.
Κατηγορία TEXNIKA
Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2013 11:01

Τεχνικό – Ο κινητήρας του Yamaha MT-09

 

Αναλύουμε τον τρικύλινδρο “Crossplane”

 


Ένα χρόνο πριν, η Yamaha παρουσίασε έναν τρικύλινδρο υγρόψυκτο κινητήρα στην έκθεση μοτοσυκλέτας της Κολωνίας, με την ονομασία Crossplane, με αποτέλεσμα να ανάψει φωτιές αναφορικά με την μελλοντική του χρήση. Ο κινητήρας του MT-09, στο οποίο τελικά τοποθετήθηκε, μας ανοίγει τα χαρτιά του.

Συμπαγής και ελαφρύς τρικύλινδρος


Χωρίς αμφιβολία, το πλέον ενδιαφέρον χαρακτηριστικό στην νέα MT-09 είναι ο ολοκαίνουριος τρικύλινδρος κινητήρας, ο οποίος συγκεντρώνει μοναδικά χαρακτηριστικά για την νέα μεσαία κατηγορία sport μοτοσυκλετών.
Η ομάδα μηχανικών της Yamaha ήθελε να κατασκευάσει έναν ελαφρύ και μικρό σε διαστάσεις τρικύλινδρο κινητήρα εν σειρά, αλλά με πολλή διαθέσιμη ροπή και με δυνατότητα να ανεβάζει πολλές στροφές. Προσοχή επίσης δόθηκε στην εισαγωγή και εξαγωγή καυσίμου, προκειμένου να δημιουργηθεί μία γεμάτη καμπύλη απόδοσης, ώστε να δημιουργηθεί ο ιδανικός κινητήρας. Ωστόσο, η ομάδα δημιουργίας του MT-09 εστίασε ακόμη και στα υψηλά επίπεδα οικονομίας καυσίμου ταυτόχρονα με τις καλές επιδόσεις.
Ο νέος τρικύλινδρος κινητήρας έχει εσωτερικές διαστάσεις 78mm x 59.1mm που δίνουν μία χωρητικότητα 847cc, διαθέτει τέσσερις βαλβίδες με σύστημα δύο εκκεντροφόρων DOHC και η συμπίεσή του αγγίζει το 11.5:1. Οι βαλβίδες εισαγωγής έχουν διάμετρο 31mm, ενώ οι εξαγωγής έχουν 25mm, με περιεχόμενη γωνία μόλις στις 26.5 μοίρες. Οι μηχανικοί έπρεπε να διατηρήσουν τα διαστήματα ανάφλεξης πολύ κοντά για υψηλά επίπεδα ροπής.
Χρησιμοποιήθηκαν σφυρήλατα αλουμινένια έμβολα με μπιέλες που διαθέτουν γραμμώσεις για αυξημένη αντοχή, ενώ οι κύλινδροι έχουν μετατοπιστεί προς τα εμπρός, offset κατά 5 χιλιοστά, και είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό σε κινητήρα της Yamaha. Μάλιστα, ο κινητήρας είναι τοποθετημένος με κλίση 42,5 μοιρών προς τα εμπρός.

 Η φιλοσοφία crossplane

Ο νέος κινητήρας του MT-09 σχεδιάστηκε για να μεταφέρει την φιλοσοφία Crossplane που αφορά στην άμεση απόκριση του γκαζιού σε συνδυασμό με δυνατή απόδοση στις χαμηλές και μεσαίες στροφές περιστροφής. Ένα από τα σημαντικά χαρακτηριστικά απόδοσης του νέου τρικύλινδρου κινητήρα είναι η γραμμική απόδοσης της ροπής αλλά και η αμεσότητα στην απόδοση της δύναμης που δίνει ουσιαστικά και τον χαρακτήρα στην νέα μοτοσυκλέτα MT-09. Ο νέος κινητήρας χρησιμοποιεί στρόφαλο 120º ο οποίος δίνει διαστήματα ανάφλεξης στις 0º, 240º και 480º, που προσφέρουν γραμμικότητα στην απόδοση του. Συγκρινόμενος με έναν τετρακύλινδρο κινητήρα με στρόφαλο 180º, ο κινητήρας του MT-09 δίνει δυνατότερη αίσθηση της διαθέσιμης ροπής στον αναβάτη, διότι τα διαθέσιμα χιλιογραμμόμετρα της ροπής σε συνδυασμό με τα διαστήματα καύσης είναι σχεδόν ταυτόσημα.

Η σχεδίαση του νέου τρικύλινδρου κινητήρα δημιουργεί έναν ελαφρύ, στενό και μαζεμένο σε διαστάσεις σύνολο συγκρινόμενο με έναν τετρακύλινδρο κινητήρα, με αποτέλεσμα αυτός του MT-09 να ζυγίζει 10 κιλά λιγότερο από τον τετρακύλινδρο του Yamaha FZ8. Αυτή η διαφορά βάρους, άφησε τους μηχανικούς να κατασκευάσουν με την άνεση τους ένα ελαφρύτερο πλαίσιο. Το συνολικό πλάτος του κινητήρα έχει μειωθεί σε σχέση με τους τετρακύλινδρους και με την τοποθέτηση πρεσαριστά των γραναζιών του κιβωτίου στο άκρο του στροφάλου, μία τεχνική που βοήθησε να μειωθεί ο χώρος ανάμεσα στους κυλίνδρους. Για να μειωθούν οι κραδασμοί και να απολαμβάνει ο αναβάτης την δύναμη του τρικύλινδρου, η Yamaha τοποθέτησε ένα αντίβαρο με αντίθετη περιστροφή.

 Κιβώτιο και ψεκασμός

Νέο επίσης είναι και το κιβώτιο ταχυτήτων, το οποίο προκειμένου να εκμεταλλευτεί την διαθέσιμη ροπή, έχει σχεδιαστεί ειδικά για τον χαρακτήρα του MT-09. Η διαθεσιμότητα ροπής στις χαμηλές και μεσαίες στροφές, συνδυάστηκε με μία πιο μακριά πρωτεύουσα μετάδοση σε σχέση με το κιβώτιο του Yamaha FZ8, (MT-09: 1.708 - FZ8: 1.512), και επίσης η δευτερεύουσα μετάδοση αλλά και οι έξι σχέσεις, είναι επιλεγμένες ώστε να βοηθούν την οδηγική απόλαυση σε καθημερινές συνθήκες.
Το νέο κιβώτιο, είναι πολύ στενό σε διαστάσεις, και μαζί με τις μειωμένες εξωτερικές διαστάσεις του κινητήρα, επέτρεψαν την χρήση στενού πλαισίου.

Τα μπεκ ψεκασμού Fuel Injection (FI) της Yamaha διαθέτουν 12 τρύπες ώστε να ψεκάζουν καλύτερα σε μέγεθος μικρών σταγονιδίων τα οποία διασπώνται πιο εύκολα, και προσφέρουν καλύτερη καύση. Αυτό φαίνεται και στην οικονομία καυσίμου, αφού η Yamaha τονίζει ότι με ένα ρεζερβουάρ, χωρητικότητας 14 λίτρων, η νέα μοτοσυκλέτα μπορεί να διανύσει 240 χιλιόμετρα, ανάλογα με τις συνθήκες οδήγησης.

Άλλη μία σημαντική τεχνική λύση δόθηκε από τους μηχανικούς στην σχεδίαση των αυλών εισαγωγής καυσίμου. Οι τρεις αυλοί έχουν διαφορετικό μήκος, με τον πρώτο να φτάνει τα 102.8mm τον δεύτερο τα 82.8mm και τον τρίτο τα 122.8mm, και αυτή η διαφορά, δημιουργεί διαφορετικές συνθήκες λειτουργίας σε κάθε κύλινδρο και αντίστοιχα δημιουργεί ιδανική απόδοση δύναμης και ροπής. Συνδυασμένο με το σύστημα YCC-T - Yamaha Chip Controlled Throttle, αυτοί οι αυλοί είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνοι για την ευχρηστία του κινητήρα, την διάθεση του καύσιμου μείγματος, αφού αυτή γίνεται ανάλογα σε κάθε έμβολο, αλλά και την διάθεση της ροπής τελικά στον πίσω τροχό. Επίσης, οι αυλοί είναι υπεύθυνοι σε μεγάλο βαθμό και για τον χαρακτηριστικό ήχο που ακούγεται στο άνοιγμα του γκαζιού.

Οι μηχανικοί της Yamaha επέλεξαν μία τεχνολογία από την σειρά YZF-R προκειμένου να προσφέρουν ελεγχόμενη δύναμη και άμεση απόκριση στον κινητήρα του MT-09. Το σύστημα Yamaha Chip Controlled Throttle (YCC-T) είναι ‘fly-by-wire’ ελέγχει την αμεσότητα ανοίγματος του γκαζιού, ενημερώνει ανάλογα την ηλεκτρονική μονάδα ECU, η οποία βελτιώνει ανάλογα την απόκριση. Το σύστημα Yamaha D-MODE, ρυθμίζει ανάλογα με τις απαιτήσεις του αναβάτη για επιθετική, ή χαλαρή οδήγηση, σε τρεις διαφορετικές βαθμίδες. Το STD Mode επιλέγεται σε ένα μεγάλο εύρος οδηγικών απαιτήσεων, ώστε ο αναβάτης να απολαμβάνει τα χαρακτηριστικά του τρκύλνδρου κινητήρα, από τις χαμηλές έως τις υψηλές στροφές. Το A Mode, δίνει στον κινητήρα το μέγιστο επίπεδο αδρεναλίνης, με αμεσότερη απόκριση στο άνοιγμα του γκαζιού, και πιο επιθετική απόδοση. Το B Mode, ρυθμίζει πιο ήπια την απόδοση, για πιο ήρεμα χαρακτηριστικά σε οδήγηση στην πόλη ή σε δύσκολες καιρικές συνθήκες.

 Σημαντικά μικρές διαστάσεις και βάρος

Σε αυτή την νέα γενιά κινητήρα, η Yamaha κατάφερε να συνδυάσει τις μικρές διαστάσεις με μειωμένο βάρος. Για παράδειγμα, ο σύγχρονος κινητήρας του MT-09, είναι ο πιο ελαφρύς της κατηγορίας άνω των 700 κυβικών, με βάρος που φτάνει τα 60 κιλά, δέκα λιγότερα από αυτόν του FZ8.

Με τα 850 κυβικά, τους τρεις κυλίνδρους, τόσο μικρές διαστάσεις και βάρος, φαίνεται ότι ο κινητήρας του νέου MT-09 με απόδοση 115 ίππων στις 10.000 σ.α.λ., δείχνει το μέλλον που ανήκει στους τρικύλινδρους κινητήρες.

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 16 Νοεμβρίου 2013 01:23

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon