.
Κατηγορία TEXNIKA
Παρασκευή, 03 Ιανουαρίου 2014 12:43

Τεχνικό ελαστικά – Airless tires

 

Ελαστικά χωρίς αέρα

 

Η επανάσταση στα ελαστικά – τα οποία και θέτουν ουσιαστικούς περιορισμούς στην εξέλιξη των μοτοσυκλετών, δεν άργησε να έρθει, με τους κορυφαίους κατασκευαστές στον κόσμο, να παρουσιάζουν νέας τεχνολογίας ελαστικά με τον χαρακτηρισμό “Tweel”.

Τι σημαίνει Air - Less;


Ενώ το 2006 η Michelin παρουσίασε το Tweel, το ελαστικό αυτοκινήτου που κατασκευάστηκε με νέα τεχνολογία, πάνω σε έναν ειδικό τροχό – εξ ου και το όνομα του Tire – wheel, δίχως την ανάγκη χρήσης αέρα, αλλά ακόμη δεν το είδαμε στην παραγωγή. Πρόσφατα όμως, η Michelin αλλά και η Bridgestone παρουσίασαν τις προτάσεις τους για ελαστικά “Airless” τα οποία έχουν προορισμό την χρήση σε μοτοσυκλέτα. Επιπρόσθετα, ανακαλύψαμε ότι και η Polaris πειραματίζεται με τέτοιου είδους ελαστικά, στα τετράτροχα Quad της.
Το πρώτο πλεονέκτημα ενός ελαστικού Tweel είναι σαφώς ότι δεν περιέχει αέρα στο εσωτερικό του, άρα, δεν σκάει. Ξεχνάμε έτσι όποιο σκάσιμο από καρφί, γυαλί, πέτρα, αλλά και σκίσιμο στα πλαϊνά, από χωμάτινη χρήση. Το εσωτερικό του ελαστικού είναι χωρισμένο σε “διαμερίσματα” μέσω ελαστικών αντιρίδων, οι οποίες φροντίζουν να διατηρούν τον αρχικό του όγκο, κάτω από όλες τις συνθήκες.
Οι αντιρίδες αυτές, παραμορφώνονται όταν δεχθούν πίεση, έτσι ώστε το ελαστικό να προσφέρει την θεμιτή συμπίεση στις λακκούβες ή στις στροφές. Έτσι, τα χαρακτηριστικά του στην οδήγηση, θα παραμένουν τα ίδια με ενός συμβατικού ελαστικού. Όμως, δεν θα υπάρχουν αυξομειώσεις στον όγκο του αέρα, λόγω διαφορετικής εξωτερικής θερμοκρασίας, κάτι που θα συνεισφέρει σημαντικά στην ασφαλή οδήγηση.

Τα ελαστικά

Michelin Tweel
Το επανασταστικό σύστημα της Michelin, Tweel, δημιουργήθηκε στο τμήμα έρευνας και εξέλιξης της εταιρίας στην Αμερική, στο Greenville. Η Michelin έχει δοκιμάσει το σύστημα αυτό σε στρατιωτικά οχήματα και σε αναπηρικά καροτσάκια, ενώ σκοπεύει να το τοποθετήσει σε τερατώδη φορτηγά αλλά και σε αεροπλάνα, στα οποία έχει μεγάλο μερίδιο αγοράς.
Το σύστημά της, αποτελεί ένα συνδυασμό ζάντας και ελαστικού, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ενιαίο ζαντολάστιχο. Στο συγκεκριμένο ελαστικό, οι πλευρές του ελαστικού αποτελούνται από ελαστικές σκληρές ζώνες που αποτελούν και την ραχοκοκκαλιά του. Αυτές, λειτουργούν ως αποσβεστήρες ώστε να επιτρέπουν στο ελαστικό να παραμορφώνεται όπως στα συμβατικά ελαστικά.

Bridgestone Air-Free Concept Tyre
Άλλη μία ενδιαφέρουσα πρόταση έρχεται από την Bridgestone, η οποία παρουσίασε πρόσφατα, στο σαλόνι αυτοκινήτου του Tokyo το νέο της μοντέλο. Αρχικά, πρόκειται για σύστημα που προορίζεται για αυτοκίνητα, και είχε παρουσιαστεί ξανά το 2011. Το ελαστικό αυτό, είναι διαφορετικό σαν ιδέα από το Tweel γιατί δεν χρειάζεται ειδικό τροχό για να τοποθετηθεί. Το ρόλο του αέρα παίζουν ελαστικοί αποσβεστήρες, όπως στα πρώτα ελαστικά αυτοκινήτων, και αυτό το σύστημα επιτρέπει την παραμόρφωση του ελαστικού. Βέβαια, ακόμη δεν υπάρχει δυνατότητα για κατασκευή του συγκεκριμένου ελαστικού για οδήγηση πάνω από 60 χιλιόμετρα ανά ώρα, αλλά δεν αποκλείεται στο μέλλον να βελτιωθεί σημαντικά. Επίσης, το ελαστικό της Bridgestone, δεν έχει σχεδιαστεί με γνώμονα την χρήση σε μοτοσυκλέτα – κάτι το οποίο είναι ακόμη στο στάδιο της εξέλιξης.

Polaris Airless-tire
Σημαντικά νέα έρχονται και από την Polaris, την κορυφαία κατασκευάστρια Quad – ATV, η οποία δουλεύει σε ένα νέο ελαστικό, με την ονομασία Airless-Tire. Σε συνεργασία με την εταιρία Resilient’s Humvee, κατασκεύασαν ένα ελαστικό που βασίζεται ακριβώς στην ίδια τεχνολογία με την Michelin και την Bridgestone, όσον αφορά τις αντιρίδες στήριξης. Είναι το ίδιο σύστημα που έχουμε δει να δοκιμάζεται στα αυτοκίνητα εδώ και χρόνια, και στις γουρούνες, έχει σίγουρα πιο εύκολη εφαρμογή. Το εξωτερικό πέλμα παραμένει άγριο, για χρήση σε κακοτράχαλα εδάφη, ενώ οι αντιρίδες θα επιτρέπουν παραμόρφωση του ελαστικού, χωρίς τον φόβο σκασίματος. Η Polaris εξέλιξε αυτά τα ελαστικά για τον Αμερικάνικο στρατό, ο οποίος τα δοκιμάζει από τον Οκτώβριο του 2012. Τα ελαστικά αυτά, πυροβολήθηκαν αρκετές φορές κατά τη διάρκεια δοκιμών, και με τις τρύπες από τις σφαίρες, διήνυσαν 7.000 χιλιόμετρα, χωρίς πρόβλημα
Σύμφωνα με την Polaris, το συγκεκριμένο ελαστικό θα είναι ακριβότερο κατά 30-50% σε σχέση με ένα συμβατικό ελαστικό, αλλά αυτή η τιμή θα μειώνεται όσο η τεχνολογία θα πωλείται σε περισσότερα κομμάτια.

Η τεχνολογία προχωράει

Στόχος των κατασκευαστών είναι να προσφέρουν την τεχνολογία στα νέα ελαστικά, ώστε να βελτιωθεί η ασφάλεια σε κάθε συνθήκη οδήγησης. Επιπρόσθετα, πάνω στα νέα Air-Less ελαστικά, θα τοποθετηθούν νέες γόμες ώστε να μπορούν να ζεσταίνονται πιο εύκολα, μιας και ο αέρας, πολύς ή λίγος, κρύος ή ζεστός, παίζει σημαντικό ρόλο στην “προετοιμασία” του ελαστικού για την χρήση του. Μιλάμε λοιπόν, για ένα τελείως νέο project, που θα φέρει επανάσταση στα ελαστικά, προσθέτοντας πόντους στην ασφάλεια των αναβατών, αλλά πιθανότατα, και εξέλιξη στην πρόσφυση των μοτοσυκλετών.
Το μέλλον θα δείξει!

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 03 Ιουνίου 2016 09:46

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon