία σ’ αυτό το πρόβλημα όσο οι αναβάτες που προέρχονται από μοτοσυκλέτα άλλης μάρκας και άλλης κατηγορίας, στην οποία χρησιμοποιούσαν εντατικά το πίσω φρένο.

 Η αυτοψία

Ο τελευταίος δρόμος που παίρνει ένας δοκιμαστής αντοχής του Motorrad είναι η αυτοψία της μοτοσυκλέτας. Μεγάλες φθορές δεν αναμένονταν στην αποσυναρμολόγηση (της Multistrada) γιατί η Ducati δεν επέδειξε ανωμαλίες μέχρι το τέλος. Είχε λίγο παραπάνω μηχανικούς θορύβους στο τέλος. Το εσωτερικό των κυλινδροκεφαλών ήταν σε πολύ καλή κατάσταση. Μόνο μερικές επικαθίσεις στους αυλούς και στις βαλβίδες παρατηρήθηκαν. Τα πολυάριθμα εξαρτήματα του δεσμοδρομικού συστήματος είναι σε τέλεια κατάσταση. Έμβολα και κύλινδροι έχουν διασταλεί ελαφρώς, ωστόσο οπτικά είναι σε εξαιρετική κατάσταση. Μόνο τα κουζινέτα βάσης του στροφαλοφόρου δείχνουν φθορά και αναμφίβολα χρειάζεται η αλλαγή τους. Επιπλέον, η φουρκέτα αλλαγών του κιβωτίου ταχυτήτων θα έπρεπε να αλλαχτεί πριν τη συναρμολόγηση. Το συνολικό αποτέλεσμα της δοκιμής είναι πάντως θετικό.
Οπότε, το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι τίποτα δεν έχει σπάσει; Φαίνεται πώς στην Bologna έχουν γίνει σημαντικά βήματα στον τομέα της ποιότητας τα τελευταία δύο χρόνια. Κατά τη διάρκεια της δοκιμής αντοχής της Multistrada δεν παρουσιάστηκαν σοβαρές βλάβες ενώ κάποια ψεγάδια και ελαττώματα που προέκυψαν, είναι υποφερτά. Σε τελική ανάλυση θα έπρεπε να παραμένουν κάποια περιθώρια βελτίωσης και τελειοποίησης έτσι ώστε ο Claudio Domenicali να μπορεί να βασανίζει κι άλλο την ομάδα του.

 Απολογισμός Δοκιμής Αντοχής

Απολογισμός μετά από 50.000 χλμ.

Μία φουρκέτα επιλογής του κιβωτίου εμφανίζει σημάδια φθοράς και μικρό τζόγο. Ασφαλώς δεν πρόκειται για σοβαρό πρόβλημα, ωστόσο, θα έπρεπε να αντικατασταθεί πριν τη συναρμολόγηση του κινητήρα.

Οι κεφαλές δείχνουν καθαρές με μικρές επικαθίσεις και ελάχιστα υπολείμματα καμένου λιπαντικού. Οι βαλβίδες και τα έδρανά τους είναι σε καλή κατάσταση με ελάχιστα ίχνη φλόγας. Το δεσμοδρομικό σύστημα δεν σφυροκοπά τις βαλβίδες στα έδρανα, κάτι που περιορίζει τη φθορά του υλικού.

Συμπίεση

Η Συμπίεση αυξήθηκε, προφανώς ο μεγάλος V2 κινητήρας έχει ανάγκη να δουλέψει για σοβαρό διάστημα.

Κατάσταση κινητήρα

Κυλινδροκεφαλή: μία βαλβίδα εισαγωγής και δύο βαλβίδες εξαγωγής παρουσιάζουν ελάχιστη διαρροή. Τα έδρανα των βαλβίδων έχουν ελάχιστα ίχνη καύσης και έχουν διασταλεί ελάχιστα. Εκκεντροφόροι, οδηγοί βαλβίδων και κοκοράκια σε καλή κατάσταση
Κύλινδροι/έμβολα: τα έμβολα έχουν ομοιογενή φθορά και περιορισμένα ιζήματα ενώ οι κύλινδροι μόλις που δείχνουν σημάδια φθοράς. Οι ανοχές είναι μέσα στα επιτρεπόμενα όρια λειτουργίας.
Στροφαλοφόρος: τα κουζινέτα βάσης έχουν εμφανή σημάδια φθοράς, όπως και τα κομβία, ωστόσο οι ανοχές του στροφαλοφόρου είναι σε επιτρεπτά πλαίσια λειτουργίας. Τα έδρανα των διωστήρων και οι πύροι των εμβόλων είναι ΟΚ. Το ένα κουζινέτο χαμηλής τριβής του στροφαλοφόρου έχει σημαντικά υψηλότερες ανοχές από το άλλο.
Μετάδοση: οι δίσκοι τριβής και οι μεταλλικοί δίσκοι του συμπλέκτη παρουσιάζουν ελάχιστη φθορά, το ίδιο και το εσωτερικό τύμπανο και η καμπάνα του συμπλέκτη. Οι φουρκέτες του κιβωτίου έχουν σημάδια φθοράς και αυξημένες ανοχές στο παξιμάδι.
Πλαίσιο: η βαφή του πλαισίου είναι σε καλή κατάσταση ενώ καλή είναι και η γενικότερη εικόνα του πλαισίου. Στο πηρούνι υπάρχουν γρατζουνιές από τα σωληνάκια των φρένων. Η ανάρτηση δεν έχει τις παραμικρές ανοχές.

Ελαφριές χαρακιές στο στροφαλοφόρο δεν αποτελούν λόγο για ανησυχία, η μέτρησή τους τις βρήκε στα επιτρεπόμενα όρια ανοχών. Προφανώς υπήρχε μικρή μόλυνση στο λάδι, η οποία προκάλεσε επιφανειακές αυλακώσεις και εγκοπές.

Το κουμπί στη βάση του στροφαλοφόρου δίνει εντύπωση φθοράς. Ωστόσο, οι ανοχές του μετρήθηκαν και βρέθηκαν στα επιτρεπόμενα επίπεδα. Αντίθετα, τα κουζινέτα του διωστήρα δεν δείχνουν την παραμικρή φθορά, με αποτέλεσμα οι ίδιες μπιέλες να μπορούν να επανασυναρμολογηθούν με καινούρια κουζινέτα.
Τα πολλά μικρά εξαρτήματα του περίπλοκου δεσμοδρομικού συστήματος βρέθηκαν σε αξιόλογα καλή κατάσταση και μόνο μερικά παρουσιάζουν επιφανειακά ίχνη φθοράς που δεν ενοχλούν στο παραμικρό. Επίσης, οι εκκεντροφόροι μοιάζουν με καινούριοι.

Η θέση της Ducati

... Σχετικά με την τεράστια κατανάλωση της μπαταρίας του ραδιοπομπού στο κλειδί:
Μετά από αρκετές Multistrada που έχουμε παραδώσει, αυτό το ακούμε για πρώτη φορά. Πιστεύουμε ότι μία ασυνήθιστη χρήση του κλειδιού οδήγησε στην αυξημένη κατανάλωση της μπαταρίας. Είναι σημαντικό, το κλειδί να μην βρίσκεται σε ακτίνα δύο μέτρων από τη μοτοσυκλέτα όταν ο κινητήρας είναι σβηστός.

... Σχετικά με το αδύναμο πίσω φρένο:
Η απαίτηση μερικών πελατών για καλύτερη αίσθηση στο πεντάλ ήταν ήδη γνωστή στο δίκτυό μας. Γι‘ αυτό το λίγο μέσα στα πλαίσια της καλής θέλησης, εξελίξαμε μία νέα αντλία φρένου και τροποποιήσαμε τα τακάκια. Λόγω του ABS συστήνουμε την αποφυγή πειραματισμών με άλλα τακάκια.

... Σχετικά με τη βαλβίδα της εξάτμισης που είχε κρεμάσει:
Απ‘ όσο γνωρίζουμε αυτή είναι μοναδική περίπτωση. Πιστεύουμε ότι η σκληρή χρήση της μοτοσυκλέτας δοκιμής κατά τη διάρκεια του χειμώνα σε δρόμους με αλάτι, προκάλεσε τη διάβρωση του μηχανικού μέρους της βαλβίδας.

... Σχετικά με τη φθορά του κουζινέτου στο κομβίο βάσης του στροφαλοφόρου.
50.000 χιλιόμετρα σκληρής χρήσης άφησαν τα ίχνη τους στα κουζινέτα. Από τη στιγμή που στο σύνολό του ο κινητήρας είναι σε εξαιρετική κατάσταση, είμαστε χαρούμενοι με το αποτέλεσμα. Το κουζινέτο του κομβίου βάσης μετρήθηκε στα επιτρεπόμενα όρια ανοχών, όμως από τη στιγμή που αποσυναρμολογήθηκε ο κινητήρας θα τοποθετούσαμε καινούρια στη συναρμολόγησή του.

... Σχετικά με τη φθορά της φουρκέτας του κιβωτίου.
Η φουρκέτα ασφαλώς θα άντεχε στη χρήση για πολλά περισσότερα χιλιόμετρα και αλλαγές ταχυτήτων χωρίς την παραμικρή ανωμαλία.

... Σχετικά με την καλή κατάσταση του υγρού συμπλέκτη:
Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τη νέα γενιά συμπλεκτών μας. Η λύση του υγρού (σε λουτρό λαδιού) συμπλέκτη συνεπάγεται περιορισμένες φθορές και μικρότερη δύναμη στη μανέτα.

... Σχετικά με τον ελαττωματικό αισθητήρα ταχυτήτων:
Εδώ γνωρίζουμε μερικές ανάλογες περιπτώσεις. Ασφαλώς θα λύσουμε αυτό το πρόβλημα στα πλαίσια της φιλοσοφίας καλής θέλησης.

... Σχετικά με τη ζημιά στο ψαλίδι:
Αυτή η ζημιά στη Multistrada από το Motorrad είναι μοναδική περίπτωση. Κατά συνέπεια, δυστυχώς πρέπει να υποθέσουμε ότι η κακή ρύθμιση του τεντώματος της αλυσίδας προκάλεσε τη ζημιά. Σ’ αυτή την περίπτωση θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι υπάρχει ένα εργαλείο στο βασικό εξοπλισμό της μοτοσυκλέτας, το οποίο επιτρέπει τον έλεγχο της σωστής τάσης της αλυσίδας.

Γνώμες αναβατών

Στο μεταξύ οδήγησα τη Multi μου για δύο χρόνια και 27.000 χιλιόμετρα συνολικά μέχρι τώρα. Παρά κάποια ενοχλητικά προβλήματα μέσα στην περίοδο εγγύησης (ρουλεμάν στροφαλοφόρου, δάκρυσμα του πιρουνιού, πίσω φρένο και όργανα), είμαι ακόμη ενθουσιασμένος μ’ αυτή τη μοτοσυκλέτα. Η Multistrada είναι πολυτάλαντη για μένα, τόσο στο ταξίδι, σε επαρχιακούς δρόμους ή δρόμους με στροφές, είναι απλά μία σπουδαία μοτοσυκλέτα παντού. Με ύψος 1,90μ. έχω μία χαλαρή θέση οδήγησης που δεν με προβληματίζει ούτε σε μακρινές αποστάσεις.

Gunter Fedrow

Έχω κάνει περίπου 24.000 χιλιόμετρα με τη Multistrada από τον Αύγουστο του 2012. Μετά από χρόνια με Yamaha, ένα διάλειμμα με το μωρό και μετά με BMW, αυτή ήταν η σωστή απόφαση. Χθες παρήγγειλα μία καινούρια Pikes Peak. Μέχρι στιγμής δεν είχα σοβαρά προβλήματα, αν υποθέσουμε ότι έχω συνηθίσει το πίσω φρένο που δεν δουλεύει. Προβλήματα; το σταμάτημα με τον κινητήρα στο ρελαντί, το πίσω φρένο, όργανα (λυχνίες φλας συνεχώς αναμμένες). Λόγω της τιμής μονοξειδίου του άνθρακα (CO) η μοτοσυκλέτα δεν πέρασε τεχνικό έλεγχο MOT. Μετά από τις κατάλληλες ρυθμίσεις όλα ήταν ΟΚ και πάλι. Είμαι ενθουσιασμένος με τον κινητήρα. Η θέση οδήγησης είναι εξαιρετική. Η κατανάλωση βενζίνης είναι ελαφρώς πάνω από 6 λίτρα/100 χλμ. Μέχρι στιγμής έχω δοκιμάσει μόνο τα Pirelli Scorpion, τα οποία διαρκούν 7.000 χιλιόμετρα περίπου. Έχω οδηγήσει μία ακόμη Multistrada με Michelin και έδειχνε καλύτερη σε αίσθηση.

Dietmar Papenfort

Μετά από 25 χρόνια δράσης με μοτοσυκλέτες, επιτέλους βρήκα τη μοτοσυκλέτα των ονείρων μου. Οδηγώ τη Multi εδώ και δύο χρόνια και έχω κάνει 20.000 χιλιόμετρα μέχρι τώρα. Δεν είχα απολύτως κανένα πρόβλημα μαζί της, καμία απρόβλεπτη παραμονή στο συνεργείο ή άλλες ενοχλήσεις. Έναν έλεγχο κι αυτό ήταν όλο. Όταν φεύγω για ταξίδι, πολύ εύκολα τοποθετώ την μπαγκαζιέρα, συνδέω το σύστημα πλοήγησης και εξαφανίστηκα. Και μετά από 8 ώρες ταξίδι κάθεσαι ακόμη άνετα στη σέλα. Είμαι ενθουσιασμένος με την απόδοση ισχύος του κινητήρα, ιδίως στο Sport Mode, όταν αυτό το ζεύγος πιστονιών σαν “κουτιά με ραβιόλια”, κάνουν τη δουλειά τους. Είναι απλά cool. Αν οδηγήσεις τη Multi, θα αισθανθείς “le emozioni” (τις συγκινήσεις)”!

Thomas Weichert

Καταρχήν να σημειώσω ότι δεν έχω μετανιώσει ένα μέτρο από τα χιλιόμετρα που έχω κάνει με την Ducati, από τη στιγμή που άλλαξα την BMW R 1200 GS με τη Multistrada την άνοιξη του 2011. Μέχρι το Φθινόπωρο του 2011 έκανα περισσότερα από 15.000 χιλιόμετρα. Μετά τον έλεγχο στα 12.000 χιλιόμετρα υπήρχαν σοβαρά προβλήματα με τα ηλεκτρονικά. Ο κινητήρας έσβησε στο δρόμο και δεν ξανάπαιρνε μπροστά. Ο κεντρικός διακόπτης και το μπουτόν της μίζας αντικαταστάθηκαν και από τότε δεν είχα πλέον προβλήματα. Το πίσω φρένο έχασε τη δύναμή του από τους πρώτους κιόλας μήνες. Η βλάβη επιδιορθώθηκε γρήγορα μετά από μία επίσκεψη στο συνεργείο το 2011. Τον Ιούλιο του 2012 ο dealer μου τοποθέτησε μία καινούρια αντλία πίσω φρένου και σήμερα μετά από 3.000 χιλιόμετρα είναι στην ίδια κατάσταση που ήταν και πριν. Η βάση πινακίδας από ανθρακονήματα είναι εντυπωσιακή, όμως δυστυχώς λόγω των αντανακλάσεων του ήλιου όποιος βρίσκεται πίσω μου δεν μπορεί να ξεχωρίσει όταν ανάβουν τα φλας. Η carbon βάση πινακίδας είχε τέσσερις μαύρες βίδες που σκούριασαν μετά από τρεις μήνες.

Otto von Horen

Από τότε που αγόρασα τη Multi μου έκανα 12.600 χιλιόμετρα χωρίς το παραμικρό πρόβλημα. Αν αλλάξεις τις βασικές ρυθμίσεις στο μενού και αυξήσεις την προφόρτιση στο μπροστινό το πλαίσιο ταιριάζει ιδανικά. Δεν μπορώ να καταλάβω την κριτική σας για την απόκριση του γκαζιού στο sport mode ενώ με την ποδιά της αλυσίδας δεν είχα επίσης κανένα πρόβλημα. Το καλύτερο είναι να ελέγχεις από μόνος σου συχνά τη μοτοσυκλέτα και να μην αφήνεις τα πάντα για το συνεργείο. Επιπρόσθετα, η after market τοποθέτηση λιπαντήρα για την αλυσίδα είχε θετικά αποτελέσματα, μια και λιπαίνει με δόσεις ανάλογες με την ταχύτητα. Η αλυσίδα είναι ακόμη σε καλή κατάσταση και λερώνει ελάχιστα τον πίσω τροχό. Η τοποθέτηση (του λιπαντήρα) με 450 ευρώ αξίζει μέχρι τελευταίας δεκάρας. Με ταχύτητες πάνω από 200 χλμ./ώρα η Multistrada παραμένει ήσυχη ενώ κοντά στην τελική οι στροβιλισμοί είναι πιο έντονοι. Συνολικά, η προστασία του αναβάτη από τις καιρικές συνθήκες και τον άνεμο είναι πολύ καλή. Η κατανάλωση κυμαίνεται ανάμεσα στα 5,8 και τα 8 λίτρα/100 χλμ. Θα μπορούσα να κάνω κριτική στην ελαφρώς κακή αίσθηση του κιβωτίου ταχυτήτων ενώ η σέλα του συνεπιβάτη θα μπορούσε να είναι πιο άνετη.

Bernhard Glaser


Το Μάιο του 2011 αγόρασα τη Multistrada 1200. Το μόνο μου πρόβλημα ήταν το πίσω φρένο που δεν λειτουργεί. Η εξαέρωση δεν έφερε καμία βελτίωση, το after market κιτ της Ducati επίσης. Στα 19.000 χιλιόμετρα ένα σφύριγμα εμφανίστηκε προερχόμενο από τον κινητήρα στην επιστροφή από ένα ταξίδι μας στη Σαρδηνία τον Ιούνιο του 2012. Μετά από εποικοδομητική συζήτηση, ο dealer μου πρόσφερε να πάρει πίσω τη μοτοσυκλέτα μου για να μου δώσει μία καινούρια 1200 σε αποδεκτές συνθήκες. Είναι φανερό ότι η Ducati μπορεί πράγματι να τοποθετήσει αποτελεσματικά πίσω φρένα. Η “νέα” μοτοσυκλέτα έχει κάνει ήδη 7.000 χιλιόμετρα σε τρεις μήνες χωρίς το παραμικρό πρόβλημα.

Horst Czyzewski

Κόστος και συντήρηση

Κόστος χρήσης σε φάσμα 50.000 χιλιομέτρων
19 λίτρα λαδιού @ 16,6 Euro 313,5 Euro
5 φίλτρα λαδιού @ 13,82 Euro 69.1 Euro
5 φίλτρα αέρα @ 61,03 Euro 305,15Euro
4 μπουζί @ 28,19 Euro 112,76 Euro
2 σετ τακάκια φρένων πίσω @ 67,40 134,80 Euro
2 σετ τακάκια φρένων εμπρός @ 128,52 257,04 Euro
2 σετ ιμάντα χρονισμού @ 98,84 Euro 197,68 Euro
4 σετ αλυσίδων @ 318,68 1274,72 Euro
Υγρό φρένων 16,35 Euro
Μικροεξαρτήματα, λιπαντικά 172,18 Euro
Μηχανικοί έλεγχοι και επισκευές 1.752,27 Euro
Ελαστικά (με τοποθέτηση/ζυγοστάθμιση) 2.128,55 Euro
Καύσιμο 5.801,91 Euro
Συνολικό κόστος 11.715,56 Euro
Τιμή αγοράς 18.245,00 Euro
Απώλεια αξίας 7.645,00 Euro
Εκτιμώμενη τιμή πώλησης (τιμή dealer) 10.600,00 Euro
Κόστος ανά χιλιόμετρο (χωρίς απώλεια αξίας) 0,234 Euro
Κόστος ανά χιλιόμετρο (με απώλεια αξίας) 0,387 Euro
Κόστος συντήρησης και επισκευών Χιλιόμετρα
Ασφάλεια μασπιέ συνεπιβάτη 3.528
Αντικατάσταση μπαταρίας κλειδιού 5.400
Αντικατάσταση μπαταρίας κλειδιού 8.124
Αλλαγή ελαστικών εμπρός πίσω, Michelin Power Pure 8.167
Εξαέρωση πίσω φρένου, αλλαγή μπαταρίας κλειδιού 9.527
Επισκευή βαλβίδας εξάτμισης λόγω σκουριάς 12.050
Αλλαγή ελαστικών εμπρός και πίσω, Conti Road Attack 2 19.922
Αντικατάσταση σετ αλυσίδας, ψαλιδιού, τακακιών φρένων  πίσω και τελικού εξάτμισης (στην εγγύηση) 20.536
Αλλαγή ελαστικών εμπρός και πίσω, Pirelli Scorpion 22.176
Νέες “χούφτες” τιμονιού (ραγισμένες) 25.130
Αλλαγή ελαστικών εμπρός και πίσω, Bridgestone BT 26.473
Αντικατάσταση σιγαστήρα εξάτμισης (στην εγγύηση, λόγω Χαλαρής βαλβίδας) και μπαταρίας κλειδιού 27.450
Αντικατάσταση αισθητήρα ταχυτήτων (εγγύηση) 36.541
Αντικατάσταση σετ αλυσίδας, ποδιάς ψαλιδιού, ψαλιδιού και ελαστικών εμπρός και πίσω, Dunlop Sportsmart 42.109
Αλλαγή τσιμούχα δεξιάς μπουκάλας πηρουνιού (εγγύηση) 42.734
Αλλαγή τακακιών εμπρός 46.260

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2013 11:46

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon